Europarlamentarul Monica Macovei considera ca decizia CSM de saptamana trecuta, prin care Consiliul "a stabilit ca declaratiile mele critice la adresa CSM afecteaza independenta sistemului judiciar si prestigiul CSM, se va preda la facultatile de drept, peste niste ani de zile, la rubrica ". Fostul ministru al Justitiei arata, intr-un comunicat, ca " CSM trebuie sa stie, in primul rand, ce inseamna independenta justitiei. Iar independenta justitiei este dreptul oamenilor, al cetatenilor, la o justitie independenta. Independenta de politic, de coruptie, de orice interes. Independenta de orice si se supune numai legii. Independenta justitiei nu inseamna ca judecatorul sau procurorul poate sa faca orice. Ci e dreptul oamenilor, repet, la o justitie independenta. Nu aveam cum sa lezez independenta justitiei, oamenii au dreptul la o justitie independenta."

Monica MacoveiFoto: AGERPRES

Europarlamentarul Monica Macovei reia, in comunicatul remis luni, declaratiile facute in emisiunea de televiziune vizata de CSM, care a considerat ca prin afirmatiile sale in aceasta emisiune, Macovei ar fi adus "grava atingere indepedentei justitiei". De asemenea, CSM a anuntat ca sesiza Parlamentul European in acest caz:

1. CSM trebuie sa stie, in primul rand, ce inseamna independenta justitiei. Iar independenta justitiei este dreptul oamenilor, al cetatenilor, la o justitie independenta. Independenta de politic, de coruptie, de orice interes. Independenta de orice si se supune numai legii. Independenta justitiei nu inseamna ca judecatorul sau procurorul poate sa faca orice. Ci e dreptul oamenilor, repet, la o justitie independenta. Nu aveam cum sa lezez independenta justitiei, oamenii au dreptul la o justitie independenta.

2. CSM a spus ca nu sunt baze factuale. E sanctionat vreun procuror sau vreun judecator pentru ca a tinut dosare ani intregi si s-au prescris? Baza factuala exact asta e: daca ne da un singur exemplu sau 10 exemple, ca sa justifice ca, intr-adevar, si-au facut treaba, atunci are dreptate. Dar nu a sanctionat niciun judecator sau procuror pe baza faptului ca au tinut dosare care s-au prescris.

3. Raspunderea colectiva este egala cu zero. Nu exista raspundere colectiva. Ca atare, orice decizie ia CSM este una colectiva. Ne refeream, de exemplu, la propunerea de procuror general sau procuror-sef DNA. Daca iese prost, daca acel procuror general sau procuror-sef DNA sau procuror-sef DIICOT nu-si face treaba, nu raspunde nimeni. Democratia se bazeaza pe raspundere. Daca nu raspunde nimeni, nu vom avea democratie si nici justitie in tara asta.

Sigur ca sunt judecatori si procurori foarte buni, profesionisti si curajosi. Dar nu i-a facut CSM asa, asa sunt ei. Si noi vrem sa fie cat mai multi de felul acesta.

4. Declaratiile de avere. O alta critica pe care o am fata de CSM, apropo de curatarea sistemului justitiei, pentru ca acesta este un rol principal pe care l-a avut si il are CSM si de care nu s-a achitat. Cei din CSM, pe langa ANI si in paralel cu ANI, ar fi trebuit sa verifice fiecare declaratie de avere si de interese a judecatorilor si procurorilor. Cu astea ar trebui sa se ocupe inspectia judiciara.

5. Unificarea practicii judiciare, de care avem mare nevoie. Fac seminarii, intalniri si suntem tot acolo, adica tot nu este unificata practica judiciara de catre CSM.

(Emisiunea X-Press, B1 TV, 18 martie 2016)

Inregistrarea video, aici: https://youtu.be/2LAyEwClwVI