Directorul companiei de stat pentru Ape Minerale afirma ca peturile aflate la vanzare in supermarketuri pot fi umplute chiar si cu apa de la robinet, in conditiile in care Romania nu are o legislatie clara privind apa imbuteliata. Apa de masa si apa de izvor nu sunt reglementate de nicio lege, iar autoritatile nu stiu ce pun acestia in sticle. Desi in tara sunt 68 de ape minerale licentiate, iar pentru acordarea unei licente un izvor este monitorizat timp de doi ani, hipermarketurile care imbuteliaza si vand apa de masa nu sunt obligate sa respecte aceste reguli, spune Radu Dumitru, director general al Societatii Nationale a Apelor Minerale, citat de Digi 24.

Apa imbuteliataFoto: MorgueFile.com

"Nimeni nu poate sa stie in acest moment ce se vinde in momentul asta, de unde este apa... poate sa fie si de la chiuveta, si din lac, si dintr-un foraj. Tot ce vedeti dumneavoastra in consum, prin hipermarketuri sau magazine, ca e apa de masa sau apa de izvor nu sunt reglementate de nicio lege. Nu face obiectul nici unei legi ca sa fie licentiata si consumata", declara Radu Dumitru.

Singura institutie care avizeaza aceste izvoare este Directia de Sanatate Publica.

Radu Dumitru a mai explicat ca, din cauza ca producatorii acestor ape nu platesc redevente statului roman, pot scoate la vanzare peturile cu preturi mult mai mici decat cele pentru apa minerala plata. Efectul este scaderea consumului de apa minerala - de la 1,5 miliarde de litri, la doar 1 miliard de litri in doar cativa ani.

"Ce pun ei in sticlele respective? Nici petul nu este foarte bun, nici apa nu este foarte buna, si atunci scot aceste preturi cu care se iese in piata", spune Radu Dumitru.

Redeventa pentru apele minerale este de 4 euro pentru 1.000 de litri, iar statul incaseaza 5 milioane de euro anual din exploatarea izvoarelor licentiate. Veniturile ar putea fi de trei ori mai mari daca ar fi controlata si taxata si apa de masa, spun reprezentantii companiei de stat.

Cinci sortimente de apa imbuteliata, care ar fi periculoasa pentru consum, au fost descoperite de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, in magazine din Bucuresti. Rezultatele unor analize au aratat depasiri, chiar si de pana la 200 de ori, a cantitatii de germeni in apa ambalata.

Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au anuntat luni ca au prelevat 70 de probe din supermarketurile din toata tara, pana luni dupa-amiaza, iar controalele continua. Reprezentantii ANPC au declarat, pentru Mediafax, ca Autoritatea continua controalele de prelevare din supermarketuri a esantioanelor din apa de masa si apa de izvor, controale care au inceput pe data de 3 martie.