In Polonia au inceput vineri lucrarile la facilitatea poloneza integrata in scutul american antiracheta (faza a treia a scutului), la ceremonia inaugurala participand presedintele polonez Andrzej Duda, numarul doi din Pentagon Robert Work, asistentul secretarului general al NATO Patrick Auroy, precum si ministrul roman al Apararii, Mihnea Motoc, potrivit unui comunicat al MApN.

Inceperea lucrarilor la scutul antiracheta din PoloniaFoto: msz.gov.pl (M. Jasiulewicz/ MFA)

Reamintim ca joi a fost data in folosinta, la Deveselu, facilitatea romana din scutul antiracheta (faza a doua), intr-o ceremonie la care au participat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, numarul doi din Pentagon Robert Work, ministrii romani ai Apararii si Afacerilor Externe, premierul Dacian Ciolos, in absenta presedintelui Klaus Iohannis.

Ministrul Apararii, Mihnea Motoc, a participat vineri, la invitatia omologului sau polonez Antoni Macierewicz, la ceremonia de incepere a lucrarilor la Facilitatea antiracheta din Redzikowo, din Polonia, informeaza sambata un comunicat al Ministerului Apararii Nationale remis redactiei.

Potrivit MApN, ceremonia s-a desfasurat in prezenta presedintelui Poloniei, Andrzej Duda, Adjunctului Secretarului Apararii al SUA, Robert Work, Asistentului Secretarului General al NATO, Patrick Auroy, precum si a altor oficiali americani si polonezi.

"Baza de la Redzikowo va fi parte componenta a sistemului american de aparare antiracheta dezvoltat in Europa si a arhitecturii antiracheta cuprinzatoare a NATO, urmand sa constituie faza a III-a a dezvoltarii componentei europene a sistemului american de aparare antiracheta (European Phased Adaptive Approach / EPAA), cu termen pentru finalizarea lucrarilor in anul 2018", precizeaza comunicatul MApN.

"Prezenta ministrului roman la acest eveniment este expresia solidaritatii si coeziunii aliate in contextul in care joi, 12 mai, a avut loc ceremonia de certificare operationala a sistemului antiracheta de la Deveselu, evidentiind importanta strategica deosebita a acestui proiect pentru Romania si Polonia, pentru Alianta si pentru securitatea euro-atlantica, in general", se mai arata in comunicat.

Ministrul Mihnea Motoc a avut apoi o intrevedere bilaterala cu omologul sau polonez, agenda discutiilor fiind centrata "pe prioritatile comune in cadrul aliat, in vederea pregatirii agendei viiitorului Summit de la Varsovia, cu asigurarea modalitatilor optime de intarire militara a securitatii pe flancul estic".

"Cei doi ministri au analizat evolutiile recente in contextul regional complex si imprevizibil de securitate si au punctat importanta unei abordari integrate a intregului flanc estic al Aliantei si a unui echilibru in asigurarea raspunsului aliat, atat la amenintarile provenind din nordul, cat si la cele din sudul aceluiasi flanc, subliniind necesitatea adaptarii descurajarii la specificul acestora", se mai arata in comunicatul MApN.

"Evocand importanta strategica a Marii Negre pentru securitatea intregii Aliante, ministrul Motoc a exprimat necesitatea consolidarii prezentei aliate in regiune. A punctat ca Romania sprijina, in contextul Aliantei Nord-Atlantice, initiativele dedicate segmentului nordic al flancului estic. Ministrul polonez si-a manifestat, de asemenea, sprijinul pentru propunerile pe care Romania le-a avansat pe dimensiunea sudica a aceluiasi flanc", mai mentioneaza sursa citata.

De asemenea, ministrul Motoc si omologul sau "au convenit asupra coordonarii pozitiilor celor doua state, in cadrul aliat, in vederea identificarii unor noi modalitati practice de cooperare si sprijin reciproc pentru consolidarea prezentei inaintate aliate pe intregul flanc estic al NATO", mai arata MApN.