Presedintele Senatului Universitar al Academiei de Studii Economice din Bucuresti, prof. univ. dr. Pavel Nastase, precizeaza ca, incepand cu data de 1 aprilie, au fost lansate declaratii calomnioase privind implicarea ASE in demolarea imobilului Nanu-Muscel din Piata Romana, adaugand ca universitatea a salvat acest imobil de la distrugere prin degradarea in timp, informeaza Agerpres.

Casa Nanu MuscelFoto: Captura Google Maps

"La momentul declansarii acestei campanii calomnioase, conform situatiei de pe teren, imobilul a fost tratat ca monument istoric, fiind consolidat aproape in totalitate, iar decoratiunile si elementele constructive demontabile au fost preluate de constructor in ateliere de specialitate in vederea restaurarii, urmand ca in conformitate cu contractul de executie sa fie readus la o stare cat mai apropiata de cea initiala. Nimic nu a fost distrus, nimic nu a disparut in acest proiect de consolidare si restaurare a imobilului, lucrarile efectuate pana la oprirea santierului fiind realizate conform proiectului ce a stat la baza autorizatiei de constructie. Nu se justifica, nu exista temei pentru ca o persoana, fie Vlad Alexandrescu, sa afirme ca a oprit daramarea casei Nanu-Muscel decat daca este de rea-credinta si urmareste interese necunoscute noua", a afirmat Pavel Nastase, potrivit unui comunicat transmis, miercuri.

El a adaugat ca acea cladire nu a fost daramata, dimpotriva: "conform autorizatiei de constructie a fost consolidata si urmeaza sa fie restaurata". Casa Nanu-Muscel ar urma sa gazduiasca Muzeul ASE, expozitii de pictura si va fi deschisa publicului, mentioneaza sursa citata.

"Proiectul 'Piata Romana, nr. 7', la care se refera domnul Vlad Alexandrescu, este un proiect in executie, finantat de la bugetul statului, care are autorizatie de constructie si cuprinde consolidarea, restaurarea si extinderea Casei Nanu-Muscel, clasificata in 2013 ca monument istoric, clasa B", se arata in comunicat.

Pavel Nastase a facut referire si la scrisoarea adresata de catre fostul ministru al Culturii Grupului pentru Dialog Social, document in care Vlad Alexandrescu preciza ca, dupa ce a oprit "daramarea" Casei Nanu-Muscel, a "fost convocat la ASE la o sedinta de 'infierare', condusa de fostul rector al ASE, actualmente presedinte al Senatului ASE".

"Convocarea la ASE despre care vorbeste domnul Vlad Alexandrescu este, din nou, o afirmatie calomnioasa si injusta, eu nu l-am convocat pe domnul Vlad Alexandrescu la o sedinta de 'infierare' la ASE, ci pur si simplu in data de 18 aprilie am profitat de prezenta dansului in universitate cu ocazia Zilei Mondiale a Monumentelor si Siturilor si am incercat sa-i ofer acele explicatii pe care domnul Vlad Alexandrescu a refuzat sa le primeasca atunci cand a intrat in santier, in fata camerelor TV si sub amenintari a declarat ca opreste demolarea imobilului. Ca si atunci, si de aceasta data domnul Vlad Alexandrescu a refuzat un dialog pe aceasta tema, foarte importanta pentru comunitatea academica a ASE", a mentionat Pavel Nastase.

El a infirmat si acuzatiile potrivit carora in calitate de rector, in perioada 2012 - 2016, ar fi interzis accesul la Biblioteca ASE pentru consultarea tezelor de doctorat.

Fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu s-a aflat pe 1 aprilie pe santierul de la Casa Nanu-Muscel din Piata Romana si i-a cerut rectorului Academiei de Studii Economice din Bucuresti sa fie sistate lucrarile, precizand ca acestea se desfasoara ilegal.