Una dintre persoanele ramase blocate in Pestera Huda lui Papara din Muntii Apuseni a fost scoasa la suprafata de salvatorii speologi dupa aproape cinci ore, a declarat pentru News.ro purtatorul de cuvant al ISU Alba, Alina Marescu. Celelalte persoane sunt in regula si urmeaza sa fie evacuate si acestea din pestera.

Persoanele blocate in pestera din Muntii Trascaului in urma unei viituri sunt in regula, potrivit echipei de speologi salvatori care au stabilit un contact cu acestea, a declarat, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Unirea Alba.

Daca primele informatii vorbeau de noua speologi blocati, in final speologii salvatori au stabilit ca e vorba de unsprezece persoane, din care doar doi adulti si restul adolescenti, cu varste de 15 si 16 ani. Patru dintre adolescenti sunt francezi.

In pestera Huda lui Papara, aflata pe teritoriul satului Sub Piatra, comuna Salciua, accesul turistilor era restrictionat de cativa ani, in interior avand dreptul sa intre doar speologi.

11 speologi, printre care, potrivit unor informatii, s-ar afla si cetateni francezi, au ramas blocati in pestera Huda lui Papara, aflata pe teritoriul satului Sub Piatra, comuna Salciua, dupa ce o viitura a inundat, luni, interiorul, in urma unor precipitatii abundente.

Pentru a facilita accesul salvatorilor in pestera, autoritatile locale au actionat cu un utilaj pentru decolmatarea drumului comunal 130 care face legatura intre satul Sub Piatra si Huda lui Papara, afectat de precipitatiile abundente.

Potrivit informatiilor furnizate de autoritatile locale, printre persoanele blocate s-ar afla si francezi, insotiti de doi speologi experimentati din Cluj Napoca, a declarat subprefectul Mihaela Albu. Pe de alta parte, localnicii din sat i-au spus primarului comunei ca au vazut de dimineata in apropierea pesterii un grup de copii, a adaugat subprefectul.

ISU a trimis in apropiere de pestera o autospeciala de interventie si o ambulanta SMURD.

In anul 2010, trei speologi au ramas blocati, timp de mai multe ore, in Huda lui Papara, tot in urma unei viituri. In 2013, in pestera s-a desfasurat un exercitiu national de salvare din mediul subteran speologic, la care au participat zeci de salvatori speologi, membri ai Serviciilor Publice Judetene Salvamont-Salvaspeo din Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara si Mures, precum si salvatori din alte regiuni ale tarii. Pestera a fost selectata atunci pentru exercitiu tocmai ca urmare a producerii accidentului din mai 2010, cand o echipa de speologi a fost surprinsa in subteran de o viitura violenta, evacuarea acestora fiind posibila doar prin interventia prompta a echipelor de salvatori speologi din Arad, Bihor si Cluj.

Salvarea din mediul subteran, cu precadere cele din zone cu verticale, stramtori, rau subteran sau galerii sifonate, presupune interventii speciale, de lunga durata, extrem de dificile, la care este nevoie de salvatori speologi, bine antrenati si pregatiti din punct de vedere tehnic, care sa fie dotati cu echipamente de protectie si interventie specifice mediului subteran.

Huda lui Papara este considerata una dintre cele mai interesante pesteri, fiind cea mai lunga si denivelata din Muntii Trascaului. Pestera este o strapungere hidrologica a fasiei de calcare din extremitatea vestica a Masivului Bedeleu. Aici hiberneaza cea mai mare colonie de lilieci din Europa, circa 84.000 de indivizi din noua specii.

Pestera a fost declarata rezervatie speologica prin Legea nr. 5/2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national - Sectiunea a III-a - arii protejate).

Incepand din 1954, un grup de speologi clujeni au explorat si cartat pestera, publicand harta in 1969. Din 1979, clubul de speologie 'Polaris' Blaj a inceput explorarea si recartarea pesterii, reusind in 1986 sa realizeze amenajarea turistica. De cativa ani, pestera nu a mai putut fi vizitata.