58,8% din populatie considera ca in Romania lucrurile merg intr-o directie gresita (fata de 52,3% in luna noiembrie), in timp ce parerea contrarie este impartasita de 30,9% dintre romani (fata de 34,3% in noiembrie), arata Barometrul INSCOP - Adevarul despre Romania, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului Adevarul. Inrautatirea starii de sanatate reprezinta principala sursa de ingrijorare pentru romani, cu 20% dintre optiuni (fata de 20% in noiembrie 2015). Urmeaza la foarte mica distanta diminuarea veniturilor, cu 17,8%, (fata de 17,5% in noiembrie). Posibilitatea producerii unui conflict/razboi in zona ii ingrijoreaza pe 17,3% dintre romani (fata de 18,6% in noiembrie), pe fondul crizei refugiatilor sirieni si a permanentizarii amenintarii teroriste, fara a uita, desigur, de tensiunile prelungite dintre Rusia si NATO/UE.

Urmeaza pierderea locului de munca (13,3% in martie fata de 11,7% in noiembrie) si cresterea preturilor (11,1% in martie fata de 12,2% in noiembrie).

6,9% dintre romani sunt ingrijorati de instabilitatea politica, procent in scadere cu 3,5% fata de analiza sociologica realizata in noiembrie 2015.

Pe ultimele pozitii in clasamentul surselor de ingrijorare se situeaza posibilitatea producerii unor calamitati naturale (5,1%) si deteriorarea mediului inconjurator (2%). 3,8% dintre respondenti se declara ingrijorati de alte probleme, in timp ce procentul non-raspunsurilor este de 2,6%.

In comparatie cu masuratoarea precedenta, se remarca o crestere cu 6,5% a ponderii celor care privesc cu pesimism modul in care evolueaza lucrurile in Romania.

  • Starea economiei si lipsa locurilor de munca - principalele probleme ale tarii, in opinia romanilor

Aproape jumatate dintre romani (45,6%) considera ca principala problema cu care se confrunta Romania o reprezinta starea economiei si lipsa locurilor de munca - in consecinta, prioritatea numarul 1 pentru institutiile statului ar trebui sa o reprezinte cresterea economiei si crearea de locuri de munca.

42,2% dintre romani au temeri privind securitatea economica personala (diminuarea veniturilor, pierderea locului de munca si cresterea preturilor).

Pe pozitia a doua in lista prioritatilor se situeaza combaterea coruptiei cu 25,3%. Urmeaza imbunatatirea asistentei medicale (9%), reducerea inegalitatilor dintre bogati si saraci (8,2%), apararea tarii impotriva amenintarilor externe (5,7%), reducerea numarului de functionari si reforma administratiei publice (3,8%). 0,7% dintre respondenti mentioneaza alte prioritati, in timp ce procentul non-raspunsurilor este de 1,8%.

  • Cum vad romanii imbolnavirea bebelusilor din Arges

Pe fondul mediatizarii intense, 92,6% dintre romani declara ca au auzit despre despre imbolnavirea copiilor/bebelusilor din judetul Arges, cu bacteria E.coli (sindromul hemolitic-uremic), in timp ce doar 5,3% spun ca nu au auzit despre acest caz.

Intarzierea cu care au fost identificate cauzele imbolnavirii si declaratiile contradictorii venite din partea ministrului Sanatatii s-au reflectat negativ asupra perceptiei populatiei fata de modul in care a fost gestionat acest caz de catre ministerul de resort. Astfel, 19% dintre romani considera ca vina cea mai mare pentru cele intamplate in cazul bebelusilor din judetul Arges o poarta Ministerul Sanatatii.

18,6% dintre respondenti atribuie vina pentru cazul de la Arges Directiei Judetene de Sanatate Publica, iar 16,8% sunt de parere ca responsabilitatea apartine spitalelor din judet.

Asadar, aproape 55% dintre romani culpabilizeaza institutii apartinand sistemului medical si doar 8,7% dintre romani invinovatesc firma producatoare de lactate din Arges.

7,6% dintre respondenti ii considera vinovati pe parintii bebelusilor, iar 4,3% Guvernul in general. 2,4% dintre respondenti aleg varianta "altcineva", 0,9% spitalele din Bucuresti si 0,4% Ministerul Agriculturii.

  • Ce spun romanii despre legea antifumat

Aproximativ 30% dintre romani (29,5%) se declara fumatori, in timp ce procentul nefumatorilor este de 69,5%. 1% din respondenti nu stiu sau nu raspund.

Legea impotriva fumatului in spatii publice, intrata in vigoare pe 16 martie, se bucura de aprobarea a peste doua treimi din populatie. Astfel, 70,3% dintre romani sunt de acord ca fumatul sa fie interzis in toate spatiile publice, inclusiv in baruri si cafenele, in timp ce 28,7% nu sunt de acord cu aceasta masura.

De remarcat ca procentul nonraspunsurilor (1%) este si in cazul acestei intrebari foarte scazut, semn ca dezbaterile intense generate de legea impotriva fumatului au condus la o cristalizare puternica a opiniilor populatiei, arata autorii sondajului

Sondajul "Barometrul INSCOP - Adevarul despre Romania" a fost realizat de INSCOP Research la comanda ziarului Adevarul, in perioada 21 - 28 martie 2016, pe un esantion de 1.063 de persoane considerat reprezentativ pentru populatia Romaniei in varsta de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de +/- 3%.

Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.Chestionarele au fost aplicate in 39 de judete si municipiul Bucuresti, in total 92 de localitati.