Romania nu este de acord cu semnarea de catre UE a unui acord comercial esential cu Canada, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. Romania se opune acestui acord, pe care UE si Canada il vor semnat peste o saptamana, din cauza mentinerii de catre Canada a vizelor pentru romani. "România a reiterat că nu poate susţine la acest moment demersurile privind semnarea şi aplicarea provizorie a Acordului economic și comercial cuprinzător UE - Canada", arata secretarul de stat Cristian Badescu intr-un comunicat al MAE.

Badescu a facut acest anunt dupa ce a participat marti la Consiliul Afaceri Generale (CAG) al UE, desfasurat in Luxemburg.

Ambasadorul Romaniei la Uniunea Europeana, Luminita Odobescu, declarase marti ca o solutie privind eliminarea vizelor pentru Canada "este la indemana", potrivit publicatiei electronice politico.com.

Ministrii Comertului din Uniune, reuniti la Luxemburg, nu au reusit sa aprobe acordul de liber-schimb cu Canada, in urma opozitiei a trei tari: Belgia (guvernul federal a impiedicat de conducerea regiunii Valonia, dar Canada a facut pasi mari pentru o intelegere), Romania si Bulgaria - ambele au conditionat semnarea acordului de eliminarea vizelor pentru cetatenii lor.

Semnarea acestui acord de liber-schimb cu Canada este prevazuta in 27 octombrie, in cadrul unui summit UE-Canada care va avea loc la Bruxelles, in prezenta premierului canadian Justin Trudeau.

E una dintre rarele situatii in care Romania ameninta cu folosirea dreptului de veto in interiorul UE.