Duminica, la Chisinau, a avut loc un nou protest de amploare impotriva guvernului recent investit. Manifestatia, care a inceput in Piata Marii Adunari Nationale la ora 11.00, a fost organizata de liderii a trei formatiuni politice - Andrei Nastase (Partidul Demnitate si Adevar) si pro-rusii Igor Dodon (Partidul Socialistilor) si Renato Usatii (Partidul Nostru). Participantii la protest au adoptat o rezolutie ce contine ca cerinta organizarea alegerilor parlamentare anticipate nu mai tarziu de luna aprilie 2016. Manifestantii au pornit apoi intr-un mars pe strazile Chisinaului, revenind in cursul serii, dupa aproximativ 15 km parcursi, in PMAN. A existat si un incident, potrivit presei moldovene, care a relatat ca un grup de unionisti a fost agresat de vorbitori de limba rusa in timp ce depunea flori la monumentul lui Stefan cel Mare.

Protest la ChisinauFoto: Captura Privesc.eu

Vezi desfasurarea LIVE TEXT a evenimentelor de duminica de la Chisinau

UPDATE 18.30 Mitingul s-a incheiat

Renato Usatii a afirmat ca a obosit de atatea marsuri: "Daca vom mai organiza un astfel de mars, va promit ca va fi ultimul, unul de inmormantare". Andrei Nastase: "Azi am parcurs 20 km si ii vom asigura lui Plahotniuc 20 de ani" (Agora.md)

UPDATE 18.10 Protestatarii au parcurs circa 15 kilometri au ajuns din nou in Piata Marii Adunari Nationale(Agora.md)

UPDATE 14.40 Manifestantii au pornit in mars spre sediul Centrului National Anticoruptie si a Curtii Constitutionale

Agora.md transmite ca, dupa adoptarea Rezolutiei, manifestantii au pornit intr-un mars pasnic pe bulevardul Stefan cel Mare, in directia sediului Centrului National Anticoruptie si a Curtii Constitutionale.

Rezolutia adoptata in unanimitate de participantii la protest prevede si eliberearea imediata a detinutilor politici, inclusiv grupul Petrenco, inregistrarea Partidului politic Demnitate si Adevar, demisia imediata a ministrului de Interne, Alexandru Jizdan, si a sefului interimar al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, pentru brutalitatea cu care au fost tratati manifestantii pasnici in timpul investirii Guvernului Filip, mai scrie Agora.md.

UPDATE 14.30 Manifestantii cer alegeri anticipate in aprilie 2016

Rezolutia propusa sa fie adoptata de participantii la protest contine ca cerinta organizarea alegerilor parlamentare anticipate nu mai tarziu de luna aprilie 2016, transmite Agora.md.

UPDATE 14.20 Publika.md: Un grup de unionisti a fost agresat de vorbitori de limba rusa in timp ce depunea flori la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant.

Potrivit sursei citate, martorii oculari au transmis ca agresorii pareau a fi sub influenta bauturilor alcoolice.

UPDATE 14.10 Imagini filmate cu drona: zeci de mii de persoane s-au adunat in Piata Marii Adunari Nationale pentru a protesta impotriva actualei guvernari. Vezi video filmat cu drona in jurul orei 13.00 pe Agora.md

UPDATE 12.00 Sorin Ionita: Oligarhul Plahotniuc are si a treia cetatenie, cea rusa?

"Se stia ca omul din cauza caruia a pornit toata nebunia de zilele astea, oligarhul Vlad Plahotniuc, are cetatenie dubla, moldoveneasca si romaneasca. Ba chiar se stia ca le are un pic pe langa lege (cea moldoveneasca), deoarece le are pe nume diferite, ceea ce nu-i chiar in regula: Plahotniuc la ei, Ulinici la noi. Ce nu s-a discutat este ca ar avea si a treia cetatenie - si nu una oarecare, ci pe cea a Federatiei Ruse", scrie Sorin Ionita (Expert Forum) pe blogul sau.

Ionita prezinta un registru de pasapoarte de la Moscova in care apar datele personale si numarul pasaportului, cu mentiunea ca ar fi al doilea. "Al doilea pasaport rusesc, adica. Cate or mai fi?", mai scrie Ionita, precizand ca "datele personale corespund". Citeste integral pe ionitas.ro.

UPDATE 11.52 Protestatarii au cateva slogane preferate: "Plahotniuc, nu uita, puscaria-i casa ta", "Iuda", "Unire", "Pobeda". (Agora.md)

UPDATE 11.15 Bd. Stefan cel Mare, in perimetrul PMAN, a fost inchis circulatiei rutiere. Acolo sunt deja cateva mii de persoane venite sa ia parte la protestul organizat de PSRM, PN si Partidul DA, scrie Agora.md.

UPDATE 11.05 Circa 30 microbuze din Balti intra in Chisinau

In jur de 30 de microbuze cu numere de inmatriculare din Balti (oras in care primar este Renato Usatii, n.r.) intra in Chisinau pe soseaua Balcani, relateaza Agora.md.

Un convoi de cca 30 microbuse intra acum in Chisinau

Posted by Alexandru Spinei on Sunday, 24 January 2016

Duminica, la Chisinau, este anuntat un nou protest de amploare impotriva guvernului recent investit. Protestul, care se va desfasura in Piata Marii Adunari Nationale, incepand cu ora 11.00, este organizat de liderii a trei formatiuni politice - Andrei Nastase (Partidul Demnitate si Adevar), Igor Dodon (Partidul Socialistilor) si Renato Usatii (Partidul Nostru). Agora.md mentioneaza ca acestia si-au chemat sustinatorii sa vina la miting fara insemne de partid, doar cu drapelul Republicii Moldova. Revendicarile acestora sunt dizolvarea Parlamentului si declansarea alegerilor anticipate.

De cealalta parte, Asociatia Garlem anuntase ca va organiza duminica o manifestatie in sustinerea Guvernului, pledand pentru stabilitate. Ulterior insa, in cursul diminetii, liderul PSRM Igor Dodon a anuntat pe pagina sa de Facebook ca manifestatia ce urma sa aiba loc astazi pentru a transmite un mesaj de sustinere noului Guvern a fost anulata. Desi nu s-a anuntat oficial, mai multe surse afirma ca mitingul era organizat de Partidul Democrat, scrie Agora.md.

"Informatie de ultima ora: Partidul Democrat isi anuleaza protestul de azi - din toate raioanele parvin informatii ca autocarele au fost stopate, iar oamenii, anterior impusi sa iasa la miting pro Guvernul Filip, au fost trimisi pe acasa. Personal cred ca este un pas corect. Nu avem nevoie de confruntari. Doar prin proteste pasnice si fara provocari vom reusi sa eliberam Republica Moldova de oligarhi. Toti la protest la 11:00 in PMAN!", a scris Dodon.