Sudul si estul tarii este afectat de viscol si de caderile masive de zapada. Circulatia pe drumurile nationale a fost data peste cap, iar utilajele de deszapezire nu pot face fata situatiei. Cele mai afectate judete sunt Ilfov, Calarasi , Giurgiu si Constanta, unde vantul bate cu viteza de 70 km pe ora. Autostrada Soarelui este inchisa, anunta Infotrafic.

Alte drumuri inchise circulatiei: DN 31 Calarasi - Cuza Voda, DN 41 Daia - Oltenita, DN 65 A Rosiori de Vede - Turnu Magurele, DN 5B Giurgiu - Ghimpati, DN 38 Agigea - Negru Voda.

Caderile masive de zapada au afectat si alimentarea cu energie electrica, iar zeci de localitati din zonele afectate au ramas fara curent. Codul galben, anuntat de meteorologi, se mentine pana la ora 22:00 in majoritatea regiunilor din Oltenia, Muntenia, Dobrogea si jumatatea sudica a Moldovei.

De maine seara, vremea se va raci accentuant, cu temperaturi minime ce vor atinge -20 de grade Celsius.

Autoritatile au decis sa inchida toate porturile maritime.

Vremea nevaforabila a afectat si traficul aerian. Pe Aeroportul International Henri Coanda, toate cursele internationale au fost blocate. Astfel, cursele pentru Paris, Milano, Moscova, Munchen sau Praga au intarzieri de sute de minute.

Din cauza vremii nefavorabile din Romania, handbalistele de la Oltchim Ramnicu-Valcea au ramas blocate pe aeroportul din Amsterdam.

In jurul orei 10:00, aeroporturile Baneasa si Henri Coanda au fost inchise.

Trenurile au si ele intarzieri de cateva ore. Informatii neconfirmate indica faptul ca Gara de Nord ar putea fi inchisa in urmatoarele ore.

Bucurestiul, paralizat sub zapada

Si Capitala este afectata de viscol, in Bucuresti a nins toata noaptea. Pe majoritatea arterelor se circula dificil, in conditii de iarna. Viceprimarul Razvan Murgeanu a declarat, la Realitatea TV, ca nu s-au inregistrat blocaje ale RATB, iar echipele de deszapezire au reusit sa actioneze doar pe arterele principale si nu pe strazile secundare. El a adaugat ca, dupa oprirea ninsorii, sunt necesare cel putin 7 ore pentru curatarea strazilor.

Bulevardul Iuliu Maniu este blocat, iar in multe intersectii nu functioneaza semafoarele. Brigada de Politie Rutiera recomanda bucurestenilor sa foloseasca transportul in comun si sa lase masinile acasa. In unele zone din Capitala, grosimea stratului de zapada atinge si o jumatate de metru.

De altfel, acest apel a fost facut si de primarul general, Adriean Videanu, care a anuntat ca marile bulevarde vor fi inchise pe timpul noptii, pentru a permite utilajelor de deszapezire sa actioneze pentru curatarea strazilor.

Recomandari ale Politiei Rutiere

Politia Rutiera recomanda conducatorilor auto sa se informeze despre starea drumurilor si conditiilor meteo la numerele de telefon 9360, 318.66.09 sau 318.66.31. Se recomanda, de asemenea, ca masinile sa fie echipate serios de iarna, cu lanturi, materiale antiderapante si combustibil suficient pentru functionarea instalatiei de climatizare.

Masuri ale Comandamentului de Iarna

Intrunit joi la pranz, Comandamentul de Iarna a anuntat ca situatia trenurilor in Gara de Nord sa fie reglementata pana la ora 17.

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a precizat ca utilajele de deszapezire vor actiona pe sectoarele de drum inchise, dupa oprirea viscolului.

Orban a anuntat si suplimentarea numarului garniturilor de metrou, care sa faca fata numarului mare de calatori.

La randul sau, Ministerul Sanatatii a anuntat ca a mobilizat toate unitatile din subordine si a intocmit un plan de urgenta.