Peste 10.000 de pelerini s-au inchinat in doar sapte ore la racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, care a fost depusa luni dimineata intr-un baldachin special amenajat in Curtea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, transmite Agerpres.

Alte cateva mii de persoane venite din toata tara sau din strainatate pentru a se inchina la racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva formeaza un rand de aproximativ doi kilometri. Racla a fost scoasa din Catedrala Mitropoliei Moldovei si Bucovinei luni dimineata la ora 06,30, de un sobor de preoti condusi de arhiepiscopul vicar Calinic Botosaneanu.

In preajma zilei de 14 octombrie, cand se sarbatoreste hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iasiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din tara si unul dintre cele mai mari din Europa. La moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, dar si la cele ale sfintilor adusi in pelerinaj special cu aceasta ocazie, vin sa se inchine atat ortodocsi, cat si romano-catolici din tara si strainatate.

Anul acesta vor fi aduse in pelerinaj la Iasi moastele Sfantului Cuvios Neofit Zavoratul. Racla va fi adusa miercuri, in jurul orei 9,30, de la un lacas de cult din Cipru.

Sfanta Cuvioasa Parascheva, numita in popor Sfanta Vineri, este considerata a fi ocrotitoarea Moldovei. Ea a trait in prima jumatate a secolului al XI-lea si s-a nascut in Epivat (azi Boiados) in Tracia, pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol.

Sfanta Cuvioasa Parascheva a fost canonizata in sedinta din 28 februarie 1950 a Sfantului Sinod al BOR. Tot atunci s-a decis ca praznuirea hramului acesteia sa fie pe data de 14 octombrie.