In sectorul 4 al Capitalei urmeaza sa fie deschis un centru in cadrul caruia 20 de copii diagnosticati cu autism, provenind din familii nevoiase, vor beneficia de servicii gratuite pentru recuperarea intarzierilor in dezvoltare, conform unui parteneriat public-privat care va fi incheiat, miercuri, intre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 4 si Asociatia Help Autism, informeaza Agerpres.

"Demersul se va concretiza in deschiderea unui centru de interventie timpurie si terapie specifica individuala pentru copilul cu autism, prin intermediul caruia se va asigura terapia gratuita a copiilor cu autism, cu varsta de pana la 4 ani, de pe raza sectorului 4. (...) Cladirea este pusa la dispozitie de DGASPC Sector 4, care preia si cheltuielile administrative. Costurile serviciilor de diagnostic, evaluare psihologica, consiliere si terapie vor fi suportate din fondurile colectate de Asociatia Help Autism, prin implicarea parintilor beneficiari ai asociatiei, in programul 'Parinte pentru Parinte'", a informat primaria de sector, prin intermediul unui comunicat.

Parteneriatul incheiat cu DGASPC Sector 4 este cel de-al saselea de acest tip al Asociatiei Help Autism si "vine ca raspuns la numarul limitat de solutii pe care societatea le ofera, in acest moment, familiilor care au un copil diagnosticat cu autism", a mentionat sursa citata.

La semnarea parteneriatului urmeaza sa fie prezent si primarului Sectorului 4, Daniel Baluta.

In Romania, se estimeaza ca exista peste 30.000 de copii diagnosticati cu tulburare de spectru autist. In evidenta DGASPC Sector 4 se afla 35 de copii cu varste cuprinse intre 0-4 ani care au acest diagnostic.

"In lipsa terapiei specifice, insa, perspectivele de recuperare si integrare ale copiilor diagnosticati sunt ingrijoratoare, mare parte dintre acestia ajungand la maturitate adulti neintegrati in comunitate si de cele mai multe ori institutionalizati. Experienta de peste sase ani a Asociatiei Help Autism in lucrul cu peste 400 de copii cu acest diagnostic vine in completarea masurilor de sprijinire a familiilor din sector, initiate de DGASPC Sector 4", a mai precizat primaria.