​Op-ed

Mircea Toplean, psiholog clinician: Sa separi copiii de parinti in urma unor marturisiri facute chiar de copii are un efect devastator IN PRIMUL RAND asupra copiilor denuntatori

de Mircea Toplean     HotNews.ro
Marţi, 12 ianuarie 2016, 9:19 Actualitate | Opinii


Mircea Toplean
Foto: Arhiva personala
Să zicem că lucrezi la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), la serviciul de abuz și primești o sesizare de abuz de genul celei ajunse la Barnevernet în noiembrie 2015.

Ce faci?

Tu, psiholog, împreună cu alți funcționari la DGASPC, asistenți sociali, te deplasezi urgent la fața locului pentru a face evaluare rapidă a situației.

Ce te interesează la un prim contact cu cazul respectiv? Starea fizică a copilului: dacă are nevoie de îngrijiri medicale, dacă a mâncat, dacă e îmbrăcat corespunzător. Următorul pas pe care îl faci - tot la fața locului - este liniștirea copilului, securizarea lui emoțională. Trebuie, deci, să-l ajuți să simtă (NU să înțeleagă) că dacă până atunci a fost martorul sau victima unor lucruri îngrozitoare (pentru care el personal nu are nicio vină), de acum înainte totul va fi bine, mult mai bine; se vor găsi soluții - pentru el, pentru părinții lui, pentru frații lui, pentru toată lumea. Pare simplu, dar nu e.

Subliniez importanța eficienței mesajului transmis: tot ceea ce te interesează la acest moment este starea de bine a copilului. Faci absolut tot ce poți ca să diminuezi haosul. Inutil să specific că demersurile funcționărești care implică direct copilul trebuie reduse la minimum. Orice exces de birocrație și orice demers formal pe de o parte, orice scandal și orice formă de răvășeală pe de altă parte compromit confortul emoțional al copilului, și așa fragilizat.

Când copilul se relaxează, se poate trece la pasul următor: îl scoți din mediul familiei și îl aduci - împreună cu TOȚI cei implicați - într-un spațiu al DGASPC.  Între timp, cu ajutorul asistenților sociali, se încearcă obținerea mai multor informații care să edifice cazul (declarații de la membrii familiei, de la vecini, eventual de la școală etc.)

Până aici, toate bune, toate corecte și (relativ) simple. Ne aflăm în termenii legii.

DGASPC este obligată prin lege să angajeze psihologi care să se ocupe de evaluarea corectă și completă a cazurilor; iar psihologii au, evident, obligația de a aborda cazurile în termeni psihotraumatologici: ei analizează cu instrumentele și abilitățile specifice specialiștilor ceea ce s-a constatat. Foarte rar se întâmplă ca cele constatate la prima vedere de nespecialiști să se suprapună cu cele analizate ulterior de specialiști. În lipsa acestui efort de interpretare a indicilor traumatici, balamucul nu are niciun sens.

Legea nu se aplică mecanic.
Oricine poate sesiza și amenda, conform legii, un comportament nepotrivit, dar nu oricine îl poate analiza în coordonatele sale reale.

Și de aici încolo - repet, în virtutea legii - rolul psihologului devine unul cheie. Trauma (orice traumă) se circumscrie prin relația dintre două lucruri: evenimentul propriu-zis (în cazul nostru bătaia) și o trăire subiectivă care e, într-adevăr, mai greu de delimitat, dar asta nu înseamnă că joacă un rol secundar în circumscrierea traumei, dimpotrivă, îi este definitorie. Ce vreau să spun este că trauma psihică nu se constată pur și simplu, ea se vădește în relația dintre un eveniment și răspunsul subiectiv la acel eveniment (în delimitarea răspunsului e nevoie într-adevăr de experiență și dexteritate terapeutică).

Plecând de la aceste coordonate, se va constata destul de repede că nu există traume identice. Dificultatea oricărui caz de abuz constă, deci, în 1. circumscrierea gravității traumei și 2. luarea unor decizii ulterioare astfel ca acelui copil traumatizat să-i fie mai bine, nu mai rău. Ambele demersuri sunt dependente de context, e aproape imposibil să iei decizii-standard.

