Analiza HotNews.ro

Barnevernet si cazul Bodnariu. Mic studiu pentru a intelege ceva in plus despre "child centric perspective"

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Miercuri, 13 ianuarie 2016, 19:50 Actualitate | Esenţial


Dan Tapalaga
Foto: Hotnews
Revoltator in cazul Bodnariu este ca familiei i-au fost luati toti cei cinci copii pe baza unei decizii administrative, nu in urma unei decizii judecatoresti. Nu stim nimic precis despre acuzatiile aduse familiei, deoarece autoritatile nu comunica, invocand principiul confidentialitatii anchetei. Pe de alta parte, varianta familiei Bodnariu trebuie luata cu prudenta necesara. Ce parinte ar recunoaste ca-si bate copiii sau ca-i supune unor rele tratamente? Totusi, de unde stim ca nu suntem in fata unui abuz administrativ din moment ce decizia n-a trecut prin filtrul unui judecator? A lasa o masura atat de radicala, cum este luarea unor copii de langa parintii lor si plasarea lor in custodia altei familii, la mana unui asistent social, la mana unor functionari, pare cam mult. Cum s-a ajuns, totusi, aici?
Nu pretind a fi inteles sistemul de protectie a copilului dintr-o tara straina, cu o cultura diferita de a noastra si cu o intreaga istorie a modului cum statul s-a raportat la copii, o istorie presarata cu tragedii si cazuri dramatice. Exista insa o serie de studii si rapoarte publice pe tema sistemului legal de ingrijire a copilului in Norvegia si tarile nordice. Din cele cateva consultate, rezulta intai de toate ca Suedia, Finlanda, Norvegia si Danemarca fac obiectul unor critici severe in ce priveste functionarea sistemului de ingrijire a copilului.

Un grup de avocati, fosti judecatori si profesori de drept, profesori de psihologie si doctori din cadrul The Nordic Comitee for Human Rights a realizat in decembrie 2012 un raport intitulat "Child Removal Cases in Sweeden and the neighbouring nordic countries". (1)  
 • "Din experienta noastra profesionala, rezulta ca mai ales familiile tinere, monoparentale, cu o slaba educatie sau situatie materiala precara, familii cu probleme de sanatate sau parinti imigranti sunt tintele serviciilor sociale din Suedia, Norvegia, Danemarca si Finlanda. De asemenea, parinti avand credinte filozofice sau religioase care nu par sa fie acceptate politic sunt deseori declarati drept parinti nepotriviti, care determina inevitabil serviciile sociale, actionand la sfatul asistentilor sociali, sa mute copiii din familiile lor si sa-i plaseze in familii surogat. Totusi, chiar si parinti cu o buna educatie si cu profesii bune au experimentat interferenta asistentilor sociali in viata lor privata si de familie. Inca din anii 80, un mare numar de familii au parasit Suedia pentru a-si proteja copiii de plasarea in custodie sau in case de copii. Numerosi critici se refera la aceste cazuri numindu-le <<industria rapirii de copii>> din cauza sumelor mari de bani care se platesc parintilor adoptivi, in timp ce altii folosesc termenii <<the child abuse and family destruction industry>> din cauza ca atat copiii, cat si parintii lor sunt invariabil traumatizati", se arata in raport.
De notat ca toti acesti specialisti insista asupra faptului ca decizia de muta un copil din familia lui si de-l plasa in grija altei familii revine unui serviciu social, la nivel administrativ, iar acesta actioneaza la sfatul unor asistenti sociali. Pe scurt, NU este decizia unei instante judecatoresti. Acesti asistenti sociali au facut ei insisi subiectul unor dezbateri, fiind puse in discutie studiile pe care trebuie sa le aiba un functionar investit cu atata putere.

Faptul ca mutarea unor copii din familii se face prin simple decizii administrative rezulta si din comunicatul Ambasadei Norvegiei dat publicitatii in cazul Bodnariu: "Parintii au dreptul la un proces echitabil, inclusiv un avocat platit de catre guvern, dreptul de a fi audiati si de a contesta decizia Consiliului la Tribunalul Districtual".

Mai trebuie spus ca momentul in care institutia norvegiana de protectia copilului (Barnevernet, infiintata in 1992) poate interveni si lua copiii dintr-o familie nu este clar definit, lasand loc larg la arbitrar si abuz. O poate face aproape in orice situatie, nu doar in caz de violenta fizica sau verbala exercitata asupra minorului.
 • Pagina oficiala a institutiei anunta ca, potrivit legii norvegiene, "parintii sunt responsabili in a asigura grija si protectie propriilor copii. Totusi, daca parintii nu pot face asta, institutiile pentru protectia copilului sunt obligate sa asigure orice ajutor este necesar pentru a asigura ca adolescentii si copiii primesc grija de care au nevoie", inclusiv "relocarea copilului sau copiiilor din casele lor pentru o perioada mai lunga sau mai scurta".
Problema este ca de la decizia administrativa pana la o sentinta definitiva in justitie pot trece doi-trei ani, timp in care copiii stau departe de parintii lor. In plus, decizia administrativa nu este predictibila, dupa cum rezulta dintr-o serie de cazuri. Parintilor le-a fost luat copilul din cauza ca era hranit cu mana sau din cauza ca dormea in acelasi pat cu unul dintre parinti. Apoi, acesti parinti nu dispun de nici o cale de atac impotriva deciziei administrative. Nu-si pot recupera copiii decat in cadrul unui proces. Aceasta procedura incalca orice norma de drept, iar de multe ori decizia administrativa pare profund disproportionata in raport cu situatia de fapt.


Potrivit unei cercetari realizate in 2011 (2), este important de subliniat ca in Norvegia s-au infruntat doua viziuni politice radical diferite in ce priveste modul in care trebuie reformat sistemul de ocrotire a copilului. Dreapta, care a guvernat din 1997 pana in 2005 (cu exceptia unei perioada din martie 2000 si octombrie 2001), pune mai mult accent pe dreptul parintilor, autonomia familiei si masuri care sa previna plasarea copiiilor in afara familiei (out-of-home placements).
Stanga, care a guvernat pana in 2013, este adepta asa numitei "child centric perspective", potrivit careia copilul este vazut ca un individ cu optiuni, interese si puncte de vedere pe care nu doar ca are ocazia sa le exprime, dar de care trebuie sa se tina cont.

Norvegia incaseaza in 1996 o condamnare la CEDO, sentinta ce va declansa mai tarziu o serie de reforme in sistem. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat statul Norvegian pentru incalcarea articolului 8 (protectia vietii de familie) intr-un caz de adoptie fortata a unei fetite. Din cate se vede din statistica de mai jos, statul norvegian incepe din acel moment sa evite pe cat posibil adoptiile, dar creste in schimb vertiginos numarul cazurilor de copii plasati spre ingrijire temporara altor familii, chiar inainte de o decizie definitiva in justitie.In acest foarte sumar tablou, mai trebuie precizat ca statul norvegian pastreaza in trecut istoria teribila a copiilor nascuti in timpul razboiului. A fost o adevarata tragedie nationala inceputa in anii postbelici care a reverberat pana in zilele noastre.

Statul norvegian a mai incasat o condamnare la CEDO, in urma careia a platit cateva zeci de milioane de euro catre victime, fiind acuzat de maltratarea copiilor care au stat in institutii (orfelinate) intre 1945 si 1980. Este foarte posibil ca, traumatizat de acest episod teribil, statul norvegian sa fi cazut in extrema cealalta, manifestand o grija excesiva fata de copii. Din pacate, in prea multe cazuri, statul norvegian pare sa fi trecut linia rosia care interzice oricarui stat sa intervina atat de brutal in viata intima si de familie, avand pretentia sa regleze tot ce misca in relatiile oricum fragile dintre parinti si copii.

 • Potrivit unui studiu publicat in 2010 (3), cazul Thiemann si altii vs Norvegia "priveste copiii nascuti in timpul celui de-al doilea razboi monidal (din tata german si mama norvegiana) ca rezultat al proiectului nazist Lebensborn. Multi dintre acesti copii au fost, in prima instanta, victimele infractiunii internationale de stramutare fortata din Norvegia in Germania in mainile nazistilor (planul era imbunatatirea asa numitei puritati si robusteti genetice a populatiei Germane de catre regimul nazist).
 • Toti acesti copii nascuti in timpul razboiului parte a proiectului Lebensborn au fost victime ale inrobirii de catre regimul nazist in scopul atingerii obiectivului sau de a crea o asa numita super - rasa. Relatia copiiilor cu mamele lor a fost in sever afectata dat fiind faptul ca acesti copii erau, in esenta, produsul unul "sclavagism sexual" generat de proiectul Lebensborn. 
 • Multe din mamele acestor copii chiar si dupa razboi au abandonat, in mod discutabil, acesti copii dati spre adoptie sau in orfelinate, desi este chestionabil cat de voluntare erau aceste abandonuri date fiind enormele presiuni economice si sociale pe care aceste femei le suportau in Norvegia postbelica. Acesti copii au fost subiectul unor tratament dur si discriminatoriu in Norvegia postbelica, asa cum guvernul norvegian a admis. (...) A existat o perioada de victimizare a copiiilor nascuti in timpul razboiului care a durat decenii si care a rezultat din "un sistem de apartheid" patronat de stat in ce priveste acesti copii (acest sistem de apartheid s-a nascut din cauza masurilor legislative inadecvate si discriminatorii adoptate de guvernele norvegiene)."

Exista, asadar, o serie de date de ordin istoric si politic care explica partial cum a ajuns o tara dezvoltata ca Norvegia, de regula in avangarda progresului mentalitatilor, sa fie acuzata din nou de "nazism" din cauza modului in care actioneaza institutiile sale.

Este de neinteles insa cum ajunge un stat sa-si distorsioneze atat de mult comportamentul, incat institutiile sale ajung sa invoce printre motivele pentru care cer indepartarea copiilor dintr-o familie faptul ca "parintii mamei au murit prea devreme", ca "baiatului ii este sete si bea prea multa apa, deci este vina mamei pentru ca acasa promoveaza obiceiuri alimentare nesanatoase" sau absurditatea suprema: "Parintii vor sa tina copiii, ca sa nu ajunga in familii surogat, iar asta arata ca nu coopereaza cu CPS pentru interesul copilului". (4)

Toate aceste excese nici macar nu pot fi puse in totalitate in carca unei stat care a ajuns cu corectitudinea politica la extrem. Acestea sunt cazuri robotizare totala, lipsa de empatie, dezumanizarea avansata a unor functionari pusi sa ridice copii din familii asa cum ridica municipalitatea masini de pe strada.  

Referinte

(1). The Nordic Comitee for Human Rights, Report: Child Removal Cases in Sweeden and the neighbouring nordic countries, December 2012

(2) Child Protection Systems, International Trends and Orientations/ Edited by Neil Gilbert, Nigel Parton and Marit Skivenes, Oxford Univesity Press, 2011

(3) The European Court Of Human Rights as a Patheway to Impunity for International Crimes/ Sonja C. Grover, Springer - Verlag Berlin Hidelberg 2010  

(4) Motive folosite de Protectia Copilului din Norvegia: Hainele curate nu sunt impachetate cum trebuie. Sursa: Politic Scan, care citeaza  "An incomplete list of reasons given by the child protection services (CPS) of the Nordic countries for depriving children of their parents" (publicata in 2012)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

53909 vizualizari

 • +19 (55 voturi)    
  experimente sociale larg raspandite (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 20:01)

  citizen RO [anonim]

  in tarile nordice pare raspandita si fundamentata la nivel de doctrina de stat actiunea asta de a lua copiii din familiile naturale, dar care ies din tiparele locale, si a face experimente cu ei
  a se vedea si http://www.romanialibera.ro/special/documentare/experiment-social--385278
  • -19 (55 voturi)    
   Oops!!! Nordicii incep sa emigreze!!! (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 21:28)

   Tase Rotta [utilizator] i-a raspuns lui citizen RO

   Dan Tapalaga m-a dat pe spate:" Exista insa o serie de studii si rapoarte publice pe tema sistemului legal de ingrijire a copilului in Norvegia si tarile nordice. Din cele cateva consultate, rezulta intai de toate ca Suedia, Finlanda, Norvegia si Danemarca fac obiectul unor critici severe in ce priveste functionarea sistemului de ingrijire a copilului." !!!
   Nu stiam eu de ce norvegienii si toti nordicii emigreaza in Rusia si Aganistan !!!
   • +23 (35 voturi)    
    Sunt si optiuni mai luminoase (Joi, 14 ianuarie 2016, 0:47)

    LNS [utilizator] i-a raspuns lui Tase Rotta

    UK, Olanda, si SUA... si mai sunt. Ai fi surprins sa afli pe unde se refugiaza nordicii din motive ideologice.
    • +8 (12 voturi)    
     corect (Joi, 14 ianuarie 2016, 12:31)

     cristi [anonim] i-a raspuns lui LNS

     am intrat pe forumuri care dezbat probleme scandinave si intr-adevar sunt destul cazuri de scandinavi emigrati din motive ideologice.
     un tip spunea ca suedia este un fel de all-inclusive de lux. suna bine? la prima vedere. apoi spunea: asta inseamna ca NU AI OPTIUNI. statul suedez refuza sa-ti dea optiuni, tie ca cetatean. un fel de totalitarism de catifea...
   • +36 (44 voturi)    
    bre (Joi, 14 ianuarie 2016, 1:53)

    gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui Tase Rotta

    n-a zis nimeni ca emigreaza nordicii ci doar ca UNELE familii pleaca din acest motiv. UNELE, pricepi ? E chiar imposibil sa existe astfel de cazuri? Chiar crezi ca in tarile nordice TOTUL este perfect?
   • +16 (28 voturi)    
    DA!! Nordicii EMIGREAZA!! (Joi, 14 ianuarie 2016, 10:10)

    Va Sile [utilizator] i-a raspuns lui Tase Rotta

    Stii cati norvegieni sunt in SUA?? 4.5 milioane
    Stii cati sunt in Norvegia? 5 milioane.
    sa mai continui cu alte tari??? te las pe tine domnule Rotta!
    • +1 (9 voturi)    
     au emigrat (Joi, 14 ianuarie 2016, 11:04)

     vasilica [anonim] i-a raspuns lui Va Sile

     au emigrat, ca sa folosim corect timpul. mai exact pe la 1800.
     http://www.energyofanation.org/3f9c3958-cf6f-43ed-a9bf-05b8ad118870.html?nodeid
    • -1 (11 voturi)    
     Au emigrat (Joi, 14 ianuarie 2016, 12:10)

     ValiPiros [anonim] i-a raspuns lui Va Sile

     Norvegienii au emigrat in USA in sec 19 si prima parte a sec 20.
     nu pleaca nimeni din Norvegia acum, dimpotriva, se pricopsesc ei cu tot felul de natii, inclusiv romani
     https://en.wikipedia.org/wiki/Norwegian_Americans
    • -6 (8 voturi)    
     Isi plesnesc copii (Joi, 14 ianuarie 2016, 15:06)

     antonie [utilizator] i-a raspuns lui Va Sile

     imediat dupa ce au trecut granita sau asteapta sa ajunga la primul hotel?

     Cat de gros la obraz sa fii sa vrei sa sugerezi ca norvegieni emigreaza din cauza serviciilor de protectia copilului, adica pentru ca nu-si pot bate copii?!
  • +15 (39 voturi)    
   Barnevernet a incalcat legea norvegiana (Joi, 14 ianuarie 2016, 3:09)

   Ionut V [anonim] i-a raspuns lui citizen RO

   In legătura cu, cazul familiei Bodnariu, am tot auzit argumente de genul "așa este legea in Norvegia, părinții au încălcat legea, prin urmare bine au făcut ca le-au luat copiii”. Oare chiar atat de simpla este situația? Haideți sa analizam câteva puncte din acest caz.
   1. Binele suprem al copilul
   Părinții Bodnariu au recunoscut ca au folosit pedeapsa fizica dar numai in cazuri rare, si atunci într-o măsura limitata de genul o palma la fund sau un tras de ureche (unii se leagă de aceasta declarație si ii acuza ca si cum in fiecare zi si-ar fi snopit copii din bătaie: fals). Problema nu se oprește aici. Cu toate ca râvna agenților Barnevernet este foarte mare (ei trebuie sa facă cat mai multe anchete, altfel nu își pot explica locul de munca într-o zona cu populație mica) daca acestea ar fi fost singurele acuzații, totuși nu cred ca ar fi luat copiii într-un mod așa abuziv (si totuși nu m-ar mira fiind ca dna profesor Marianne Haslev Skånland de la University of Bergen a alcătuit o lista cu motive banale pentru care Barnevernet a luat copiii părinților: http://www.mhskanland.net/page10/page122/page122.html )
   Părinții Bodnariu au mărturisit că pe lângă acuzațiile de disciplina fizica de genul dat o palma la fund, sunt acuzați si de alte fapte false mai grave, dar ca ei nu pot înțelege cum fetițele ar fi declarat așa ceva. Răspunsul este ca acești agenți Barnevernet folosesc metode abuzive de interogare. Orice psiholog știe că un copil poate fi făcut sa spună ce vrea interogatorul. Astfel au reușit agenții Barnevernet sa corupă mărturia copiilor si sa învinuie părinții Bodnariu de fapte mai grave. Pentru cei care nu vor sa creadă un astfel de lucru va rog sa citiți următorul studiu despre „Sugestibilitatea copiilor” (http://law2.umkc.edu/faculty/projects/ftrials/mcmartin/suggestibility.html) care arata clar ca interogatorul poate influenta răspunsul copiilor prin întrebări sugestive. Si nu numai atât, ci si ca odată infiltrat un astfel de eveniment in mintea copilu
   • +9 (21 voturi)    
    Barnevernet si cazul Bodnariu. Mic studiu pentru a (Joi, 14 ianuarie 2016, 9:05)

    Gusatu Anisoara [anonim] i-a raspuns lui Ionut V

    Ce sa mai vorbim de influetarea marturiilor copiilor in sensul discreditarii parintilor de catre psihologii acestei institutii de rapire administrativa, atata timp cat in Romania sunt multe , prea multe comentarii cum ca statul norvegian procedeaza corect. Din nefericire lipsa de informatii suprapusa peste un nivel de instruire ( scolara) redusa (chiar daca subiectii care comenteaza au scoli absolvite) duce spre discutii fara nici un rezultat si masuri sovaielnice luate de cei care ne reprezinta. Statul este slab, statul este format din cei care comenteaza si care ne reprezinta. Statul a ajuns asa urmare a peste un sfert de veac de scoala facuta numai pe hartie. De aici ni se trage totul.
    • +8 (16 voturi)    
     suSustinatorii Baver sunt crescători de caini (Joi, 14 ianuarie 2016, 14:31)

     DragosAlexandru [anonim] i-a raspuns lui Gusatu Anisoara

     Faceti următorul experiment: pe cei din RO care sustin Baverdraci cum s-o chema, intebati-i dacă au copii. Eu pe cei care i-am vazut că susțin nu au. Toți cei care au, le tremura inima ... nu că și-a fi bătut copiii, dar că o asemenea nedreptate li s-ar pute intampla. Crescătorii de câini și pisici, nu au dilemele astea.
   • +6 (10 voturi)    
    am citi toata lista (Joi, 14 ianuarie 2016, 15:01)

    Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui Ionut V

    am citit toata lista si pot spune ca nu am civinte sa descriu ce simpt acuma.
    ... alta decat neputinta, pur si simplu nu vad cum te poti lupta in fata unui rationament ca ala:

    Unele sunt de-a dreptul de pe alta lume:

    (21) The mother suffers from depression so one baby is enough for her to cope with. [The mother had twins and the CPS took one.]

