Nu consulatele sau ambasadele Romaniei sunt radacina raului: una dintre marile probleme cu care se confrunta consulii nostri este ca romanii pleaca de acasa fara acte, a declarat ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, la o discutie organizata marti seara la sediul Grupului pentru Dialog Social pe tema situatiei romanilor din afara granitelor. Cioroianu a luat apararea functionarilor din ministerul de externe dupa ce presedintele Traian Basescu declarase intr-un interviu pentru BBC-HotNews.ro ca "este o nesimtire a Ministerului de Externe in a-si respecta cetatenii incredibila, pe care ministrii incearca s-o apere si mai ales incearca sa-si faca o clientela din ambasadori si consuli".

Cioroianu a dat vina pe cetatenii romani pentru imaginea proasta a Ministerului de Externe. Ministrul a evocat cazul unei romance care voia sa-si viziteze sotul intr-un spital din Italia, dar care isi uitase certificatul de casatorie acasa. “La televizor declara ca autoritatile romane nu fac nimic ca sa o ajute, desi consulatul i-a explicat ca are nevoie de certificatul de casatorie”, a spus ministrul Cioroianu.

Seful diplomatiei a mai spus ca si dupa cazul actritei Laura Vasiliu, confundata de carabineri cu un presupus infractor, “a iesit un iures din care a rezultat ca MAE n-a facut nimic” desi actrita, a spus Cioroianu, ar fi cerut sa nu fie facut public cazul sau.

Ministrul de externe a spus ca functionarii romani de la consulatele din Italia, de pilda, ii ajuta pe romanii din afara granitelor care lucreaza la negru sa se intoarca acasa in situatiile in care patronii refuza sa ii mai plateasca. "Fac cheta ca sa stranga bani de autobuz", a declarat Cioroianu. Ministrul de externe a declarat ca se gandeste chiar la infiintarea unui "fond pentru romanii care se intorc acasa".

In urma cu doua saptamani, presedintele Traian Basescu a criticat in termeni duri prestatia consulatelor si ambasadelor romanesti: "este o nesimtire a Ministerului de Externe in a-si respecta cetatenii incredibila, pe care ministrii incearca s-o apere si mai ales incearca sa-si faca o clientela din ambasadori si consuli". Basescu a mai spus ca Cioroianu nu este un bun ministru de externe si ca sufera de un "grav deficit de educatie".

"Eu am avut cateva discutii cu el si imediat ce ii spune presedintele un lucru, incearca sa demonstreze cat de bine il stie el si vorbeste de zece ori mai mult decat presedintele. Sau, spre exemplu, eram la o intilnire cu romanii, s-a pus o intrebare legata de problemele consulare care sunt grave in Spania, ca de altfel peste tot (...) Il rog pe ministru sa clarifice un lucru si el, cu presedintele linga el, se lanseaza intr-un lung discurs care m-a obligat sa-l opresc. Era totusi cu presedintele, ii trebuia un raspuns scurt si cu asta basta. Presedintele era interlocutorul", declarase Traian Basescu.

Cioroianu sare timid la Basescu

Ministrul de Externe a venit, insa, marti seara la sediul GDS cu propria versiune: "a fost o mica polemica in fata grupului de romani. Presedintele a spus ca aceste consulate sunt vinovate de ceea ce se intampla si a sugerat ca solutie sa fie angajati 50 de cetateni din comunitatea romaneasca locala intr-un consulat. I-am spus presedintelui ca nu pot accepta ca in prezenta mea sa fie gasiti vinovati niste oameni care isi fac treaba mai bine sau mai rau. I-am spus ca asa ceva nu se poate. Le-am spus oamenilor realitatea."

Cioroianu a mai spus că sunt persoane care i-au cerut demisia după ce au vrut să-si angajeze fiii în ministere. "Voi putea spune acest lucru şi după ce nu voi mai fi ministru. Deci, sunt o serie de lucruri despre care voi vorbi cu toată plăcerea", a spus Cioroianu.

Referitor la situatia expulzarilor din Italia, ministrul de externe a declarat ca numarul expulzarilor a ajuns la 200, dar ca nici un cetatean roman nu a deschis pana acum proces impotriva statului italian desi Guvernul are un contract cu o firma de avocatura din Italia pentru a asista victimele unor eventuale abuzuri. In opinia lui Adrian Cioroianu, comunitatea tiganilor romani din Italia a devenit "un tap ispasitor al tapului ispasitor, care este romanul".