Minerii din schimbul intai de la exploatarea de huila Lupeni, din Valea Jiului, au declansat, miercuri dimineata, un protest spontan, nemultumiti de situatia economica in care se afla Complexul Energetic Hunedoara (CEH) si de masurile de reducere a saptamanii de lucru pentru personalul auxiliar, luate de conducerea companiei.

"Schimbul intai nu a intrat in sut (la munca, n.r.). Oamenii sunt speriati din cauza ca nu stiu ce se intampla si sunt nemultumiti de programul de intrerupere temporara a activitatii", a declarat, pentru Agerpres, secretarul general al Sindicatului 'Muntele', Ioan Ciubotaru.

Potrivit acestuia, un protest era in derulare si la Mina Vulcan, unde circa 15 angajati si-au manifestat ingrijorarea fata de programul de intrerupere temporara a activitatii in zilele de luni pentru salariatii care lucreaza in sectoarele auxiliare.

Ambele actiuni de protest se desfasoara in salile de apel ale minelor.

Conform unei decizii luate de conducerea CEH, personalul auxiliar si TESA din cadrul companiei va sta acasa in prima zi din fiecare saptamana a lunii ianuarie si va fi platit cu 75% din salariul tarifar. Masura ar urma sa genereze o economie de 1,6 milioane lei la fondul de salarii, bani din care administratia CEH intentioneaza sa cumpere materialele necesare pentru derularea activitatii de extractie a carbunelui din subteran.

Administratia CEH a solicitat intrarea societatii in insolventa, procesul fiind suspendat in asteptarea unei decizii a Curtii de Apel Alba Iulia la actiunea formulata de Sindicatul 'Noroc bun' de la Livezeni.

In cadrul CEH lucreaza circa 5.300 de persoane, la minele Lonea, Lupeni, Livezeni si Vulcan, precum si la termocentralele Mintia si Paroseni.