    (30) The parents have publicised their case in the media in order to get their daughter home from CPS care. This is so sensitive for the daughter that she would not be able to function in the local community outside their own house. [On the contrary: The local community was in reality solidly on the family's side. After the girl had fled the foster home and absolutely resisted being carted back to the foster home once more, she of course functioned very well back in her parents' home in company with her friends, at school and in the local community generally.]

    nici nu e de mirare ca familia asta nefericita e atat de saraca in declaratii...

    http://www.mhskanland.net/page10/page122/page122.html
   • +3 (5 voturi)    
    Barnevernet a incalcat legea norvegiana 2 (Vineri, 15 ianuarie 2016, 0:04)

    Ionut V [anonim] i-a raspuns lui Ionut V

    (abia azi am vazut ca s-a taiat comentariu)

    Cu toate acestea sa presupunem ca acuzațiile de disciplina fizica sunt valide. Care ar trebui sa fie răspunsul unei agenții de tip Barnevernet? Este adevărat ca legea norvegiana interzice pedeapsa fizica, dar in același timp legea norvegiana spune ca orice acțiune in acest sens trebuie sa aibă ca scop „binele suprem al copilului”. Deci Barnevernet trebuia sa cântărească opțiunile la dispoziție: lăsarea copiilor in familie si educarea părinților, versus separarea imediata si completă a copiilor de părinți. Ținând cont ca acuzațiile mai grave sunt false, nu cred ca exista vreun psiholog care ar fi putut recomanda separarea imediata a copiilor de părinți, inclusiv a bebelușului sugar de 3 luni doar pentru ca in cazuri rare părinții au folosit disciplina fizica. Aceasta separare brusca a copiilor de părinți, si separarea fraților si surorilor unul de altul, produc daune psihologice care nu vor mai putea fi vindecate niciodată. Aceste daune psihologice sunt exponențial mai grave decât orice dauna produsa de o palma la fund. Dau doar un exemplu dintr-un studiu făcut de institutul norvegian NIBR care arata ca rata de sinucidere a copiilor din sistemul Barnevernet este de 8 ori mai mare decât cea din rândul copiilor din populația generala (pagina 18: http://www.nibr.no/filer/2005-12.pdf ) . Prin urmare, Barnevernet a încălcat legea norvegiana, pentru ca nu a făcut ceea ce era in interesul suprem al copilului.
   • +3 (5 voturi)    
    Barnevernet a incalcat legea norvegiana 3 (Vineri, 15 ianuarie 2016, 0:07)

    un taran [utilizator] i-a raspuns lui Ionut V

    2. Sistemul judiciar norvegian
    Într-un sistem normal judiciar, părinții ar trebui sa aibă abilitatea sa se apere. Ori Norvegia nu le permite părinților sa își angajeze cei mai buni avocați din sistemul privat (ei pun o limita la suma cu care poate fi plătit avocatul in astfel de cazuri, prin urmare avocații buni nu vor sa aibă dea face cu astfel de cazuri). Si totuși întrebarea se pune, de ce sistemul judiciar din Norvegia nu descoperă aceste practici murdare de interogare ale Barnevernet? Pentru ca judecători pun valoare doar pe mărturia agenților Barnevernet. Nu contează faptul ca părinții neaga acuzațiile, sau faptul ca agenții Barnevernet nu au nici o dovada medicala, sau faptul ca toți vecinii, prietenii si oamenii care ii cunosc au atestat ca părinții nu sunt violenți cu copiii. Judecători nu dau nici o însemnătate acestor marturii. Pentru a înțelege in detaliu cum lucrează sistemul, va rog sa citiți acest raport făcut de NCHR (Comitetul Nordic pentru Drepturile Omului):
    http://www.nkmr.org/en/english1/146-organisation/frontpage/2524-summary-and-report-to-the-european-parliament-petitions-committee-child-removal-cases-in-denmark,-finland,-norway-and-sweden
    Acest studiu spune clar ca „instanțele administrative sunt reticente să se abată de la poziția lucrătorilor sociali individuali și consilii sociale” si ca „numărul disproporționat de mare de copii fiind scos din grija părinților poate fi atribuit stimulentelor economice pentru industria caselor de plasament (foster homes)”.
   • +3 (5 voturi)    
    Barnevernet a incalcat legea norvegiana 4 (Vineri, 15 ianuarie 2016, 0:08)

    un taran [utilizator] i-a raspuns lui Ionut V

    3. Plasarea copiilor in afara familiei
    Totuși, sa presupunem ca era necesar ca copiii sa fie luați de la părinții Bodnariu. Cum ar fi trebuit sa procedeze Barnevernet într-un astfel de caz?
    In primul rând separarea fraților si surorilor unul de altul este un lucru foarte grav. Nu pot sa înțeleg in ce văgăuna a găsit Barnevernet un psiholog care sa aprobe o astfel de separare. Orice agenție de adopție internațională, întotdeauna va milita pentru păstrarea fraților si surorilor împreuna. S-au făcut sute de studii psihologice pe tema aceasta si toate recomand același lucru: frații si surorile trebuie sa fie ținuți împreuna. De exemplu, acest studiu publicat de Child Welfare Information Gateway ( https://www.childwelfare.gov/pubPDFs/siblingissues.pdf ) constata clar ca „frații separați în asistență maternală sau adopție au risc mai mare sa nu se ajusteze, inclusiv sa fugă, și niveluri mari de probleme de comportament”.
    In al doilea rând, plasarea copiilor trebuia făcută la rude. Orice organizație de asistenta sociala de pe mapamond iți va spune același lucru. Din nou refer doar un singur studiu făcut de Providence College (http://digitalcommons.providence.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1006&context=socialwrk_students ) care dovedește clar ca „că plasamentul într-o familie rudă, este total superior plasamentului într-o familie străină, datorită legăturilor emoționale și sociale preexistente între copil familia rudă”. Ori familia Bodnariu are in același oraș atât părinții mamei cat si frații si surorile ei (deci bunicii, mătușele si unchii copiilor), oameni respectați, si văzuți bine in societate. Nici sa nu mai pomenim ca copiii puteau fi plasați cu fratele tatălui, Daniel Bodnariu in Romania, om de integritate si respectat in comunitate.
    Iar in ultimul rând, nu numai ca copiii Bodnariu au fost separați de părinți, nu numai ca au fost separați unul de altul, si nu numai ca au fost plasați la familii străine când exista posibilitate sa fie plasați la rude, dar mai grav
 • +10 (48 voturi)    
  si nu asa procedeaza si in Romania?! (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 20:07)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  v cazul fetei de la Craiova, care s-a sinucis acum cateva luni?!
  Niste birocrati, aflati departe, in birourile lor, pe baza unor hartii si a unor reguli au decis sa fie luata din plasamentul maternal initial pe baza informatiei ca persoana care o avea in ingirjire avea hepatita, informatie care a fost pana la urma infirmata de aceasta cu acte medicale. Au ignorat actele, faptul ca fata se atasase si obisnuise cu un mediu specific si au condamnat-o fara drept de apel la lagarul denumit "casa de copii"-unde stim cu totii ca violentele, abuzurile inca au loc, chiar daca nu la scara de imediat dupa Revolutie. Rezultatul-sinuciderea fetei-si a prietenului ei. Vedeti cazul aici: http://www.antena3.ro/actualitate/ancheta-penala-la-craiova-dupa-ce-un-alt-adolescent-dintr-un-centru-de-plasament-s-a-sinucis-328461.html

  Si cate altele similare s-au petrecut si se petrec! nu mai vb de vinderea copiilor -pt traficul de fiinte si cine stie- poate si de organe (da, suna sinistru dar s-a mai intamplat !).
  Cu ce e mai "uman" sistemul romanesc? sunt altfel decat niste "roboti" functionarii care au luat acele decizii?! Deci, cu ce calitate morala judecam noi, Romania, ca stat si noi, romanii ca popor alt stat si alt popor pentru ca au trecut de la extrema de dupa 1945 la extrema de acum?!
  • -12 (58 voturi)    
   exist totusi o diferenta imensa.. (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 20:33)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   https://www.transparency.org/cpi2014/results

   in Norvegia coruptia este aproape inexistenta. probabil asta este si motivul pentru care ei cred ca nu este nevoie de decizia unui judecator. asistentii sociali, fiind specialisti in domeniu, beneficiaza de increderea societatii ca vor lua decizia in interesul copilului. evident ca pot sa greseasca... dar si judecatorii mai gresesc. cazurile astea nu sunt niciodata alb/negru.
   • +12 (30 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 21:58)

    [anonim] i-a raspuns lui pehash

    • +2 (2 voturi)    
     lol (Joi, 14 ianuarie 2016, 11:07)

     vasilica [anonim] i-a raspuns lui

     la noi se prostitueaza si pe 100 si pe milioane. vezi cazurile anchetate de dna si finalizate cu inchisoare pentru anchetati.
   • +10 (42 voturi)    
    man! (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 22:01)

    dan.c [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Prefer coruptia decat un stat dadaca care-mi ia copilul. Prefer orice.
    Daca iti ia copilul sa zicem de 5 ani si dupa aia il recastigi in instanta peste 2 ani... Are 7... 2 ani nu i-ai fost parinte... Cum crezi ca e afectata relatia cu el?
    • +1 (39 voturi)    
     sigur preferi coruptia?.. (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 23:39)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui dan.c

     ai uitat lectia din Colectiv? coruptia ucide. sa-ti demonstrez pe cifre?

     in Romania mortalitatea infantila este 10 la mie.
     in Norvegia 2 la mie. diferenta de 8 copii.. aia pe care ii ia Barnevernet.. la noi mor inainte sa-si sarbatoreasca prima zi de nastere.
     • -8 (24 voturi)    
      tot cu gogoasa asta vii? (Joi, 14 ianuarie 2016, 1:17)

      Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      cu ce sunt vinovati piedone si ponta, cei carora le-ati cerut demisia?
      ponta nici nu a fost acuzat, iar de piedone judecatorii au zis ca nu exista probe si l-au eliberat
      • +5 (15 voturi)    
       clar (Joi, 14 ianuarie 2016, 8:11)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

       nici Hitler nu a omorat pe nimeni.. deh, era pictor.

       deci avem cea mai mare mortalitate infantila din pura intamplare?

       ca sa vezi cat de habarnist esti, Piedone a fost eliberat pe o catiune de 1.5 milioane ron. cautiune pe care fostul functionar public a avut de unde s-o acopere.. ca orice functionar public cinstit, omul a strans milioane din salariu..
       • +3 (5 voturi)    
        Hitler (Joi, 14 ianuarie 2016, 14:44)

        KostasP [utilizator] i-a raspuns lui pehash

        A avut motivele lui...deh, mai greu daca nu cunosti adevarata istorie...iar cautiunea lui piedone a fost anulata...dar tie iti place sa tragi concluzii rapide si nefondate.
        • 0 (6 voturi)    
         nefondate.. (Joi, 14 ianuarie 2016, 16:57)

         pehash [utilizator] i-a raspuns lui KostasP

         cautiunea a fost anulata, dar mai intai a fost platita... eu cred ca sunt fondate cand ai in CV doar job-uri de functionar public si iti permiti sa platesti o cautiune de 1.5 milioane ron..
      • +2 (4 voturi)    
       doby (Joi, 14 ianuarie 2016, 11:52)

       natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

       nici fotbalistii din Dosarul Transferurilor "nu sint vinovati" si cu toate astea judecatoarea e cercetata ca a luat mita de la ei......ghici pentru ce a luat-o
    • +8 (10 voturi)    
     In niciun fel... (Joi, 14 ianuarie 2016, 10:42)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui dan.c

     ... nu e afectata relatia. Ea pur si simplu inceteaza sa existe.
     Daca-ti ia copilul de cinci ani, peste doi ani judecatorul se va lasa convins ca deja legatura cu parintii naturali nu mai exista, ca plodul nu poate fi traumatizat (prima trauma a fost spre binele lui, ca asa-s traumele astea, unele-s bune si altele rele) si ca e mai bine sa ramana unde este.
     Este, pe scurt, politica faptului implinit.
     N-o spun eu, o spune un fost MP norvegian, jan Simonsen intr-un articol recent in The Prague Post.
   • +18 (52 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 22:22)

    [anonim] i-a raspuns lui pehash

    • +1 (25 voturi)    
     mai bine prost.. (Joi, 14 ianuarie 2016, 1:07)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui

     tehnic vorbind, nazistii erau extrema dreapta, nu de stanga, si isi decorau femeile daca stateau acasa si cresteau multi copii.
   • +5 (19 voturi)    
    sula si prefectura (Joi, 14 ianuarie 2016, 2:16)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Lipsa coruptiei implica lipsa prostiei sau a incompetentei?
   • +10 (30 voturi)    
    O mare mare iluzie (Joi, 14 ianuarie 2016, 2:56)

    manu [anonim] i-a raspuns lui pehash

    Această "lipsă de corupţie" a ţărilor dezvoltate e o mare mare iluzie din păcate.

    Atunci când o familie care ia copii în adopţie primeşte sume mari de bani de la statul norvegian, aş vrea să văd verificate averile agenţilor maternali care facilitează adopţiile.

    Sunt sigur că mitul "incoruptibilităţii" va fi spulberat rapid.

    Dacă sunt aşa de incorupţi şi corecţi, de ce nu se iau în instanţă hotărârile acestea? De către un judecător, care să judece faptele şi să ia o hotărâre transparentă.

    Orice înseamnă secretizare ascunde ceva, toată faza cu "secret pentru binele copilului" e doar o mare abureală pentru naivi.
    • 0 (26 voturi)    
     iluzia e in alta parte (Joi, 14 ianuarie 2016, 8:44)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui manu

     cat crezi ca te-ar costa sa iei de maine un copil de la orfelinat?.. ii amenajezi o camera, ii cumperi haine, jucarii, carti etc, il duci la gradinita, scoala, medic... il iei cu tine in vacanta... ca doar nu e invizibil!..

     chiar ai crezut minciunile alea cu averile pe care le fac familiile adoptive?
     da, primesc niste bani, dar nu e nici o avere... (Norvegia este o tara cu standarde de viata foarte ridicate - PIB/capita de 5 ori mai mare ca Romania) si costurile aditionale pentru cresterea unui copil sunt semnificative.
     minciuna se ascunde in detalii.. iti calculeaza un gornist cat ar incasa maxim familia daca tin un copil pana ajunge la maturitate si ies milioanele... pentru efect iti mai si da cifrele in coroane norvegiene (9.6 nok la eur) ca sa para mai mult, dar uita sa mentioneze moneda..

     si in Romania platim salarii asistentilor maternali care au in ingrijire copii orfani. salariu, alocatie de stat, alocatie de plasament, bani de mancare, bani de haine.. calculezi pe 18 ani si ajungi la sume incredibile. in realitate oamenii abia au ce le da de mancare la copii.
     • 0 (0 voturi)    
      iluzia e ca se face in "interesul copiluli" (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 15:42)

      mircea [anonim] i-a raspuns lui pehash

      Unde e interesul copilului ca sa fie luat de la mama si dat la nistre straini pe motivatia ca mama e prea saraca. De ce nu ii dau ei cei $50.000,00 pe an si excursia de vara? De ce numai daca esti parinte adoptivi primesti acest suport de crestere a copilului, dar daca esti parinte natural ti'l iau daca tu nu poti sa strangi bani - cati cred ei ca ar trebui sa strangi.
   • 0 (0 voturi)    
    Ce treaba are coruptia? (Joi, 28 ianuarie 2016, 11:21)

    Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    dupa tine coruptia e singurul motiv pt care lucrurile merg prost. Fara coruptie totul e ok, nu?

    Nici pe vremea nazistilor nu era prea multa coruptie... idealurile bolnave is la fel de nocive. Iar experimentul norvegian in privinta familiei e foarte clar nu numai pt romani ci pentru toata europa. Mai cauta si te mai documenteaza ...
  • +24 (40 voturi)    
   Google search (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 21:14)

   Obiectivul [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Incerc sa fiu obiectiv si sa vad problema din alt unghi. De aceea am apelat la batranul Google search in limba engleza. Am dat cuvantul Barnevernet sau „Barnevernet statistics” si am obtinut numai numai articole, inclusiv Wikipedia, critice la adresa agentiei norvegiene. Primul pe lista "Child welfare agency under more fire" de o agentie de stiri din Norvegia. Repet, toate articilele de pe primele 2 pagini date de google. Unele sunt strigate de disperare ale unor parinti din alte tari cum ar fi SUA. Este un semnal clar ca agentia norvegiana produce traume psihice si ale carei aciuni sunt interpretate, si aici preiau tot din google "State-sponsored child protection racket" , "Slavery" etc. Aceaste cuvinte grele ar trebui sa tezeasca autoritatile norvegiene. Cat despre cele romanesti pot sugera ca una din masuri, pe langa proteste si celelalte, sa fie emiterea de MAE al unui avertisment de calatorie cu copii in Norvegia, similar cu cel emis pentru zonele de conflict. Trebuie determinare si curaj.
   • -9 (41 voturi)    
    da' un google cu copii din Romania dai?! (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 23:49)

    Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui Obiectivul

    ce zici, incearca! iti va returna o lista nesfarsita de referinte despre abuzuri, traume, poze cu copii chinuiti, saraci, amarati, abrutizati, cu urme de violenta pe corp si fata, copii cersetori in intersectii, in canale, copii vanduti si cine stie unde ajunsi, etc...
    iti va returna si in engleza si romana infinit mai multe rezultate.
    suntem penibili sa ne luam de sistemul lor "nazist' uitand ca acum 25 de ani la noi in casele de copii functionau adevarate lagare de exterminare a celor cu dizabilitati. de bine, de rau, "nazistii" de norvegieni au pompat zeci de milioane de euro in programe si proiecte pt copii ROMANI, in urma carora zeci de mii de copii romani au primit ajutoare, alimente, hainute, rechizite etc etc. Ia zi, cati copii norvegieni o fi ajutat statul roman? Cu ce drept moral ii judecam noi? Pt ca se face atata tapaj de cazul Bodnariu din cauza unui cult religios foarte vocal? Au (re)devenit brusc cetatenti romani, 'ai nostri" doar dupa ce le-au fost luati copii, inainte era extrem de convenabil sistemul norvegian, nu?
    • +6 (22 voturi)    
     Cu acelasi drept moral... (Joi, 14 ianuarie 2016, 1:53)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

     ..cu care ii judeci pe parintii acelor copii ("din cauza unui cult religios"; care-i problema? Cand e vorba de imigranti nu faceti tapaj ca sunt musulmani???)

     Orice sistem este perfectibil. Faptul ca la noi este cum este, nu inseamna ca acolo institutia respectiva nu poate face greseli, sau nu poate sa abuzeze cu buna stiinta de puterea pe cae o are. Dupa cum stim, puterea corupe, in diferite feluri si moduri.
    • +8 (30 voturi)    
     ce legatura are una cu alta? (Joi, 14 ianuarie 2016, 1:58)

     gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

     Faptul ca Norvegienii sunt superiori la multe alte capitole nu inseamna ca nu pot fi criticati atunci cand e cazul, intelegi?
     nu se face o competitie intre Norvegia si Romania, asa cum o vezi tu. Norvegia, dupa tine, este perfecta? ORICE se intampla acolo trebuie sa fie bine doar pt ca e Norvegia? Ti-e greu sa accepti ca la anumite puncte Romania este superioara? O tara in care iti poti pierde copilul fara vreun motiv serios mi se pare inferioara Romaniei STRICT din punctul asta de vedere. Despre alte aspecte nu e cazul sa vb ca nu despre petrol se vorbeste aici, unde, din nou, Norvegia este superioara Romaniei.
     • +2 (10 voturi)    
      functionarea sistemului de ingrijire a copilului.? (Joi, 14 ianuarie 2016, 7:58)

      Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

      Educatia face diferenta,in toate cele !
      Norvegia ocupă locul trei printre ţările OECD în privinţa alocării fondurilor pentru educaţie din PIB, cu o pondere de 7,3%. Din totalul fondurilor alocate educaţiei, circa 23% merg numai către universităţi. Aici, peste 60% dintre absolvenţii de facultate urmează şi programe de masterat, mai mulţi decât media OECD, care este de 45%.
      Politica norvegiană din domeniul învăţământului se bazează pe principiul drepturilor egale la educaţie pentru toţi membrii societăţii, indiferent de originile lor sociale şi culturale şi de locul unde trăiesc în Norvegia.
      In Norvegia, întreg învățămîntul public este gratuit, atît pentru cursul gimnazial, cît și pentru cel liceal (pentru instituțiile de învățămînt de stat ). Elevii învață 38 săptămâni (chiar și în luna iunie).Sistemul școlar norvegian oferă o educație de 13 ani: 10 ani pentru învățămînt primar și secundar și 3 ani pentru liceu.
      Sistemul de învățămînt norvegian diferă printr-o atitudine cu totul specială față de elevi, întregul sistem este bazat pe principiul drepturilor egale la educaţie pentru toţi membrii societăţii, indiferent de originile lor sociale şi culturale.
      Educaţia obligatorie din Norvegia are o durată de zece ani şi constă din învăţământul primar, gimnazial şi secundar. Sarcina asigurării unui învăţământ accesibil şi adecvat pentru copii, tineri şi adulţi în toate municipalităţile şi districtele le revine autorităţilor educaţionale din administraţia districtului.(Yupi)
      • +3 (5 voturi)    
       alocare de fonduri vs. PISA (Joi, 14 ianuarie 2016, 17:45)

       Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

       alocare de fonduri nu inseamna neaparat calitate (macar atata lucru ar trebui sa stii) iar la cati bani baga norvegienii in educatie, comparativ cu rezultatele obtinute la testele PISA; ma tem ca nu prea da ca sistemul e performant.
      • -1 (3 voturi)    
       asa, si? (Vineri, 15 ianuarie 2016, 11:51)

       gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

       ce rezultate au? spui ca investesc, ok, asa este. si in Romania s-a investit la greu in autostrazi si ce avem? asa si cu sistemul norvegian. la ce exceleaza ei? pana la urma tot Romania s-a clasat mai bine decat Norvegia la olimpiada de matematica, de exemplu.
     • +3 (17 voturi)    
      Despre "superioritatea" Romaniei (Joi, 14 ianuarie 2016, 10:39)

      Marian Rada [anonim] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

      Stimate Gigel, cata vreme prezenta cersetorilor cu plozi in brate e un fapt tolerat si chiar nebagat in seama pe intreg teritoriul tarii, asa-zisa superioritate a Romaniei in privinta protectiei copilului e vorba goala.
      • -1 (3 voturi)    
       dupa cum am mai zis (Vineri, 15 ianuarie 2016, 18:18)

       gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui Marian Rada

       STRICT pe aspectul ca nu iti poate lua nimeni copilul doar pt ca tipi la el Romania este superioara.
    • +4 (6 voturi)    
     Dreptul la a contesta (Joi, 14 ianuarie 2016, 9:53)

     LianaSerbanescu1 [anonim] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

     Dar eu nu pricep ce are una cu alta: suspiciunea de exces de zel (sa nu mergem pana la a-l denumi abuz administrativ) cu cazurile de copii romani abuzati. Nu cred ca vreun interlocutor de pe HN ar contesta situatia teribila, tragica in care traiesc copiii romani (asta doar statul romana, prin institutiile sale cele mai inalte o face, negand saracia sistemica si considerand-o o optiune personala). Dar asta nu inseamna ca in Norvegia nu se face exces de zel, sau ca nu exista critici publice la adresa sistemului norvegian.
     Acuma, eu chiar nu am intentia sa comentez ce se intampla acolo, pentru ca fiecare parte detine, fara indoiala, dreptatea ei de a se exprima - statul prin a le lua copiii, considerand ca incalca legi si drepturi ale copiilor, iar familia B. prin a contesta aceste masuri, considerandu-se nedreptatita. Eu zic doar ca fiecare dintre parti are dreptul sa conteste si e expusa sa fie contestata, la randu-i. Fara sa amestecam aici situatia copiilor din Romania, care e cu totul alta mancare de peste.
     E drept, cei care protesteaza si se agita impotriva a ceea ce face statul norvegian cu copiii cetatenilor sai ar putea sa se coaguleze mai efficient in a contesta ce NU face statul roman pentru copiii cetatenilor sai; in a contesta felul in care statul roman NU aplica legea si se face ca nu vede ce se intampla in ograda lui; unii dintre acesti copii si chiar parinti fiind de-a dreptul apatrizi, pentru ca nu au acte de identitate. Dar discutiile tot separate raman.
     • -1 (11 voturi)    
      nu faceti decat sa confirmati ipoteza! (Joi, 14 ianuarie 2016, 11:20)

      Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui LianaSerbanescu1

      pt ca cultul penticostal se agita si agita pe toti, de aia se discuta atata. au existat mai multe asemenea cazuri si uite ca pe cultul penticostal asta minunat l-a durut in pix de pb celorlati. cum s-a atins cineva de unul de-ai lor, a inceput taraboiul in presa, media, comentarii (sigur v-au instruit sa impuneti asta in agenda) si la Latrine TV unde stim ca si Gadea e pocait!
      Mi-as dori cacultul penticostal (ca si alte culte, ca nu e nici BOR prea breaza) sa ia atitudine si cand sunt alti (multi) romani in pb similare si cand sunt pb arzatoare pe agenda civila romaneasca, nu a lor proprie.
      Si da, cunosc familii de "pocaiti" si vad ce indoctrinare religioasa practica. Nu ma indoiesc ca si in familia Bodnariu s-a facut la fel, devreme ce au ajuns fetele la scoala sa recite replici cu Dumnezeu, de au atras atentia colegilor si cadrelor didactice. Si in Romania, daca mergi la o scoala sau universitate si cineva se apuca sa citeze din Biblie si altele asemenea ca replici la o discutie uzuala atrage atentia. Combinat cu "cate o palmuta la fund...samd" nici nu ma mir ca le-au fost luati de urgenta copii- ca de obicei, ne facem ca nu vedem realitatea si vicitimizam parintii, copii, de-a valma. Si da, are mare legatura ce (nu) facem noi aici, caci daca tot citati de prin Scripturi poate va opriti la "Sa ridica primul piatra cel fara de pacat!". Ori in privinta drepturilor si protejarii copiilor Romania e barbara Europei. Noi suntem mult mai nazisti decat ei- la noi chiar sunt exterminati fizic de saracie, foamete, violenta (inca) copii!
      • +4 (6 voturi)    
       Deci.. (Joi, 14 ianuarie 2016, 16:34)

       Alius [anonim] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

       ..problema e ca sunt penticostali. Daca erau ortodocsi nu era problema.