Și acum miza textului: e bătaia un motiv suficient pentru a separa copilul de părinte?

Există copii care pot fi marcați de o strângere mai fermă a mâinii și există copii pe care o bătaie zdravănă îi lasă aproape indiferenți. Orice specialist cu cunoștințe de psihotraumatologie va face diferența între bătaie ca instrument (mai mult sau mai puțin discutabil, dependent de context cultural etc.) și atitudinea de fond a părintelui față de copil. Distincția asta nu ține de preferința sau de orientarea terapeutului, ci de obligația de a nu decide pripit atunci când ai în față un caz de abuz cu consecințe potențial dramatice pentru viitorul copilului respectiv. Ai obligația de a înțelege și de a analiza corect indicatorii  traumei.

Or, în cazul agresării fizice a copiilor trebuie menționat faptul că nu bătaia în sine e cea care traumatizează în primul rând, ci atitudinea care însoțește gestul agresiv - să zicem nerăbdare, furie, dispreț, chiar ură. Specialistul are, deci, obligația de a porni în circumscrierea traumei dinspre atitudine înspre comportament și nu invers. Orice psiholog onest are suficiente argumente teoretice pentru a face distincția între părinți cu atitudine abuzivă, terorizantă care nu și-au bătut copiii în viața lor, și părinți care și-au bătut copiii fără însă a-i copleși printr-o atitudine parentală ostilă și demotivantă.

Te-ai gândi că atunci când o instituție al cărei rol este protecția copilului ia o decizie radicală (separarea copiilor de părinți) pornind de la un indicator traumatic anume - în acest caz bătaia - are un dosar doldora de informații, a făcut o evaluare complexă a cazului și a inclus în acel dosar analiza detaliată și a altor indicatori traumatici, în afara bătăii, fără de care niciun specialist care se respectă nu ar vorbi de o traumă în toată regula. Ei bine, informatiile publice arata că lucrurile n-au stat deloc așa în cazul Bodnariu-Barnevernet. Am aflat de curând că, după separarea copiilor de părinți, nimeni nu a mai vorbit cu surorile Bodnariu, cele care și-au “dat de gol” părinții. Cu alte cuvinte, exact copiii în jurul cărora ar fi trebui să graviteze ancheta care lămurește amploarea traumei în funcție de care ar trebui să se ia o decizie sau alta, au fost trecuți cu vederea

Se pare că instituția la care ne referim respectă legea întocmai, jertfindu-i chiar pe cei în numele cărora acea lege este respectată. Ai crede că menirea acestei instituții este aceea de a proteja copilul, nu legea în numele căreia îl protejează. Ai crede că rolul echipei de specialiști este acela de a face tot ce-i stă în putință pentru ca acelui copil să-i fie ma bine. Ai crede că deciziile radicale ar trebui să fie ultimele la care să se recurgă, după ce s-au luat deja toate celelalte măsuri potențial salvatoare/remediante, și asta tocmai pentru că, prin radicalitatea lor, primele fac și mai mult rău. Se pare că în cazul Barnevernet n-a fost așa.

Mai e aici un aspect pe care mulți îl trec cu vederea: să separi copiii de părinți în urma unor mărturisiri făcute chiar de ei, de copii, are un efect devastator asupra tuturor, ÎN PRIMUL RÂND asupra copiilor denunțători. Aceștia vor trăi cu un copleșitor sentiment de vinovăție. Vinovăția că și-au trădat fatal părinții generează cu ușurință un nucleu nevrotic, poate chiar psihotic. La trauma inițială se vor adăuga în curând altele, mult mai grave și mai greu de reparat.

Și tot despre bătaie, dintr-o perspectivă principială.
Să nu se înțeleagă de aici că sunt pentru aplicarea corecțiilor fizice, însă nu pot să nu constat că vehemența celor care văd în palma la fund o crima abjectă apare adesea compensatoriu, printre acei părinți care nu reușesc să gestioneze franc și eficient relația cu propriul copil.

