Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a declarat, vineri, dupa intalnirea cu ministrul Muncii si cel al Justitiei, ca Guvernul trebuie sa vina cu solutii pentru a uniformiza salariile din justitie, mentionand ca asociatiile de magistrati ii cer sa sesizeze Curtea Constitutionala in acest sensm transmite Mediafax. Mentionam ca mai multe instante din Romania au adoptat un asa numit Memornadum cu problemele justitiei din Romania, dar in realitate actiunile lor de protest vizeaza includerea lor in ordonanta prin care au fost crescute salariile medicilor si profesorilor.

  • Dupa greva efectuata de magistratii argeseni saptamana trecuta, la care au aderat doar judecatoriile de pe raza judetului si Tribunalul Arges, un cotidian local a publicat lista salariilor judecatorilor din judet.
    In lista prezentata de ziarulancheta.ro se regasesc si nume de magistrati cu salarii cuprinse intre 3.000 si 5.000 de lei, dar si numeroase venituri de 12.000, 13.000 sau 14.000 si chiar peste 17.000 de lei.

"Guvernul va trebui sa-si asume problema inechitatilor salariale si sa vina cu o solutie asumata. (...) Nu se cere o majorare cu 18%. Discutiile s-au dus in sensul unei uniformizari pentru ca, la ora actuala, exista diferente de salarizare, oamenii primesc salarii diferite. Noi am cerut ministrului Muncii, care a venit impreuna cu ministrul Justitiei, i-am cerut sa gaseasca solutii pentru uniformizarea salariilor. Pe ordonanta 20 si 43 nu pot sa nu va spun, ceea ce staruie, cerinta asociatiilor, dar si a conducerilor instantelor este acea de a face un demers si din partea noastra, a Consiliului, care am putea sa sesizam Curtea Constitutionala cu eventuala neconstitutionalitate. Deci magistratii s-au pronuntat ferm in sensul ca ar fi neconstitutionale. Urmeaza ca CSM, in primul rand eu care as fi titularul unei astfel de sesizari, va trebui sa examinez impreuna cu directia de specialitate, impreuna cu colegii mei si ma voi pronunta in acest sens", a declarat presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mircea Aron, citat de Mediafax.

Potrivit sursei citate, reprezentantii asociatiilor de magistrati au precizat ca asteapta, la randul lor, solutii de la Executiv.

"A ramas ca pana saptamana viitoare, in functie de discutiile avute in Guvern, sa vina si cu solutii. Aceasta discutie ar urma sa fie purtata prin intermediul ministrului Justitiei. Am observat in declaratiile publice date de ministrul Muncii ca a vorbit din nou de o crestere a salariilor magistratilor. Nu a fost vorba de asa ceva, este vorba de o egalizare in baza unei legi", a declarat Dana Girbovan, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR).

"Asteptam de la Guvern solutii pe toate problemele pe care le-am ridicat desigur si pe problmea inechitatilor salariale, si nu a cresterilor, asa cum in mod gresit s-a spus in spatiul public. Vom vedea ce se intampla in zilele urmatoare, colegii nostri se aduna in adunari generale, isi revizuiesc formele de protest , unele instante radicalizeaza aceste forme. Vom vedea ce se intampla in continuare.Deocamdata nu putem sa spunem ca am iesit de la aceasta intalnire si avem gasita o solutie concreta pentru vreuna din revendicarile noastre", a declarat Gabriela Baltag, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR).

Pe de alta parte, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat ca multe dintre problemele semnalate in Memorandumul privind justitia sunt vechi.

"Sunt probleme vechi, cum ar fi subfinantarea sistemului judiciar sau chestiunea infrastructurii. La multe dintre ele vom avea raspunsuri cand vom pune in dezbaterea publica pachetul de legi privind reforma justitiei (...) Un punct din Memorandum cere ca numirile de la nivelul Parchetelor sa nu mai fie politice. Acuma puneti-va in pozitia mea. Cum ar fi acuma sa spun eu ca numirile sunt politice, cand eu sunt chezasul faptului ca am facut o procedura absolut corecta. Nu e deloc politica. Singurul lucru politic este ca eu sunt intr-un guvern, nefiind un om politic", a declarat ministrul Justitiei, Raluca Pruna, dupa discutiile cu magistratii.

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a declarat, anterior, ca Guvernul nu are cum sa plateasca salarii majorate cu 18% pentru 99% dintre angajatii din justitie, din cauza impactului bugetar prea mare, mentionand ca Executivul nu a avut de unde da 30-50 de lei pentru categorii cu salarii sub 1.400 de lei.

"Pe problema legata de ridicarea tuturor salariilor cu 18% pentru cei 99% dintre oamenii din justitie care nu au acest lucru , aici evident am exprimat faptul ca datorita costului, impactului bugetar pe care aceasta masura il are, nu este considerata oportuna bugetar si pe responsabilitate fiscal-bugetara pentru Guvern. Deci acest Guvern nu are cum sa duca la indeplinire un astfel de lucru si evident le-am cerut intelegere colegilor din Justitie pe acest lucru. Prin urmare, principial cred eu ca ne-am aliniat de aceasta data, le-am cerut intelegere, intelepciune pentru a nu continua acest conflict. (...) Nu am avut 30 de lei, 50 de lei sa dam pentru anumite categorii care au salariile sub 1.400 de lei si nu putem in acest moment gasi resurse pentru a face niste proiectii care sunt mult mai insemnate pe care le-ar presupune acest 18% pentru 99% din sistemul judiciar", a declarat Dragos Pislaru, dupa intalnirea avuta cu magistratii.

Ministrul Muncii a declarat ca nu se pune problema unor negocieri de procente cu sistemul de justitie in acest moment si ca ordonanta 20 nu a fost una de cresteri salariale, avand cu totul alt scop.

"Guvernul nu contesta principiul irevocabil al hotararilor judecatoresti. Nu se pune problema de asa ceva. Noi tot ceea ce spunem este ca politica salariala intr-o tara este luata de puterea executiva, politica salariala are niste obiective si incearca sa faca niste lucruri. Este nefiresc cumva sa nu avem aceasta prerogativa la nivelul Guvernului", a mai precizat Pislaru.