       Si in ceea ce priveste "indoctrinarea", pai asa sunt familiile de neo-protestanti (baptisti, penticostali, adventisti etc). Acum du-te in SUA sau Canada si ia-le la toti copiii ca sunt indodctrinati.
      • -2 (8 voturi)    
       Ne dam cu parerea (Joi, 14 ianuarie 2016, 16:55)

       Daniel [anonim] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

       Cand nu ai ce face, iti dai cu parerea. Cinste cultului penticostal ca isi invata copiii in legea Domnului, asa cum ar trebui sa o faca (unii o fac dar nu toti) si BOR si alte culte legale. Faptul ca tu ii urasti e problema ta nu a lor. Si tu ai ajuns sa ai asemenea idei fie pentru ca ai suferit violenta familiala extrema, fie ca nu ai fost disciplinat deloc in copilarie. Ambele sunt la fel de nocive. Iar tu esti un produs vizibil nociv.
   • +2 (12 voturi)    
    nu-i rau... (Joi, 14 ianuarie 2016, 0:17)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Obiectivul

    Nu e rea ideea cu "avertismentul de calatorie" ;)
    Desi... cei care au pornit prezentul scandal STIAU legea si regulile - pentru ca sotia e norvegianca ;)
   • -2 (22 voturi)    
    crezi ca esti obiectiv.. (Joi, 14 ianuarie 2016, 1:09)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Obiectivul

    practic, il crezi pe ala care tipa mai tare. dupa cum se explica in articol, pentru protectia minorilor este interzisa publicarea de informatii din cazuri. deci tot ce citesti este versiunea parintilor decazuti din drepturi.
    • +7 (17 voturi)    
     Si asta e cel mai grav (Joi, 14 ianuarie 2016, 9:57)

     Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Exact ceea ce precizezi, secretomania oficiala, chipurile in interesul copiilor, exact asta e cel mai grav atac la adresa democratiei si principiilor.

     Statul nu are voie sa intreprinda pe furis nici un fel de actiuni in forta, nici arestari, nici rapiri, nimic. Iar toate actiunile in forta (nu anchetele!!!) trebuie justificate moral si legal.

     Tocmai de aceea actiunile Barnevernet sunt profund imorale.
   • +7 (11 voturi)    
    - (Joi, 14 ianuarie 2016, 15:36)

    rani [anonim] i-a raspuns lui Obiectivul

    eu am scos Norvegia de pe harta mea de turism si la fel restul tarilor nordice.ca parinte singur mi-e groaza sa ma apropii de astefl de tari "civilizate". si pentru cei care apara incalcarea drepturilor omului in Norvegia le spun doar ca soar pentru ca o tara este bogata nu inseamna ca totul e roz si poate face orice in lumea aceasta.
    • 0 (4 voturi)    
     f.bine! (Joi, 14 ianuarie 2016, 18:52)

     miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui rani

     i-ai umplut de sange!
   • +3 (5 voturi)    
    Corect! (Joi, 14 ianuarie 2016, 16:27)

    frio [anonim] i-a raspuns lui Obiectivul

    Corect! Barnevernet a ajuns o organizatie terorista care e platita gras de statul norvegian.
 • +8 (8 voturi)    
  Stanga sau dreapta (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 20:09)

  Errr ..... [anonim]

  In Norvegia, stanga (centru stanga) a guvernat pana de curand (pana in 2013), iar dreapta guverneaza in prezent ....
 • +17 (45 voturi)    
  cati copii norvegieni sunt la cersit? (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 20:13)

  Emil [anonim]

  Articolul este corect si arata cate bube are sistemul norvegian.

  In Romania avem cel putin 2.000 de copii care sunt trimisi la cersit de catre parintii lor. Poate ca ne vom pune intrebarea cand vom face atata tam-tam in presa pentru acesti 2.000 de copii aflati in Romania.
  • +14 (22 voturi)    
   :( (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 21:45)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Emil

   Rromi de-ai nostri (ca despre ei e vorba) cersesc si in tarile nordice. De ce nu le ia nimeni copiii? De ce nu le fac un rost, ca tot ne scoteau noua ochii ca nu ii integram? Lumea a luat-o razna rau.
   • -2 (16 voturi)    
    probabil pt ca sunt cetateni romani, nu norvegieni (Joi, 14 ianuarie 2016, 0:16)

    Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    in cazul Bodnariu toti copii aveau cetatenie norvegiana.
    • +4 (8 voturi)    
     nu are legatura cetatenia cu ridicarea copiilor (Joi, 14 ianuarie 2016, 10:20)

     johndoe [anonim] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

     Conform legii, pot lua si copii care nu au cetatenie norvegiana. Este negru pe alb pe site-ul oficial al Norvegiei din USA : "Regardless of residential status"

     Apropo de alerta d ecalatorie.
   • +9 (9 voturi)    
    fals (Joi, 14 ianuarie 2016, 11:10)

    vasilica [anonim] i-a raspuns lui tirolez

    nu cerseste nimeni cu copii in norvegia. mai stau unii cu pozele plozilor in fata pe trotuar, dar niciunul nu are tupeul sa vina cu puradelul la cersit. ghici de ce?
 • +33 (57 voturi)    
  poti sa cresti un copil dupa voia altuia? (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 20:16)

  valah perfect [anonim]

  daca vine Robot BigBrother/Barnevernet si se uita in fiecare familie sa judece parintii e imposibil sa gaseasca pe vreunul in viata/activitate si perfect: daca tata/mama sta la serviciu - de ce nu sta cu copilul mai mult, daca sta acasa - de ce nu castiga bani pt familie, daca il lasa la desene - de ce, daca il disciplineaza cu vorba - de ce asa tare/des/pentru motivul ala, daca nu-i spune nimic - de ce asa si nu altfel, daca orice - oricine altcineva poate spune ceva ca se putea creste mai bine, mai eficient, mai cu atentie copilul ala decat respectivul parinte ...
  e chiar asa greu sa ne dam seama ca e o nebunie sa pretinzi altcuiva sa creasca un copil 100% dupa gusturile/ideile altei persoane?
  • +4 (12 voturi)    
   da (Joi, 14 ianuarie 2016, 10:45)

   Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui valah perfect

   posibil ca situatia sa fie de natura urmatoare; angajatii agentiei au o educatie speciala, deci fac eu stiu ce scoli si cursuri pentru treaba asta cu protectia copilului. Si gata. Se presupune ca daca ai scoli speciale, nu mai ai cum sa greseti in decizile luate, ca doar te-ai instruit si ai devenit specialist. Eu de exemplu as alege pentru angajare pe asemenea posturi numai oameni care:
   1. Au proprii lor copii in ingrijire, si mai multi de doi;
   2. Sunt considerati de catre toti cunoscutii ca fiind parinti-model
   3. Copiii lor, luati la intrebari, sa aiba numai vorbe de lauda pentru proprii parinti.
   4. poate si alte criterii care acu nu-mi trec prin minte.
   In orice caz, as refuza categoric la angajare oameni prea tineri, care nu au copii si mai putin de niste ani de experienta de lucru cu copiii. Deci dupa mine greseala enorma pe care o face societatea norvegiana este ca are deplina incredere in oamenii "gresiti" sau ceva de genul asta. Omul care a facut o scoala speciala intr-un domeniu nu este in nici un caz un specialist in acel domeniu. Fara experienta de lungi ani de zile, competenta oricui e egala cu zero.
   • +1 (1 vot)    
    Dreptate ai cu recomandarile tale. (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 15:55)

    mircea [anonim] i-a raspuns lui Wildschwein_007

    Din pacate asa cum o mama norvegiana zicea la un radio american, se pare ca majoritatea lucratorilor la serviciile de "protectie a copilului" sunt femei lesbiene. Cum sa aiba idee ce e familia sau dragostea de copii cand este exact ce urasec ele pentru ca e un concept care se impotriveste stilului lor de viata.
 • +20 (58 voturi)    
  Norvegia sa mearga la psiholog , apoi vorbim (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 20:21)

  mnicku [anonim]

  mentalitati de ev mediu. Intai rapim, s-apoi facem procese lungi ca-n Romania .

  http://www.art-emis.ro/jurnalistica/1958-norvegia-intre-scince-fiction-i-realitate.html

  ultimele paragrafe sint socante de-a dreptul

  Traumele prin care trec acei copii si parintii lor nu vor fi sterse toata viata. Poate sa aiba norvegia standarde de viata cit de inalte dar se comporta ca-n epoca de piatra . sa-si f.. civilizatia
  • -14 (32 voturi)    
   Din cate am vazut parintii is pocaiti (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 21:25)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui mnicku

   Nu creca e greu de inteles ce cafteala luau copiii aia si la ce abuzuri psihice au fost supusi. Hai sa nu vorbim aiurea.
   • +4 (20 voturi)    
    Oooooooo... (Joi, 14 ianuarie 2016, 1:58)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    deci pocaitii isi bat copiii si si-i maltrateaza fizic si psihic. Mamaaaaaaaa!!!! Asa te-au invatat pe tine la scoala aia ortodoxa? Sau, sa luam alte exemple din viata romanului: romanii sunt majoritari Ortodocsi. Oamenii din guvenele Romaniei au furat pe rupte, sunt slab pregatiti, nu au carte, mint, injura etc si sunt majpritari ortodocsi., de unde deducem ca toti ortodocsii sunt niste hoti, niste mincinosi, niste 4 clase etc. De unde rezulta ca si tu esti la fel. q.e.d. Deci de ce sa credem un mincinos si un hot ca tine?
    • +2 (14 voturi)    
     sau altfel: (Joi, 14 ianuarie 2016, 9:58)

     dagenia [utilizator] i-a raspuns lui Alius

     romanii 97% ortodocsi ; 68% recunosc faptul ca folosesc violenta in educarea copiilor; 38% recunosc faptul ca isi bat copii; RECUNOSC ... si cati sunt aia care o FAC dar nu recunosc ?!

     100% din ortodocsi is bat copii :) qed
     • +5 (11 voturi)    
      iara exagerari de trei lulele (Joi, 14 ianuarie 2016, 12:46)

      Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui dagenia

      psihologule. O palmutza sau o urecheala NU se numesc bataie, da? Si astea NU lasa copilul traumatizat. Lasa-ma cu psihologia lu peste.
   • +8 (14 voturi)    
    Eticheta prost pusa de un .... (Joi, 14 ianuarie 2016, 9:30)

    liviugeorgescu [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    Sa pui eticheta cuiva si apoi sa razi despre ce si cum iti imaginezi TU ca este el denota multa lipsa de inteligenta.
    De fapt razi de imaginea propriei imaginatii .
    Ar trebui sa te focalizezi pe copii celor care au parinti alcoolici, drogati, violenti dovediti
    Familia Nan care este ortodoxa si care au marturisit ca nu au dat nici-o palma copiilor ce vina au?
    Cred ca poti aplica cu succes la Barnevernet, au multi care nu evalueaza corect situatia si se reped cu furie sa o rezolve ei
   • +1 (1 vot)    
    Si e rau ca-s pocaiti? (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 16:05)

    mircea [anonim] i-a raspuns lui Fu Leng

    In clipa cand tu imi vei aduce doar 1 exemplu de copil omorat in bataie de parinti pocaiti recunosc punctul tau de vedere. Dar acum nu cunosc nici un caz de genul...
    In schimb sunt sute de cazuri de omor in bataie de parinti imbatati care se lauda ca-s atei convinsi sau care nu vor sa lase traditia ortodocsa mostenita si sa-si faca familia de rusine pocaindu-se.

    Nu acuz aici ortodocsia in sine, dar permite lucruri care degenereaza in aceste omoruri, lucur care la pocaiti nu vezi.

    Toti cei care acuzati pocaiti pentru ca accepta Biblia care ii invata sa foloseasca nuiaua, nu uitati va rog ca aceeasi Biblie ii invata stapanirea de sine, sa-si iubeasca pana si inamicii, sa umble in papucii altora inainte sa judece, etc.
    Da, sunt oameni si deci mai gresesc, dar noi putem ierta daca vrem, iar Dumnezeu iarta daca o cer si isi schimba purtarea. Totusi cu toate greselile pocaitilor, abuzurile in randul lor e mult mai mic si ca numar si ca intensitate.
  • -3 (23 voturi)    
   la psiholog (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 21:43)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui mnicku

   sa mearga aia care sustin adoptiile de catre uniunile civile intre persoanele de acelasi sex.
   ca de obicei,va pricepeti la toate,dand dovada de multa superficialitate!
   va dati cu parerea si habar n-aveti,sau aveti si mimati prostia,dar fiti atenti,ca puteti sa ramaneti asa!
   IN TIMPUL OCUPATIEI NAZISTE,PROPAGANDA LUI HITLER A DECLARAT FEMEILE NORVEGIENE DREPT PROTOTIPUL FEMEII ARIENE SI AU DECLANSAT UN PROGRAM DE INSAMANTARE A ACESTORA CU SPERMA PROVENIND DE LA CAPETENIILE NAZISTE.
   HITLER PIERDE RAZBOIUL,CAPETENIILE NAZISTE MOR,DIN VARII MOTIVE-SINUCIDERI,EXECUTII ETC. SE NASC NISTE COPII FARA TATI,NEDORITI DE NIMIENI SI URATI DE TOTI!PENTRU A PROTEJA ACESTI COPII,NEVINOVATI DE CEEA CE ERAU,STATUL NORVEGIAN A INSTITUTIONALIZAT NISTE REGULI FOARTE CLARE SI PRECISE DE PROTECTIE A COPILULUI.
   Asta face parte din cultura lor! Cei care se duc la ei trebuie sa o respecte!
   • +1 (7 voturi)    
    ai de mine ce tampenii (Joi, 14 ianuarie 2016, 11:36)

    Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

    exact copiii aceia, nedoriti de nimeni, impreuna cu mamele lor, au fost cei mai oropsiti, maltratati si dispretuiti din istoria recenta a Norvegiei.
    frate, de unde apareti voi astia care prezentati situatia EXACT INVERS de cum a fost?
    • 0 (0 voturi)    
     dar tu,tu (Joi, 14 ianuarie 2016, 18:55)

     miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Gobelin

     cu vata in loc de cerebel,cum de ai inteles ce ai postat?
   • 0 (6 voturi)    
    ori esti (Joi, 14 ianuarie 2016, 16:12)

    dan [anonim] i-a raspuns lui miculescu-rucar

    cretin si nu ai inteles nimic ori incerci sa manipulezi prezentand faptele exact pe dos decat s-au petrecut.
    • 0 (0 voturi)    
     tu (Joi, 14 ianuarie 2016, 19:00)

     miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui dan

     esti mai mult decat cretin,ai probleme grave de intelegere a cuvantului scris! dar ce sa-i faci,asta este! acum inteleg eu de ce nu aveti voie sa cititi biblia fara insotitorr!
  • +3 (11 voturi)    
   .... (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 21:51)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui mnicku

   Nu stiu cat de ridicate sunt standardele. Am mai scris, se poate verifica, au inchis spitale pentru ca fac economii, au un fond special in care pun bani pentru generatiile urmatoare (sa aiba cand se va termina petrolul). Nu stiu de ce nu merg si ei pe ruta finlandezilor, care investesc in tehnologie si cercetare. Ca s-or termina si banii aia din fondul special.
  • +2 (10 voturi)    
   mi se pare normal (Joi, 14 ianuarie 2016, 11:11)

   vasilica [anonim] i-a raspuns lui mnicku

   mi se pare normal ca intai sa ti se ia copilul si dupa aia sa te judeci. daca e batut doar nu ar trebui sa il lase sa continue sa si-o ia. la fel face si protectia copilului in ro, cand aplica (rar) legea
 • -11 (57 voturi)    
  de curiozitate.. (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 20:25)

  pehash [utilizator]

  1. din toate exemplele alea cu "copilul doarme in pat cu tata", "părintii mamei au murit prea devreme", "..bea prea multa apa".. este macar unul confirmat din surse oficiale?
  2. puneti la indoiala discernamantul asistentiolor sociali. in cate cazuri instanta a decis altfel? poate ca la ei toata societatea gandeste la fel..
  3. admitand ca norvegienii, judecatori si asistentii sociali deopotriva, exagereaza, dupa faimosul caz pierdut la CEDO in urma cu 20 de ani, au mai pierdut pana acum alt caz?
  4. spuneti ca dupa condamnarea din 1996 a crescut "vertiginos" numarul copiilor plasati in ingrijire temporara. de unde reiese asa ceva? cresterea nu e nici macar in linie cu cresterea numarului de cazuri investigate.. aceasta din urma fiind influentata de legile mai aspre din ultima perioada.
  • -2 (20 voturi)    
   Mda (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 21:05)

   CosminMaricari [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   "Studiul" de la punctul (4) este pură fabricație. Cel puțin până la dovada contrară (sursa). Dar, având în vedere ce site-uri propagă mizeriile astea (alde Sacciv și alții de-aceeași teapă), tare mi-e teamă că sursa e sublimă, dar inexistentă.
  • +6 (12 voturi)    
   pt. satisfacerea curiozitatii (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 21:11)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   exista referintze, mai ales din cauzile anterioare soltionate definitiv, culmea in favoarea parintilor "necorespunzatori" (e.g. mancatul cu mana).

   Vedeti ca gasiti si ultima "interventzie a ministeresei Solveig Horne, care desi admite "probleme in sisteme" promite remedierea lor, June2015 (va rog eu mult, nu imi veniti cu scuza "pai poate agentia s-a imbinatatit intre timp, ok?).
  • +1 (17 voturi)    
   1-4 / pt orice curiosi /"necredinciosi" (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 22:42)

   baimarean [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   1. http://www.mhskanland.net/page10/page122/page122.html cu http://www.frie-ytringer.com/2016/01/04/norsk-ambassade-med-grove-bloffer-om-norsk-barnevern/#more-62481

   2. Da; sau sunt asistentii sociali mai presus de orice suspiciune de coruptie/abuzuri/supusi presiunilor?

   3. Frecventa cazurilor (de acest fel ) castigate fel e irelevanta. Crezi ca CEDO sta anual cu statistica inainte?

   4. http://www.praguepost.com/viewpoint/51458-norwegian-politician-criticizes-barnevernet si http://www.mhskanland.net/page10/page301/page301.html ( http://www.mhskanland.net/page10/page301/page301.html / Tradus:Statisticile Directiei pentru Copii, Tineret si Afaceri Familiale din Norvegia arata ca 11 200 copii si tineri au trait in centre de plasament in 2014. In cursul anului, 1 665 au fost luat involuntar de la parintii lor. In fiecare zi pe an, asadar, 3-4 copii sunt luati de la parintii lor. )
   Vezi mesajul lui lule_sami de mai jos
   • -7 (25 voturi)    
    Trebuie sa (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 23:07)

    Ord [utilizator] i-a raspuns lui baimarean

    postati aceleasi surse zi de zi, sau cum e norma la biserica penticostala? Cred ca functioneaza pe acceasi reteta cu ortodocsii.
    Hai sa mai citim si altceva, spre exemplu ce zice un norvegian pe langa acest caz, unul a trait in Romania:
    http://republica.ro/cazul-bodnariu-prin-ochii-norvegianului-steinar-lone-zdin-secolul-19-noi-nu-ne-mai-batem-nici-cainii
    • +4 (10 voturi)    
     date oficiale ce contrazic (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 23:31)

     Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Ord

     spusele romanului trait in Norvegia.
     Tocmai de pe site-ul oficial Bernevernet:
     http://www.bufdir.no/en/Statistikk_og_analyse/Barnevern/Child_welfare

     Alte surse de incredere?
     Nu de alta dar chiar titlul poate fi contrazis prin celebrul scandal "Lebensborn" dsi asta dupa perioada de razboi a Norvegiei, nicidecum sec. XIX.
     • -3 (17 voturi)    
      Pari pregatit, (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 23:55)

      Ord [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

      sigur orice roman are atatea informatii despre protectia copilului si despre toate abuzurile norvegienilor cate ai tu. Ciudat cum se informeaza romanii astia despre Norvegia si barnevernetul asta, dar habar nu au si nu-i intereseaza de copiii defavorizati din Romania.
      Prea pareti frati... mai diluat un pic ca bate la ochi.
      • +4 (12 voturi)    
       Si care e problema? (Joi, 14 ianuarie 2016, 2:02)

       Alius [utilizator] i-a raspuns lui Ord

       Asta e argumentul tau ca "sunt frati"? E ceva ilegal, imoral etc?