Aduc în discuție un singur scenariu, unul devenit destul de frecvent în România urbană de azi: părintele care se simte vinovat în fața copilului său, părintele care care se teme de copilul său și, prin urmare, îl răsfață. Pentru că stă toată ziua la serviciu (are de plătit rate la mașină și vacanțe), părintele ajunge seara acasă, paralizat de frică și copleșit de vinovăție în fața propriei odrasle. Cum s-o mai supere? Odrasla lui e singura sursă de afecțiune genuină, de fapt, singura sursă de bine suprem.

În virtutea unui mecanism extrem de insidios de spaimă și culpă în fața propriului copilul, părintele devine incapabil de decizii structurante, formatoare. Copilul pe care l-a nedreptățit trebuie re-îndreptățit acum compensatoriu, din plin. De aceea îl răsfață și-i îndeplinește absolut toate dorințele, renunțând la cea mai mică tușă disciplinară de teamă să nu-și pună odrasla în situația (inevitabil stresantă) de a se revolta. Acest părinte nu-și poate vedea copilul cu fruntea înnegurată. Ar fi prea mult pentru el. De fapt, pentru amândoi. Palma la fund, în ecuația asta, pare într-adevăr inacceptabilă.

Și atunci se naște retorica aceea compensatorie: "lasă copilul să se exprime!” pare a fi singura grijă pe care acest tip de părinte - nu mă feresc să-i spun hipster - o are (și e mândru că o are fiindcă îi pare extrem de onorabilă). Părintele hipster nu-și dă seama că, în felul acesta, nu-și încurajează deloc copilul "să se exprime” fiindcă exprimarea coerentă presupune ea însăși existența unei structuri. De fapt, copilul este încurajat să dea curs tuturor impulsurilor sale inevitabil haotice.

Părintele hipster uită - sau n-a știut niciodată - că orice copil, pe lângă nevoia de independență, mai are și altele - complementare, NU opuse: nevoia de disciplinare, de limitare, de structurare, de repere clare. De ce sunt acestea ignorate? Fiindcă pun părintele în situații complicate, jenante, iritante, stresante, lipsite de gratificație. Părintele hipster are nevoie să se uite în oglindă și să vadă un om minunat, un părinte oripilat de barbariile care au loc în familiile balcanice, un părinte aliat cu Barnevernet care scrie fudul și condescendent pe forumuri: “Bine le-a făcut" și "Îi bați, ți-i ia."

Cred cu tărie că nu bătaia este problema numărul 1 în familiile urbane din România. Ci răsfățul, incapacitatea părintelui de-și asuma un rol structurant în viața copilului său.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

49854 vizualizari

  • +35 (63 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 ianuarie 2016, 9:51)

    [anonim]

    • +29 (55 voturi)    
      ... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 10:34)

      pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui

      Totul pare dubios atunci cand vorbim de copii in Norvegia:
      1. luarea micutilor fara proces;
      2. absenta oricarui act oficial cu motivarea deciziei;
      3. autoritati care refuza sa raspunda presei;
      4. parinti care raman liberi (desi institutul cu pricina spune ca e vorba de abuz), asa cum bine ai observat;
      5. existenta unei institutii care nu poate fi controlata prin absolut nici o parghie legala sau administrativa.
      6. etc, etc, etc...
      • +13 (43 voturi)    
        se pare ca furtul copiilor devine afacere (Marţi, 12 ianuarie 2016, 10:54)

        linarel [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

        legala in norvegia. Guvernul norvegian nu poate forta femeile norvegience sa nasca si atunci fura copii din alte familii cu pretextul ca parintii fac abuzuri.
        • 0 (40 voturi)    
          ce prostie!! (Marţi, 12 ianuarie 2016, 13:41)

          Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui linarel

          Pai in cazul Bodnariuc "femeia" ESTE norvegianca!!
          Te-ai gandit mult pana sa scrii?
          • -3 (27 voturi)    
            voturi negative (Marţi, 12 ianuarie 2016, 14:50)

            frd55 [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

            as invita pe macar unul dintre cei 3 ce au dat voturi negative la mesajul codrutei sa explice de ce a facut-o. Mesajul doar a indicat faptul ca sotia este norvegianca. Sunt f curios.
            • +4 (10 voturi)    
              pentruca (Marţi, 12 ianuarie 2016, 21:16)

              adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui frd55

              mniku a scris ca "Guvernul norvegian nu poate forta femeile norvegience sa nasca si atunci fura copii din alte familii cu pretextul ca parintii fac abuzuri."
              Deci vorbea la general . Nu se referea la cazul particular al familiei Bondariuc.
              Tu ai gasit pretext sa-l ataci aratand ca este o familie mixta. Si cu ce contrazice afirmatia generala alui mniku , cazul particular? Sau tu vrei sa insiinuezi ca cei cinci copii au fost facuti ca urmare a obligarii spre procreere la care a fost supusa familia Bondariuc de catre guvernul Norvegian ? Nici asa nu merege. Din acest motiv ti-am dat minus . Am gresit ?
      • -9 (31 voturi)    
        pare.. (Marţi, 12 ianuarie 2016, 11:48)

        pehash [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

        singura diferenta fata de legea romaneasca este ca la ei copiii pot fi luati de acasa fara o decizie judecatoreasca. practic, e o strategie de tip "shoot first, ask questions later". discutabil? da. (personal nu sunt de acord). dubios? nu. legea e clara. parintii au facut deja apel la curtea superioara de justitie din Norvegia, dar pana la finalizarea procesului situatia ramane asa.

        in rest, totul pare "dubios" doar pentru ca la ei se respecta in totalitate interdictia de a face publice informatii in cazuri legate de minori. interdictie care exista si in Romania. institutia este controlata de autoritati. initial familia Bodnariu a facut apel la decizie la echivalentul unui consiliu judetean de la noi, dar a pierdut.
        • +9 (17 voturi)    
          Consiliu judetean e tot al institutiei (Marţi, 12 ianuarie 2016, 12:38)

          The Special One [utilizator] i-a raspuns lui pehash

          Nu e o curte judecatoreasca, deci ma indoiesc de impartialitate, sa o dea la intors pica rau institutia.
          • -6 (14 voturi)    
            cine este impartial?.. (Marţi, 12 ianuarie 2016, 13:44)

            pehash [utilizator] i-a raspuns lui The Special One

            poti fi sigur ca un judecator va fi impartial si o comisie oficiala nu va fi? pe ce te bazezi?

            din cate inteleg eu, consiliul ala nu este al institutiei. din contra, este cel care controleaza activitatea insitutiei. de-aia am si scris ca este echivelantul unui consiliu judetean. sunt alesi prin vot de catre populatie...
        • +14 (18 voturi)    
          nu doar (Marţi, 12 ianuarie 2016, 16:53)

          Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui pehash

          Mai sapa un pic pe net si ref alte cazuri. Justitia/politia a demontat cateodata motivul principal, insa decizia a fost de nereturnare copii. Noul motiv? S-au integrat deja in noua familile, interesul copilului primeaza, asta e.

          Cred ca sunt un fel de stat in stat, care a plecat de la niste principii corecte /cazuri concrete si a ajuns sa abereze ca sa-si justifice banii si timpul. Lipsa oricarui control, amplifica maxim asta.

          Apropo de cautat... este si o lista de "motive" din diferite cazuri, compilata de un prof norvegian.
    • -33 (71 voturi)    
      "O palma la fund poate fi considerata acceptabila" (Marţi, 12 ianuarie 2016, 10:52)

      Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui

      ei uite asta e problema... ca nu e acceptabila. dar noi traim in tara lui "merge si asa" SA DAI INTR-UN COPIL NU ESTE ACCEPTABIL !!!!!!!!!!!!
      • +28 (40 voturi)    
        .... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 11:14)

        tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

        nu e acceptabil, dar crezi ca luand brusc copiii din mediul lor , despartindu-i inclusiv de frati e o solutie buna pentru copilul respectiv? Nu stiu, poate consiliere o perioada, supraveghere etc., buget inteleg ca au ... urias. Interesul superior al copilului cum le place unora sa spuna ar trebui sa primeze.
      • +31 (49 voturi)    
        aham (Marţi, 12 ianuarie 2016, 11:25)

        mircearh [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

        pai pune aici un link ceva catre metodele alea alternative miraculoase prin care scoti o minune de om dintr-un copil doar vorbindu-i frumos si cumparandu-i tot ce vrea.

