Eduard Harunjen, Procurorul General interimar al Republicii Moldova, a declarat pentru Mediafax ca a fost declansata o ancheta in urma prabusirii elicopterului SMURD, in cadrul careia martorii oculari au declarat ca "a avut loc oprirea motorului in zbor".

"Noi am declansat astazi urmarirea penala pentru incalcarea regulilor securitatii zborurilor, in baza articolului 263, cod penal al Republicii Moldova. Investigatiile sunt declasate pentru aceasta infractiune pentru a avea un cadru de procedura legal ca sa putem face cercetarile. Acum se deruleaza cercetarea la fata locului, se strang probe, se fac audierile martorilor oculari, cei care au vazut momentul impactului cu solul, accidentul producandu-se la marginea unui sat. Au fost audiati martori care spun ca au aparut defectiuni la elicopter, in procesul de zbor, legate de functionarea ritmica a motorului. Martorii spun ca a avut loc oprirea motorului in zbor, membrii echipajului au incercat sa-l porneasca dar nu au reusit. Martorii mai spun ca au fost franturi de ritm ale motorului, elicopterul a inceput sa cada din unghi si s-a lovit de sol, in padure. Sunt multi copaci doborati. Fragmentele elicopterului s-au imprastiat pe o suprafata de mai multe sute de metri", a declarat pentru Mediafax Eduard Harunjen, Procurorul General interimar al Republicii Moldova.

Procurorul General interimar al Republicii Moldova mai precizat ca de la fata locului au fost ridicate cadavrele celor patru persoane care se aflau in elicopter, fiind duse la Centrul de Medicina Legala din Chisinau, urmand ca in orele urmatoare sa se stabileasca toate aspectele legate de repatriere. O echipa formata din procurori militari romani si specialisti criminalisti urmeaza sa ajunga in Republica Moldova pentru a participa la cercetarile care se fac la locul accidentului.

Doru Gavril, pilot, Voicu Socae, copilot, Mihaela Dumea, medic, si Gabriel Sandu, asistent medical au decedat dupa ce elicopterul SMURD in care se aflau s-a prabusit in Republica Moldova.

Joi, cei patru, au plecat in misiune la ora 09.55, aeronava decoland din Iasi cu directia Vulcanesti, Republica Moldova, unde a aterizat la ora 11.00. La ora 11.30 echipajul a preluat o femeie in varsta de 85 de ani, pe care au transportat-o la Chisinau.

Imediat dupa ce a lasat pacientul, elicopterul a alimentat si a decolat din nou, in jurul orei 13.10, pentru a merge la Cahul intr-o misiune aero-medicala pentru salvarea unei persoane in varsta de 64 de ani cu accident vascular celebral. Inainte insa de a ajunge la pacient a avut loc accidentul.