       Si de unde stii tu ca nu-i intereseaza de copiii defavorizati din Romania? Sa punem problema invers: mama ce inversunati sunteti voi "fratii" astia intru ortodoxie, sa le ia copiii mama lor de pocaitii!!! Da' auzi, de cati copii defavorizati te-ai interesat personal?
       • -3 (13 voturi)    
        eu (Joi, 14 ianuarie 2016, 9:11)

        miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Alius

        inteleg inversunarea si mobilizarea facuta de" raspopitul"-vorba mortului!in fond este o posibila pierdere a 5 membrii ai sectei,de 5 potentiali platitori ai zeciuielii!
        dar cat de las poti sa fii sa lovesti pe cineva lipsit de aparare?mai poti fi socotit om?
        uite ca in Norvegia nu merge cu "bataia e rupta din rai","unde da parintele creste carnea","eu te-am facut eu te omor","il mai spalam pe asta sau facem altul",'tui crushea mamii lui"!
        • +2 (6 voturi)    
         Despre ce secta vorbim? (Joi, 14 ianuarie 2016, 14:17)

         Alius [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

         Probabil ca tu comentezi la alt articol. Aici nu e vorba de secte.
         • -1 (3 voturi)    
          atat (Joi, 14 ianuarie 2016, 19:10)

          miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Alius

          ai inteles?
          pai sa-ti desenez,sa intelegi si tu:
          -copiii sunt plasati in familii normale,neapartinand sectei din care face parte familia biologica
          -alocatia este incasata de familiile care ii cresc
          -mama biologica nu mai incaseaza indemnizatia si va fi nevoita sa munceasca,sa produca ceva,sa plateasca si ea ceva impozit la statul norvegian,asta daca "raspopitul"nu lanseaza o campanie de strangere de fonduri ptr salavarea familiei
          -secta careia ii apartin parintii nu va mai incasa zeciuiala aferenta alocatiilor ptr copii si indemnizatiei primite de mama!
          • +2 (4 voturi)    
           Repet intrebarea: (Joi, 14 ianuarie 2016, 23:34)

           Alius [anonim] i-a raspuns lui miculescu-rucar

           despre ce secta vorbesti? Respectivii parinti apartin cultului Penticostal. Nu am inteles la care secte te referi.

           Inca o data:

           Cultul Penticostal este unul dintre cultele creștine protestante recunoscute oficial în România. Potrivit rezultatelor recensământului din 2011, penticostalii numărau 367.938 de adepți, adică 1,9% din populație. Penticostalii reprezintă a patra confesiune ca mărime, după ortodocși (85,9%), romano-catolici (4,6%) și reformați (3,2%).[1]

           Ce inseamna "familii normale"? Familie ortodoxa este normala? Sau catolica? Sau musulmana? Sau daca parintii sunt atei? Sau daca sunt baptisti, sau apartin bisericii Anglicane? Familia ta este normala? Sau, mai exact, tu esti normal???
           • -1 (5 voturi)    
            secta penticostala (Vineri, 15 ianuarie 2016, 10:23)

            pehash [utilizator] i-a raspuns lui Alius

            da, e o secta desprinsa din religia crestina. poti sa-i spui doar cult daca te deranjeaza cuvantul "secta", dar asta nu schimba cu nimic realitatea. cauta definitia sectei in dictionar..

            daca vrei o definite mai clara, si aschia este tot lemn, dar nu e copac.. penticostalii sunt o secta crestina.
            • +3 (5 voturi)    
             Si ortodoxia . (Vineri, 15 ianuarie 2016, 14:04)

             Alius [utilizator] i-a raspuns lui pehash

             ...este o secta crestina, desprinsa din religia iudeica.
     • 0 (10 voturi)    
      serios?.. (Joi, 14 ianuarie 2016, 0:01)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

      tu nici macar nu te-ai obosit sa citesti?
      este norvegian, nu roman, si nu poate fi contrazis cu "date oficiale" pentru ca nu da nici un fel de date, doar povesteste din propria experienta.
    • +2 (10 voturi)    
     Va inselati (Joi, 14 ianuarie 2016, 0:10)

     baimarean [utilizator] i-a raspuns lui Ord

     1. Nu sunt nici pe departe penticostal. N-as avea de unde stii ce norme au. Dar "am un Dumnezeu", care (sic!) nu intra nici macar in "reteta ortodoxa" . Va rog opriti-va aici cu insultele...sau etichetari de genul "pentipostac" ca mai jos. Sau refulati la A3&Co.

     2. Sursele raman ...surse. Informatiile sunt reale, obiective si faptice (grrrr...), usor de verificat. Sau infirmate cu altele mai bune. Iar "Lebensborn" inca nu e stins! Si va asigur ca Barnevernet - Bodnariu va tinea multa vreme pagina 1 daca nu va fi rezolvat.
     Nu e o problema de civilizatie, ci de etica / morala. Nu va condamn daca sustineti Norvegia, dar ar trebui sa fie facute publice realitatile lor. Si ale noastre, desigur , in caz ca vor emigra in Romania ::)
   • -2 (12 voturi)    
    multumesc (Joi, 14 ianuarie 2016, 1:00)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui baimarean

    curiosi/necredinciosi. ca daca esti credincios.. curiozitatea moare, nu? :)

    1. am intrebat daca exista surse oficiale. mi-ai dat link-uri la 2 bloguri. clar..
    2. am intrebat daca neincrederea in asistentii sociali se bazeaza pe date reale. pana acum, se pare ca nu. de la tine nici nu ma asteptam.. "crede si nu cerceta".
    3. este foarte relevanta. daca intregul sistem de justitie european le da dreptate celor de la Barnevernet e clar ca problema nu e la ei...
    4. cunoastem datale oficiale. doar ca nu scrie nicaieri ca ar fi "luati", nici nu scrie "involuntar". oricum, intrebarea a fost alta... incearca sa tii pasul.
    • +6 (8 voturi)    
     Ok, am si eu o intrebare (Joi, 14 ianuarie 2016, 11:31)

     v_sile [anonim] i-a raspuns lui pehash

     Vi se pare in regula un sistem prin care se iau decizii majore in viata unei familii (de exemplu, luarea copiilor) doar pe baza unei decizii ADMINISTRATIVE luata de o agentie guvernamentala? Masura luata practic pe loc, pentru ca anchetele detaliate urmeaza DUPA ce masura a fost luata (in urma denunturilor, in cea mai mare parte). Familia nu are alta cale de urmat decat un process care poate dura ani de zile. Copiii sunt interogati fara sa fie cineva din famile prezent, iar fratii sunt separati in cele mai multe cazuri.

     Asa functioneaza sistemul acum, e public modul de functionare.

     Vi se pare in regula acest sistem?

     Pentru ca vad ca dumneavoastra vreti sa discutam alte lucruri. In ce procent gresesc functionarii de la agentia aia. E ca si cum la orice acuzatie de furt, politia iti taie un deget. Iar dupa doi ani de procese, politia anunta triumfatoare ca in 98% dintre cazuri a avut dreptate, ceilalti sunt victime colaterale si oricum procentul e mic (si nu exagerez, cam asta e pierderea daca stai 2 ani departe de copiii tau)

     Ori asta e primul lucru de discutat. Daca acesta e un sistem ok. Mie mi se pare deloc in regula. E un sistem etatist extrem, proto-nazist, in opinia mea. Da, chiar daca discutam de Norvegia. Si vad rog sa nu aud bancul cu "voi, vorbiti, voi, care omorati negrii?

     Äcest sistem merita combatut tocmai pentru ca nu cumva maine sa devina un standard acceptabil in Europa sau Romania. Caci vad ca sunt deja oameni in Romania care nu vad padurea din cauza copacilor.
     • -3 (9 voturi)    
      nu stiu (Joi, 14 ianuarie 2016, 13:26)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui v_sile

      sincer, habar nu am care este cea mai buna solutie... totusi, exemplul pe care il dati cu politia cred ca este foarte graitor... pentru ca din exemplu lipseste copilul. sunteti singura victima? va ganditi doar la propria trauma?

      eu o sa va pun altfel intrebarea - sa presupunem ca sunati la politie si anuntati un o posibila crima - cineva v-a amenintat ca va omoara. in loc sa intervina imediat, politia va cere sa prezentati dovezile, va trimite la un psiholog, programeaza un proces pentru evaluarea dovezilor si dupa 2 ani decide daca intervine. intre timp, agresorul, vecin cu dvs, e liber. suparat ca l-ati facut de ras in fata tuturor, vine intr-o seara beat acasa si va omoara.

      daca sistemul norvegian a gresit in 2 cazuri din 100 si a impiedicat abuzuri greu de descris in cuvinte, gen stirile de la ora 5, in 10 cazuri din 100.. cum o fi mai bine?

      observ ca faceti distinctie intre decizia administrativa si cea data de judecator. care este diferenta in aceste cazuri? de ce ar fi judecatorul mai in masura sa dea un verdict corect decat specialistii de la serviciile sociale?
   • -3 (11 voturi)    
    vai de capul vostru de lobotomizati (Joi, 14 ianuarie 2016, 10:03)

    dagenia [utilizator] i-a raspuns lui baimarean

    deci parintii care ii educa ASA sunt mult mai buni ... vai de capul vostru de crestini :)

    "există asemenea forme de pedepsire corporală (nuiaua), nu doar recomandate însă chiar poruncite de Cuvântul lui Dumnezeu! "

    https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2016/01/12/trei-teste-esentiale-ale-cazului-bodnariu/
    • +4 (6 voturi)    
     te mai dai (Joi, 14 ianuarie 2016, 14:16)

     Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui dagenia

     si psiholog. Vai de oamenii care ajung la tine sa-i """""vindeci""""", intre extrem de multe ghilimele ca sa zic asa... Limbajul tau este sub orice critica si te mai crezi si buricu' pamantului... Un ego iesit din comun. E clar, apartii "noii" generatii, fara scrupule, fara principii, fara rost, fara respect. Total nervig. Tu ce faci ma cu pacientii care sunt credinciosi? Le zici ca nu-s sanatosi? Cum e ma cu respectul fatza de oameni si fatza de libertatea credintei? Groaznic sa ai incredere intr-un asa om... Sper spre binele tau ca nu-i prea tartziu sa-ti schimbi modul de a gandi. Incearca sa respecti libertatile oamenilor.
     • +4 (6 voturi)    
      Se da psihopat, nu psiholog (Joi, 14 ianuarie 2016, 16:10)

      OutsideThisBox [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

      O mica diferenta de cateva litere...
  • +8 (28 voturi)    
   Mai nene, ce ai? (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 23:01)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   Mai nene, ce ai?

   Pe bune, ce te mentine in lupta? De la bun inceput o tii ca Stan cu Fluierul: Norvegia-i civilizata, Romania nu-i, deci Norvegia are dreptate in toate cele?
   Vad ca forumistii au pareri mai nuantate, editorialistii la fel, opiniile evolueza pe masura ce apar noi informatii; matele ai ramas in Ice Age. Ce te mana in lupta, fratelo?
  • -4 (10 voturi)    
   nu se poate ... (Joi, 14 ianuarie 2016, 10:01)

   dagenia [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   ... raspunde la asa ceva: ei sunt crestini, si doamne-doamne spune ca nuiaua este OBLIGATORIE !

   "există asemenea forme de pedepsire corporală (nuiaua), nu doar recomandate însă chiar poruncite de Cuvântul lui Dumnezeu!" - what are we talking about ?!?!?!?!?

   https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2016/01/12/trei-teste-esentiale-ale-cazului-bodnariu/
 • +14 (36 voturi)    
  hm (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 20:25)

  lule sami [anonim]

  in centru ar trebui sa fie familia ( nu parintii - in defavoarea copiilor, si nu copiii- in defavoarea parintilor).

  statul norvegian ( si implicit barne-smecheret aia) ar trebui sa isi schimbe viziunea, daca mai au de gand sa ramina stat.

  1. la o populatie de ~ 5 milioane( atit are Norvegia)

  http://www.ssb.no/en/befolkning/statistikker/innvbef/aar/2015-03-04

  "Most Norwegian-born to Pakistani parents

  In 2014, the number of Norwegian-born to immigrants parents increased by 9 500, from 126 100 to 135 600. Those with Pakistani parents made up the largest group of all Norwegian-born to immigrant parents, with 16 000. Norwegian-born to Somali parents were the second largest group (10 300) followed by those with parents from Iraq (8 700)."

  Concluziile sa le traga singur cine doreste.

  2.https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Norway#/media/File:Population_pyramid_Norway_2011.svg

  cei mai multi au intre 35 si 45 de ani acum.
  daca o continua asa cu kinderii, baza ( 0-10) va incepe sa scada.
  deocamdata isi tin pozitiva balanta prin imigranti( insa asta este periculos pentru ca imigrantii aia or sa placa moscheea mai mult decat biserica vikinga).
  • +8 (18 voturi)    
   barne-smecheret (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 21:38)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui lule sami

   Numele corect este Balivernet
  • -14 (24 voturi)    
   Sa trimitem flota (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 23:15)

   Ord [utilizator] i-a raspuns lui lule sami

   sa le declaram razboi.
   Ce sunt cu debilitatile astea de comentarii, par prea "pregatite si studiate" cu surse, statistici, declaratii...
   Pe langa postacii politici activati la alegeri si pe langa postacii ortodocsi a aparut un nou tip de postac: pentipostac
   • +6 (14 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 23:34)

    [anonim] i-a raspuns lui Ord

    • -5 (17 voturi)    
     sursele astea (Joi, 14 ianuarie 2016, 0:09)

     Ord [utilizator] i-a raspuns lui

     sunt aceleasi de la inceputul campaniei sustinuta de acest cult religios. Cateva articole de prin presa (praguepost, truelithuania si russiatoday aka rt) si wikipedia... aaa si ce mai zice si un avocat care nu e avocat, un norvegian.
     Sa mai zic ca acelor copiii li s a acordat cetatenia romana dupa ce au fost luati, adica parintii au vrut sa traga cumva in piept statul in care locuiau...
     Adica comiti o ilegalitatea dar cand esti prins schimbi cetatenia la urgenta ca poate intr-o tara la inceput de democratie legea ingaduie. Frumos, crestinesc.
     • +6 (8 voturi)    
      e interesant (Joi, 14 ianuarie 2016, 8:49)

      lule sami [anonim] i-a raspuns lui Ord

      cum legi tampenii varsate de sectanti cu spusele mele.
      nu am spus un singur cuvint despre familia in cauza , despre copiii aia, despre religia lor, etc.

      te atinge faptul ca atrag atentia ca norvegienii au o politica a imigratiei gresita?( asta e punctul meu de vedere).

      te atinge faptul ca nu am gasit in alta parte graficul reprezentarii populatiei norvegiei pe sexe si grupe de varsta in alta parte decat pe wikipedia?

      la asta m-am referit , la imigratie si demografie.
      de unde pina unde legi chestiunile astea doua de balivernele alea?
   • -2 (8 voturi)    
    asa e (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 23:59)

    Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Ord

    ca hisperul socilisto-aharhist si umanist pe lnaga e omni-prezent de la "facere".
   • -6 (12 voturi)    
    or s-o bage in COR ;) (Joi, 14 ianuarie 2016, 0:35)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Ord

    Pai ce facem aici? evaziune fiscala?
    Sa le impoziteze veniturile, la postaci!
    A aparut (deja cred ca sunt vreo 10 ani) o meserie noua: aceea de "postac" ;)
    De ce sa n-o legalizam? :P
    Si asa se tot bate toba pe "marirea bazei de impozitare"! ;)
   • +4 (10 voturi)    
    nu inteleg (Joi, 14 ianuarie 2016, 8:42)

    lule sami [anonim] i-a raspuns lui Ord

    ce vrei sa spui.

    e ceva gresit sa pui familia in prim plan?
    hai spune tu mai departe ca le stii pe toate ca un om mare.

    e ceva gresit in a arata ca politicienii lor sunt cel putin la fel de "bine pregatiti" ca cei de la noi, numai ca la ei problemele cu imigratia vor izbucni mai curand?

    ai un punct de vedere, raspunde, daca nu, mergi intr-un fjord de ala mai mik, te usurezi si iti trece tensiunea pe loc.

    hai valea intre stanci si ramai acolo la lins likenii.

    P.S. N-am treaba cu religia, sunt ateu deci sectantii de genul asta ( penticostali, i.e.) ma lasa rece.

    Sila!
   • +2 (6 voturi)    
    @Innar (Joi, 14 ianuarie 2016, 9:06)

    Gunnar [anonim] i-a raspuns lui Ord

    mai ai frati acasa , sau tu esti singurul din familie care nu serveste Omega 3 la fiecare masa?
  • -3 (13 voturi)    
   hilar (Joi, 14 ianuarie 2016, 1:24)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui lule sami

   complicate cu datele astea statistice.
   deci sunt 16000 de cetateni norvegieni nascuti din parinti imigranti de origine pakistaneza. nu 16.000 pe an... 16.000 in total.
   2% musulmani (link pus de tine..).

   in ritmul asta o sa ajunga romanii minoritari in tara tiganilor mult inainte sa ajunga norvegienii (care intamplator au cea mai mare rata de fertilitate din Europa) sa-si faca griji de moschei.
 • +18 (36 voturi)    
  Sistem criminal, dar nu singular (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 20:34)

  extrapolat [anonim]

  Aceste experimente sunt absolut devastatoare si au fost incercate in multe tari.

  Danemarca a luat cu forta copiii aborigenilor din Groenlanda si i-a dus la scoli daneze din Danemarca, au nenorocit mii de familii in anii '50, in cadrul unui experiment social pe scara larga.

  http://www.bbc.com/news/magazine-33060450
  https://culturalmeanings.wordpress.com/tag/danification/

  Si in Canada a existat un proiect similar, in care copiii aborigenilor erau efectiv luati din familie si izolati departe de casa in scoli speciale:

  http://www.cbc.ca/news/canada/a-history-of-residential-schools-in-canada-1.702280

  Norvegia trebuie trasa la raspundere pe scena internationala, pentru ca incalca drepturile fundamentale ale omului. CEDO este un loc bun unde se poate incepe un proces rasunator, in care aceste aberatii sa fie curmate, iar familiile caru au avut de suferit de pe urma acestor abuzuri sa fie despagubite, desi nici o despagubire nu poate repara suferintele cauzate de acesti fanatici norvegieni.
  • -2 (10 voturi)    
   pai (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 23:19)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui extrapolat

   sa o traga de raspundere mona procuroarea!
   pardon! Norvegia nu este membra UE!
   • +5 (7 voturi)    
    Norvegia este membră CEDO / ECHR (Joi, 14 ianuarie 2016, 1:16)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

    CEDO nu aparține UE, aparține Consiliului Europei. Din care face parte până și Rusia, nu doar Norvegia.
   • +3 (5 voturi)    
    CEDO... (Joi, 14 ianuarie 2016, 2:40)

    extrapolat [anonim] i-a raspuns lui miculescu-rucar

    ...nu are legatura cu UE, toate tarile din Europa se supun CEDO, inclusiv Norvegia.

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Curtea_European%C4%83_a_Drepturilor_Omului
  • -7 (15 voturi)    
   e rasunator (Joi, 14 ianuarie 2016, 0:22)

   Ord [utilizator] i-a raspuns lui extrapolat

   in cercul religios si in Romania pe la televiziunile care au epuizat subiectul Colectiv si cauta altceva scandalos. Mai scrie prin alte parti ceva zilele astea?
   Filme din anii '50? Eu zic ca urmas al dacilor sa-i tragem la raspundere pentru genocid pe italieni, este filmul pe columna lui Traian.
   https://www.youtube.com/watch?v=cQtC4JDo25Y&ab_channel=RobertVeress
   • +10 (14 voturi)    
    Unde... (Joi, 14 ianuarie 2016, 3:13)

    extrapolat [utilizator] i-a raspuns lui Ord

    ...dai si unde crapa. Nativii din Groenlanda care au fost rapiti de catre guvernul danez din sanul familiei sunt astazi in varsta de 65-70 ani. Au povestit ororile prin care au trecut, iar povestea lor seamana cu cea a miilor de copii luati de Barnevernet in zilele noastre.

    Ultima scoala rezidentiala din Canada, in care au fost dusi cu forta copii de aborigeni, s-a inchis in 1996, cand CDR-ul a castigat alegerile din Romania, sau poate nu erai nascut atunci?

