Ajutorul militar furnizat de CIA rebelilor din nord-vestul Siriei a fost inghetat dupa un atac islamist comis luna trecuta, au declarat surse din cadrul insurgentilor, citate de Reuters.

Autoritatile americane nu au oferit nicio explicatie pentru aceasta decizie luata luna aceasta, dar mai multe surse cred ca americanii vor sa evite ca arme sau bani sa ajunga in mainile jihadistilor. Sursele rebele se asteapta ca masura sa fie temporara, potrivit News.ro.

Asistenta monitorizata de serviciile secrete americane, cunoscuta ca programul MOM, sunt in beneficiul gruparilor din cadrul Armatei Siriene Libaneze (ASL) si include virarea de salarii, antrenament, furnizarea de munitii si, in unele cazuri, de rachete antitanc. Intreruperea sa nu are nimic de-a face cu investirea unei noi administratii americane condusa de Donald Trump, pe 20 ianuarie, au dat asigurari doi oficiali americani care cunosc programul CIA, sprijinit, printre altii, de Turcia, Qatar si Arabia Saudita.

Acesta trei tari nu au vrut sa comenteze informatiile. Inainte de a fi ales presedinte al SUA, Donald Trump a sugerat ca ar putea suspenda asistenta pentru ASL si sa acorde prioritate luptei impotriva organizatiei teroriste Statul Islamic. Insa noul Guvern de la Washington nu a definit deocamdata clar politica sa in Irak si in Siria, iar restul programelor de sustinere pentru rebeli continua ca pana acum, a spus un inalt oficial al SUA.

ASL a fost atacat luna trecuta de fosta grupare Fontul al-Nusra, in prezent Frontul Fateh al-Sham. Asaltul a facut ca mai multe factiuni ASL sa fuzioneze cu o alta grupare islamista, Ahrar al-Sham, care luptat in trecut alaturi al-Nusra.