Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a decis la finalul evaluarii lui Augustin Lazar si Laura Codruta Kovesi ca "nu consider oportuna declansarea" revocarii celor doi. Intr-un document facut public de Ministerul Justitiei, Toader arata ca va institui o monitorizare a modului in care DNA isi va respecta pe viitor limitele legale de competenta, aratand ca eventuale derapaje in acest sens vor putea "repune in discutie" oportunitatea revocarii procurorilor-sefi.

Fragmentele relevante din Raportul de Evaluare (vezi aici Versiunea completa a raportului realizat de ministrul Tudorel Toader)

  • In acest context, evaluand toti factorii de oportunitate la care am facut referire, cata vreme insasi CCR a apreciat ca prin solutie de constatare a unui conflict juridic de natura constitutionala si stabilirea conduitei de urmat pentru autoritatea care a actionat ultra vires, s-a declansat si realizat remediul constitutional corespunzator, precum si in lipsa altor elemente care sa fundamenteze, la acest moment punctual, convingerea existentei unei activitati institutionale contrare regulilor statului de drept, nu consider oportuna declansarea mecanismului institutional de revocare a procurorului general, respectiv a procurorului sef al DNA.
  • Ceea ce consideram insa oportun, in spiritul exigentelor statului de drept, este instituirea unei atente monitorizari / obligatii de raportare a activitatii acestei institutii, pentru identificarea modului in care, pe viitor, prin reprezentantii sai, intelege sa respecte limitele legale de competenta si sa evite transformarea actiunilor anticoruptie intr-un pericol pentru buna functionare a democratiei si pentru respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale.
  • Consideram ca o astfel de masura nu trebuie si nu poate fi calificata drept o incercare de stirbire a independentei DNA, ci ca un mecanism care ar da consistenta prevederilor art. 132 alin 1 din Constitutie, de exercitare a autoritatii ministrului Justitiei asupra procurorilor, in acord si cu prevederile legale ale art. 69 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara.
  • Rezultatele negative pe linia acestei raportari pot repune in discutie in viitor, in raport de faptele constatate, oportunitatea revocarii conducatorilor institutiilor vizate ori a altor masuri institutionale, in conformitate cu Constitutia si legea.