    Tentativa ta de a lua in deradere comentariul de mai sus este evident fara sorti de izbanda. Exista precedente si exista solutii: guvernele respective si-au cerut scuze, au acordat despagubiri si au intrerupt sirul abuzurilor. Aceeasi solutie trebuie aplicata si in cazul Barnevenetului si Norvegiei.
    • -6 (12 voturi)    
     nicio legatura (Joi, 14 ianuarie 2016, 9:31)

     miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui extrapolat

     ce s-a intamplat in Groenlanda si in Canada a fost fenomen de masa,indreptat impotriva unor populatii cu o anumita origine etnica !
     ce se intampla in Norvegia este altfel:niste copii supusi la rele tratamente de catre familie sunt extrasi din acest mediu daunator dezvoltarii lor!
     dar asa va place sa generalizati si sa tipati!
     nu ati zis nici piis cand acelasi tratament a fost aplicat altor copii romani din Norvegia dar de alta religie!
     cum ati reactionat la cazul "copiilor pascu"?
     dar la cazul "copiilor radulescu"?
   • -2 (8 voturi)    
    asa si e, se agita penticostalii de numa, numa! (Joi, 14 ianuarie 2016, 11:28)

    Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui Ord

    pt ca cultul penticostal se agita si agita pe toti, de aia se discuta atata. au existat mai multe asemenea cazuri si uite ca pe cultul penticostal asta minunat l-a durut in pix de pb celorlati. cum s-a atins cineva de unul de-ai lor, a inceput taraboiul in presa, media, comentarii (sigur v-au instruit sa impuneti asta in agenda) si la Latrine TV unde stim ca si Gadea e pocait!
    Mi-as dori cacultul penticostal (ca si alte culte, ca nu e nici BOR prea breaza) sa ia atitudine si cand sunt alti (multi) romani in pb similare si cand sunt pb arzatoare pe agenda civila romaneasca, nu a lor proprie.
    Si da, cunosc familii de "pocaiti" si vad ce indoctrinare religioasa practica. Nu ma indoiesc ca si in familia Bodnariu s-a facut la fel, devreme ce au ajuns fetele la scoala sa recite replici cu Dumnezeu, de au atras atentia colegilor si cadrelor didactice. Si in Romania, daca mergi la o scoala sau universitate si cineva se apuca sa citeze din Biblie si altele asemenea ca replici la o discutie uzuala atrage atentia. Combinat cu "cate o palmuta la fund...samd" nici nu ma mir ca le-au fost luati de urgenta copii- ca de obicei, ne facem ca nu vedem realitatea si vicitimizam parintii, copii, de-a valma. Si da, are mare legatura ce (nu) facem noi aici, caci daca tot citati de prin Scripturi poate va opriti la "Sa ridica primul piatra cel fara de pacat!". Ori in privinta drepturilor si protejarii copiilor Romania e barbara Europei. Noi suntem mult mai nazisti decat ei- la noi chiar sunt exterminati fizic de saracie, foamete, violenta (inca) copii!
 • +18 (40 voturi)    
  Da (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 20:45)

  MPopa [utilizator]

  Cam asta spun toti oamenii rezonabili, nu avem de unde sti ce s-a intamplat concret in familia Bodnariu dar modul in care actioneaza Barnevernet este inacceptabil. Traumatizeaza niste copii sub pretextul ca ii protejeaza.
  Ceea ce m-a socat pe mine a fost nu cazul in sine cat mai ales reactia multor romani. S-au repezit sa acuze familia Bodnariu de indoctrinare religioasa, apoi de violente impotriva propriilor copii, apoi de faptul ca s-au dus intr-o tara si nu-i respecta legile. Apoi discutia a deviat generic in directia "criminalilor" care-si trag copiii de urechi. Ma bucur ca Hotnews a publicat ieri excelentul articol al lui Mircea Toplean, incepusem sa ma iau serios de ganduri inclusiv cu privire la semnatarii articolelor referitoare la acest caz revoltator.
  • -4 (22 voturi)    
   pai... (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 22:18)

   Bolovanul [utilizator] i-a raspuns lui MPopa

   pe bune nu stii ce s-a intamplat? pai daca habar nu ai ca nu stii ce s-a intamplat cum stii ce este acceptabil sau nu?
   • +6 (24 voturi)    
    Presupunand ca sunteti bine intentionat ... (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 23:01)

    MPopa [utilizator] i-a raspuns lui Bolovanul

    va voi raspunde ca si in cazul in care familia Bodnariu se face vinovata de rele tratamente acordate copiilor, decizia Barnevernet de a-i lua pe doi copii direct de la scoala, apoi de a-i desparti pe cei 5 frati si a-i da in grija a 3 familii diferite este un abuz inacceptabil. Plus faptul ca au luat un sugar de 4 luni de langa mama.
  • -2 (8 voturi)    
   precizare (Joi, 14 ianuarie 2016, 6:50)

   toubib [utilizator] i-a raspuns lui MPopa

   De la inceput m-a mirat forma de linsaj mediatic impotriva serviciilor sociale norvegiene pe care a luat-o de la inceput aceasta poveste. Ba ca s-au luat copiii de langa parinti ca erau crestini, ba ca erau romani etc...
   Imi permit sa citesc un pic printre randuri toata povestea, cu riscul desigur de a gresi.
   Orice serviciu social din lumea civilizata actioneaza in umbra principiului INTERESULUI SUPERIOR AL COPILULUI. Nu cred ca nimeni e ridicol in asa hal incat sa ia patru copii de langa parinti pentru niste palme la fund si in numele unei corectitudini politice. Am banuiala ca motivul e mult mai serios (ex. agresiune sexuala, incest ), caz in care tacerea asurzitoare a norvegienilor se explica prin efortul de a nu expune mediatic acesti copii. Ca nu-i peste tot ca la Marutza.
   • 0 (0 voturi)    
    mircea (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 16:29)

    mircea [anonim] i-a raspuns lui toubib

    Vad ca incerci sa areti logica aici dar din pacate esuezi lamentabil. Tocmai ca nu sunt dovezi sa motiveze luarea copiilor e motivul atacului catre agentia asta. Un caz de viol e asa de usor de dovedit ca ar fi produs dovada in prima zi de protest ca sa ii cuminteasca, mai ales ca nu le place aceasta mediatizare a sistemului lor. Si daca nu o faceau pe cale media pentru "protectia" copiilor, o faceau pe cai oficiale trimitand documentele de la spital si cerand imperios parlamentarilor nostri care i-au vizitat sau nu sa ne spuna sa tacem.
    In schimb ei zic ca analizeaza sa isi schimbe propria lege.

    Logica mea spune in acesasta situatie ca dreptatea e mai mult de partea celor care acuza sistemul decat de partea sistemului.
 • +11 (27 voturi)    
  bra, veldig bra (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 20:51)

  ipolitic [utilizator]

  Bine scris, bine documentat, poate lipseste incursiunea istorica in lumea vikingilor din primul mileniu.Vikingii si varangii care au cutreierat continentul nostru cu un buchet de flori in mana si pline cu bune intentii de a rezolva situatia copiilor de pretutindeni, de cele mai multe ori cu rezultate definitive, as zice nimicitoare. Cum zice si autorul, alta cultura, " cultura diferita de a noastra". In primul rand prin radacinile ei.
 • -5 (17 voturi)    
  Ați citit măcar de curiozitate legea norvegiană? (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 21:06)

  hsl [utilizator]

  M-am uitat la toate informațiile și n-am văzut nicăieri să preluați măcar câteva articole din legea norvegiană a protecției copilului, cum ar fi faptul că cel puțin unul dintre membrii Consiliului este judecător.
  • -4 (14 voturi)    
   Ha? (Joi, 14 ianuarie 2016, 1:34)

   Heruvim [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   Tu ce ai fumat azi? Exista in Balivernet-mafia asta un judecator-judecator care ia o decizie judecatoreasca inainte sa fure copii de acasa?

   Din nou: tu ce ai fumat azi sau care e interesul tau prietene?
   • -1 (1 vot)    
    Calitatea comentariilor lasă de dorit (Vineri, 15 ianuarie 2016, 14:55)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui Heruvim

    Conform LEGII, Consiliul - în cadrul căruia măcar unul dintre membri este judecător - are termen 48 de ore ca să stabilească dacă introducerea copilului în programele de protecție este sau nu justificată; după decizia acestuia, părinții au posibilitatea să se adreseze INSTANȚELOR.
    Așa-i că habar n-aveai de aceste lucruri și, dintr-o dată, abuzul este doar un cuvânt aruncat aiurea de un editor care folosește informații incomplete?
 • +4 (16 voturi)    
  merci (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 21:15)

  Ion Zapada [utilizator]

  in sfarsit, un articol documentat despre Bernevernet si trasparentza, profesionalismul cu care actioneaza.
 • +13 (27 voturi)    
  Bravo!! (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 21:19)

  Andrei [anonim]

  Bravo domnule!!! Citesc hotnews de multi, multi ani(poate din 2006, nici nu stiu de cand exista), dar nu am comentat niciodata, nici macar la excelentele analize politice din toata istoria recenta, niciodata. Dar acum nu ma pot abitine: excelent domnule Tapalaga!! Trebuia sa se puna si punctul pe i, documentat, la subiect! Citind zilele astea despre nenumaratele abuzuri ale acestei instutuii norvegiene m-am cutremurat. Pe alocuri, pataniile atator familii de toate nationalitatile si conditiile sociale cu asa zisa protectie a copiilor din Norvegia pareau desprinse din Kafka. Stiu ca sunt multe lucruri aparent mult mai ingrozitoare in lumea noastra: crime, sclavie, terorism, violuri etc etc, insa abuzurile astea la care sunt supusi oameni arbitrar intr-o tara civilizata, de catre stat si absolut legal, fara drept de apel in multe situatii, m-a ingrozit cum putine lucruri au facut-o. Inca o data, bravo domnule Tapalaga!
 • +7 (19 voturi)    
  extremism (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 21:20)

  dragos [anonim]

  Un articol excelent. Daca vorbim de interesul superior al copilului, oare ce e mai traumatizant pentru el, sa primeasca o palma la fund (fapt regretabil) sau sa fie rupt de familie.
  Putem oare vorbi de un extremism al corectitudinii politice sau de o nouă formă de eugenie socială?
 • -7 (11 voturi)    
  MAI (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 21:32)

  IO [anonim]

  ...COLEGU..DACA SCRII LA GAZETA ESTI ISTET LA TOTATE! TU MAI FA O PAUZA ! ESTI DUS! SI CA TINE MAI SUNT 2...3 PE AICI! M-AM SATURAT DE TINE!
 • +5 (19 voturi)    
  Fac un rezumat simplu (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 21:35)

  serbanTeodor [utilizator]

  Parintii care isi numesc copiii Ezekiel sau Adeverinta, Mercedesa, Justitia, Superman nu sunt vazuti cu ochi buni de protectia copiilor din Norvegia. In Romania nu e nici o problema daca vreti sa reveniti.
  • -2 (6 voturi)    
   Si egalitatea in fata legii??? (Joi, 14 ianuarie 2016, 9:03)

   liviugeorgescu [utilizator] i-a raspuns lui serbanTeodor

   Sa intelegem ca recunoasteti ca cei din Norvegia nu aplica nepartinitor legea
   Si atunci unde mai este corectitudinea politica
   Sau este corect ce imi place mie, nu si ceea ce iti place tie ? Dictaturile asa unctioneaza
 • +7 (17 voturi)    
  Fiecare copil este pretios (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 21:44)

  liviugeorgescu [utilizator]

  Sa nu ramanem focalizati doar pe cazul Bodnariu, fiecare copil este pretios si sa luptam pentru toti impotriva puterilor intunericului.
  Astept reactii mai puternice si in cazul copiilor familiei Nan, imi sunt la fel de dragi.
  Felicitari crestinilor penticostali si evanghelici pentru modul in care sau mobilizat, astept mobilizarea bisericii ortodoxe
  • +6 (10 voturi)    
   Prea Multe cazuri! (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 23:40)

   baimarean [utilizator] i-a raspuns lui liviugeorgescu

   dar pentru ca "trebuiau sa poarte un nume" , a fost Bodnariu. Familia Nan este la fel de iubita si sustinuta, iar victoria unuia poate fi precedentul pentru altii.
   In plus, fam. Nan nu a admis nici un fel de disciplinare fizica sau indoctrinare religioasa.
 • -2 (16 voturi)    
  pai... (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 21:59)

  bogdan1477 [utilizator]

  Doar in Romania se poate imagina un sistem care in caz de agresiune fata de copil sa fie nevoie de o decizie judecatoreasca pentru a scate copilul din mediul familial... Decizia judecatoreasca dureaza luni, poate chiar ani? Ce face in timpul asta copilul care si-a acuzat parintele violent? Sta cuminte acasa si asteapta decizia judecatoreasca? Normal ca intii se extrage copilul de acolo, dupa care urmeaza procesul.
 • -5 (21 voturi)    
  Linia rosie (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 22:06)

  Megies [anonim]

  Poate ne explicati la ce va referiti cu linia rosie care interzice implicarea statului in familie, despre care vorbiti dvoastra,
  Continuati sa ne spuneti continuu ca familia este traumatizata, ca toata lumea are de suferit, mai ales copiii. De unde stiti lucrul acesta? De unde stiti cum se are grija de copiii aceia in acest moment? Pur si simplu lasati ca sentimentul de durere al parintilor sa primeze si, in felul acesta, creeati un adevar bazat pe acest lucru.
  Este foarte de inteles durerea imensa a parintilor si indignarea lor. Dar, inca o data spun, daca oamenii acelei institutii au constatat starea copiilor, de unde stiti ca acum nu sunt mai bine decat inainte? Tindem sa credem ca langa parintii biologici este locul ideal pentru orice copil. Imi permit totusi sa raman sceptic cu privire la acest lucru.
  Ce are de castigat un copil care creste intr-o familie plina de violenta verbala sau fizica fata de cazul in care ar fi adopat de o altfel de familie? Am cativa prieteni care au fost adoptati, nici nu au aflat asta pana tarziu, iar cand si-au gasit familiile biologice, s-au bucurat ca fusesera dati spre adoptie si ca nu au crescut cu parintii biologici. In cele mai multe cazuri, familiile care adopta copii, au grija foarte mare de ei, ii pretuiesc mai mult decat unii parinti biologici.
  Apoi, daca un copil creste intr-o familie fara violenta dar in care este invatat sa urasca anumiti oameni, anumite rase, anumite categorii sociale, anumite religii sau minoritati de orice fel, de ce nu i-ar fi mai bine intr-o familie care sa il invete mai mult despre dragoste, respect, toleranta?
  De ce nu i-ar fi mai bine intr-o familie in care primeste o educatie mai buna?
  Da, sunt constient de legatura aproape metafizica ce exista intre mama si copil dar nu cred ca aceasta legatura nu cred ca biologia este 100% elementul determinant in aceasta ecuatie. Felul in care copilul este tratat este elementul care primeaza, in opinia mea.
  • +1 (13 voturi)    
   "Bravo!" (Joi, 14 ianuarie 2016, 1:52)

   Heruvim [utilizator] i-a raspuns lui Megies

   Ati enuntat cu stiinta sau poate cu nestiinta doctrina Internationalei Socialiste.

   Bravo Tovarase!
 • -3 (19 voturi)    
  motivul (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 22:07)

  zzz [anonim]

  care este motivul pentru care se revolta cetatenii romani impotriva felului in care sunt facute legile in Norvegia si cat de aspru isi trateaza cetatenii ? va reamintesc ca toti cei 7 implicati in caz sun cetateni norvegieni, nici unul nu este cetatean roman, 6 din 7 sunt nascuti in Norvegia; de ce nu va revoltati impotriva legilor din Arabia Saudita unde oamenii sunt pedepsiti cu lovituri de bici , de exemplu ?
  • +2 (10 voturi)    
   dezinformezi cu referire la cetatenie. (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 23:37)

   baimarean [utilizator] i-a raspuns lui zzz

   (dez?)informat
   • +6 (12 voturi)    
    cetatenia copiilor Bodnariu (Joi, 14 ianuarie 2016, 2:02)

    paraion [utilizator] i-a raspuns lui baimarean

    1.Copiii au primit cetatenia romana in luna decembrie 2015,deci postfactum!
    2.Cum ramane cu faptul ca Norvegia nu admite dubla cetatenie?
    • +3 (5 voturi)    
     cetateniile (Joi, 14 ianuarie 2016, 14:39)

     baimarean [utilizator] i-a raspuns lui paraion

     1. Tata fiind roman, copii nascuti au SI acest drept. El doar s-a oficializat in Decembrie (la cerere?!)

     2. Norvegia accepta mai nou si dubla cetatenie. Si asta dinainte de Decembrie (sic!). Dar se si poate renunta la ea ;)
     http://www.norway.org.au/Services/Consular-services/Citizenship/etc
     • +1 (3 voturi)    
      cetatenie (Joi, 14 ianuarie 2016, 16:11)

      paraion [utilizator] i-a raspuns lui baimarean

      1.Tatal a fost/este "roman" sau "cetatean roman"?Detaliati perioadele!
      2.Nu stiu.Ma voi documenta.
 • +8 (22 voturi)    
  Barnevernet si rapirile de copii (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 22:07)

  dumitru [anonim]

  Aceasta democratie sa o pastreze pentru ei si pentru D-l Parvulescu care a avut o prestatie de toata jena. In Norvegia se rapesc fara nici un motiv copii.Daca fac acuze asupra unei famili trebuie sa le probeze, sa nu mai spunem ca trebuie sa fie si o decizie a unei instante dar pauza. Scopul este rapirea copiiilor sau a-ti vazut vreo actiune a acesator asa zise institutii de a media vreo stare neconforma,de a acorda asistenta ,a remedia din mers ce nu merge conform legii sau alta atitudine profamilie. Eu nu am vazut si nici nu se poate deduce asa ceva. A fost sesizarea si au si intervenit cu politia de la scoala au rapit copii etc. Atunci cat de independenta este Barnevernet ca actiuoneaza impreuna si cu ajutorul politiei si pe deasupra la anchetele sociale au psihologi lor nu cineva independent. Daca stam si analizam acolo in Norvegia gasim teroare nu democratie sau mai bine spus democratie diabolica pentru D-l Parvulescu unde scopul scuza mijloacele. In Norvegia se rapesc copii.Acesta este scopul si folosesc toate mijloacele. Lasa famiilile fara nici o aparare in fata acestor monstri ai democratiei. Aduc acuze de tott felul fara sa fie probate, copii sunt luati. Cine raspunde de traumele suferite de acesti copii D-le Parvulescu.Cine sa mai probeze acuzele in toate cazurile copii sunt luati. Nu se incearca medieri, rezolvari in interiorul familiei de ar exista sa spunem, indrumarea familiei. E ca pe vremea otomanilor democratilor, hotie la drumul mare de copii.
 • +14 (14 voturi)    
  Din pacate numai in engleza... (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 22:08)

  jijelul , troll platit de ruznaci [utilizator]

  Erik Rolfsen · Advokat/Attorney-at-law at Advokathuset Kristiansund
  As a lawyer I have been involved in many child care cases in Norway. My experience is that the civil rights of the parents, and thereby of the children, are trampled upon by Norwegian Child Care Authorities (Barnevernet).

  When Barnevernet investigates parents to asses their capability of taking care of their child, they rise the standards to be met to the highest level. If they find that the parents are not perfect, only good parents, they will conclude that the child must be removed. The general attitude of Barnevernet is that the child will have a better life within a foster family because this family can offer (with economical support of Barnevernet!) better material conditions for the child. And, of course, the foster parents have attended a three week training program run by Barnevernet. They therefore have papers proving their undoubted quality as parents.

  Furthermore, when the Barnevernet's decision is tried before the court, the judges will always believe the officials from Barnevernet and ignore the arguments of the parents and their witnesses. This is probably due to a Nordic cultural belief that all officials always are neutral, well educated and capable while the private parties are driven by their personal feelings, biased and are protecting their self interest.

  Even worse, to advise the court an "expert" is heard. This expert, a psychologist or likewise, is engaged and paid by Barnevernet. Her conclusion, in the overwhelming majority of the cases, will correspond exactly with Barnevernet's initial conclusions. If the court's decision is appealed, the same "expert" is called upon to give the same statement and the appealing court's decision will, of course, be the same.

  Original article: http://www.tk.no/meninger/barnevern/barnevernet-og-keiserens-nye-klar/o/5-51-90364
  Here the translation: http://forum.r-b-v.net/viewtopic.php?f=56&t=7980
 • -6 (24 voturi)    
  norvegia (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 22:22)

  miculescu-rucar [utilizator]

  " the rules are the rules",in traducere libera:
  "simte-te la mine,ca la tine acasa,
  dar nu uita ca asta este casa mea"-Ilf si Petrov
  Norvegia este o super tara! cu oameni deosebiti,cu o datorie publica pe cap de locuitor total nesemnificativa!
  O tara mandra,care se opune cu succes globalizarii fara discernamant!
  PS:daca se intampla in Romania asa ceva,oooo!
  Conotatie religioasa,boristii sunt de vina,ar fi urlat corul bocitorilor platiti!cum sa iei copiii de la o familie de neoprotestanti?
 • +6 (18 voturi)    
  Un calcul (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 22:24)

  A R [utilizator]

  Din datele prezentate mai sus rezulta ca in fiecare an sunt luati din familii opt la mie (sau 0,8%) din copii. La o populatie de aproximativ 5 milioane de persoane, probabil ca cei sub 18 ani sunt undeva la 30%, adica 1,5 milioane. Adica in fiecare an sunt luati din familii 12.000 de copii norvegieni!
  Ca sa vizualizati mai bine, la nivelul Romaniei ar inseman sa fie luati din familiile lor cam 50.000 de copii pe an!
  • -1 (11 voturi)    
   premize false (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 23:15)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui A R

   concluzii false!
   dupa tine sunt luati din familii si tinerii de 17 ani,11 luni si 364 de zile?
  • -3 (11 voturi)    
   bun calcul.. (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 23:29)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui A R

   aproape corect, mai putin partea aia cu "pe an". in tabel scrie "end of year". in statistica asta inseamna situatia totala.. deci ar fi 12000 in total (Barnevernet spune ca la sfarstiul lui 2014 erau 14,495 din care 77% la familii ).
   unii au fost plasati la familii adoptive anul asta, altii in anii anteriori. Barnevernet spune 1500 in 2014
   intamplator, se potriveste destul de bine cu statistica romaneasca - 60.000 de copii in Romania sunt in grija serviciilor de protectie social (inclusiv in orfelinate): http://www.copii.ro/transparenta/statistici-page/
   ar mai fi poate si afirmatia falsa "sunt luati din familii". de unde stii ca sunt luati? nu scrie asa ceva in definita tabelului. cati din ei sunt orfani sau abandonati? sigur nu sunt toti, ca in Romania, dar ar putea fie un procent important.
 • +1 (9 voturi)    
  aloo hn (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 22:33)

  miculescu-rucar [utilizator]

  comentariile mele?
 • +3 (23 voturi)    
  dragut (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 22:35)

  Bolovanul [utilizator]

  Marea indignare produsa in acest caz este ca acea asociatie ar fi chipurile imposibil de oprit si ca actioneaza arbitrar.

  Taman azi, a aparut o stire ca 10 copii romani, aflati in Norvegia s-au intors la familiile lor.

  Pana acum, discursul mincinos era: nici un copil nu a revenit la parintii lui.

  Si referitor la discursul " au fost luati pentru o palma" parca uitam in mod deliberat ca exista si agresiune emotionala.

  Exemplu: O agresiune psihologica foarte mare este varatul nasului in corespondenta altuia. Psihic, este foarte aproape de viol din punct de vedere al gravitatii. si cat de des o facem si avem grija ca victima sa si afle?
  • +3 (7 voturi)    
   Link? (Joi, 14 ianuarie 2016, 1:40)

   Heruvim [utilizator] i-a raspuns lui Bolovanul

   Dai si tu un link la stire sau inventezi pe aici chestii?
  • -4 (10 voturi)    
   pai normal (Joi, 14 ianuarie 2016, 10:26)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Bolovanul

   Aia extrag copiii din zona de conflict (ca doar n-o sa-i lase in sinul familiei violente dupa ce copilul si-a denuntat parintii ca sa-l omoare in bataie), dupa care parintii intenteaza proces, si la final judecatorul da un verdict. E normal ca guvernul sau parlamentul sa nu aiba nici o putere de decizie. Doar la noi totul trece prin semnatura ministrului. La ei fiecare institutie e responsabila pentru propriile decizii iar disputele se transeaza in instanta.
 • +7 (13 voturi)    
  foarte ciudat (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 22:38)

  vivatcrescatfloreat [utilizator]

  In ziarul Adevarulse spune ca Patriarhia s-a implicat, oficial, in cazul familiei penticostale Botnariu, dar DELOC in cazul familiei ortodoxe Nan. Ma foarte surprinde aceasta interventie a Bisericii Ortodoxe Romane doar pentru alta denominatie (penticolstali), dar nu si pentru altii ( ortodocsi).

  http://adevarul.ro/locale/timisoara/patriarhia-romana-ia-atitudine-cazul-familiei-bodnariu-niciun-mesaj-sotii-nan-crestini-ortodocsi-ramasi-copii-norvegia-1_5696797e37115986c67432b0/index.html?ref=yfp
 • +1 (11 voturi)    
  Hotnews cenzureaza ? (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 22:43)

  liviugeorgescu [utilizator]

  Comentariul meu nu a aprut si nu vad motivul
  Il puteti explica ?
  • +1 (3 voturi)    
   A aparut mult mai tarziu (Joi, 14 ianuarie 2016, 8:48)

   liviugeorgescu [utilizator] i-a raspuns lui liviugeorgescu

   A aparut dar mult mai tarziu, au aparut comentarii scrise de altii mai tarziu si al meu nu aparea.
   Chiar nu intelegeam de ce fiindca era absolut decent.
 • +3 (15 voturi)    
  Bodnariu (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 23:08)

  ostap 69 [anonim]

  Cazul Bodnariu reprezinta numai varful aisbergului.

