Talibanii urmaresc de trei ani sa obtina legaturi mai stranse cu Rusia intr-o incercare de a scapa de fortele SUA din Afganistan, spune un fost comandant taliban, potrivitMoscow Times.

Akbar Agha, fost lider talibanFoto: Captura YouTube

Ziarul pro-KremlinKomsomolskaya Pravdaa discutat cu un “senior al razboiului” afgan, Syed Mohammad Akbar Agha in cadrul unui interviu in care fostul lider a ridicat in slavi guvernul rus.

Akbar Agha a spus ca talibanii vor sa creeze legaturi politice cu Moscova pentru a combate “amenintarea” americana din regiune.

Gruparea militanta i-a tot invitat pe rusi sa se intalneasca cu ei la “sediul” lor din Emiratele Arabe Unite in ultimii ani, a adaugat el.

In schimbul sprijinului sau, Kremlinul se poate astepta ca luptatorii talibani sa securizeze “granitele Rusiei”, de-a lungul fostei frontiere a Uniunii Sovietice, sustine Akbar Agha.

“Bineinteles, Rusia are obiectivele sale strategice si noi, talibanii, le avem pe ale noastre”, a spus el. “Dar suntem uniti. Noi consideram fostele republici sovietice ca granite rusesti si suntem capabili sa oferim stabilitate si securitate la aceste frontiere”, a adaugat talibanul.

Akbar Agha a trecut rapid peste subiectul razboiului sovietic-afgan, insistand ca Afganistanul a avut intotdeauna “relatii istorice excelente cu poporul rus”.

Ura si ostilitatea ramasa dupa invazia sovietica a trecut de la sine”, a spus acesta, adaugand ca “suntem gata sa strangem mana cu Rusia pentru a ne scapa de flagelul american. Istoria a ratat ca suntem mia apropiati de Rusia si de fostele republici sovietice decat de Occident”.

Fostul comandant a tinut si sa-i distanteze pe talibani de Statul ISlamic, chiar daca ambele sunt considerate organizatii teroriste de catre Kremlin.

El sustine ca SI a fost creat de Statele Unite ca parte a strategiei “dezbina si domneste”, care a impartit musulmanii siiti si suniti din Irak: “Nu am avut niciodata asemenea probleme in Afganistan si nici nu vom avea vreodata”.

“Statul Islamic de aici este compus din mercenari straini. Kirghizi, uzbeci, kazahi, tadjici si cetateni rusi. Miscarea vrea sa ia la tinta Asia Centrala, sa destabilizeze regiunea si sa ameninte granitele Rusiei”, a mai sustinut fostul comandant taliban.

Akbar Agha a fost condamnat la 16 ani de inchisoare pentru rapirea de personal ONU in 2004. A fost gratiat de presedintele afgan Karzai in 2009 si a devenit unul dintre cei mai infami “lorzi ai razboiului” din regiune.