Procurorii DNA Timisoara au demarat actiunea penala si i-au retinut pentru 24 de ore pe Cristian Dumitru Popa, Tailor Vasile Cacareaza, Ciprian Dragos Negoita, Sorin Ionut Ivancea si Ioan Cadariu pentru constituire de grup infractional organizat si evaziune fiscala sau complicitate la evaziune.

Cei cinci, administratori de societati comerciale, ar fi produs un prejudiciu de peste 11 milioane lei prin evaziune in comertul cu cereale, se arata in comunicatul DNA.

Numele lui Tailor Vasile Cacareaza apare si in dosarul in care a Tribunalul Bucuresti a decis, pe 13 ianuarie, plasarea in arest la domiciliu a vicepresedintelui Caras-Severin, Ion Bejerita,si a trei oameni de afaceri, in dosarul in care sunt suspectati de evaziune fiscala si spalare de bani, cu prejudiciu de peste 10 milioane de euro.

De asemenea,Adevarul scria in noiembrie 2014ca procurorii Curtii de Apel Timisoara au trimis trimiterea in judecata a doua persoane acuzate de evaziune fiscala, cei deferiti justitiei fiind Tailor Vasile Cacareaza si Dumitru Cacareaza.

Ce acuza acum procurorii:

"Incepand cu anul 2007, inculpatul Popa Dumitru Cristian, administratorul de fapt si de drept al mai multor societati comerciale, a constituit un grup infractional organizat avand drept scop comiterea unor infractiuni de evaziune fiscala, urmarind in principal eludarea platii, catre bugetul de stat, a TVA aferenta operatiunilor comerciale de cumparare-vanzare de cereale si plante tehnice.

In concret, s-a retinut ca societatile comerciale controlate de inculpatul Popa Dumitru Cristian au achizitionat cereale si plante tehnice de la persoane fizice si juridice, fara documente legale de provenienta (cu consecinta directa a eludarii TVA aferente), aceasta marfa fiind vanduta mai departe catre beneficiarii finali (de regula, societati cunoscute, mari comercianti de cereale), cu consecinta directa a colectarii TVA aferente.

Urmarind anularea TVA de plata datorata bugetului de stat (TVA colectata minus TVA dedusa), inculpatul Popa Dumitru Cristian a introdus pe circuitul marfurilor (intre vanzatorul real al marfurilor si beneficiarul final) mai multe societati comerciale de tip fantoma.

Singurul rol al acestora a fost de a furniza documente fiscale fictive, cu consecinta colectarii TVA de catre aceste societati de tip fantoma si, ulterior, a deducerii acestei taxe de catre firmele controlate de inculpatul Popa Dumitru Cristian (inclusiv de catre beneficiarii finali ai marfurilor), care nu a mai fost virata bugetului de stat.

Ulterior, aceste societati comerciale de tip fantoma, controlate si coordonate de ceilalti inculpati care au aderat, respectiv au sprijinit grupul infractional initial constituit de inculpatul Popa Dumitru Cristian au fost radiate sau instrainate unor cetateni straini.

Prin aceasta conduita infractionala, inculpatii au cauzat bugetului de stat un prejudiciu in cuantum de 11.148.220,84 lei (respectiv echivalentul sumei de aproximativ 2.500.000 euro).

In cauza, se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala - Antifrauda si din partea Gruparii Mobila de Jandarmi Timisoara.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand ca la data de 19 februarie 2016, sa fie prezentati Tribunalului Timis cu propunere de luare a masurii arestului preventiv pentru 30 de zile."