Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat, la dezbaterea pe tema democratiei si a justitiei din Romania care are loc la aceasta ora in Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European, ca "Ordonanta 13 in sine nu a fost o problema", singura problema, in opinia sa, fiind aceea ca "a fost adoptata la 10 - 11 seara, ceea ce e nefiresc".

Tudorel ToaderFoto: Curtea Constitutionala

Ministrul Justitiei a adaugat ca "Guvernul putea sa lase OUG sa intre in vigoare imediat, dar a dat un termen de 10 zile."

"OUG 13 a avut si relele ei, dar a vrut sa puna de acord abuzul in serviciu cu decizia CCR", considera Tudorel Toader.

El a mai spus ca "OUG a nascut proteste si a generat si altceva care este mult mai important pentru directiile de evolutie a statului de drept: DNA a anchetat ministri care au participat la elaborare OUG."

Tudorel Toader a vorbit si despre decizia Curtii Constitutionale in acest caz, afirmand ca "CCR a dat o decizie de principiu care mie ca judecator imi place foarte mult: ca procurorul nu are competenta sa urmareasca penal pe ministrii care au liberatatea sa aprecieze cand si cum adopta un act normativ. Prin decizia data, Curtea a statuat ca exista un conflict juridic intre puteri. Important e ce a statuat pentru viitor ca procurorii nu pot ancheta ministri pentru acte normative. Fiecare putere, autoritate, trebuie sa ramana in matca ei constitutionala."

Ministrul Justitiei a mai spus ca "Am demarat un proiect de lege de punere in acord a tuturor legilor procesual-penale cu deciziile CCR. Proiectul de lege va viza doar punerea in acord, fara o virgula in plus."

"Nu vom adopta OUG in acest domeniu rezervat legii organice", a incheiat Tudorel Toader.