Sute de mineri si energeticieni din cadrul Federatiei Nationale Mine Energie vor merge pe jos la Bucuresti, in data de 11 aprilie, unde vor depune un memorandum pentru salvarea Complexului Energetic Oltenia, iar apoi vor protesta in fata Guvernului, transmite Mediafax.

Complexul Energetic Oltenia (grupurile de la Turceni)Foto: AGERPRES

Conducerea Complexului Energetic Oltenia a anuntat, marti, in cadrul sedintei Comisiei Mixte, ca 2.000 de salariati vor fi concediati incepand cu data de 1 iulie 2016.

Liderul de sindicat din cadrul Complexului Energetic Oltenia, zona Rovinari, Manu Tomescu, a declarat, duminica, ca sindicatele din cadrul Federatiei Nationale Mine Energie (FNME) au decis ca, pe 11 aprilie, sa organizeze "un mars al disperarii", in cadrul caruia minerii si energeticienii sa parcurga pe jos distanta de la locul de munca pana in Capitala, pentru depunerea unui memorandum, sustinut si de semnaturile celorlalti angajati.

Documentul va fi depus atat la Guvern, cat si la presedintele tarii.

Salariatii solicita pastrarea locurilor de munca din Oltenia, care depind de energia produsa pe baza de carbune si vor prezenta propuneri pentru salvarea CEO.

"Noi nu mergem la Bucuresti sa cersim. Noi mergem la Bucuresti sa vada ca suntem romani, suntem cetateni ai Romaniei si vrem sa nu mai fim furati, umiliti si discriminati in tara noastra. Vrem sa avem un mix energetic, asa cum au majoritatea tarilor dezvoltate, din Europa si din lume. Noi cei care ne-am hotarat sa facem acest mars suntem mai determinati ca oricand. Iar in ceea ce ma priveste, prefer sa pierd luptand decat sa pierd fara sa fac nimic. Plecam in mars pasnic pentru a trage un semnal de alarma. Vom pleca de la Termocentrala Rovinari, apoi Turceni, Craiova, Bucuresti, vom merge pe partea cu termocentralele. Va fi numai pe jos, o sa ne sincronizam pentru ca atunci cand ajungem in fata Guvernului sa vina si alti colegi cu autocarele, pentru a organiza un miting la finalul marsului. Ne ocupam de acte", a spus Manu Tomescu.

La randul sau, presedintele FNME, Dumitru Parvulescu, a spus ca sute de mineri si energeticieni vor participa la mars. Sindicalistii vor organiza la final si un miting in fata Guvernului, in semn de nemultumire fata de propunerea Complexului Energetic Oltenia, care a anuntat ca 2.000 de oameni ar trebui sa fie disponibilizati incepand cu data de 1 iulie.

"In data de 11 aprilie, alaturi de mine si de anumiti colegi care s-au hotarat sa mearga alaturi de mine, vom pleca din centrele miniere si energetice catre Bucuresti, pe jos, cu acea idee a lui Manu Tomescu, ᅡS.OS., salvati Complexul Energetic Olteniaᅡ. Pornim intr-un mars al disperarii catre Bucuresti¬, a spus presedintele FNME.

Reprezentantii FNME fac apel si la celelalte federatii si sindicate din CEO sa se alaturi marsului din data de 11 aprilie.