Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau doresc sa se deplaseze in Turcia, zona Edirne - Istanbul - Bursa, ca autoritatile competente din aceste localitati au avertizat in privinta vantului si ninsorilor abundente care vor continua in urmatoarele zile si care vor ingreuna considerabil circulatia aeriana, auto, navala si feroviara. MAE a transmis alerte privind vreme rea si pentru Italia si Bosnia si Hertegovina.

In prezent, se circula dificil, in conditii de iarna, pe majoritatea drumurilor din zona Edirne - Istanbul - Bursa (inclusiv Tekirdag, Kocaeli,Yalova), informeaza un comunicat al MAE.

Avand in vedere ca aeroporturile Ataturk si Sabiha Gokcen din Istanbul sunt puncte importante de tranzit catre alte destinatii, MAE le recomanda cetatenilor romani care calatoresc din sau spre Istanbul, sau doar tranziteaza aeroporturile din metropola, sa verifice permanent actualizarile programului aerian, foarte multe curse avand intarzieri considerabile sau fiind anulate.

Informatii actualizate cu privire la conditiile meteorologice sunt disponibile pe site-ul www.mgm.gov.tr.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginii de internet www.mae.ro si reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia 'Calatoreste in siguranta' (disponibila gratuit in 'App Store' si 'Google Play'), care ofera informatii, sfaturi de calatorie si posibilitatea de alertare in cazul in care apar situatii speciale.

Italia

Serviciul local de Protectie Civila a anuntat prelungirea conditiilor meteorologice nefavorabile pentru perioada 9 - 10 ianuarie.

Perturbarile vor avea o intensitate mai redusa si caracter intermitent si vor afecta indeosebi coasta adriatica si regiunile sudice, se arata intr-un comunicat al MAE.

Conform Serviciului Meteorologic al Aeronauticii Militare italiene, precipitatii sub forma de ninsoare se vor inregistra inclusiv in zonele cu altitudini joase, in special in regiunile Abruzzo, Molise, Puglia, Basilicata si in estul regiunii Campania; ninsori slabe sau moderate se vor inregistra pe alocuri si in celelalte regiuni din centrul si sudul tarii, in timp ce avertizarea pentru vanturi puternice si temperaturi scazute ramane valabila pentru partea centrala si meridionala a peninsulei.

Pentru informatii actualizate cu privire la starea vremii, cei interesati pot accesa site-ul Serviciului Meteorologic al Aeronauticii Militare italiene: http://www.meteoam.it/. De asemenea, informatii cu privire la conditiile meteorologice si conditiile de calatorie sunt disponibile pe site-ul Serviciului de Protectie Civila, la adresa www.protezionecivile.gov.it.

Bosnia si Hertegovina

Autoritatile competente din Bosnia si Hertegovina (BiH) au prelungit durata de cod portocaliu pentru temperaturi minime extreme si in intervalul 9 - 11 ianuarie, acestea fiind insotite de vant si caderi de zapada, informeaza Ministerul Afacerilor Externe.

In plus, adauga MAE, conform informarilor autoritatilor competente din BiH, din cauza temperaturilor scazute majoritatea soselelor sunt acoperite de un strat de gheata care conduce la ingreunarea traficului rutier. De asemenea, soselele montane sunt acoperite de zapada, dar sunt circulabile.

Din cauza viscolirii zapezii urmatoarele sosele sunt greu accesibile traficului auto: Kupres-Tomislavgrad, Livno-Tomislavgrad si Livno-Glamoc-Mrkonjic Grad, mai arata sursa citata.

Totodata, circulatia vehiculelor de marfa este interzisa in zona punctului de frontiera Delusa (Bileca-Niksic) - care face legatura intre Bosnia si Hertegovina si Muntenegru. De asemenea, folosirea punctului de frontiera Hum, dintre Bosnia si Hertegovina si Muntenegru, nu este recomandata autovehiculelor de marfa si tirurilor, din cauza faptului ca sectiunea de drum din Muntenegru (Scepan Polje-Pluzine-Niksic) este inchisa traficului greu.

MAE precizeaza ca, din cauza lucrarilor existente pe teritoriul Croatiei, traficul prin punctele de frontiera Bosanski Brod-Slavonski Brod si Orasje-Zupanja se realizeaza cu dificultate.

Pentru detalii si informatii actualizate se pot accesa paginile de Internet dedicate http://bihamk.ba/ si http://www.meteoalarm.eu.