Incepand de luni si pana la sfarsitul anului, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va desfasura un plan de control national pentru determinarea prevalentei Escherichia Coli, informeaza uncomunicat ANSVSA.

CarneFoto: MorgueFile.com

Probele vor fi prelevate de pe suprafata carcaselor de bovine si ovine, din carnea proaspata de bovine si ovine, din carnea tocata si carnea preparata si din laptele crud si produsele din lapte crud.

Activitatile incluse in acest plan presupun prelevarea de probe din unitati de abatorizare, supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, macelarii, restaurante, ferme, targuri si piete agroalimentare si dozatoare de lapte.

Toate probele recoltate in cadrul actiunilor prevazute in acest Plan vor fi transmise Institutului de Igiena si Sanatatea Publica Veterinara pentru a fi analizate. Costurile acestor analize vor fi suportate din bugetul ANSVSA.

Decizia presedintelui ANSVSA a fost luata pe baza unei analize de risc, elaborata si finalizata recent de catre specialistii Autoritatii. Un argument in plus il constituie si apropierea sezonului estival, atunci cand pe litoral sau in alte zone de interes turistic din tara va creste rulajul de marfa al unitatilor din industria alimentara si afluxul de turisti aflati in concediu si copii aflati in vacanta, in tabere scolare, se spune in comunicatul Autoritatii.

ANSVSA va face public, sapamanal, rezultatele analizelor pentru probele prelevate in cadrul acestui Plan National de Control.