  Traditia in acest domeniui mereg inca din in al doilea razboi mondial si se refera la zeci de mii de copii.
  Este vorba de cunoscutul caz HILDEGARD.

  Poate ca cineva ar trebuii sa analizeze si acest caz in contextul de astazi..

  Toate politicile UE au ca sorginte tarile din nordul Europei.

  Cunoasteti o lege UE pornita din Romania ?

  Nici odata cineva care a stat la soare nu va gandii si actiona la fel ca unul care sta 8 luni fara soare si in frig
  • 0 (4 voturi)    
   Si bea votca (Joi, 14 ianuarie 2016, 1:41)

   Heruvim [utilizator] i-a raspuns lui ostap 69

   Nu uita: sta 8 luni fara soare si in frig si bea votca!
   • -2 (2 voturi)    
    Bodnariu (Joi, 14 ianuarie 2016, 10:34)

    ostap [anonim] i-a raspuns lui Heruvim

    Ar bea orice, dar e scump.
    La Bergen, de exemplu , o sticla de bere costa cat zece sticle de Bergenbier la noi
  • -4 (6 voturi)    
   si "traditia" romaneasca (Joi, 14 ianuarie 2016, 11:33)

   Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui ostap 69

   lagarelor de exterminare deschise dupa Revolutie- unde lumea intreaga s-a socat si oripilat sa vada cum sunt exterminati copii acolo?!
   Asta se intampla acum 26 ani. Bine ca ne legam de pacatele lor de acum 60-70 ani.
   De bine de rau, Norvegienii au pompat zeci de milioane de euro pentru a imbunatati viata a zeci de mii de copii din Romanistan.
   Nu stiu cati bani o fi da Roman-africa la copii norvegieni?!Da acum cu "pietre" , ca e cica 'fara de pacat' ca o capra raioasa cu coada pe sus!
 • -4 (20 voturi)    
  Realitatea din norvegia (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 23:23)

  Vlad-I [utilizator]

  In tarile nordice nu au stat , ci un superstat monstru, care impoziteaza inrobitor si are la dispozitie infinite resurse pentru a crea societatea zombiana. Articulul nu spune, de unde incepe aceasta tragedie, dupa al doilea razboi Suedia a ramas cu o mare minoritate evreiasca care domina viata culturala si media, evreii comunisti sunt la baza acestui experiment, distruderea demografica a autohtonilor si inlocuirea lor cu african musulmani. Castrarea psihica a barbatilor. Nu stim cat a fost prostie si cat interes, pt. ca evreii aveau tot interesul sa locuiasca intr-o tara multietnica si multireligioasa, ca sa nu mai apara persecutii. Un pret prea scump, distrugerea unor natii genetic frumoase ca sa aduci acolo toata mizeria lumii.
  • -1 (9 voturi)    
   "genetic frumoase" (Joi, 14 ianuarie 2016, 1:10)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

   Si exista, bineinteles, si "natii genetic urate" >:)
  • +2 (6 voturi)    
   pai de (Joi, 14 ianuarie 2016, 10:30)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

   Normal ca statul impoziteaza inrobitor, la ce protectie sociala au. Doar romanul ala "mindru ca e roman" viseaza la un stat care sa nu-i ia nici un ban impozit, dar sa-i dea in schimb servicii de cea mai buna calitate. Si cum asta nu are cum sa se intimple, e vesnic nemultumit. In tarile civilizate, oamenii consimt sa dea o parte semnificativa din bani statului si sa primeasca in schimb servicii de calitate.
 • -7 (17 voturi)    
  Nu (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 23:54)

  Daria [anonim]

  Un articol cam partinitor, as spune eu. In primul rand, nu se spune nimic despre legislatia norvegiana. Daca autoriatile au respectat legile in vigoare, nu vad cum se poate vorbi de un abuz.

  Mai departe, daca violenta asupra copiilor se confirma? Cum s-ar putea efectua o ancheta in conditii de obiectivitate, cum s-ar putea face auzita vocea copiilor daca acestia ar ramane in sanul unei familii care recurge la violenta si intimidare?

  In al treilea rand, daca toate datele anchetei ar fi publice, nu s-ar efectua un abuz asupra copiilor?

  Eu zic sa lasam autoritatile sa isi faca treaba, sa termine ancheta, si apoi sa ne pronuntam. Ce as putea intelege ar fi luari de pozitie care sa preseze autoritatile sa urgenteze procedurile, dar nu concluzii trase inainte de a cunoaste toate faptele. Ceva ma face sa am mai mare incredere in autoritatile din Norvegia decat cele din Romania.
  • +5 (9 voturi)    
   Și legea poate fi abuzivă, chiar dacă e lege (Joi, 14 ianuarie 2016, 1:24)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui Daria

   Nu orice lege e corectă, chiar dacă e lege. Iar cele mai mari abuzuri se fac ”cu legea în mână”, după cum a experimentat pe pielea lui orice român.
   • -2 (8 voturi)    
    tipic romanesc (Joi, 14 ianuarie 2016, 10:49)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    Legea e buna doar cind iti convine tie. Cind nu, e abuziva si trebuie musai incalcata.
  • +6 (12 voturi)    
   Oamenii care nu gândesc singuri ... (Joi, 14 ianuarie 2016, 1:26)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui Daria

   ... au cea mai mare încredere în lege și în funcționarii statului. Fie el și norvegian.
   • -1 (7 voturi)    
    esti tare!!! (Joi, 14 ianuarie 2016, 10:55)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    Auzi la el, oameni care nu gindesc singuri.... Ba da to'ars'hu Harald. Oamenii dindesc singuri si in Norvegia. Doar ca gindesc pe termen mai lung de 2 zile. Acolo oamenii gindesc bine bine inainte de a-si vota parlamentarii, si dupa aia ii lasa timp de 4 ani sa faca treaba. Dupa care ii evalueaza si decid pe cine voteaza in continuare. De aia au incredere in institutii. La noi, ca in orice tara bananiera, se voteaza cu cine da o galeata sau un kil de ulei in plus, dupa care, la doua zile, se urla in piata publica cum ca parlamentarii "e " hoti.

    Asta e marea diferenta intre tarile cu apa calda si tarile de doi bani. Acolo oamenii aleg responsabil, si dupa aia au incredere in institutii. De aia aia o duc bine si noi nu.
  • +4 (8 voturi)    
   Abuzul apare cand.... (Joi, 14 ianuarie 2016, 8:52)

   liviugeorgescu [utilizator] i-a raspuns lui Daria

   Abuzul apare cand legea este aplicata in mod eronat si excesuiv de catre oameni si nu in mod impartial.
   Cum adica pe ei nu ii controleaza nimeni ????
   Ce ne facem daca in agentie sunt unii ca cei care au avut comentarii deplasate , rautacioase si nedrepte la adresa penticostalilor ???
   Adica capsorul lor nu ii lasa sa gandeasca limpede si impartial
   Legea este pentru indreptarea situatiei
   Ori ei au agravat criza copiilor
  • -3 (7 voturi)    
   dupa cum vezi ... (Joi, 14 ianuarie 2016, 10:48)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Daria

   ...din reactiile la comentariul tau...
   Romanul ala "mindru ca e roman" intelege abuzul ca orice nu-i convine lui la un moment dat.
   Exact ca la listele electorale in 2012. Cind le pica bine sa fie mai putini votanti pe liste ca sa se valideze referendumul, scandal cit casa ca listele-s gresite. Dupa aia cind le conveneau listele umflate ca sa iasa la calcul mai multi consilieri locali la alegeri, lsitele erau bune.

   Cam asta e nivelul de perceptie a statului de drept in romania romanului "mindru ca e roman". Legea nu-i convine, inseamna ca e abuziva. Si trebuie schimbata. Si bineinteles aplicata si retroactiv.

   De aia norvgienii sunt prontre cele mai bogate natii si noi suntem printre cele mai sarace. Pentru ca la ei legea e lege, si atit timp cit exista se aplica, iar la noi legea e ceva optional, aplicabil doar cind ne convine.
 • +1 (11 voturi)    
  Jos palaria! (Joi, 14 ianuarie 2016, 1:13)

  Heruvim [utilizator]

  Acesta este unul dintre cele mai buna articole pe care le-ati scris vreodata Dl. Tapalaga. (Daca nu chiar cel mi bun!)

  O intrebare totusi: finalul pare "taiat". De ce nu ati continuat mai departe in investigatiile dvs. politico-sociale?

  Este un caz rarissim: emotie sociala + cultura politica si societala.

  Oare veti scrie si partea a 2-a? Continuarea?
 • +7 (13 voturi)    
  Parintele obisnuit, parintele hipster si (Joi, 14 ianuarie 2016, 1:42)

  susufler0 [anonim]

  PARINTELE "CORECT POLITIC" ! Este clar cristal ca Norvegia are un sistem extrem de autoritar de supraveghere a copiilor minori, incepand din prima lor zi de viata si pana la implinirea varstei majoratului. Una din cauze, am aflat de-acum, are radacini in istoria WW 2, este neimputabila femeii norvegiene dar a produs sechele la nivelul intregii societati. La baza activitatii, la baza luptei institutionale ce se da pt protejarea copilului sta insa cea mai infama metoda, delatiunea. Delatiunea facuta de invatatoare, delatiunea facuta de bacan, delatiunea facuta de vecin, delatiunea facuta de propriul copil, manipulat sau nu, nici nu mai conteaza. Este evident in cazul acesta, ca o palma la fund, o rasteala, un refuz de a-i cumpara ceva, devin tot atatea motive pt separarea copilului de parinte/parinti. Ma exprimam ieri cu oarece indoiala ca exagerez, cand spuneam ca "corectitudinea politica" o sa ajunga sa faca ravagii si in domeniul asta, al relatiilor dintre parinti si copii. Astazi, dupa ce am citit in articol cam ce "abateri" determina interventia Barnevernet, nu mai am nicio indoiala, ca am avut dreptate. Sunt impotriva violentei de orice fel, dar si impotriva exagerarilor abjecte. Si cred, este parerea mea, ca pe langa parintele hipster, a aparut si parintele "corect politic", un adevarat pericol pt propriul copil dar si pt copilul celuilalt.
  • -3 (9 voturi)    
   gindire cu premeditate... (Joi, 14 ianuarie 2016, 11:02)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui susufler0

   Si cum o fi mai bine dom'le, sa nu tinem cont de "Delatiunea facuta de invatatoare, delatiunea facuta de bacan, delatiunea facuta de vecin, delatiunea facuta de propriul copil"?

   Deci cind aflam ca un copile batut de catre parinti, ce-ar trebui sa facem? Sa facem intii ancheta sociala, sa verificam veridicitatea, eventual sa intentam proces, si abia apoi sa extragem copilul din familia presupus violenta? Inc azul asta ce ne facem in cazul in care copilul chiar a fost batut. oare cum vor reactiona parntii fata de copil cind vor auzi ca a fost la politie sa reclame bataia, sau pur si simplu s-a scapat a zis cuiva la scala ca ia bataie ?

   Nu e la mintea cocosului ca in cazurile astea, intii te preocupi de siguranta copilului si abia apoi faci ancheta? Cum o fi mai bine, sa stea copilul 3 luni la o familie adoptiva pentru ca a acuzat pe nedrept bataia? Sau sa-l lasi in familie si sa-l stilceasca ta'su in bataie ca de ce s-a scapat si a spus?!?
  • 0 (2 voturi)    
   HN, imi lipseste acest comentariu ! (Joi, 14 ianuarie 2016, 11:25)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui susufler0

   As vrea sa il am la "Comentariile mele". Se poate ? Iti multumesc anticipat.
 • +4 (14 voturi)    
  Iata si rezultatele (Joi, 14 ianuarie 2016, 1:43)

  nano2k [utilizator]

  Iata ce obtii cand lasi o generatie de capul ei, fara o minima directionare:

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16610070-parintii-permisivi-din-suedia-dat-nastere-unei-generatii-monstri-intampla-copiii-lasati-faca-tot-vor-prabusirea-disciplinei-scoli-pana-suicid.htm
  • +3 (7 voturi)    
   SUPER ARTICOL (Joi, 14 ianuarie 2016, 10:01)

   liviugeorgescu [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

   Se merita citit, subscriu total la ce spun autorii.
   Daca nu privesti in perspectiva la ceea ce va deveni copilul ii distrugi viitorul, de fapt nu esti parinte ci doar un spectator neputincios.
   NU REPREZINTA NICICUM BINELE SUPREM AL COPILULUI, CI CALEA CEA MAI SIGURA CATRE DISTRUGERA SA
 • +9 (13 voturi)    
  Ultimul lucru... (Joi, 14 ianuarie 2016, 1:44)

  Heruvim [utilizator]

  "Eu zic sa lasam autoritatile sa isi faca treaba" este ultimul lucru pe care il zici intr-o Democratie inainte sa intri cantand si fluierand in DICTATURA.

  Esti sigura ca "autoritatile" isi fac treaba bine?

  ...sa lasam autoritatile sa is faca treaba"...

  cel mai cretin lucru. De ce te mai chinui sa comentezi?

  Ia lasa tu ziaristii si comentatorii sa isi faca treaba!
 • -7 (21 voturi)    
  Incredibil (Joi, 14 ianuarie 2016, 2:00)

  Respect Norvegia [anonim]

  Au ajuns romanii sa critice Norvegia domnule ... din punctul meu de vedere violenta fizica este inabilitatea parintelui de a rezolva cu vorba asa ca 100 % vinovatii sunt parintii. Eu am crescut in Canada, parintii mei au folosit sistemul vestic (adica fara bataie) ca majoritatea de aici si pot sa va spun ca acesta este unul din motive pentru care Vestul este superior Estului. Din punctul meu de vedere eu v-as baga la puscarie pe toti astia care protestati voi pur si simplu protestati ca sa aveti dreptul sa va bateti copilul; sa va fie fie clar asta e viitorul o sa vina legea si in Romania si o sa intrati la puscarie ca acolo va e locul.
  • +4 (14 voturi)    
   Hipsterul si parintii "corecti politic" (Joi, 14 ianuarie 2016, 3:40)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Respect Norvegia

   Ai citit articolul macar sau ai citit doar ultimele 3-4 comentarii ? Din superficialitatea pe care o afisezi, inclin sa cred ca ai citit doar comentariile, dar si pe alea, in mare viteza. In primul rand, baiatule, oi fi crescut tu in Canada si esti "canadian",dar inca n-ai crescut suficient, inca mai trebuie sa cresti, nu esti gata inca. Altfel nu-mi explic teribilismul asta al mirarii ca au ajuns primitivii, inapoiatii de romani sa aiba tupeul sa critice Norvegia. Pretinzi ca vii dintr-o tara in care ar fi trebuit sa inveti ca toti au dreptul egal sa se exprime : si destepti si prostii si frumosii si uratii si bunii si raii si dezvoltatii si primitivii. Pe urma, iarasi imi dai de gandit, ca nu esti cine te pretinzi a fi, de vreme ce, nici una , nici alta, incepi sa ii ameninti cu puscaria pe cei care "protesteaza" de teama ca o sa li se ia dreptul sa-si bata copiii, zici tu. . Eu de exemplu, am un fiu, e deja adult, dar totusi "protestez" impotriva violentei de orice fel , fizica , psihica, etc, utilizata fara drept, impotriva oricui, ( fie major, fie minor) dar si impotriva insilor superficiali, care isi dau cu parerea despre orice, fara sa cunoasca mai nimic si cu "spoieli" de argumente, adica, ai ghicit ! impotriva hipsterilor. Dar in primul rand protestez impotriva exagerarilor, ticaloase, care produc mult rau nemeritat, asa cum s-a intamplat , se pare si in cazul celor 5 copii, luati de autoritatile norvegiene de la parintii lor si imprastiati pe la diversi parinti "surogat". Si in fine, mai protestez si impotriva parintilor "corecti politic"care umplu forumurile, tot asa ca si tine, (tu esti insa prea tanar ca sa ai copii), cu propuneri de a ne da bataie, de a ne arunca in puscarie, de a reclama autoritatilor aflarea IP-urilor pt a putea fi depistati si tot asa. Parinti sau neparinti, este incredibila lipsa de empatie fata de copiii separati unul de altul, in numele unui interes superior, care e posibil sa-l distruga chiar autoritatile.
   • -2 (6 voturi)    
    Hai mai lasa (Joi, 14 ianuarie 2016, 6:16)

    Ontario [anonim] i-a raspuns lui Susufler0

    Mai lasa limbajul asta; toti astia care sunteti indignitati de ce face Norvegia vorbiti asa frumos si inteligent cand de fapt in spate vreti sa continuati cu educatia prin bataie ca asa sunteti obisnuiti de pe vremea lui Ceausescu. Va simtiti cu totii cu musca pe caciula, asta e adevararul si cand te simtit cu musca pe caciula in loc sa lasi capul jos esti si arogant.

    In alta ordine de idei nu mai plangeti voi copii aia ca serviciile alea de stat norvegiene, canadiane, germane, toate serviciile vestice sunt profesioniste si functioneaza pe niste legi care au fost trecute dupa mult research.

    Solutia e simpla: Norvegienii fac ce vor in tara lor, daca vreti in continuare sa va bateti copii stati in Romanica asta pana cand se trec legi si acolo si cand se vor trece mergeti la mititica.

    P.S. In rest multa propaganda la televizor, daca erati voi mai destepti nu era Romania ultima la toate, mi-e rusine ca sunt nascut in tara aia.
    • +4 (4 voturi)    
     Eu stiam Canada drept o tara pasnica si pe (Joi, 14 ianuarie 2016, 15:10)

     Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Ontario

     canadieni, la fel ! Mi se pare ca si tu ai crescut in "Canada" pt ca observ la tine acelasi tip de argumente, ba chiar aceleasi "argumente", (doar punerea in fraza e usor diferita), ca la "canadianul "celalalt. Aceiasi superficialitate : ( "Solutia e simpla...") Tu, in plus, aduci in discutie "greaua mostenire" pe care vi-o lasam "noi", "voua", o "Romanica" "ultima la toate." Motiv pt care, ti-e rusine ca te-ai nascut in tara asta ! De ce nu ma mira ca aud toate astea , de la un "suparat pe viata" ca tine ? De ce nu ma mira ca nu aud de la unul ca tine nimic de genul : "Bai, din cauza voastra, pt ca nu mi-ati lasat o Romanie ca o Germanie, trebuie acum sa muncesc , sa trag tare, sa-mi fac singur viitorul "? In fine, in cazul asta, cearta-te ca nu ai noroc la "6/49". Revenind la chestiune, te anunt ca si legea romana pedepseste din punct de vedere penal abuzurile, fizice, psihice, sexuale, economice savarsite de parinte/parinti impotriva copilului/copiilor. Deci, spor la treaba !
  • +1 (9 voturi)    
   Pai normal (Joi, 14 ianuarie 2016, 11:59)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Respect Norvegia

   E popor mai destept, frumos si devreme-acasa decit poporul roman?!?

   ce conteaza ca suntem rupti in fund, cu violenta domestica drept mod normal de educare a copiilor si convietuire cu nevasta, noi suntem cei mai cei. Ce daca e si la noi o lege care spune ca violenta asupra copiilor se pedpseste? Noi suntem mai destepti ca legea, si nu ne spune nimeni cum sa ne educam copiii sau nevasta, clar?

   Si daca cumva alte popoare au altfel de obiceiuri, si se intimpla sa emigram pe acolo, e musai ca aia sa-si schimbe legile cit sa ne convina noua. Ca altfel facem mitinguri, demonstratii, comisii parlamentare si alte alea.

   Va dati seama cum ne privesc norvegienii cu comisia noastra parlamentara care vrea sa mearga la ei sa discute problema?!? Au si zis citiva ca ne primesc cu placere, dar la ei parlamentarul n-are nici o putere de decizie asupra protectiei copilului. Doar justitia poate decide cine are dreptate, ca asha e in statul de drept.
  • +2 (2 voturi)    
   Asta da "dovada" (Vineri, 15 ianuarie 2016, 22:14)

   Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui Respect Norvegia

   " Eu am crescut in Canada, parintii mei au folosit sistemul vestic (adica fara bataie) "

   Si uite ce-a iesit... Doamne fereste...
 • +3 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 14 ianuarie 2016, 6:07)

  [anonim]

 • +1 (9 voturi)    
  Motivul pentru care romanii sunt suparati (Joi, 14 ianuarie 2016, 6:20)

  Canadianul [anonim]

  Vad multa suparare si critica pe forumuri motivul este simplu de ce majoritatea sunt asa de indignati de Norvegia: Va simtiti cu musca pe caciula, un criminal tot timpul va simpatiza cu alt criminal, eu zic sa lasati prostiile si sa va folositi creierul in parenting ca o sa vina legile astea peste voi si s-ar putea multi de pe aici sa infundati puscaria.
 • +2 (6 voturi)    
  Felicitari pentru articol ! (Joi, 14 ianuarie 2016, 6:53)

  IonutSC [utilizator]

  Best ever ! Ma indoiesc insa ca hipsterii il vor intelege .
 • 0 (2 voturi)    
  discutabil, dar... (Joi, 14 ianuarie 2016, 8:37)

  nimeni [anonim]

  Situatia este discutabila, dar parerea mea este ca se exagereaza din ambele parti. In primul rand vorbim despre un sistem (cel nordin in general) in care copilul NU este egal cu ceilalti cetateni ci este mai important, reprezentand viitorul. In finlanda (sau islanda, poate ma insel) copilul nu este al familiei ci al statului. In opinia mea, atunci cand fac un copil nu il fac pentru mine, si nici pentru stat ci "particip la aparitia unei vieti independente, a unei individualitati". Din acest punct de vedere mi se pare mai corecta abordarea lor, care pune copilul in centrul societatii si ii ofera foarte multe privilegii. Si acum vin si intreb: O societate care functioneaza foarte bine este mai bine organizata decat o familie ? Din nou - discutabil, dar la prima vedere eu spun ca da. Daca adaugam si o alta cultura, pe care o intelegem f. putin... In plus, sa dau un alt exemplu. In Romania te invata la scoala si ti se spune peste tot ca nu este bine si legal sa furi. Legea in tara asta zice ca iei 3 ani de puscarie. Te trezesti ca intri intr-un magazin si furi sa zicem un pachet de tigari, apoi, cand te ia politia si te baga la bulau, in asteptarea procesului, spui ca "este o infractiune minora" ca stiai ce spune legea, dar nu ai dat spargere la BNR ci ai luat doar un pchet de tigari de la magazinul de la colt. Si... in fine, incerc sa ... inteleg punandu-ma in locul asistentului social. M-am format intr-o societate care nu tolereaza abuzul asupra copiilor, m-am scolit intr-un sistem care ma invata ca daca te uiti urat la copil sau il cocolosesti ii faci rau si am fost angajat sa aplic legea care spune ca un copil aflat intr-o astfel de situatie trebuie protejat. Ce fac in situatia in care am banuiala, confirmata in parte "am aplicat unele corectii, dar minore" ca un copil e in pericol, iar pe langa el mai sunt cativa frati?
  • +1 (1 vot)    
   Indoiala omului obisnuit vs. indoiala judelui ! (Vineri, 15 ianuarie 2016, 14:47)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui nimeni

   Te pomenesti ca esti judecator specializat in judecarea cauzelor de dreptul familiei, a cauzelor cu minori ? Daca este cumva asa,(sper din tot sufletul sa nu fie !), sfatul meu e sa iesi cat mai repede de pe forumul acesta, care este absolut manipulator pt cineva care trebuie sa decida in cazuri de custodie. Pt ca nu este vorba de manipularea cu care se intalneste zilnic magistratul, manipularea obiectiva, a probelor, de exemplu ci de incercarea de manipulare de pervertire a constiintelor.
 • +5 (13 voturi)    
  Norvegia (Joi, 14 ianuarie 2016, 9:24)

  MikePort [utilizator]

  Nu zic ca e imposibil sa existe si abuzuri sau interpretari gresite in zecile de mii de cazuri Barnevernet. Dar in cazul particular al familiei Bodnariu pur si simplu nu se cunosc detaliile. Poate s-au incercat saptamani-luni la rand discutii cu parintii, poate s-au propus alte solutii, poate s-au descoperit chestiuni ingrozitoare in acea familie, nu avem de unde stii doar ascultand varianta acuzatilor.
  In ceea ce priveste sistemul spuneti ca se iau copiii fara decizie judecatoreasca, care poate dura 2-3 ani. Dar pe de alta parte daca nu se iau copiii decat dupa o decizie judecatoreasca traumele acestora pot continua ani la randul(cat dureaza procesul), poate chiar mai rau decat inainte si cine stie ce altceva se mai intampla in familia respectiva. Eu cred ca depinde de la caz la caz si ar fi bine pentru Barnevernet sa fii existat dovezi solide in situatia Bodnariu. In caz contrar sper sa fie consecinte pe masura.
  • +3 (13 voturi)    
   De ce nu dau detaliile (Joi, 14 ianuarie 2016, 9:55)

   liviugeorgescu [utilizator] i-a raspuns lui MikePort

   O institutie independenta care nu da nici detalii nu vi se pare extrem de periculoasa ??
   Cine ii verifica pe ei daca aplica legea corect si daca angajatii institutiei sunt in stare sa o faca ?
   Comunicatul Ambasadei Norvegiei este un bla..bla..bla in care tot o tin cu dreptul superior al coplului.
   Dreptul superior este ca cei 5 frati sa fie impreuna cel putin. Sau eventualele familii adoptive nu s-ar descurca cu 5 copiii? Se tem ca la conflicte intre copii ar mai scapa o palma la fund si i-ar pierde.
   Pentru traumele pe care ei le produc copiilor cine ii trage la raspundere si cum platesc ??
   Deocamdata avem dovada unor actiuni ingrozitoare ale Protectiei copilui si nu ale parintilor. Sa ne imaf=ginam este tendentios si nu trebuie sa plateasca niste copii pentru aceasta
   • +7 (11 voturi)    
    Mda (Joi, 14 ianuarie 2016, 10:17)

    MikePort [utilizator] i-a raspuns lui liviugeorgescu

    Sa va raspund punctual, mi se pare extrem de periculoasa Barnevernet.
    Din cate am inteles eu(corectati-ma daca gresesc), va avea loc totusi un proces si cum spuneam in comentariul anterior consecintele ar trebui sa fie pe masura in cazul in care au luat copiii fara motive solide. Din pacate nu stiu in ce ar putea consta aceste consecinte.
    Norvegienii trebuie sa-si schimbe sistemul de protectie al copilului daca acesta a ajuns intr-o situatie extrema. Nu e rau ca se mediatizeaza cazuri, dar ma frapeaza cat de usor se ajunge la concluzii fara dovezi.
   • +1 (5 voturi)    
    nu au voie (Joi, 14 ianuarie 2016, 11:48)

    Ana Armanca [utilizator] i-a raspuns lui liviugeorgescu

    Dacă în dosar sunt fapte care i-ar putea jena mai târziu pe copii? Acesta este motivul pentru care nu se dau date. Este grija pentru copil. Familia a fost ținută sub observație un an de zile de la data la care s-a observat că una dintre fete vine bătută la școală.
    Cu toate datele se merge în instanță, nu protecția copilului hotărăște ce se face în continuare. Dacă familia avea probleme, putea apela la un psiholog, sunt trimiși imediat, dacă va considera după proces că au fost traumatizați copiii, se poate ajunge până la CEDO.
    Dar ce bine ar fi să ne pese și de copiii din România ca de cei din Norvegia. Ei au fost cetățeni norvegieni, până în decembrie 2015.
    • +2 (4 voturi)    
     Nu s-a observat (Joi, 14 ianuarie 2016, 12:20)

     andrei [anonim] i-a raspuns lui Ana Armanca

     Stimata Ana Armanca,

     Cateva inexactitati in cele ce spuneti:
     - familia nu a fost tinuta sub observatie ci mai degraba copiii, fara ca parintii sa fi stiut ce li se reproseaza. Asta este unul dintre marile abuzuri in acest caz: NU S-AU LUAT MASURI DE A REMEDIA SITUATIA IN FAMILIE.
     - ei au fost cetateni norvegieni pana in 2015 - cetatenia romana, copiii o au prin nastere dintr-o mama norvegiana si tata roman. In decembrie doar s-a oficializat aceasta cetatenie. In plus, de curand Norvegia accepta dubla cetatenie.
     Va pot spune ca din cate il cunosc pe Marius si povestesc cei care au vazut cum isi educa copiii, a recunoscut ca dadea cu palma la fund, dar acest lucru se intampla foarte rar.
     Va dati seama ce trauma vor avea copiii care au marturisit impotriva parintilor? Cand vor realiza ca marturia lor a distrus viata a 7 oameni? Ce fel de stat este asta care pune pe umerii unui copil, o asa mare responsabilitate? De ce nu sunt implicate, chiar de la inceput instante de judecata, avand in vedere ca in acest caz, copiii nu erau intr-un pericol iminent?
     • +1 (3 voturi)    
      AHa (Joi, 14 ianuarie 2016, 12:52)

      MikePort [utilizator] i-a raspuns lui andrei

      Deci dumneavoastra aveti informatii 100% corecte ca cei de la protectia copilului nu au informat/consiliat parintii ? Ca nu i-au avertizat/sfatuit in ultima perioada? Si au venit pur si simplu si au luat copiii? Atunci intradevar in acest caz este un abuz grosolan. Dar va rog sa ne dati si sursa informatiilor.
      • +3 (3 voturi)    
       Detalii (Joi, 14 ianuarie 2016, 13:14)

       andrei [anonim] i-a raspuns lui MikePort

       Eu am informatii clare ca nimeni nu le-a reprosat nimic in legatura cu copiii, decat niste aluzii legate de religie. Aceste informatii sunt declaratiile lui Marius si Ruth, care sunt publice. Vedeti va rog toate declaratiile lor publice. Nu sunt chiar asa multe. Eu ii cred pe ei pt ca ii cunosc personal si stiu ce fel de oameni sunt. Va rog sa va ganditi ca Ruth a venit in Romania sa ingrijeasca de copiii strazii. Asa a cunoscut-o Marius.
       • 0 (4 voturi)    
        Ok (Joi, 14 ianuarie 2016, 14:50)

        MikePort [utilizator] i-a raspuns lui andrei

        Puteti sa credeti pe cine si in ce vreti dar permiteti-mi sa nu fac acelasi lucru. Daca au fost abuzuri vor fi lamurite de instanta, asa functioneaza lucrurile.
   • +1 (9 voturi)    
    De ce nu dau detalii??? (Joi, 14 ianuarie 2016, 12:04)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui liviugeorgescu

    Nu dau detalii pentru ca al ei nu se spala rufele in public. Copiii aia ai dreptul ca peste 10-15 ani sa nu fie internetul plin de felul cum ii bateau si indoctrinau parintii. Detaliile trebuie stiute de judecator si de avocati. Nu de orice pierde-vara care sparge seminte in fata televizorului si are impresia ca i-a dat cineva dreptul sa decida el daca e bine sau rau ce a facut protectia copilului in Norvegia.
    • +2 (4 voturi)    
     FOARTE PERICULOS (Joi, 14 ianuarie 2016, 13:34)

     liviugeorgescu [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

     Din grija asta deosebita pot face tot ce doresc , fluturand doar legea in fata noastra si noi trebuind sa credem prosteste, fara dovezi, ca sunt cu buna intentie. Sa nu uitam ca nici macar propriul guvern nu ii controleaza, le dau numai bani multi .
     Nu vi se pare cusut cu ata alba, dai bani multi dar nu controlezi.
     Sau este de fapt interesul tau ca stat din motive demografice, stii ca incalci conventiile europene dar nu doresti sa fii tras la raspundere pentru incalcarea lor si spui ca Protectia copilului este de capul ei
     • -2 (8 voturi)    
      Ce gindire de socialism stiintific!!! (Joi, 14 ianuarie 2016, 14:04)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui liviugeorgescu

      Mestere, in tarile cu apa calda exista institutii, cu atributii clare, si toata lumea respecta hotaririle acelor institutii. Protectia copilului ia niste decizii, instanta de judecqata decide daca sunt sau nu corecte, si toata lumea respecta hotaririle. Nu trebuie sa stie fiecare gura-casca detaliile cazului, nu trebuie tot spargatorul de seminte sa dea sentinte. Exista o ordine de drept, care e respectata. Iar idea ca guvernul ar putea interveni in deciziile protectiei copilului e de-a dreptul halucinanta... Guvernul se ocupa de guvernare, nu de comentat deciziile altei institutii. De ce ar avea guvernul atributii in a controla protectia copilului?!?

      Cit despre dat bani multi si controlat... controlul se exercita la vot, nu prin mediatizarea cazurilor de violenta domestica. Iar despre conventiile europene? ce conventii incalci???

      iar ultima propozitie e aiuritoare.., auzi tu, protectia copilului e de capul ei? Pai normal bre, asha e in tarile cu apa calda. Fiecare institutie e de capul ei, atit timp cit respecta legea. Iar daca respecta sau nu legea, asgta decide instanta de judecata, nu guvernul. Doar la noi cind o insititutie e in subordinea guvernului, se subintelege ca ministrul poate oricind interveni dupa bunul plac. La ei nu e asha. Acolo fiecare are niste responsabilitati, si nimeni nu se paga peste atributriile altcuiva, doar pentru ca ii e sef. Offf, mult mai avem pina sa intelegem ca democratia europoeana se bazeaza pe reguli care se respecta, nu pe reguli care se incalca oridecite ori nu convin.
      • -3 (7 voturi)    
       Bogdan (Joi, 14 ianuarie 2016, 14:43)

       MikePort [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

       Nu-ti mai bate capul. Iti pierzi timpul degeaba(si eu din pacate).
       Cu mare majoritate cu care am incercat sa am o discutie au contestat in prima faza autoritatea Bernevernet(care probabil are destule hibe dar asta e alta discutie), pentru ca apoi sa conteste si autoritatea judiciara din Norvegia. Cu argumente de pe site-uri obscure sau vorbind despre cazuri izolate unde intradevar s-a gresit(lucru normal statistic pentru ca vorbim de zeci de mii de cazuri). Si argumentul lor suprem e marturia parintilor. Sa fim seriosi.
       • +1 (1 vot)    
        Sunteti oameni fara empatie (Vineri, 15 ianuarie 2016, 22:10)

        Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui MikePort

        "lucru normal statistic"

        Pentru tine o fi normal statistic, pentru parinti, insa sunt COPIII LOR, nu doar niste numere.

        Si argumentu tau suprem este... stai, tu n-ai niciun argument, nici suprem, nici ne-suprem.
      • +3 (7 voturi)    
       Istoricul confirma abuzurile (Joi, 14 ianuarie 2016, 14:56)

       liviugeorgescu [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

       Daca te informai despre trecutul Barnevernet si toate abuzurile pe care le-au facut erai mai retinut in a-i sustine orbeste.
       Romania a avut tortionari zelosi care au aplicat legea ( vezi cazul Visinescu ) , au distrus sute de vieti . Barnevernet a facut acelasi lucru in foarte multe cazuri, fluturand legile si corectitudinea aplicarii lor si interesul superior al copilului ( acela de a fi separat de fratii lui si poate plasat intr-o familie de homosexuali cum regulile Barnevert permit daca le citesti, eu le-am citit )
       • -3 (7 voturi)    
        Siguuuur (Joi, 14 ianuarie 2016, 15:16)

        bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui liviugeorgescu

        Ce intelegi prin abuzuri?

        Specificul meseriei la protectia copilului zice ca daca exista suspiciuni de agresiune asupra copilului, in prima faza extragi copilul de acolo, dupa care conti9nui cercetarile, proces, sentinta. E preferabil sa extragi din familie 10 copii care mai apoi sa fie redati familie (exces de zel) si in acelasi timp sa extragi 10 copii care daca ramaneau in familie erau zvintati in bataie pentru ca au ciripit despre bataie, decit sa-i lasi pe toti 20. pentru ca in momentul unei astfeld e acuzatii nu ai timp 3 luni sa faci ancheta, cu ala micu lasat la vatra cu parinti potential violenti si miniosi pe ala mic care a ciripit la politie sau la scoala.

        Asha ca specificul meseriei presupune nitel exces de zel menit sa asigure ca aia ramasi in familie nu si-o iau pe urma pe coaja de la babaci.

        In plus, ce procent din totalul de copii extrasi din familie au fost returnati in urma anchetei sau a procesului? 1%? 2% 10%? Cit o fi rezonabil? Dar in cazul in care protectia copilului ar fi mai laxa, ce procent din copiii care reclama bataia la politie si-ar lua-o pe coaja mai apoi? Citi din ei ar mai avea curajul sa ciripeasca ceva?

        Da' na, in traditia romaneasca unde "bataia e rupta din rai", sau "unde da mama, acolo creste" violenta fizica sau psihica asupra minorului e ceva normal. Alftfel nu ti s-ar mai parea asha de ciudat ca cineva care-si altioeste copiii sa ramana fara ei.
        • +3 (5 voturi)    
         Urmareste articolul de la DW (Joi, 14 ianuarie 2016, 16:24)

         liviugeorgescu [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

         http://adevarul.ro/news/eveniment/statul-mesianic-copiii-cosmarul-lumii-intoarse-dos-1_5697789f37115986c67b5e57/index.html
         Iti va raspunde la intrebari
         La fel si MikePort
         • +1 (5 voturi)    
          Nu-mi raspunde la nici o intrebare (Joi, 14 ianuarie 2016, 17:32)

          bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui liviugeorgescu

          Aici nu e in discutie dreptul parintelui de a-si bate copilul. Desi sunt ferm impotriva, se paote dezbate pe tema asta. Aici e vorba despre respectarea legilor in vigoare. Asta nu intelegi tu. Legea e lege si se respecta pina la abrogarea ei.
        • +1 (1 vot)    
         ABEREZI (Vineri, 15 ianuarie 2016, 22:06)

         Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

         Psihologii si psihiatri stiu foarte bine ca despartirea copiilor de parinti sau frati CONSTITUIE O TRAUMA, cu risc sever de dezvoltare a tulburarilor psihice, cum ar fi schizofrenia, tulburare bipolara, depresia etc. E destul de studiata problema asta.

         Deci tu produci o trauma sigura pentru banuiala ca scapi copilul de la o trauma presupusa? Care nu e sigur ca exista?

         De unde si pana unde logica asta pe dos? Ca e mai bine sa pedepsesti un nevinovat decat sa scape un vinovat? Trebuie sa fie EXACT INVERS.

         Si pe ce baza afirmi tu ca acei copii care s-ar intoarce la familiile lor ar fi batuti??

         Nu gandesti prietene. Nici nu cunosti. Doar aberezi. Si cel mai rau e ca vrei sa aberezi pe pielea altora.
         • -1 (1 vot)    
          Da dom'le toata lumea civilizata abereaza (Luni, 18 ianuarie 2016, 12:11)

          bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Skipper1

          Bine ca ai tu dreptate.

          Unele popoare considera ca violenta asupra copilului e mult mai nociva decit plasarea lui la o familie adoptiva care sa-i ofere protectia si sustinerea necesare. N-or fi avind Psihologii si psihiatri, sau psihologii lor or fi mai putin pregatiti decit ai tai, dar asha considera ei. Si acuma tu ce vrei? Sa-si schimbe legile pentru ca psihologii tai considera ca e mai bine invers? Vino in romanica, ca aici nu te intreaba nimeni nimic pina nu-l bati de-l bagi in spital. Fara o coasta rupta nu se ia nimeni de tine.
       • -3 (7 voturi)    
        Ce urmaresti? (Joi, 14 ianuarie 2016, 15:36)

        MikePort [utilizator] i-a raspuns lui liviugeorgescu

        Pe mine m-ai pierdut sincer. Hai ca iti mai dau un reply poate intelegi totusi ceva:

        - Faptul ca cineva spune 'lasa justitia sa-si faca treaba' nu inseamna ca sustine o institututie sau alta.

        - Cine decide ca Barnevernet a facut un abuz? Parintii, comentatorii de pe forum? Sau judecatorul? Putina rabdare, daca a fost abuz va fi constatat. Sau am ajuns deja la partea cu justitia care nu functioneaza nici ea?
        • +4 (4 voturi)    
         Pana la rabdare (Joi, 14 ianuarie 2016, 16:27)

         liviugeorgescu [utilizator] i-a raspuns lui MikePort

         Nu au fost gasite urme de agresiune fizica la nici-un copil, la familia Nan nu a existat nici cel mai mic contact fizic. Iar la Nan i-au spus ca este jenant sa-si tina fata de 7 ani in brate la intalnirea de 2 ore. Ce minti bolnave pot imagina ceva atat de urat,
         De urmarit articolul DW la
         http://adevarul.ro/news/eveniment/statul-mesianic-copiii-cosmarul-lumii-intoarse-dos-1_5697789f37115986c67b5e57/index.html
         Poate mai intelegeti ceva
 • -3 (11 voturi)    
  Da' nu mai terminam odata cu familia Bodnariu? (Joi, 14 ianuarie 2016, 10:30)

  red [anonim]

  Cred ca s-a batut extrem de multa apa in piua legat de "cazul Bodnariu". S-au scris zeci de pagini si sute de comentarii, si esenta este urmatoarea, o sintetizez eu in 2 puncte:
  1) Barnevernet este oricum supusa multor critici pentru criteriile ei privind protectia bunastarii copilului si, ai dracului, taman bunastarea copiilor din familii mixte/emigrate/religioase e cea care ii preocupa. Mai pe scurt, un oarecare nazism este identificabil
  2) Nu stie nimeni care e adevarul despre ce s-a intimplat in familia Bodnariu, daca acei copii au fost intr-adevar abuzati sau nu.
  Indraznesc sa spun ca, totusi, povestea asta s-ar fi putut incadra foarte bine la "Faptul divers", si chiar nu pricep psihoza in masa pe care a declansat-o. Tot romanul nu mai poate de problemele familiei Bodnariu si de binele copiilor lor.
  Bine ar fi daca la fel de tare s-ar umfla venele romanilor si la fel de bataioss ar fi legat de probleme mai apropiate de viata lor de zi cu zi, care ii afecteaza direct: coruptia parlamentarilor, averea magic aparuta a lui Busoi, criza scolilor si spitalelor romanesti, doctoratele si operele stiintifice ale puscariasilor si puscariabililor, samd. Plingem toti de mila Bodnariilor, si nu sintem in stare sa plingem si sa ne revoltam de mila noastra.
  Daca povestea cu familia Bodnariu s-a dorit a fi o diversiune de la problemele cu care se confrunta Romania, atunci a reusit perfect. Daca e doar o intimplare, atunci inseamna ca oamenii care ne capuseaza si ne sug singele isi freaca miinile fericiti, aceasta diversiune nu poate decit sa le faca bine. Sa nu uitam ca Ponta, inainte de demisie, era anchetat de DNA. Acum e foarte bine, nici usturoi n-a mincat, nici gura nu-i miroase, el, om de bine, isi face fundatie caritabila. Asta ar trebui sa ne preocupe mai mult, ca popor, decit cei 5 kinderi Bodnariu.
  • +2 (10 voturi)    
   Nu ai inteles nimic (Joi, 14 ianuarie 2016, 11:21)

   Droid04 [anonim] i-a raspuns lui red

   Noi trebuie sa rezolvam problema asta cu copii urgent. Dupa ce-si modifica Norvegia legile, emigram toti acolo si nu mai pot astia sa ne ia copii.
   Deci e neaparat necesar sa rezolvam problema acum.
  • -3 (9 voturi)    
   pai da, eu tot zic ca e un pseudo-subiect impus (Joi, 14 ianuarie 2016, 11:36)

   Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui red

   pt ca cultul penticostal se agita si agita pe toti, de aia se discuta atata. au existat mai multe asemenea cazuri si uite ca pe cultul penticostal asta minunat l-a durut in pix de pb celorlati. cum s-a atins cineva de unul de-ai lor, a inceput taraboiul in presa, media, comentarii (sigur v-au instruit sa impuneti asta in agenda) si la Latrine TV unde stim ca si Gadea e pocait!
   Mi-as dori cacultul penticostal (ca si alte culte, ca nu e nici BOR prea breaza) sa ia atitudine si cand sunt alti (multi) romani in pb similare si cand sunt pb arzatoare pe agenda civila romaneasca, nu a lor proprie.
   Si da, cunosc familii de "pocaiti" si vad ce indoctrinare religioasa practica. Nu ma indoiesc ca si in familia Bodnariu s-a facut la fel, devreme ce au ajuns fetele la scoala sa recite replici cu Dumnezeu, de au atras atentia colegilor si cadrelor didactice. Si in Romania, daca mergi la o scoala sau universitate si cineva se apuca sa citeze din Biblie si altele asemenea ca replici la o discutie uzuala atrage atentia. Combinat cu "cate o palmuta la fund...samd" nici nu ma mir ca le-au fost luati de urgenta copii- ca de obicei, ne facem ca nu vedem realitatea si vicitimizam parintii, copii, de-a valma. Si da, are mare legatura ce (nu) facem noi aici, caci daca tot citati de prin Scripturi poate va opriti la "Sa ridica primul piatra cel fara de pacat!". Ori in privinta drepturilor si protejarii copiilor Romania e barbara Europei. Noi suntem mult mai nazisti decat ei- la noi chiar sunt exterminati fizic de saracie, foamete, violenta (inca) copii!
 • -6 (8 voturi)    
  io zic sa va hotarati (Joi, 14 ianuarie 2016, 10:40)

  CRMS [utilizator]

  Intr-o tara gazda ati dori sa traiti dupa legile cu care veniti de acasa din tara dvs, sau dupa legile tarii gazda ?
  Bunul simt zice ca ar trebui sa te conformezi cu legile tarii gazda fie ca-ti convin fie ca nu.
  Acum, in cazul asta romanii ar vrea sa fie tratati dupa legile din Romania.
  Pai atunci sa fim ingaduitori si cu hoardele de musulmani care violeaza femeile in tarile unde se refugiaza pentru ca asa e obiceiul pe la ei prin tara.
  FAmila Bodnariu nu are nici o sansa in Norvegia singura lor speranta este CEDO.
 • +4 (10 voturi)    
  nam (Joi, 14 ianuarie 2016, 10:48)

  idealogul [anonim]

  Mie mi se par incredibile multe lucruri. De exemplu ca exista numerosi romani care declara din start ca norvegienii nu gresesc niciodata si au intotdeauna dreptate prin definitie, ei sunt o rasa superioara cu legi perfecte care sunt aplicate impecabil. In antiteza toti romanii sunt niste manelisti minciunosi si corupti, is maltrateaza in masa copii, legile sunt toate anapoda si aplicate si mai si. Suntem o rasa inferioara vecina cu gibonii si toate afirmatiile noaste sunt lovite de nulitate PRIN DEFINITIE.
  Acum va data seama ca romanasii care au postat in masa astfel de afirmatii nu prea si-au dat seama ca se fac pe ei insisi giboni (ei fiind evident romani) si ca afirmatiile los sunt evident lovite de nulitate.
  Acum pe bune exact care sunt PRINCIPIILE EUROPENE pe baza carora se poate lua copilul dintr-o familie si da spre adoptie fara ca parintii sa aiba dreptul LA UN AVOCAT si fara sa se poata apara in fata unui JUDECATOR.
  Evident postarea mea este o prostie ca si articolul domnului Tapalaca deoarece suntem niste romani involuati spre deosebire de exemplarele norvegiene de arieni perfecti.
  • 0 (4 voturi)    
   Adoptie (Joi, 14 ianuarie 2016, 12:19)

   MikePort [utilizator] i-a raspuns lui idealogul

   S-au dat copiii spre adoptie sau in plasament? E diferenta mare. Am inteles ca sa fie proces cu judecator si tot tacamul. Corectati-ma daca gresesc, dar lucrurile stau asa: copiii au fost luati si dati in plasamant de catre Barnevernet pe motive care sunt tinute secret pana dupa proces pentru a proteja copiii. Asa e legea la ei. Nu putem comenta motivele pentru care au luat copiii pentru ca nu le stim. Restul sunt povesti de can-can.
 • +2 (4 voturi)    
  In sfarsit un studiu serios! (Joi, 14 ianuarie 2016, 11:17)

  BEDE [utilizator]

  Si parca ar fi cumva mai rau decat facea statul comunist in Romania in vremurile cele rele. Pt ca pe atunci, desi statul se declara clar impotriva credintei in Dumnezeu, totusi nu lua de la familii copii celor care aveau diferite religii: baptisti, adventisti, etc.
  In schimb, sistemul acesta pare-se dispus sa gaseasca tot felul de argumente impotriva celor care nu se incadreaza in ceea ce aproba cei care fac politica statului, chiar daca nu se poate dovedi nimic care sa fie in mod clar vatamator copiilor.
  • -2 (6 voturi)    
   statul comunist tinea lagare (Joi, 14 ianuarie 2016, 12:40)

   Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   de exterminare fizica copiilor- in special cei cu dizabilitati.
   Cat de repede uitati si selectati doar ce va convine...au trecut doar 26 de ani cand s-au deschis orfelinatele din Romanistan si lumea intreaga a ramas socata si oripilata de ce se petrecea acolo!!
   De bine, de rau , "nazistii" astia de norvegieni au finantat cu zeci de milioane de euro proiecte publice si private pt zeci de mii de copii din Romanafrica asta care acum se agita pt cei 5 ai unei familii (care aveau cetatenie norvegiana cand au fost luati, deci erau cetatenii lor, nici macar nu aveau cetatenie romana!).

   Asa ca mai usor cu comparatiile cu Romania, caci la noi multi copii inca sunt exterminati fizic si psihic de saracie, foamete, violente, exploatare etc!
   • +6 (6 voturi)    
    Ceva bun nu justifica ceva rau (Joi, 14 ianuarie 2016, 13:15)

    BEDE [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

    Raul acesta nu poate fi justificat prin lucrurile bune care sunt in Norvegia. Si in sensul in care a evoluat acest rau depaseste ceea ce facea statul comunist in Romania.
    Daca parintilor nu li se permite sa-si educe copii dupa cum cred de cuviinta - bineinteles exceptie facand situatiile in care ei le pun in pericol integritatea fizica si viata copiilor sau ii invata ceva ilegal -, atunci inseamna ca tot mai multi nu vor mai dori deloc sa aiba copii. Deci, daca nu pot incerca sa-mi indrum copilul e calea care mi se pare mie a fi mai buna, de ce sa mai fac un copil? Evident, se poate ca, la o anumita varsta, fiul sau fiica sa aleaga o cale care nu le convine parintilor, iar aceasta nu face decat sa arate incapacitatea parintilor de a-si indruma copilul pe o cale pe care acesta sa o poata urma. Dar nu trebuie sa li se ia parintilor copiii numai pt ca ei au anumite idei de educatie care nu convin statului.
 • -2 (10 voturi)    
  . (Joi, 14 ianuarie 2016, 11:41)

  I [utilizator]

  "A lasa o masura atat de radicala, cum este luarea unor copii de langa parintii lor si plasarea lor in custodia altei familii, la mana unui asistent social, la mana unor functionari, pare cam mult. Cum s-a ajuns, totusi, aici?"

  S-a ajuns aici de la situatiile in care copii aceia sufera zi de zi dar nu se poate face nimic pentru ca nu exista un judecator liber sa ia o hotarare. Asa ca ia cel din administratie hotararea si sper ca in final se va ajunge si in fata unui judecator care sa ia hotararea finala.
  • -5 (7 voturi)    
   Excelent (Joi, 14 ianuarie 2016, 12:13)

   MikePort [utilizator] i-a raspuns lui I

   Scurt si la obiect. Excelent punctat.

   Procesul poate dura destul de mult. Daca se iau copiii si se constata ca nu au fost motive suficiente nu e bine daca nu se iau si continua abuzurile asupra lor(probabil chiar accentuat) tot nu e bine. S-ar putea ca cei de la Barnevernet sa fie niste oameni fara suflet care urmaresc doar profitul sau in acelasi timp s-ar putea sa fie niste oameni sensibili care fac totul pentru binele copiilor. Ce usor e sa faci supozitii.
  • +6 (6 voturi)    
   De unde stii tu ca "copiii aceia sufera zi de zi"? (Joi, 14 ianuarie 2016, 18:57)

   OutsideThisBox [utilizator] i-a raspuns lui I

   Ai un glob de cristal in care vezi "adevarul"?
 • -2 (10 voturi)    
  superba comparatie! (Joi, 14 ianuarie 2016, 13:08)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  http://smartwoman.hotnews.ro/Sa-nu-mai-abuzam-copiii-familiei-B-

  TOT in Norvegia vreau.
  Si ipocritii de romani, daca ar fi sa emigreze undeva, tot in state "naziste'"/"sataniste" vor- de ce nu or emigra oare in Rusia, China, la arabi....?!
  • +1 (1 vot)    
   :) (Joi, 14 ianuarie 2016, 14:14)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   io is de parere ca Luxemburg e mai bine...bate de la distanta orice Norgoevie.
   Drum bun!
 • -6 (8 voturi)    
  motivul (Joi, 14 ianuarie 2016, 14:32)

  zzz [anonim]

  care este motivul pentru care se revolta cetatenii romani impotriva felului in care sunt facute legile in Norvegia si cat de aspru isi trateaza cetatenii ? va reamintesc ca toti cei 7 implicati in caz sun cetateni norvegieni, nici unul nu este cetatean roman, 6 din 7 sunt nascuti in Norvegia; de ce nu va revoltati impotriva legilor din Arabia Saudita unde oamenii sunt pedepsiti cu lovituri de bici , de exemplu ?
  • +4 (8 voturi)    
   Vorbesti aiurea (Joi, 14 ianuarie 2016, 18:54)

   OutsideThisBox [utilizator] i-a raspuns lui zzz

   Tatal e cetatean roman iar copiii au dubla cetatenie. SI chiar daca n-ar avea, de unde mentalitatea asta ca trebuie sa te supui oricarui abuz si ca statul trebuie sa dicteze la tine in familie???

   Ti se pare ca nu ne revoltam si impotriva legilor musulmane? Ce argument e asta? Iti spun eu: de om prost.
   • -2 (2 voturi)    
    Copiii NU au cetatenie romana. (Vineri, 15 ianuarie 2016, 13:17)

    antonie [utilizator] i-a raspuns lui OutsideThisBox

    Cetatenii norvegiei nu au voie sa aiba cetatenie dubla. Ori o au doar pe cea norvegiana ori sa se duca sa faca ce vor, unde vor.

    Parintii aveau optiunea sa le acorde cetatenia romana. Nu au facut-o pentru a le acorda exclusiv cetatenia norvegiana. Ghinion.
    • +1 (1 vot)    
     Ba AU (Vineri, 15 ianuarie 2016, 21:49)

     OutsideThisBox [utilizator] i-a raspuns lui antonie

     http://www.udi.no/en/word-definitions/dual-citizenship/

     Nu le-am vazut eu actele, dar dupa ce spun parintii, copiii au dubla cetatenie.
 • +2 (8 voturi)    
  Fapte incomplete (Joi, 14 ianuarie 2016, 15:30)

  Anonim [anonim]

  Unul din argumentele principale in lista de abuzuri ale Barnevernet este:
  "Parintilor le-a fost luat copilul din cauza ca era hranit cu mana sau din cauza ca dormea in acelasi pat cu unul dintre parinti. "
  Din pacate, pare ca Barnevernet avea perfecta dreptate sa actioneze asa.

  https://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/post/indian-government-media-backtrack-as-norway-child-custody-case-unravels/2012/03/22/gIQAHaOdTS_blog.html

  http://indiatoday.intoday.in/story/norway-custody-row-anurup-bhattacharya-sagarika-divorce/1/178603.html

  Cand doar o parte are voie sa vorbeasca (parintii), in conditiile in care pe fond sunt acuzati de chestii ingrozitoare (batai, agresiuni sexuale, tortura psihologica, neglijenta) pe care evident le neaga, este evident ca in mass media exista doar un monstru (barnevernet). nimeni nu mai urmareste detaliile.
 • +3 (11 voturi)    
  In Finlanda ... (Joi, 14 ianuarie 2016, 16:44)

  Mircea [anonim]

  In Finlanda exista Lastensuojelu – echivalentul Barnevernetului norvegian. Nu demult am intrebat o asistenta de la Lastensuojelu cam cit la suta din cazurile investigate se refera la familiile finlandeze. S-a facut ca nu pricepe intrebarea. I-am atras atentia ca pe pagina lor oficiala de internet (http://www.lastensuojelu.info/en/index.html), la Real life stories, toate cele 6 cazuri prezentate sint despre familii de imigranti! Nu i s-a parut nimic anormal. Avind in vedere cit este de ingrijita aceasta pagina precum si ca e disponibila in 10 limbi, este greu de crezut ca e o simpla scapare faptul ca toate cele 6 cazuri prezentate sint despre imigrati.

  In Finlanda este de ajuns un simplu denunt anonim adresat catre Politie sau Lastensuojelu ca sa declanseze o ampla investigatie la adresa familiei. Aceasta practica a denuntului este incurajata in societatea finlandeza si e foarte des folosita in viata de zi cu zi. Copiii sint instruiti si incurajati la scoala de mici sa faca denunturi, chiar si la adresa parintilor daca e cazul. Unii isi dau chiar si doctoratul in “denunturi“, de exemplu http://tampub.uta.fi/handle/10024/98212. Autoarea, in lucrarea bazata dupa cum afirma pe 900 de interviuri luate de la educatori, invatatori, profesori, politisti si cadre medicale, descrie un model prin care incurajeaza interventiile efectuate in urma celor mai mici suspiciuni. Ea recomanda tuturor celor care vin in contact cu copiii sa fie vigilenti si sa actioneze la cele mai mici semne pentru ca “copilul este fara aparare si e lasat in seama parintilor“. Conform asa-ziselor cercetari reiese ca in Finlanda 4-16% din copii sint abuzati (http://www.uta.fi/ajankohtaista/vaitokset/tiedote.html?id=112218).

  Este nevoie ca cineva sa faca publice si abuzurile comise de acest Lastensuojelu!
 • +1 (9 voturi)    
  Analiza nu, opinie da. (Joi, 14 ianuarie 2016, 21:01)

  A suhan [anonim]

  analiza nu, opinie da. Articolul asta se vrea a fi foarte bine cercetat. In niniun caz nu e analiza, ci mai degraba opinia dlui Tapalaga.

  Sursa 1: The Nordic Comitee for Human Rights. O organizatie care se ocupa cu lupte legale impotriva serviciilor sociale din tarile scandinave. Cu singuranta nu se poate numi o sursa independenta.

  Sursa 4: Politic Scan care citeaza blogul dnei Marianne Haslev Skånlands, care chiar precizeaza ca dna Haslev Skånlands "child protection kritikk". Nu se precizeaza ce pregatire sau pozitie are. O postare pe un blog pe internet nu e o sursa credibila, in niciun caz independenta.

  Deci sa nu mai vina HotNews-ul cu pretentii de analiza cand publica niste opinii cu postari de pe bloguri.
  • 0 (4 voturi)    
   Si tu cam ce fel de surse ai fi vrut? (Vineri, 15 ianuarie 2016, 13:23)

   OutsideThisBox [utilizator] i-a raspuns lui A suhan

   Care ar fi "sursele independente" pe care le-ai accepta? Orice articol e opinia cuiva. Comentariul tau e opinia ta, fara nici o alta sursa.

   Marianne Haslev Skånlands este profesor emerit de lingvistica la o universitate din Norvegia.

   Deci, nu mai veni cu comentarii din astea cu pretentii, cand sunt doar opiniile tale, nesustinute de nimic.
   • +1 (3 voturi)    
    Bias news (Vineri, 15 ianuarie 2016, 23:51)

    daskyd [utilizator] i-a raspuns lui OutsideThisBox

    Nu toate articolele sunt de opinie. Dinpotriva, majoritatea nu sunt. Jurnalistul care scrie articolul trebuie sa stie cum sa-si aleaga sursele. Trebuie sa respecte un cod deontologic si un cod etic.

    Daca vrei sa scrii o analiza si culegi surse partinitoare ca sa iti accentuezi o opinie atunci nu ai realizat nimic. Nimic profesional in asta.

    Daca jurnalistii din Romania ar reusi sa faca macar un ziar de genul NYTimes, Washington Post, Le Monde, The Guardian, Frankfurter Allgemeine Zeitung, El Pais etc atunci ar merita mai mult respect.
    • -1 (3 voturi)    
     Vrei sa spui "biased"... (Luni, 18 ianuarie 2016, 22:54)

     Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui daskyd

     Ai vrut sa spui ceva, dar... n-ai spus nimic.

     Daca e ceva neadevarat in articol, si tu stii ca e asa, din surse mai bune, te ascult. Daca nu, nu vad de ce tot batem apa in piua si campii.

     Cat despre ziarele de care amintesti... Nu tot ce suna "profesional" e si adevarat si nepartinitor. Profesionalismul de multe ori consta tocmai in a-ti crea iluzia asta de obiectivitate si de greutate.
 • -1 (9 voturi)    
  Bravo Dan Tapalaga (Joi, 14 ianuarie 2016, 22:12)

  nicolae [anonim]

  O mostra de jurnalism excelent.
  Articol documentat si obiectiv.

  Remarc o multime de Gica-Contra, care se iau de chestii nerelevante, precum religia familiei respective.
  Pai norocul lor (ma rog, intr-un fel, saracii ...) ca faceau parte dintr-o comunitate care s-a solidarizat mai puternic cu ei, oferind un "suport de germinare" pentru o parte a opiniei publice care s-a aratat empatica.

  Ca de celelalte familii (cat si de fenomenul in sine) nu auzisem pana acum.

  As profita de ocazie sa spulber si mitul "super culturii" norvegiene. Va asigur ca romanii nu au de ce lasa ochii in pamant in fata lor. Pana cand nu s-au descoperit hidrocarburile in Marea Nordului erau niste amarati. Si asta nu v-o spune un nationalist roman ci o persoana cosmopolita si (care cel putin incearca sa fie) obiectiva.

  Sa speram intr-un deznodamant fericit.
 • -2 (10 voturi)    
  Te doare capul... (Vineri, 15 ianuarie 2016, 1:18)

  Nelu [anonim]

  Citind comentariile am vazut multe pareri normale, umane, de bun simt, firesti, dar si aberatii demne de oameni dusi cu pluta.

  Exceptand pe cei ce ar pupa in dos orice oficial al Norvegiei, care cad pe spate de admiratie doar cand pozitioneaza mental aceatsa tara (acestia fiind cei mai sariti) mai sunt cei ce vorbesc ca sa nu taca de genul: "Dom'le trebuie mai intai studiat cazul, vazut daca nu cumva mint parintii, lasata legea, ca asa e la ei, sa-si spuna cuvantul,...sa nu sarim sa acuzam, sa ne documentam, sa treaca timpul si sa studiem, ca nu cred ca ei, supernatiunea aia fac de astea, bla, bla"
  La astia, din astea doua categorii, le-as lua copii (in caz ca au asa ceva) sa vada si ei cum e si cat de tare isi mai sustin ideea.

  Ce-s cu tampeniile astea? Pai institutia aia nazista, plina de capcauni, sustinuta tacit de oficialitati,ce e? e ca la noi cu firmele de ridicare a masinilor? E asa de capul ei? Si ce-i tot ridicati in slavi si aduceti osanale referitor la cu nivelul lor de trai si civilizatie? nu vedeti ce barbarism, ce neam de salbatici se ascunde sub aceasta fatada? Unde in toata lumea (exceptand surorile vecine) chiar si intre animale ia cineva copilul de cateva luni de langa mama lui? Ce suflet de gheatza poate fi acela? ce minte bolnava si perversa poate fi nepasatoare la lacrimile si bratele intinse de disperare si deznadejde ale mamei dupa copilul smuls cu forta?

  Popor civilizat si cu nivel ridicat de trai? Pai daca nu ar avea petrol si gaze ar manca numai pesti si scoartza. Sigur ca daca iti vin banii garla (ca la arabi) din petrol, poti sa faci pe democratul si pe respectabilul. Iti da mana sa te dai mare cu tot felul de chestii de snobism democratic. Mai lasati aerele astea de falsa democratie. Gata, daca ai bani esti democratic, esti drept, si ce spui e lege. Ei care au chinuit si maltratat copii (rezultati din proiectul Lebensborn) gata au trecut in cealalta extrema si acuma fac crima de om ca sa "apere" copii? Niste salbatici.
 • +1 (7 voturi)    
  O intrebare pt "corectii politic" din Norvegia (Vineri, 15 ianuarie 2016, 9:55)

  Susufler0 [utilizator]

  SI NU NUMAI : palma pe care trebuie sa o tragi unui isteric, pt a-l scoate din criza, in ce categorie se incadreaza : la violenta fizica sau la interventie medicala ?
 • +1 (7 voturi)    
  Mai am o dilema, poate mi-o lamuresc (Vineri, 15 ianuarie 2016, 10:11)

  Susufler0 [utilizator]

  PRIETENII MEI, "CANADIENII" ! Cand s-a nascut fiu-meu, medicul l-a tinut de picioare, cu capul in jos si i-a tras cateva palme la fund, ca sa inceapa sa respire. Ce credeti, ar fi trebuit sa-l acuz de violente fizice ? Nu ar fi putut medicul sa-l convinga cu vorba buna ca e cazul sa inceapa sa respire ?
 • -1 (1 vot)    
  intrebare (Luni, 18 ianuarie 2016, 23:02)

  do [anonim]

  de fapt ,care e rostul asa ziselor adoptii in urma carora familia adoptiva primeste niste bonusuri si statul bani? daca acesti copii sunt mutati din familie in famile, ajung sa schime vreo 4-5 familii pe parcursul anilor, toti acestia primesc in cotinuare bonusuri? ca nu inteleg logica lucrurilor,prima data am crezut ca o famile nu poate avea copii si se iau acesti copii sanatosi si crescuti dupa anumite legi, dar se pare ca totul e o mare minciuna, pe forumul in care acesti copii de peste20 de ani sunt rapiti (legea in Norvegia a fost data in 1992) , au ajuns maturi acum ,iar foarte multi se plang de abuzuri, violuri si tot felul de probleme, in acest caz nu se mai sesizeaza Barnevernetul?nu mai vede nimeni nimic?copii sunt dusi in continuare la scola, nu-i mai intreaba nimeni de ce sunt tristi sau retrasi, sau toti profesorii stiu ca ei sunt copii rapiti si e normal sa se comporte asa si sunt lasati in pace,cine va raspunde pentru aceste tragedii care se intampla dupa ce copiii sunt dati spre adoptie cine e in spatele acestei legi diabolice, grupul Bilderberg?ma tem ca nimeni nu va plati, doar copiii vor ramane cu sechele pe viata. Trist ,dureros, tragic,Doamne ai mila de copiii nostri.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by