Guvernul a aprobat bursa anuala "Ierunca-Lovinescu", destinata studentilor romani in Franta

de CP     HotNews.ro
Vineri, 27 mai 2016, 10:36 Actualitate | Esenţial

Studentii romani in Franta vor putea beneficia, incepand cu anul universitar 2016-2017, de bursa anuala 'Ierunca-Lovinescu', instituita printr-o hotarare adoptata de guvern in sedinta de vineri, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Bursa va fi acordata de Ministerul Afacerilor Externe, pe o durata de 10 luni, iar cuantumul acesteia, care nu poate depasi 500 euro/luna, va fi stabilit anual, prin ordin al ministrului afacerilor externe.

Domeniile de cercetare pentru care se acorda bursa
  • constituirea, evaluarea si conservarea patrimoniului emigratiei romanesti;
  • studierea documentelor privitoare la exilul romanesc;
  • cercetarea exilului romanesc, ca parte a rezistentei intelectuale din anii dictaturii si opresiunii comuniste, in contextul european de dinaintea si de dupa caderea comunismului;
  • studierea mostenirii culturale Ierunca-Lovinescu si a importantei acesteia pentru spatiul cultural francez si european;
  • studierea influentelor  pe care exilul romanesc in Franta le-a exercitat asupra miscarii intelectuale din Romania si din diaspora romaneasca;
  • cercetarea contributiei diasporei la dezvoltarea patrimoniului cultural romanesc.
Studentii beneficiari ai acestei burse vor fi cazati in locuinta care a apartinut sotilor Monica Lovinescu si Virgil Ierunca, situata in Paris, strada Francois Pinton nr. 8, Republica Franceza.

Procedura de selectie, acordare si monitorizare a utilizarii bursei 'Ierunca-Lovinescu' va fi elaborata de Ministerul Afacerilor Externe, pe baza unui regulament aprobat prin ordin al ministrului afacerilor externe, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a hotararii de guvern adoptate astazi.

Anual se acorda o singura bursa, finantata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Afacerilor Externe.

Proiectul Hotararii de Guvern privind instituirea unei burse anuale Ierunca-Lovinescu, in favoarea studentilor romani in Franta, acordata de Ministerul Afacerilor Externe, face obiectul legatului cu sarcini acceptat de statul roman prin HG nr. 1104/2008.

In conformitate cu sarcinile aceluiasi legat, la data 19 mai 2015, statul roman a intrat in posesia imobilului situat in Paris, strada Francois Pinton nr. 8, fosta locuinta a familiei Ierunca-Lovinescu, care urmeaza sa devina casa memoriala, precum si spatiu de studiu si locuinta pentru studentii beneficiari, pe durata derularii bursei.

Infiintarea bursei indeplineste una dintre principalele dorinte testamentare ale Monicai Lovinescu, un reprezentant de marca al intelectualilor romani aflati in exil pe vremea comunismului, care a donat statului roman locuinta sa din Paris, pentru a fi pusa in serviciul comunitatii romanesti din Franta.

Monica Lovinescu si Virgil Ierunca sunt figuri emblematice ale dizidentei politice romanesti organizate la Paris in anii 1947-1989, iar masura decisa astazi are o valoare simbolica, de recunoastere si reparatie morala, inscriindu-se, totodata, in politica de recuperare si promovare a valorilor apartinand patrimoniului material si imaterial al romanilor din strainatate.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

681 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri