Analiza HotNews.ro

Barnevernet si cazul Bodnariu. Mic studiu pentru a intelege ceva in plus despre "child centric perspective"

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Miercuri, 13 ianuarie 2016, 19:50 Actualitate | Esenţial

Dan Tapalaga
Foto: Hotnews
Revoltator in cazul Bodnariu este ca familiei i-au fost luati toti cei cinci copii pe baza unei decizii administrative, nu in urma unei decizii judecatoresti. Nu stim nimic precis despre acuzatiile aduse familiei, deoarece autoritatile nu comunica, invocand principiul confidentialitatii anchetei. Pe de alta parte, varianta familiei Bodnariu trebuie luata cu prudenta necesara. Ce parinte ar recunoaste ca-si bate copiii sau ca-i supune unor rele tratamente? Totusi, de unde stim ca nu suntem in fata unui abuz administrativ din moment ce decizia n-a trecut prin filtrul unui judecator? A lasa o masura atat de radicala, cum este luarea unor copii de langa parintii lor si plasarea lor in custodia altei familii, la mana unui asistent social, la mana unor functionari, pare cam mult. Cum s-a ajuns, totusi, aici?
Nu pretind a fi inteles sistemul de protectie a copilului dintr-o tara straina, cu o cultura diferita de a noastra si cu o intreaga istorie a modului cum statul s-a raportat la copii, o istorie presarata cu tragedii si cazuri dramatice. Exista insa o serie de studii si rapoarte publice pe tema sistemului legal de ingrijire a copilului in Norvegia si tarile nordice. Din cele cateva consultate, rezulta intai de toate ca Suedia, Finlanda, Norvegia si Danemarca fac obiectul unor critici severe in ce priveste functionarea sistemului de ingrijire a copilului.

Un grup de avocati, fosti judecatori si profesori de drept, profesori de psihologie si doctori din cadrul The Nordic Comitee for Human Rights a realizat in decembrie 2012 un raport intitulat "Child Removal Cases in Sweeden and the neighbouring nordic countries". (1)  
 • "Din experienta noastra profesionala, rezulta ca mai ales familiile tinere, monoparentale, cu o slaba educatie sau situatie materiala precara, familii cu probleme de sanatate sau parinti imigranti sunt tintele serviciilor sociale din Suedia, Norvegia, Danemarca si Finlanda. De asemenea, parinti avand credinte filozofice sau religioase care nu par sa fie acceptate politic sunt deseori declarati drept parinti nepotriviti, care determina inevitabil serviciile sociale, actionand la sfatul asistentilor sociali, sa mute copiii din familiile lor si sa-i plaseze in familii surogat. Totusi, chiar si parinti cu o buna educatie si cu profesii bune au experimentat interferenta asistentilor sociali in viata lor privata si de familie. Inca din anii 80, un mare numar de familii au parasit Suedia pentru a-si proteja copiii de plasarea in custodie sau in case de copii. Numerosi critici se refera la aceste cazuri numindu-le <<industria rapirii de copii>> din cauza sumelor mari de bani care se platesc parintilor adoptivi, in timp ce altii folosesc termenii <<the child abuse and family destruction industry>> din cauza ca atat copiii, cat si parintii lor sunt invariabil traumatizati", se arata in raport.
De notat ca toti acesti specialisti insista asupra faptului ca decizia de muta un copil din familia lui si de-l plasa in grija altei familii revine unui serviciu social, la nivel administrativ, iar acesta actioneaza la sfatul unor asistenti sociali. Pe scurt, NU este decizia unei instante judecatoresti. Acesti asistenti sociali au facut ei insisi subiectul unor dezbateri, fiind puse in discutie studiile pe care trebuie sa le aiba un functionar investit cu atata putere.

Faptul ca mutarea unor copii din familii se face prin simple decizii administrative rezulta si din comunicatul Ambasadei Norvegiei dat publicitatii in cazul Bodnariu: "Parintii au dreptul la un proces echitabil, inclusiv un avocat platit de catre guvern, dreptul de a fi audiati si de a contesta decizia Consiliului la Tribunalul Districtual".

Mai trebuie spus ca momentul in care institutia norvegiana de protectia copilului (Barnevernet, infiintata in 1992) poate interveni si lua copiii dintr-o familie nu este clar definit, lasand loc larg la arbitrar si abuz. O poate face aproape in orice situatie, nu doar in caz de violenta fizica sau verbala exercitata asupra minorului.
 • Pagina oficiala a institutiei anunta ca, potrivit legii norvegiene, "parintii sunt responsabili in a asigura grija si protectie propriilor copii. Totusi, daca parintii nu pot face asta, institutiile pentru protectia copilului sunt obligate sa asigure orice ajutor este necesar pentru a asigura ca adolescentii si copiii primesc grija de care au nevoie", inclusiv "relocarea copilului sau copiiilor din casele lor pentru o perioada mai lunga sau mai scurta".
Problema este ca de la decizia administrativa pana la o sentinta definitiva in justitie pot trece doi-trei ani, timp in care copiii stau departe de parintii lor. In plus, decizia administrativa nu este predictibila, dupa cum rezulta dintr-o serie de cazuri. Parintilor le-a fost luat copilul din cauza ca era hranit cu mana sau din cauza ca dormea in acelasi pat cu unul dintre parinti. Apoi, acesti parinti nu dispun de nici o cale de atac impotriva deciziei administrative. Nu-si pot recupera copiii decat in cadrul unui proces. Aceasta procedura incalca orice norma de drept, iar de multe ori decizia administrativa pare profund disproportionata in raport cu situatia de fapt.


Potrivit unei cercetari realizate in 2011 (2), este important de subliniat ca in Norvegia s-au infruntat doua viziuni politice radical diferite in ce priveste modul in care trebuie reformat sistemul de ocrotire a copilului. Dreapta, care a guvernat din 1997 pana in 2005 (cu exceptia unei perioada din martie 2000 si octombrie 2001), pune mai mult accent pe dreptul parintilor, autonomia familiei si masuri care sa previna plasarea copiiilor in afara familiei (out-of-home placements).
Stanga, care a guvernat pana in 2013, este adepta asa numitei "child centric perspective", potrivit careia copilul este vazut ca un individ cu optiuni, interese si puncte de vedere pe care nu doar ca are ocazia sa le exprime, dar de care trebuie sa se tina cont.

Norvegia incaseaza in 1996 o condamnare la CEDO, sentinta ce va declansa mai tarziu o serie de reforme in sistem. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat statul Norvegian pentru incalcarea articolului 8 (protectia vietii de familie) intr-un caz de adoptie fortata a unei fetite. Din cate se vede din statistica de mai jos, statul norvegian incepe din acel moment sa evite pe cat posibil adoptiile, dar creste in schimb vertiginos numarul cazurilor de copii plasati spre ingrijire temporara altor familii, chiar inainte de o decizie definitiva in justitie.In acest foarte sumar tablou, mai trebuie precizat ca statul norvegian pastreaza in trecut istoria teribila a copiilor nascuti in timpul razboiului. A fost o adevarata tragedie nationala inceputa in anii postbelici care a reverberat pana in zilele noastre.

Statul norvegian a mai incasat o condamnare la CEDO, in urma careia a platit cateva zeci de milioane de euro catre victime, fiind acuzat de maltratarea copiilor care au stat in institutii (orfelinate) intre 1945 si 1980. Este foarte posibil ca, traumatizat de acest episod teribil, statul norvegian sa fi cazut in extrema cealalta, manifestand o grija excesiva fata de copii. Din pacate, in prea multe cazuri, statul norvegian pare sa fi trecut linia rosia care interzice oricarui stat sa intervina atat de brutal in viata intima si de familie, avand pretentia sa regleze tot ce misca in relatiile oricum fragile dintre parinti si copii.

 • Potrivit unui studiu publicat in 2010 (3), cazul Thiemann si altii vs Norvegia "priveste copiii nascuti in timpul celui de-al doilea razboi monidal (din tata german si mama norvegiana) ca rezultat al proiectului nazist Lebensborn. Multi dintre acesti copii au fost, in prima instanta, victimele infractiunii internationale de stramutare fortata din Norvegia in Germania in mainile nazistilor (planul era imbunatatirea asa numitei puritati si robusteti genetice a populatiei Germane de catre regimul nazist).
 • Toti acesti copii nascuti in timpul razboiului parte a proiectului Lebensborn au fost victime ale inrobirii de catre regimul nazist in scopul atingerii obiectivului sau de a crea o asa numita super - rasa. Relatia copiiilor cu mamele lor a fost in sever afectata dat fiind faptul ca acesti copii erau, in esenta, produsul unul "sclavagism sexual" generat de proiectul Lebensborn. 
 • Multe din mamele acestor copii chiar si dupa razboi au abandonat, in mod discutabil, acesti copii dati spre adoptie sau in orfelinate, desi este chestionabil cat de voluntare erau aceste abandonuri date fiind enormele presiuni economice si sociale pe care aceste femei le suportau in Norvegia postbelica. Acesti copii au fost subiectul unor tratament dur si discriminatoriu in Norvegia postbelica, asa cum guvernul norvegian a admis. (...) A existat o perioada de victimizare a copiiilor nascuti in timpul razboiului care a durat decenii si care a rezultat din "un sistem de apartheid" patronat de stat in ce priveste acesti copii (acest sistem de apartheid s-a nascut din cauza masurilor legislative inadecvate si discriminatorii adoptate de guvernele norvegiene)."

Exista, asadar, o serie de date de ordin istoric si politic care explica partial cum a ajuns o tara dezvoltata ca Norvegia, de regula in avangarda progresului mentalitatilor, sa fie acuzata din nou de "nazism" din cauza modului in care actioneaza institutiile sale.

Este de neinteles insa cum ajunge un stat sa-si distorsioneze atat de mult comportamentul, incat institutiile sale ajung sa invoce printre motivele pentru care cer indepartarea copiilor dintr-o familie faptul ca "parintii mamei au murit prea devreme", ca "baiatului ii este sete si bea prea multa apa, deci este vina mamei pentru ca acasa promoveaza obiceiuri alimentare nesanatoase" sau absurditatea suprema: "Parintii vor sa tina copiii, ca sa nu ajunga in familii surogat, iar asta arata ca nu coopereaza cu CPS pentru interesul copilului". (4)

Toate aceste excese nici macar nu pot fi puse in totalitate in carca unei stat care a ajuns cu corectitudinea politica la extrem. Acestea sunt cazuri robotizare totala, lipsa de empatie, dezumanizarea avansata a unor functionari pusi sa ridice copii din familii asa cum ridica municipalitatea masini de pe strada.  

Referinte

(1). The Nordic Comitee for Human Rights, Report: Child Removal Cases in Sweeden and the neighbouring nordic countries, December 2012

(2) Child Protection Systems, International Trends and Orientations/ Edited by Neil Gilbert, Nigel Parton and Marit Skivenes, Oxford Univesity Press, 2011

(3) The European Court Of Human Rights as a Patheway to Impunity for International Crimes/ Sonja C. Grover, Springer - Verlag Berlin Hidelberg 2010  

(4) Motive folosite de Protectia Copilului din Norvegia: Hainele curate nu sunt impachetate cum trebuie. Sursa: Politic Scan, care citeaza  "An incomplete list of reasons given by the child protection services (CPS) of the Nordic countries for depriving children of their parents" (publicata in 2012)


Citeste mai multe despre   Citeste pe Stirile ProTV

Satul din Europa care a ales sa plateasca o amenda uriasa in loc sa primeasca 10 refugiati: "E simplu. Nu-i vrem aici"

Unul dintre cele mai bogate sate din Europa a ales sa plateasca o amenda de 200.000 de lire sterline pentru ca nu a dorit sa primeasca 10 refugiati, ca parte din cota impusa Elvetiei, sustine Daily Mail.
52925 vizualizari
 • +19 (55 voturi)    
  experimente sociale larg raspandite (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 20:01)

  citizen RO [anonim]

  in tarile nordice pare raspandita si fundamentata la nivel de doctrina de stat actiunea asta de a lua copiii din familiile naturale, dar care ies din tiparele locale, si a face experimente cu ei
  a se vedea si http://www.romanialibera.ro/special/documentare/experiment-social--385278
   #showComment#showComment
 • +10 (48 voturi)    
  si nu asa procedeaza si in Romania?! (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 20:07)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  v cazul fetei de la Craiova, care s-a sinucis acum cateva luni?!
  Niste birocrati, aflati departe, in birourile lor, pe baza unor hartii si a unor reguli au decis sa fie luata din plasamentul maternal initial pe baza informatiei ca persoana care o avea in ingirjire avea hepatita, informatie care a fost pana la urma infirmata de aceasta cu acte medicale. Au ignorat actele, faptul ca fata se atasase si obisnuise cu un mediu specific si au condamnat-o fara drept de apel la lagarul denumit "casa de copii"-unde stim cu totii ca violentele, abuzurile inca au loc, chiar daca nu la scara de imediat dupa Revolutie. Rezultatul-sinuciderea fetei-si a prietenului ei. Vedeti cazul aici: http://www.antena3.ro/actualitate/ancheta-penala-la-craiova-dupa-ce-un-alt-adolescent-dintr-un-centru-de-plasament-s-a-sinucis-328461.html

  Si cate altele similare s-au petrecut si se petrec! nu mai vb de vinderea copiilor -pt traficul de fiinte si cine stie- poate si de organe (da, suna sinistru dar s-a mai intamplat !).
  Cu ce e mai "uman" sistemul romanesc? sunt altfel decat niste "roboti" functionarii care au luat acele decizii?! Deci, cu ce calitate morala judecam noi, Romania, ca stat si noi, romanii ca popor alt stat si alt popor pentru ca au trecut de la extrema de dupa 1945 la extrema de acum?!
   #showComment#showComment
 • +8 (8 voturi)    
  Stanga sau dreapta (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 20:09)

  Errr ..... [anonim]

  In Norvegia, stanga (centru stanga) a guvernat pana de curand (pana in 2013), iar dreapta guverneaza in prezent ....
 • +17 (45 voturi)    
  cati copii norvegieni sunt la cersit? (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 20:13)

  Emil [anonim]

  Articolul este corect si arata cate bube are sistemul norvegian.

  In Romania avem cel putin 2.000 de copii care sunt trimisi la cersit de catre parintii lor. Poate ca ne vom pune intrebarea cand vom face atata tam-tam in presa pentru acesti 2.000 de copii aflati in Romania.
   #showComment
 • +33 (57 voturi)    
  poti sa cresti un copil dupa voia altuia? (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 20:16)

  valah perfect [anonim]

  daca vine Robot BigBrother/Barnevernet si se uita in fiecare familie sa judece parintii e imposibil sa gaseasca pe vreunul in viata/activitate si perfect: daca tata/mama sta la serviciu - de ce nu sta cu copilul mai mult, daca sta acasa - de ce nu castiga bani pt familie, daca il lasa la desene - de ce, daca il disciplineaza cu vorba - de ce asa tare/des/pentru motivul ala, daca nu-i spune nimic - de ce asa si nu altfel, daca orice - oricine altcineva poate spune ceva ca se putea creste mai bine, mai eficient, mai cu atentie copilul ala decat respectivul parinte ...
  e chiar asa greu sa ne dam seama ca e o nebunie sa pretinzi altcuiva sa creasca un copil 100% dupa gusturile/ideile altei persoane?
   #showComment
 • +20 (58 voturi)    
  Norvegia sa mearga la psiholog , apoi vorbim (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 20:21)

  mnicku [anonim]

  mentalitati de ev mediu. Intai rapim, s-apoi facem procese lungi ca-n Romania .

  http://www.art-emis.ro/jurnalistica/1958-norvegia-intre-scince-fiction-i-realitate.html

  ultimele paragrafe sint socante de-a dreptul

  Traumele prin care trec acei copii si parintii lor nu vor fi sterse toata viata. Poate sa aiba norvegia standarde de viata cit de inalte dar se comporta ca-n epoca de piatra . sa-si f.. civilizatia
   #showComment#showComment#showComment#showComment
 • -11 (57 voturi)    
  de curiozitate.. (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 20:25)

  pehash [utilizator]

  1. din toate exemplele alea cu "copilul doarme in pat cu tata", "părintii mamei au murit prea devreme", "..bea prea multa apa".. este macar unul confirmat din surse oficiale?
  2. puneti la indoiala discernamantul asistentiolor sociali. in cate cazuri instanta a decis altfel? poate ca la ei toata societatea gandeste la fel..
  3. admitand ca norvegienii, judecatori si asistentii sociali deopotriva, exagereaza, dupa faimosul caz pierdut la CEDO in urma cu 20 de ani, au mai pierdut pana acum alt caz?
  4. spuneti ca dupa condamnarea din 1996 a crescut "vertiginos" numarul copiilor plasati in ingrijire temporara. de unde reiese asa ceva? cresterea nu e nici macar in linie cu cresterea numarului de cazuri investigate.. aceasta din urma fiind influentata de legile mai aspre din ultima perioada.
   #showComment#showComment#showComment#showComment#showComment
 • +14 (36 voturi)    
  hm (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 20:25)

  lule sami [anonim]

  in centru ar trebui sa fie familia ( nu parintii - in defavoarea copiilor, si nu copiii- in defavoarea parintilor).

  statul norvegian ( si implicit barne-smecheret aia) ar trebui sa isi schimbe viziunea, daca mai au de gand sa ramina stat.

  1. la o populatie de ~ 5 milioane( atit are Norvegia)

  http://www.ssb.no/en/befolkning/statistikker/innvbef/aar/2015-03-04

  "Most Norwegian-born to Pakistani parents

  In 2014, the number of Norwegian-born to immigrants parents increased by 9 500, from 126 100 to 135 600. Those with Pakistani parents made up the largest group of all Norwegian-born to immigrant parents, with 16 000. Norwegian-born to Somali parents were the second largest group (10 300) followed by those with parents from Iraq (8 700)."

  Concluziile sa le traga singur cine doreste.

  2.https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Norway#/media/File:Population_pyramid_Norway_2011.svg

  cei mai multi au intre 35 si 45 de ani acum.
  daca o continua asa cu kinderii, baza ( 0-10) va incepe sa scada.
  deocamdata isi tin pozitiva balanta prin imigranti( insa asta este periculos pentru ca imigrantii aia or sa placa moscheea mai mult decat biserica vikinga).
   #showComment#showComment#showComment
 • +18 (36 voturi)    
  Sistem criminal, dar nu singular (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 20:34)

  extrapolat [anonim]

  Aceste experimente sunt absolut devastatoare si au fost incercate in multe tari.

  Danemarca a luat cu forta copiii aborigenilor din Groenlanda si i-a dus la scoli daneze din Danemarca, au nenorocit mii de familii in anii '50, in cadrul unui experiment social pe scara larga.

  http://www.bbc.com/news/magazine-33060450
  https://culturalmeanings.wordpress.com/tag/danification/

  Si in Canada a existat un proiect similar, in care copiii aborigenilor erau efectiv luati din familie si izolati departe de casa in scoli speciale:

  http://www.cbc.ca/news/canada/a-history-of-residential-schools-in-canada-1.702280

  Norvegia trebuie trasa la raspundere pe scena internationala, pentru ca incalca drepturile fundamentale ale omului. CEDO este un loc bun unde se poate incepe un proces rasunator, in care aceste aberatii sa fie curmate, iar familiile caru au avut de suferit de pe urma acestor abuzuri sa fie despagubite, desi nici o despagubire nu poate repara suferintele cauzate de acesti fanatici norvegieni.
   #showComment#showComment
 • +18 (40 voturi)    
  Da (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 20:45)

  MPopa [utilizator]

  Cam asta spun toti oamenii rezonabili, nu avem de unde sti ce s-a intamplat concret in familia Bodnariu dar modul in care actioneaza Barnevernet este inacceptabil. Traumatizeaza niste copii sub pretextul ca ii protejeaza.
  Ceea ce m-a socat pe mine a fost nu cazul in sine cat mai ales reactia multor romani. S-au repezit sa acuze familia Bodnariu de indoctrinare religioasa, apoi de violente impotriva propriilor copii, apoi de faptul ca s-au dus intr-o tara si nu-i respecta legile. Apoi discutia a deviat generic in directia "criminalilor" care-si trag copiii de urechi. Ma bucur ca Hotnews a publicat ieri excelentul articol al lui Mircea Toplean, incepusem sa ma iau serios de ganduri inclusiv cu privire la semnatarii articolelor referitoare la acest caz revoltator.
   #showComment#showComment
 • +11 (27 voturi)    
  bra, veldig bra (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 20:51)

  ipolitic [utilizator]

  Bine scris, bine documentat, poate lipseste incursiunea istorica in lumea vikingilor din primul mileniu.Vikingii si varangii care au cutreierat continentul nostru cu un buchet de flori in mana si pline cu bune intentii de a rezolva situatia copiilor de pretutindeni, de cele mai multe ori cu rezultate definitive, as zice nimicitoare. Cum zice si autorul, alta cultura, " cultura diferita de a noastra". In primul rand prin radacinile ei.
 • -5 (17 voturi)    
  Ați citit măcar de curiozitate legea norvegiană? (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 21:06)

  hic sunt leones [utilizator]

  M-am uitat la toate informațiile și n-am văzut nicăieri să preluați măcar câteva articole din legea norvegiană a protecției copilului, cum ar fi faptul că cel puțin unul dintre membrii Consiliului este judecător.
   #showComment
 • +4 (16 voturi)    
  merci (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 21:15)

  LoloBolo [utilizator]

  in sfarsit, un articol documentat despre Bernevernet si trasparentza, profesionalismul cu care actioneaza.
 • +13 (27 voturi)    
  Bravo!! (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 21:19)

  Andrei [anonim]

  Bravo domnule!!! Citesc hotnews de multi, multi ani(poate din 2006, nici nu stiu de cand exista), dar nu am comentat niciodata, nici macar la excelentele analize politice din toata istoria recenta, niciodata. Dar acum nu ma pot abitine: excelent domnule Tapalaga!! Trebuia sa se puna si punctul pe i, documentat, la subiect! Citind zilele astea despre nenumaratele abuzuri ale acestei instutuii norvegiene m-am cutremurat. Pe alocuri, pataniile atator familii de toate nationalitatile si conditiile sociale cu asa zisa protectie a copiilor din Norvegia pareau desprinse din Kafka. Stiu ca sunt multe lucruri aparent mult mai ingrozitoare in lumea noastra: crime, sclavie, terorism, violuri etc etc, insa abuzurile astea la care sunt supusi oameni arbitrar intr-o tara civilizata, de catre stat si absolut legal, fara drept de apel in multe situatii, m-a ingrozit cum putine lucruri au facut-o. Inca o data, bravo domnule Tapalaga!
 • +7 (19 voturi)    
  extremism (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 21:20)

  dragos [anonim]

  Un articol excelent. Daca vorbim de interesul superior al copilului, oare ce e mai traumatizant pentru el, sa primeasca o palma la fund (fapt regretabil) sau sa fie rupt de familie.
  Putem oare vorbi de un extremism al corectitudinii politice sau de o nouă formă de eugenie socială?
 • -7 (11 voturi)    
  MAI (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 21:32)

  IO [anonim]

  ...COLEGU..DACA SCRII LA GAZETA ESTI ISTET LA TOTATE! TU MAI FA O PAUZA ! ESTI DUS! SI CA TINE MAI SUNT 2...3 PE AICI! M-AM SATURAT DE TINE!
 • +5 (19 voturi)    
  Fac un rezumat simplu (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 21:35)

  serbanTeodor [utilizator]

  Parintii care isi numesc copiii Ezekiel sau Adeverinta, Mercedesa, Justitia, Superman nu sunt vazuti cu ochi buni de protectia copiilor din Norvegia. In Romania nu e nici o problema daca vreti sa reveniti.
   #showComment
 • +7 (17 voturi)    
  Fiecare copil este pretios (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 21:44)

  liviugeorgescu [utilizator]

  Sa nu ramanem focalizati doar pe cazul Bodnariu, fiecare copil este pretios si sa luptam pentru toti impotriva puterilor intunericului.
  Astept reactii mai puternice si in cazul copiilor familiei Nan, imi sunt la fel de dragi.
  Felicitari crestinilor penticostali si evanghelici pentru modul in care sau mobilizat, astept mobilizarea bisericii ortodoxe
   #showComment
 • -2 (16 voturi)    
  pai... (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 21:59)

  bogdan1477 [utilizator]

  Doar in Romania se poate imagina un sistem care in caz de agresiune fata de copil sa fie nevoie de o decizie judecatoreasca pentru a scate copilul din mediul familial... Decizia judecatoreasca dureaza luni, poate chiar ani? Ce face in timpul asta copilul care si-a acuzat parintele violent? Sta cuminte acasa si asteapta decizia judecatoreasca? Normal ca intii se extrage copilul de acolo, dupa care urmeaza procesul.
 • -5 (21 voturi)    
  Linia rosie (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 22:06)

  Megies [anonim]

  Poate ne explicati la ce va referiti cu linia rosie care interzice implicarea statului in familie, despre care vorbiti dvoastra,
  Continuati sa ne spuneti continuu ca familia este traumatizata, ca toata lumea are de suferit, mai ales copiii. De unde stiti lucrul acesta? De unde stiti cum se are grija de copiii aceia in acest moment? Pur si simplu lasati ca sentimentul de durere al parintilor sa primeze si, in felul acesta, creeati un adevar bazat pe acest lucru.
  Este foarte de inteles durerea imensa a parintilor si indignarea lor. Dar, inca o data spun, daca oamenii acelei institutii au constatat starea copiilor, de unde stiti ca acum nu sunt mai bine decat inainte? Tindem sa credem ca langa parintii biologici este locul ideal pentru orice copil. Imi permit totusi sa raman sceptic cu privire la acest lucru.
  Ce are de castigat un copil care creste intr-o familie plina de violenta verbala sau fizica fata de cazul in care ar fi adopat de o altfel de familie? Am cativa prieteni care au fost adoptati, nici nu au aflat asta pana tarziu, iar cand si-au gasit familiile biologice, s-au bucurat ca fusesera dati spre adoptie si ca nu au crescut cu parintii biologici. In cele mai multe cazuri, familiile care adopta copii, au grija foarte mare de ei, ii pretuiesc mai mult decat unii parinti biologici.
  Apoi, daca un copil creste intr-o familie fara violenta dar in care este invatat sa urasca anumiti oameni, anumite rase, anumite categorii sociale, anumite religii sau minoritati de orice fel, de ce nu i-ar fi mai bine intr-o familie care sa il invete mai mult despre dragoste, respect, toleranta?
  De ce nu i-ar fi mai bine intr-o familie in care primeste o educatie mai buna?
  Da, sunt constient de legatura aproape metafizica ce exista intre mama si copil dar nu cred ca aceasta legatura nu cred ca biologia este 100% elementul determinant in aceasta ecuatie. Felul in care copilul este tratat este elementul care primeaza, in opinia mea.
   #showComment
 • -3 (19 voturi)    
  motivul (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 22:07)

  zzz [anonim]

  care este motivul pentru care se revolta cetatenii romani impotriva felului in care sunt facute legile in Norvegia si cat de aspru isi trateaza cetatenii ? va reamintesc ca toti cei 7 implicati in caz sun cetateni norvegieni, nici unul nu este cetatean roman, 6 din 7 sunt nascuti in Norvegia; de ce nu va revoltati impotriva legilor din Arabia Saudita unde oamenii sunt pedepsiti cu lovituri de bici , de exemplu ?
   #showComment
 • +8 (22 voturi)    
  Barnevernet si rapirile de copii (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 22:07)

  dumitru [anonim]

  Aceasta democratie sa o pastreze pentru ei si pentru D-l Parvulescu care a avut o prestatie de toata jena. In Norvegia se rapesc fara nici un motiv copii.Daca fac acuze asupra unei famili trebuie sa le probeze, sa nu mai spunem ca trebuie sa fie si o decizie a unei instante dar pauza. Scopul este rapirea copiiilor sau a-ti vazut vreo actiune a acesator asa zise institutii de a media vreo stare neconforma,de a acorda asistenta ,a remedia din mers ce nu merge conform legii sau alta atitudine profamilie. Eu nu am vazut si nici nu se poate deduce asa ceva. A fost sesizarea si au si intervenit cu politia de la scoala au rapit copii etc. Atunci cat de independenta este Barnevernet ca actiuoneaza impreuna si cu ajutorul politiei si pe deasupra la anchetele sociale au psihologi lor nu cineva independent. Daca stam si analizam acolo in Norvegia gasim teroare nu democratie sau mai bine spus democratie diabolica pentru D-l Parvulescu unde scopul scuza mijloacele. In Norvegia se rapesc copii.Acesta este scopul si folosesc toate mijloacele. Lasa famiilile fara nici o aparare in fata acestor monstri ai democratiei. Aduc acuze de tott felul fara sa fie probate, copii sunt luati. Cine raspunde de traumele suferite de acesti copii D-le Parvulescu.Cine sa mai probeze acuzele in toate cazurile copii sunt luati. Nu se incearca medieri, rezolvari in interiorul familiei de ar exista sa spunem, indrumarea familiei. E ca pe vremea otomanilor democratilor, hotie la drumul mare de copii.
 • +14 (14 voturi)    
  Din pacate numai in engleza... (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 22:08)

  jijelul , troll platit de ruznaci [utilizator]

  Erik Rolfsen · Advokat/Attorney-at-law at Advokathuset Kristiansund
  As a lawyer I have been involved in many child care cases in Norway. My experience is that the civil rights of the parents, and thereby of the children, are trampled upon by Norwegian Child Care Authorities (Barnevernet).

  When Barnevernet investigates parents to asses their capability of taking care of their child, they rise the standards to be met to the highest level. If they find that the parents are not perfect, only good parents, they will conclude that the child must be removed. The general attitude of Barnevernet is that the child will have a better life within a foster family because this family can offer (with economical support of Barnevernet!) better material conditions for the child. And, of course, the foster parents have attended a three week training program run by Barnevernet. They therefore have papers proving their undoubted quality as parents.

  Furthermore, when the Barnevernet's decision is tried before the court, the judges will always believe the officials from Barnevernet and ignore the arguments of the parents and their witnesses. This is probably due to a Nordic cultural belief that all officials always are neutral, well educated and capable while the private parties are driven by their personal feelings, biased and are protecting their self interest.

  Even worse, to advise the court an "expert" is heard. This expert, a psychologist or likewise, is engaged and paid by Barnevernet. Her conclusion, in the overwhelming majority of the cases, will correspond exactly with Barnevernet's initial conclusions. If the court's decision is appealed, the same "expert" is called upon to give the same statement and the appealing court's decision will, of course, be the same.

  Original article: http://www.tk.no/meninger/barnevern/barnevernet-og-keiserens-nye-klar/o/5-51-90364
  Here the translation: http://forum.r-b-v.net/viewtopic.php?f=56&t=7980
 • -6 (24 voturi)    
  norvegia (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 22:22)

  miculescu-rucar [utilizator]

  " the rules are the rules",in traducere libera:
  "simte-te la mine,ca la tine acasa,
  dar nu uita ca asta este casa mea"-Ilf si Petrov
  Norvegia este o super tara! cu oameni deosebiti,cu o datorie publica pe cap de locuitor total nesemnificativa!
  O tara mandra,care se opune cu succes globalizarii fara discernamant!
  PS:daca se intampla in Romania asa ceva,oooo!
  Conotatie religioasa,boristii sunt de vina,ar fi urlat corul bocitorilor platiti!cum sa iei copiii de la o familie de neoprotestanti?
 • +6 (18 voturi)    
  Un calcul (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 22:24)

  A R [utilizator]

  Din datele prezentate mai sus rezulta ca in fiecare an sunt luati din familii opt la mie (sau 0,8%) din copii. La o populatie de aproximativ 5 milioane de persoane, probabil ca cei sub 18 ani sunt undeva la 30%, adica 1,5 milioane. Adica in fiecare an sunt luati din familii 12.000 de copii norvegieni!
  Ca sa vizualizati mai bine, la nivelul Romaniei ar inseman sa fie luati din familiile lor cam 50.000 de copii pe an!
   #showComment#showComment
 • +1 (9 voturi)    
  aloo hn (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 22:33)

  miculescu-rucar [utilizator]

  comentariile mele?
 • +3 (23 voturi)    
  dragut (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 22:35)

  Bolovanul [utilizator]

  Marea indignare produsa in acest caz este ca acea asociatie ar fi chipurile imposibil de oprit si ca actioneaza arbitrar.

  Taman azi, a aparut o stire ca 10 copii romani, aflati in Norvegia s-au intors la familiile lor.

  Pana acum, discursul mincinos era: nici un copil nu a revenit la parintii lui.

  Si referitor la discursul " au fost luati pentru o palma" parca uitam in mod deliberat ca exista si agresiune emotionala.

  Exemplu: O agresiune psihologica foarte mare este varatul nasului in corespondenta altuia. Psihic, este foarte aproape de viol din punct de vedere al gravitatii. si cat de des o facem si avem grija ca victima sa si afle?
   #showComment#showComment
 • +7 (13 voturi)    
  foarte ciudat (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 22:38)

  vivatcrescatfloreat [utilizator]

  In ziarul Adevarulse spune ca Patriarhia s-a implicat, oficial, in cazul familiei penticostale Botnariu, dar DELOC in cazul familiei ortodoxe Nan. Ma foarte surprinde aceasta interventie a Bisericii Ortodoxe Romane doar pentru alta denominatie (penticolstali), dar nu si pentru altii ( ortodocsi).

  http://adevarul.ro/locale/timisoara/patriarhia-romana-ia-atitudine-cazul-familiei-bodnariu-niciun-mesaj-sotii-nan-crestini-ortodocsi-ramasi-copii-norvegia-1_5696797e37115986c67432b0/index.html?ref=yfp
   #showComment
 • +1 (11 voturi)    
  Hotnews cenzureaza ? (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 22:43)

  liviugeorgescu [utilizator]

  Comentariul meu nu a aprut si nu vad motivul
  Il puteti explica ?
   #showComment
 • +3 (15 voturi)    
  Bodnariu (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 23:08)

  ostap 69 [anonim]

  Cazul Bodnariu reprezinta numai varful aisbergului.

  Traditia in acest domeniui mereg inca din in al doilea razboi mondial si se refera la zeci de mii de copii.
  Este vorba de cunoscutul caz HILDEGARD.

  Poate ca cineva ar trebuii sa analizeze si acest caz in contextul de astazi..

  Toate politicile UE au ca sorginte tarile din nordul Europei.

  Cunoasteti o lege UE pornita din Romania ?

  Nici odata cineva care a stat la soare nu va gandii si actiona la fel ca unul care sta 8 luni fara soare si in frig
   #showComment#showComment
 • -4 (20 voturi)    
  Realitatea din norvegia (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 23:23)

  Vlad-I [utilizator]

  In tarile nordice nu au stat , ci un superstat monstru, care impoziteaza inrobitor si are la dispozitie infinite resurse pentru a crea societatea zombiana. Articulul nu spune, de unde incepe aceasta tragedie, dupa al doilea razboi Suedia a ramas cu o mare minoritate evreiasca care domina viata culturala si media, evreii comunisti sunt la baza acestui experiment, distruderea demografica a autohtonilor si inlocuirea lor cu african musulmani. Castrarea psihica a barbatilor. Nu stim cat a fost prostie si cat interes, pt. ca evreii aveau tot interesul sa locuiasca intr-o tara multietnica si multireligioasa, ca sa nu mai apara persecutii. Un pret prea scump, distrugerea unor natii genetic frumoase ca sa aduci acolo toata mizeria lumii.
   #showComment#showComment
 • -7 (17 voturi)    
  Nu (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 23:54)

  Daria [anonim]

  Un articol cam partinitor, as spune eu. In primul rand, nu se spune nimic despre legislatia norvegiana. Daca autoriatile au respectat legile in vigoare, nu vad cum se poate vorbi de un abuz.

  Mai departe, daca violenta asupra copiilor se confirma? Cum s-ar putea efectua o ancheta in conditii de obiectivitate, cum s-ar putea face auzita vocea copiilor daca acestia ar ramane in sanul unei familii care recurge la violenta si intimidare?

  In al treilea rand, daca toate datele anchetei ar fi publice, nu s-ar efectua un abuz asupra copiilor?

  Eu zic sa lasam autoritatile sa isi faca treaba, sa termine ancheta, si apoi sa ne pronuntam. Ce as putea intelege ar fi luari de pozitie care sa preseze autoritatile sa urgenteze procedurile, dar nu concluzii trase inainte de a cunoaste toate faptele. Ceva ma face sa am mai mare incredere in autoritatile din Norvegia decat cele din Romania.
   #showComment#showComment#showComment#showComment
 • +1 (11 voturi)    
  Jos palaria! (Joi, 14 ianuarie 2016, 1:13)

  Heruvim [utilizator]

  Acesta este unul dintre cele mai buna articole pe care le-ati scris vreodata Dl. Tapalaga. (Daca nu chiar cel mi bun!)

  O intrebare totusi: finalul pare "taiat". De ce nu ati continuat mai departe in investigatiile dvs. politico-sociale?

  Este un caz rarissim: emotie sociala + cultura politica si societala.

  Oare veti scrie si partea a 2-a? Continuarea?
 • +7 (13 voturi)    
  Parintele obisnuit, parintele hipster si (Joi, 14 ianuarie 2016, 1:42)

  susufler0 [anonim]

  PARINTELE "CORECT POLITIC" ! Este clar cristal ca Norvegia are un sistem extrem de autoritar de supraveghere a copiilor minori, incepand din prima lor zi de viata si pana la implinirea varstei majoratului. Una din cauze, am aflat de-acum, are radacini in istoria WW 2, este neimputabila femeii norvegiene dar a produs sechele la nivelul intregii societati. La baza activitatii, la baza luptei institutionale ce se da pt protejarea copilului sta insa cea mai infama metoda, delatiunea. Delatiunea facuta de invatatoare, delatiunea facuta de bacan, delatiunea facuta de vecin, delatiunea facuta de propriul copil, manipulat sau nu, nici nu mai conteaza. Este evident in cazul acesta, ca o palma la fund, o rasteala, un refuz de a-i cumpara ceva, devin tot atatea motive pt separarea copilului de parinte/parinti. Ma exprimam ieri cu oarece indoiala ca exagerez, cand spuneam ca "corectitudinea politica" o sa ajunga sa faca ravagii si in domeniul asta, al relatiilor dintre parinti si copii. Astazi, dupa ce am citit in articol cam ce "abateri" determina interventia Barnevernet, nu mai am nicio indoiala, ca am avut dreptate. Sunt impotriva violentei de orice fel, dar si impotriva exagerarilor abjecte. Si cred, este parerea mea, ca pe langa parintele hipster, a aparut si parintele "corect politic", un adevarat pericol pt propriul copil dar si pt copilul celuilalt.
   #showComment#showComment
 • +4 (14 voturi)    
  Iata si rezultatele (Joi, 14 ianuarie 2016, 1:43)

  nano2k [utilizator]

  Iata ce obtii cand lasi o generatie de capul ei, fara o minima directionare:

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16610070-parintii-permisivi-din-suedia-dat-nastere-unei-generatii-monstri-intampla-copiii-lasati-faca-tot-vor-prabusirea-disciplinei-scoli-pana-suicid.htm
   #showComment
 • +9 (13 voturi)    
  Ultimul lucru... (Joi, 14 ianuarie 2016, 1:44)

  Heruvim [utilizator]

  "Eu zic sa lasam autoritatile sa isi faca treaba" este ultimul lucru pe care il zici intr-o Democratie inainte sa intri cantand si fluierand in DICTATURA.

  Esti sigura ca "autoritatile" isi fac treaba bine?

  ...sa lasam autoritatile sa is faca treaba"...

  cel mai cretin lucru. De ce te mai chinui sa comentezi?

  Ia lasa tu ziaristii si comentatorii sa isi faca treaba!
 • -7 (21 voturi)    
  Incredibil (Joi, 14 ianuarie 2016, 2:00)

  Respect Norvegia [anonim]

  Au ajuns romanii sa critice Norvegia domnule ... din punctul meu de vedere violenta fizica este inabilitatea parintelui de a rezolva cu vorba asa ca 100 % vinovatii sunt parintii. Eu am crescut in Canada, parintii mei au folosit sistemul vestic (adica fara bataie) ca majoritatea de aici si pot sa va spun ca acesta este unul din motive pentru care Vestul este superior Estului. Din punctul meu de vedere eu v-as baga la puscarie pe toti astia care protestati voi pur si simplu protestati ca sa aveti dreptul sa va bateti copilul; sa va fie fie clar asta e viitorul o sa vina legea si in Romania si o sa intrati la puscarie ca acolo va e locul.
   #showComment#showComment#showComment
 • +3 (9 voturi)    
  ce mai freamat ce mai zbucium! (Joi, 14 ianuarie 2016, 6:07)

  Francisc 1 [utilizator]

  niste copii NORVEGIENI sunt luati de protectia copilului , si toata Romania isi frange mainile si-si pisa batistele ! hai sa atacam Norvegia sa-i aducem pe calea cea dreapta ca destul ( cica din secolul 19 adica 18.. ) nu-si mai bat nici cainiii dapai copiii.
 • +1 (9 voturi)    
  Motivul pentru care romanii sunt suparati (Joi, 14 ianuarie 2016, 6:20)

  Canadianul [anonim]

  Vad multa suparare si critica pe forumuri motivul este simplu de ce majoritatea sunt asa de indignati de Norvegia: Va simtiti cu musca pe caciula, un criminal tot timpul va simpatiza cu alt criminal, eu zic sa lasati prostiile si sa va folositi creierul in parenting ca o sa vina legile astea peste voi si s-ar putea multi de pe aici sa infundati puscaria.
 • +2 (6 voturi)    
  Felicitari pentru articol ! (Joi, 14 ianuarie 2016, 6:53)

  IonutSC [utilizator]

  Best ever ! Ma indoiesc insa ca hipsterii il vor intelege .
 • 0 (2 voturi)    
  discutabil, dar... (Joi, 14 ianuarie 2016, 8:37)

  nimeni [anonim]

  Situatia este discutabila, dar parerea mea este ca se exagereaza din ambele parti. In primul rand vorbim despre un sistem (cel nordin in general) in care copilul NU este egal cu ceilalti cetateni ci este mai important, reprezentand viitorul. In finlanda (sau islanda, poate ma insel) copilul nu este al familiei ci al statului. In opinia mea, atunci cand fac un copil nu il fac pentru mine, si nici pentru stat ci "particip la aparitia unei vieti independente, a unei individualitati". Din acest punct de vedere mi se pare mai corecta abordarea lor, care pune copilul in centrul societatii si ii ofera foarte multe privilegii. Si acum vin si intreb: O societate care functioneaza foarte bine este mai bine organizata decat o familie ? Din nou - discutabil, dar la prima vedere eu spun ca da. Daca adaugam si o alta cultura, pe care o intelegem f. putin... In plus, sa dau un alt exemplu. In Romania te invata la scoala si ti se spune peste tot ca nu este bine si legal sa furi. Legea in tara asta zice ca iei 3 ani de puscarie. Te trezesti ca intri intr-un magazin si furi sa zicem un pachet de tigari, apoi, cand te ia politia si te baga la bulau, in asteptarea procesului, spui ca "este o infractiune minora" ca stiai ce spune legea, dar nu ai dat spargere la BNR ci ai luat doar un pchet de tigari de la magazinul de la colt. Si... in fine, incerc sa ... inteleg punandu-ma in locul asistentului social. M-am format intr-o societate care nu tolereaza abuzul asupra copiilor, m-am scolit intr-un sistem care ma invata ca daca te uiti urat la copil sau il cocolosesti ii faci rau si am fost angajat sa aplic legea care spune ca un copil aflat intr-o astfel de situatie trebuie protejat. Ce fac in situatia in care am banuiala, confirmata in parte "am aplicat unele corectii, dar minore" ca un copil e in pericol, iar pe langa el mai sunt cativa frati?
   #showComment
 • +5 (13 voturi)    
  Norvegia (Joi, 14 ianuarie 2016, 9:24)

  MikePort [utilizator]

  Nu zic ca e imposibil sa existe si abuzuri sau interpretari gresite in zecile de mii de cazuri Barnevernet. Dar in cazul particular al familiei Bodnariu pur si simplu nu se cunosc detaliile. Poate s-au incercat saptamani-luni la rand discutii cu parintii, poate s-au propus alte solutii, poate s-au descoperit chestiuni ingrozitoare in acea familie, nu avem de unde stii doar ascultand varianta acuzatilor.
  In ceea ce priveste sistemul spuneti ca se iau copiii fara decizie judecatoreasca, care poate dura 2-3 ani. Dar pe de alta parte daca nu se iau copiii decat dupa o decizie judecatoreasca traumele acestora pot continua ani la randul(cat dureaza procesul), poate chiar mai rau decat inainte si cine stie ce altceva se mai intampla in familia respectiva. Eu cred ca depinde de la caz la caz si ar fi bine pentru Barnevernet sa fii existat dovezi solide in situatia Bodnariu. In caz contrar sper sa fie consecinte pe masura.
   #showComment
 • -3 (11 voturi)    
  Da' nu mai terminam odata cu familia Bodnariu? (Joi, 14 ianuarie 2016, 10:30)

  red [anonim]

  Cred ca s-a batut extrem de multa apa in piua legat de "cazul Bodnariu". S-au scris zeci de pagini si sute de comentarii, si esenta este urmatoarea, o sintetizez eu in 2 puncte:
  1) Barnevernet este oricum supusa multor critici pentru criteriile ei privind protectia bunastarii copilului si, ai dracului, taman bunastarea copiilor din familii mixte/emigrate/religioase e cea care ii preocupa. Mai pe scurt, un oarecare nazism este identificabil
  2) Nu stie nimeni care e adevarul despre ce s-a intimplat in familia Bodnariu, daca acei copii au fost intr-adevar abuzati sau nu.
  Indraznesc sa spun ca, totusi, povestea asta s-ar fi putut incadra foarte bine la "Faptul divers", si chiar nu pricep psihoza in masa pe care a declansat-o. Tot romanul nu mai poate de problemele familiei Bodnariu si de binele copiilor lor.
  Bine ar fi daca la fel de tare s-ar umfla venele romanilor si la fel de bataioss ar fi legat de probleme mai apropiate de viata lor de zi cu zi, care ii afecteaza direct: coruptia parlamentarilor, averea magic aparuta a lui Busoi, criza scolilor si spitalelor romanesti, doctoratele si operele stiintifice ale puscariasilor si puscariabililor, samd. Plingem toti de mila Bodnariilor, si nu sintem in stare sa plingem si sa ne revoltam de mila noastra.
  Daca povestea cu familia Bodnariu s-a dorit a fi o diversiune de la problemele cu care se confrunta Romania, atunci a reusit perfect. Daca e doar o intimplare, atunci inseamna ca oamenii care ne capuseaza si ne sug singele isi freaca miinile fericiti, aceasta diversiune nu poate decit sa le faca bine. Sa nu uitam ca Ponta, inainte de demisie, era anchetat de DNA. Acum e foarte bine, nici usturoi n-a mincat, nici gura nu-i miroase, el, om de bine, isi face fundatie caritabila. Asta ar trebui sa ne preocupe mai mult, ca popor, decit cei 5 kinderi Bodnariu.
   #showComment#showComment
 • -6 (8 voturi)    
  io zic sa va hotarati (Joi, 14 ianuarie 2016, 10:40)

  CRMS [utilizator]

  Intr-o tara gazda ati dori sa traiti dupa legile cu care veniti de acasa din tara dvs, sau dupa legile tarii gazda ?
  Bunul simt zice ca ar trebui sa te conformezi cu legile tarii gazda fie ca-ti convin fie ca nu.
  Acum, in cazul asta romanii ar vrea sa fie tratati dupa legile din Romania.
  Pai atunci sa fim ingaduitori si cu hoardele de musulmani care violeaza femeile in tarile unde se refugiaza pentru ca asa e obiceiul pe la ei prin tara.
  FAmila Bodnariu nu are nici o sansa in Norvegia singura lor speranta este CEDO.
 • +4 (10 voturi)    
  nam (Joi, 14 ianuarie 2016, 10:48)

  idealogul [anonim]

  Mie mi se par incredibile multe lucruri. De exemplu ca exista numerosi romani care declara din start ca norvegienii nu gresesc niciodata si au intotdeauna dreptate prin definitie, ei sunt o rasa superioara cu legi perfecte care sunt aplicate impecabil. In antiteza toti romanii sunt niste manelisti minciunosi si corupti, is maltrateaza in masa copii, legile sunt toate anapoda si aplicate si mai si. Suntem o rasa inferioara vecina cu gibonii si toate afirmatiile noaste sunt lovite de nulitate PRIN DEFINITIE.
  Acum va data seama ca romanasii care au postat in masa astfel de afirmatii nu prea si-au dat seama ca se fac pe ei insisi giboni (ei fiind evident romani) si ca afirmatiile los sunt evident lovite de nulitate.
  Acum pe bune exact care sunt PRINCIPIILE EUROPENE pe baza carora se poate lua copilul dintr-o familie si da spre adoptie fara ca parintii sa aiba dreptul LA UN AVOCAT si fara sa se poata apara in fata unui JUDECATOR.
  Evident postarea mea este o prostie ca si articolul domnului Tapalaca deoarece suntem niste romani involuati spre deosebire de exemplarele norvegiene de arieni perfecti.
   #showComment
 • +2 (4 voturi)    
  In sfarsit un studiu serios! (Joi, 14 ianuarie 2016, 11:17)

  BEDE [utilizator]

  Si parca ar fi cumva mai rau decat facea statul comunist in Romania in vremurile cele rele. Pt ca pe atunci, desi statul se declara clar impotriva credintei in Dumnezeu, totusi nu lua de la familii copii celor care aveau diferite religii: baptisti, adventisti, etc.
  In schimb, sistemul acesta pare-se dispus sa gaseasca tot felul de argumente impotriva celor care nu se incadreaza in ceea ce aproba cei care fac politica statului, chiar daca nu se poate dovedi nimic care sa fie in mod clar vatamator copiilor.
   #showComment
 • -2 (10 voturi)    
  . (Joi, 14 ianuarie 2016, 11:41)

  I [utilizator]

  "A lasa o masura atat de radicala, cum este luarea unor copii de langa parintii lor si plasarea lor in custodia altei familii, la mana unui asistent social, la mana unor functionari, pare cam mult. Cum s-a ajuns, totusi, aici?"

  S-a ajuns aici de la situatiile in care copii aceia sufera zi de zi dar nu se poate face nimic pentru ca nu exista un judecator liber sa ia o hotarare. Asa ca ia cel din administratie hotararea si sper ca in final se va ajunge si in fata unui judecator care sa ia hotararea finala.
   #showComment#showComment
 • -2 (10 voturi)    
  superba comparatie! (Joi, 14 ianuarie 2016, 13:08)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  http://smartwoman.hotnews.ro/Sa-nu-mai-abuzam-copiii-familiei-B-

  TOT in Norvegia vreau.
  Si ipocritii de romani, daca ar fi sa emigreze undeva, tot in state "naziste'"/"sataniste" vor- de ce nu or emigra oare in Rusia, China, la arabi....?!
   #showComment
 • -6 (8 voturi)    
  motivul (Joi, 14 ianuarie 2016, 14:32)

  zzz [anonim]

  care este motivul pentru care se revolta cetatenii romani impotriva felului in care sunt facute legile in Norvegia si cat de aspru isi trateaza cetatenii ? va reamintesc ca toti cei 7 implicati in caz sun cetateni norvegieni, nici unul nu este cetatean roman, 6 din 7 sunt nascuti in Norvegia; de ce nu va revoltati impotriva legilor din Arabia Saudita unde oamenii sunt pedepsiti cu lovituri de bici , de exemplu ?
   #showComment
 • +2 (8 voturi)    
  Fapte incomplete (Joi, 14 ianuarie 2016, 15:30)

  Anonim [anonim]

  Unul din argumentele principale in lista de abuzuri ale Barnevernet este:
  "Parintilor le-a fost luat copilul din cauza ca era hranit cu mana sau din cauza ca dormea in acelasi pat cu unul dintre parinti. "
  Din pacate, pare ca Barnevernet avea perfecta dreptate sa actioneze asa.

  https://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/post/indian-government-media-backtrack-as-norway-child-custody-case-unravels/2012/03/22/gIQAHaOdTS_blog.html

  http://indiatoday.intoday.in/story/norway-custody-row-anurup-bhattacharya-sagarika-divorce/1/178603.html

  Cand doar o parte are voie sa vorbeasca (parintii), in conditiile in care pe fond sunt acuzati de chestii ingrozitoare (batai, agresiuni sexuale, tortura psihologica, neglijenta) pe care evident le neaga, este evident ca in mass media exista doar un monstru (barnevernet). nimeni nu mai urmareste detaliile.
 • +3 (11 voturi)    
  In Finlanda ... (Joi, 14 ianuarie 2016, 16:44)

  Mircea [anonim]

  In Finlanda exista Lastensuojelu – echivalentul Barnevernetului norvegian. Nu demult am intrebat o asistenta de la Lastensuojelu cam cit la suta din cazurile investigate se refera la familiile finlandeze. S-a facut ca nu pricepe intrebarea. I-am atras atentia ca pe pagina lor oficiala de internet (http://www.lastensuojelu.info/en/index.html), la Real life stories, toate cele 6 cazuri prezentate sint despre familii de imigranti! Nu i s-a parut nimic anormal. Avind in vedere cit este de ingrijita aceasta pagina precum si ca e disponibila in 10 limbi, este greu de crezut ca e o simpla scapare faptul ca toate cele 6 cazuri prezentate sint despre imigrati.

  In Finlanda este de ajuns un simplu denunt anonim adresat catre Politie sau Lastensuojelu ca sa declanseze o ampla investigatie la adresa familiei. Aceasta practica a denuntului este incurajata in societatea finlandeza si e foarte des folosita in viata de zi cu zi. Copiii sint instruiti si incurajati la scoala de mici sa faca denunturi, chiar si la adresa parintilor daca e cazul. Unii isi dau chiar si doctoratul in “denunturi“, de exemplu http://tampub.uta.fi/handle/10024/98212. Autoarea, in lucrarea bazata dupa cum afirma pe 900 de interviuri luate de la educatori, invatatori, profesori, politisti si cadre medicale, descrie un model prin care incurajeaza interventiile efectuate in urma celor mai mici suspiciuni. Ea recomanda tuturor celor care vin in contact cu copiii sa fie vigilenti si sa actioneze la cele mai mici semne pentru ca “copilul este fara aparare si e lasat in seama parintilor“. Conform asa-ziselor cercetari reiese ca in Finlanda 4-16% din copii sint abuzati (http://www.uta.fi/ajankohtaista/vaitokset/tiedote.html?id=112218).

  Este nevoie ca cineva sa faca publice si abuzurile comise de acest Lastensuojelu!
 • +1 (9 voturi)    
  Analiza nu, opinie da. (Joi, 14 ianuarie 2016, 21:01)

  A suhan [anonim]

  analiza nu, opinie da. Articolul asta se vrea a fi foarte bine cercetat. In niniun caz nu e analiza, ci mai degraba opinia dlui Tapalaga.

  Sursa 1: The Nordic Comitee for Human Rights. O organizatie care se ocupa cu lupte legale impotriva serviciilor sociale din tarile scandinave. Cu singuranta nu se poate numi o sursa independenta.

  Sursa 4: Politic Scan care citeaza blogul dnei Marianne Haslev Skånlands, care chiar precizeaza ca dna Haslev Skånlands "child protection kritikk". Nu se precizeaza ce pregatire sau pozitie are. O postare pe un blog pe internet nu e o sursa credibila, in niciun caz independenta.

  Deci sa nu mai vina HotNews-ul cu pretentii de analiza cand publica niste opinii cu postari de pe bloguri.
   #showComment
 • -1 (9 voturi)    
  Bravo Dan Tapalaga (Joi, 14 ianuarie 2016, 22:12)

  nicolae [anonim]

  O mostra de jurnalism excelent.
  Articol documentat si obiectiv.

  Remarc o multime de Gica-Contra, care se iau de chestii nerelevante, precum religia familiei respective.
  Pai norocul lor (ma rog, intr-un fel, saracii ...) ca faceau parte dintr-o comunitate care s-a solidarizat mai puternic cu ei, oferind un "suport de germinare" pentru o parte a opiniei publice care s-a aratat empatica.

  Ca de celelalte familii (cat si de fenomenul in sine) nu auzisem pana acum.

  As profita de ocazie sa spulber si mitul "super culturii" norvegiene. Va asigur ca romanii nu au de ce lasa ochii in pamant in fata lor. Pana cand nu s-au descoperit hidrocarburile in Marea Nordului erau niste amarati. Si asta nu v-o spune un nationalist roman ci o persoana cosmopolita si (care cel putin incearca sa fie) obiectiva.

  Sa speram intr-un deznodamant fericit.
 • -2 (10 voturi)    
  Te doare capul... (Vineri, 15 ianuarie 2016, 1:18)

  Nelu [anonim]

  Citind comentariile am vazut multe pareri normale, umane, de bun simt, firesti, dar si aberatii demne de oameni dusi cu pluta.

  Exceptand pe cei ce ar pupa in dos orice oficial al Norvegiei, care cad pe spate de admiratie doar cand pozitioneaza mental aceatsa tara (acestia fiind cei mai sariti) mai sunt cei ce vorbesc ca sa nu taca de genul: "Dom'le trebuie mai intai studiat cazul, vazut daca nu cumva mint parintii, lasata legea, ca asa e la ei, sa-si spuna cuvantul,...sa nu sarim sa acuzam, sa ne documentam, sa treaca timpul si sa studiem, ca nu cred ca ei, supernatiunea aia fac de astea, bla, bla"
  La astia, din astea doua categorii, le-as lua copii (in caz ca au asa ceva) sa vada si ei cum e si cat de tare isi mai sustin ideea.

  Ce-s cu tampeniile astea? Pai institutia aia nazista, plina de capcauni, sustinuta tacit de oficialitati,ce e? e ca la noi cu firmele de ridicare a masinilor? E asa de capul ei? Si ce-i tot ridicati in slavi si aduceti osanale referitor la cu nivelul lor de trai si civilizatie? nu vedeti ce barbarism, ce neam de salbatici se ascunde sub aceasta fatada? Unde in toata lumea (exceptand surorile vecine) chiar si intre animale ia cineva copilul de cateva luni de langa mama lui? Ce suflet de gheatza poate fi acela? ce minte bolnava si perversa poate fi nepasatoare la lacrimile si bratele intinse de disperare si deznadejde ale mamei dupa copilul smuls cu forta?

  Popor civilizat si cu nivel ridicat de trai? Pai daca nu ar avea petrol si gaze ar manca numai pesti si scoartza. Sigur ca daca iti vin banii garla (ca la arabi) din petrol, poti sa faci pe democratul si pe respectabilul. Iti da mana sa te dai mare cu tot felul de chestii de snobism democratic. Mai lasati aerele astea de falsa democratie. Gata, daca ai bani esti democratic, esti drept, si ce spui e lege. Ei care au chinuit si maltratat copii (rezultati din proiectul Lebensborn) gata au trecut in cealalta extrema si acuma fac crima de om ca sa "apere" copii? Niste salbatici.
 • +1 (7 voturi)    
  O intrebare pt "corectii politic" din Norvegia (Vineri, 15 ianuarie 2016, 9:55)

  Susufler0 [utilizator]

  SI NU NUMAI : palma pe care trebuie sa o tragi unui isteric, pt a-l scoate din criza, in ce categorie se incadreaza : la violenta fizica sau la interventie medicala ?
 • +1 (7 voturi)    
  Mai am o dilema, poate mi-o lamuresc (Vineri, 15 ianuarie 2016, 10:11)

  Susufler0 [utilizator]

  PRIETENII MEI, "CANADIENII" ! Cand s-a nascut fiu-meu, medicul l-a tinut de picioare, cu capul in jos si i-a tras cateva palme la fund, ca sa inceapa sa respire. Ce credeti, ar fi trebuit sa-l acuz de violente fizice ? Nu ar fi putut medicul sa-l convinga cu vorba buna ca e cazul sa inceapa sa respire ?
 • -1 (1 vot)    
  intrebare (Luni, 18 ianuarie 2016, 23:02)

  do [anonim]

  de fapt ,care e rostul asa ziselor adoptii in urma carora familia adoptiva primeste niste bonusuri si statul bani? daca acesti copii sunt mutati din familie in famile, ajung sa schime vreo 4-5 familii pe parcursul anilor, toti acestia primesc in cotinuare bonusuri? ca nu inteleg logica lucrurilor,prima data am crezut ca o famile nu poate avea copii si se iau acesti copii sanatosi si crescuti dupa anumite legi, dar se pare ca totul e o mare minciuna, pe forumul in care acesti copii de peste20 de ani sunt rapiti (legea in Norvegia a fost data in 1992) , au ajuns maturi acum ,iar foarte multi se plang de abuzuri, violuri si tot felul de probleme, in acest caz nu se mai sesizeaza Barnevernetul?nu mai vede nimeni nimic?copii sunt dusi in continuare la scola, nu-i mai intreaba nimeni de ce sunt tristi sau retrasi, sau toti profesorii stiu ca ei sunt copii rapiti si e normal sa se comporte asa si sunt lasati in pace,cine va raspunde pentru aceste tragedii care se intampla dupa ce copiii sunt dati spre adoptie cine e in spatele acestei legi diabolice, grupul Bilderberg?ma tem ca nimeni nu va plati, doar copiii vor ramane cu sechele pe viata. Trist ,dureros, tragic,Doamne ai mila de copiii nostri.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri