Intarzierea cu peste patru ore a unei curse Bucuresti-Sofia, programata luni dimineata, a fost generata de "disfunctionalitati la sistemul de comunicatii al aeronavei", a precizat compania Tarom, la solicitarea News.ro. Reprezentantii companiei de stat au mentionat ca problemele tehnice ale aeronavei au dus si la intarzierea unei curse intre Bucuresti si Timisoara, programata cu acelasi avion.

Avion ATR al companiei TAROMFoto: Hotnews

Surse apropiate companiei au declarat anterior pentru News.ro ca o cursa Tarom programata luni dimineata intre Bucuresti si Sofia a intarziat peste patru ore, din cauza unor probleme tehnice detectate la aeronava.

Cursa era programata sa decoleze la ora 8.05 de pe aeroportul Henri Coanda catre Sofia, insa a decolat abia la ora 12.40, cu o intarziere de 4 ore si 35 de minute.

Din cauza intarzierii zborului spre Sofia, si zborul retur, de la Sofia spre Bucuresti, a inregistrat o intarziere majora.

Luni dupa amiaza, reprezentantii Tarom au prezentat cauzele intarzierii.

"Cursa Tarom cu destinatia Sofia a decolat cu intarziere din cauza unor disfunctionalitati la sistemul de comunicatii al aeronavei. Echipa tehnica a efectuat toate operatiunile necesare pentru restabilirea sistemului in cauza. Ca urmare a acestei intarzieri, si programul zborului RO605/6 catre Timisoara va fi antarziat", a precizat Tarom, in raspunsul transmis News.ro.

In ultima luna au avut loc mai multe incidente legate de zborurile Tarom, in special din cauza unor defectiuni tehnice.

La sfarsitul lui septembrie, o cursa Tarom spre Amsterdam s-a intors la Bucuresti din cauza unei defectiuni la instalatia de climatizare. Apoi, joi 13 octombrie, un avion cu destinatia Iasi a ratat decolarea de pe aeroportul Henri Coanda, din cauza unei probleme tehnice.

Vineri, o cursa Tarom pe ruta Bucuresti-Timisoara a fost amanata doua ore din cauza defectarii unui difuzor.

In plus, cursa Bucuresti-Iasi, care urma sa decoleze, vineri 14 octombrie, la ora 17.20 de pe aeroportul Henri Coanda, a fost anulata, unul dintre pasageri reclamand ca reprezentantii companiei nu au oferit nicio explicatie.

In urma acestor incidente, Ministrul Transporturilor, Sorin Buse, a cerut in urma cu o saptamana masuri suplimentare de control privind siguranta avioanelor aflate in portofoliul companiei de stat Tarom, iar verificarile sa fie efectuate si de catre alti angajati decat cei care le fac pe cele zilnice.

Tarom opereaza in prezent cu 22 de aeronave, dupa ce unul dintre aparatele Airbus A310, cumparate in 1992, a iesit din uz in data de 12 septembrie.

Compania ia in calcul pastrarea unei flote de 21 de aeronave in sezonul de iarna, dupa ce a doua aeronava de acelasi tip va iesi din uz in data de 31 octombrie, potrivit unui raspuns trimis de reprezentantii companiei, la solicitarea News.ro.

Tarom a raportat pentru primul semestru al acestui an pierderi de 28,6 milioane lei (peste 6 milioane euro), de opt ori mai mari fata de nivelul prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli.