Toate probele de dezinfectanti efectuate pe 14 produse de la Hexi Pharma, la Institutul Icechim, au fost neconforme, adica erau diluate si de zece ori, a anuntat miercuri secretarul de stat Victor Strambu, secretar de stat in ministerul Sanatatii. Tot acesta a anuntat ca, avand in vedere aceste rezultate, s-a decis retragerea "imediata" a tuturor produselor Hexi Pharma. In aceste conditii, cum poate fi explicat faptul ca doar 4,25% din peste 3.500 de testele de sanitatie din spitale, cu dezinfectantii Hexi Pharma, au fost neconforme? Care ar fi procentul, daca s-ar face acum noi teste de sanitatie, insa unele facute "ca la carte", prin controale incrucisate? Probabil nu vom afla, deoarece Guvernul nu vede sensul unor noi teste de sanitatie pe produsele Hexi Pharma. Vor fi unele controale incrucisate prin spitale, insa vor fi testate alte produse, in conditiile in care cele de la Hexi Pharma sunt retrase.

Hexi PharmaFoto: hexi.ro

"Pentru aceste substante este clar, nu are sens sa le mai utilizam, de ce sa vedem", a raspuns purtatorul de cuvant al Guvernului, intrebat de jurnalisti daca "vom vedea" in sunt valide testele facute in spitale pe Hexi Pharma? "Orice alta apropiere intre ce s-a intamplat si ce se intampla, nu cred ca are rost sa o mai discutam in acest moment si nici sa discutam prea mult in legatura cu fostele teste", a mai spus Dan Suciu, miecuri, cu ocazia prezentarii rezultatelor testelor de concentratie efectuate la ICECHIM. Precizam ca la institutul ICECHIM au fost analizate probe din spitalele care se afla in procentul de 4,25% cazuri in care produsele de dezinfectare nu au fost eficiente.

Secretarul de stat Victor Sarbu spune ca vor fi facute teste de sanitatie, insa vor viza alte biocide, in conditiile in care produsele Hexi Pharma vor fi retrase din spitale. "Deci aceste produse se retrag, spitalele isi achizitioneaza sau au produse biocide de la alte firme si este hotarata deja o zona de control mai larga, incrucisata in judete limitrofe pentru a genera costuri mai mici, fiindca am facut niste costuri aproximative si astfel de controale costa aproximativ un milion doua sute si ceva de mii de lei pentru controale, fiindca asta inseamna deplasare cazare, medii de cultura", a afirmat Strambu.

Perioada in care vor incepe controalele incrucisate nu e clara. Strambu sustine ca vor incepe maine sau poimaine, iar Dan Suciu ca "urmeaza un set de teste de sanitatie incrucisat in perioada imediat urmatoare, nu va spunem ziua si ora, pentru ca nu este cazul sa se faca curatenie de mantuiala sau de dragul controlului".

Dan Suciu spune ca viitoarele controale trebuie sa arate daca "celelalte substante pe care le utilizam in dezinfectie sunt valide si daca procedurile de sanitatie sunt valide".

Trebuie precizat ca testele de sanitatie sunt cele care arata eficienta unui produs. Controalele in spitale dispuse de fostul ministru al sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, au aratat saptamana trecuta ca in peste 95% din dezifectanti au fost eficienti. Din 3.526 de probe luate din dezifectantii firmei Hexi Pharma doar 4,25% au fost gasite "neconforme". Cadariu a spus pe 4 mai, cand au fost prezentate rezultatele controlului, ca probele au fost prelevate de angajatii spitalelor care achizitionasera aceste produse, alaturi de angajati ai Directiilor judetene de Sanatate Publica, in unele cazuri. Practic, s-au controlat pe ei insisi, fapt care starneste neincredere in corectitudinea rezultatelor. Ulterior, dupa demisia lui Cadariu, premierul Dacian Ciolos a afirmat ca vor fi facute controale incrucisate. Adica, un angajat al DSP dintr-un judet va face control intr-un alt judet.

Despre aceste rezultate, Dan Suciu a spus miercuri ca "s-ar putea sa fi fost o procedura, nu neaparat o substanta, care nu a fost corect utilizata".

Cat de corecte au fost acele teste nu se poate afla, atata vreme cat nu se fac noi teste, in aceleasi conditii, la aceleasi spitale, insa prin metoda controlului incrucisat. Si astfel nu va putea fi tras nimeni la raspundere in cazul in care controalele nu au reflectat realitatea.