Corpul de control al premierului a constatat "incalcari grave ale procedurii de licitatie pentru manualele de clasa a IV-a", a declarat ministrul Educatiei Mircea Dumitru pentru News.ro. La ora actuala se afla in solutionare mai multe contestatii inaintate de catre editori, insa elevii de clasa a IV-a nu vor avea toate manualele la inceputul anului scolar. Ministrul a dat asigurari ca se face tot posibilulul pentru asigurarea manualelor pe masura de sesizarile se rezolva. In urma neregulilor indetificate, Cristian Mirescu a fost suspendat din functia de director al Centrului de Evaluare si Examinare, autoritatea contractanta in licitatiile de manuale digitale pentru invatamantul primar.

Manuale scolareFoto: Agerpres
  • Manualele de Matematica si Engleza, pe bancile elevilor de clasa a IV-a pana in octombrie. Contestatiile pentru manualele de Romana, Stiinte ale naturii, Istorie si Geografie, pe rolul instantelor

"Raportul Corpului de control ne-a parvenit acum cateva zile. Expertii au constatat incalcari grave ale procedurii de licitatie pentru manualele de clasa a IV-a . De altfel, acum se afla in solutionare mai multe contestatii care au fost inaintate de catre editori. Acesta este si motivul pentru care, din pacate, la 12 septembrie nu vom avea toate manualele de clasa a IV-a. Dar vom face tot posibilul ca, pe masura ce sesizarile se rezolva, sa asiguram manuale la disciplinele contestate", a precizat ministrul.

Mircea Dumitru a aratat ca in raportul Corpului de control s-au regasit si o serie de recomandari, precum:

  • revizurirea procedurii interne de secretizare si descretizare a ofertelor,
  • eliminarea conflictului de interese existent pana acum in organizarea licitatiilor intre directorul CNEE si presedinte al comisiei de licitatii.

"Ceea ce va pot spune acum este ca domnul Cristian Mirescu, care a fost director al Centrului de Evaluare, nu mai este in momentul de fata director. Domnia sa lucreaza la Editura Didactica si Pedagogica, dar nu mai este directorul acestei institutii foarte importante, de aproape zece zile. Vom investiga si toate aspectele care au fost sesizate de Corpul de control al premierului si vom merge mai departe cu aceasta cercetare, mai ales ca la CNEE sunt elaborate subiectele pentru examenele nationale", a afirmat Mircea Dumitru.

Purtatorul de cuvant al Ministerului educatiei, Mirabela Amarandei, a declarat pentru Agerpres ca "domnul Cristian Mirescu nu mai este director la CNEE. Sunt mai multe nereguli care au fost sesizate, nu doar acest lucru (faptul ca au fost gasire nereguli la licitatia manualelor de clasa a IV-a - n.r.ed). Presa a sesizat de-a lungul vremii numeroase nereguli in ceea ce priveste activitatea CNEE. Domnul Mirescu a fost detasat timp de doi ani la o alta institutie".

Ministerul Educatiei va organiza concurs pentru ocuparea functiei de director la CNEE, urmand sa fie reorganizat intregul centru, a precizat Amarandei.

"Momentan exista un interimar, o persoana care asigura interimatul in ceea ce priveste managementul institutiei. Luam foarte serios in considerare reorganizarea institutiei", a spus purtatorul de cuvant al ministerului.

Ministerul Educatiei a anuntat saptamana aceasta ca au fost finalizate pocedurile si au fost semnate contracte cu editurile castigatoare pentru 7 discipline de clasa a IV-a: Limba moderna franceza, Limba moderna germana, Limba si literatura romana pentru sectiile cu predare in limba maghiara, Educatie civica, Muzica si miscare, Arte vizuale si abilitati practice si Religieastfel incat acestea vor fi pe bancile elevilor pe 12 septembrie, la inceputul anului scolar 2016-2017.

Pentru alte doua discipline - Matematicasi Limba moderna engleza- contestatiile in instanta au fost solutionate, astfel incat se poate trece la semnarea contractelor si livrarea manualelor in scoli in intervalul septembrie - octombrie 2016.

Contestatiile pentru loturile de manuale la disciplinele Limba si literatura romana, Stiinte ale naturii, Istorie siGeografiesunt, in acest moment, pe rolul instantelor. Pe masura ce aceste litigii vor fi solutionate juridic, procedurile subsecvente vor fi puse cat mai rapid in aplicare astfel incat stocurile de manuale sa fie completate.

"Facem tot ce se poate pentru ca elevii din clasa a IV-a sa nu fie afectati de problemele de procedura ce vizeaza licitatia pentru manualele scolare. Ii asigur pe elevi, profesori si parinti ca imediat ce instantele se vor pronunta, vom parcurge toti pasii necesari astfel incat situatiile nefericite de pana acum sa nu se mai repete", a declarat Mircea Dumitru.