Presedintele Klaus Iohannis a cerut miercuri sa se puna "la dispozitia" SRI "instrumente, inclusiv legislative, adaptate relatiilor interne si internationale" si "necesare asigurarii nationale", intr-un discurs sustinut discurs sustinut dupa ce seful Serviciului de Informatii Interne, Eduard Hellvig, a prezentat bilantului institutiei pe care o conduce pe anul 2016.

Iohannis a subliniat ca "aceste instrumente continua sa se lase asteptate" desi evolutiile interne si internationale "impun o flexibilitate accentuata".

"Am profitat, totodata, de acest prilej pentru a reitera necesitatea punerii la dispozitia institutiilor statului roman, implicit a SRI, a unor instrumente, inclusiv legislative, adaptate realitatilor interne si internationale, necesare asigurarii securitatii nationale, care sa ofere un cadru adecvat desfasurarii activitatii de intelligence. Aceste instrumente continua sa se lase asteptate, desi evolutiile regionale si internationale impun flexibilitate si mobilitate de actiune accentuate", a spus seful statului.

Subliniind faptul ca "Romania si romanii au ramas intr-o zona de siguranta ca rezultat al eforturilor constante si al eficientei actiunii preventive a SRI, care a colaborat intens atat interinstitutional, cat si cu partenerii din strainatate", Klaus Iohannis a cerut SRI "echilibru si echidistanta neconditionate in desfasurarea activitatilor acestuia, precum si aprofundarea parteneriatului cu societatea civila, cu cetateanul, la a carui securitate este chemat sa vegheze".