        Eu pana acum am vazut doar copii razgaiati , stridenti, incontrolabili sau imposibil de discutat cu ei fiind cu mintea imprastiata in orice directie mai putin parintele.

        Deocamdata o sa merg pe mana dlui psiholog care explica foarte clar rolul exercitarii autoritatii asupra copilului.
        • -14 (32 voturi)    
          sa inteleg (Marţi, 12 ianuarie 2016, 12:38)

          Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui mircearh

          ca bataia e singura solutie ?

          vezi ca le cam incurci... una e exercitarea autoritatii si alta e violenta.

          SA DAI INTR-UN COPIL NU ESTE ACCEPTABIL. iesit din evul mediu
          • +16 (22 voturi)    
            rectific (Marţi, 12 ianuarie 2016, 14:04)

            mircearh [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

            exercitatea autoritatii parintesti asupra copilului inclusiv prin gesturi fizice . Refuz sa definesc prin " violenta" actul de mustrare fizica cu rol nu de a provoca durere ci de a sublinia depasirea unei limite.

            dl psiholog a facut o observatie critica in textul de mai sus : violenta aia paguboasa care traumatizeaza intr-adevar un copil e definita atat prin gesturile fizice cat si mesajul conex transmis ( razbunare, rautate, nervi ) , mesaje pe care copii le percep.
          • +13 (23 voturi)    
            Mesaj (Marţi, 12 ianuarie 2016, 14:31)

            Eucris [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

            Ai probleme cu comprehensiunea. Nimeni, nicaieri nu a spus sau scris ca "bataia ar fi singura solutie". Mai citeste inca odata articolul si comentariul. Ti-a scapat mesajul.
            • +16 (22 voturi)    
              Nu i-a scapat mesajul (Marţi, 12 ianuarie 2016, 14:53)

              Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Eucris

              Dar n-are raspuns la intrebarea care i s-a pus - unul clar si fara echivoc - si-atunci schimba vorba.
              E o tactica veche de cand lumea, aplicata la nesfarsit si pe forumuri. Daca zici de-un politician ca-i corupt, imediat sar simpatizantii sai, "da' ce, ailalti sunt si mai corupti" etc.
              Banal.
          • +3 (5 voturi)    
            omule (Marţi, 12 ianuarie 2016, 17:00)

            Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

            nu vorbea nimeni de violenta impotriva copiilor ca mijloc de educatie. VIOLENTA IN EDUCATIE ESTE INACCEPTABILA.
        • +12 (26 voturi)    
          Articol (Marţi, 12 ianuarie 2016, 13:05)

          adro [utilizator] i-a raspuns lui mircearh

          Imi pare rau ca nu se pot da plusuri si la articole, eu i-as da vreo 100.
          • +10 (14 voturi)    
            Parlamentari + specialisti (Marţi, 12 ianuarie 2016, 14:10)

            adro [utilizator] i-a raspuns lui adro

            Echipa de parlamentari care se deplaseaza in Norvegia ar trebui neaparat sa includa specialisti romani compententi in domeniile psihologiei si cel legal, omologii celor implicati in gestionarea cazului familiei Bodnariu de acolo. Altfel, parlamentarii se duc intr-o simpla vizita de constatare.
        • -11 (23 voturi)    
          rezultatele nu sunt evidente? (Marţi, 12 ianuarie 2016, 13:47)

          pehash [utilizator] i-a raspuns lui mircearh

          copiii astia "rasfatati", "cu mintea imprastiata", din Norvegia par sa se descurce foarte bine in viata. Romania nu da semne ca ar fi gasit o solutie mai buna.
          • +10 (14 voturi)    
            Ro nu Norvegia (Marţi, 12 ianuarie 2016, 14:33)

            Eucris [utilizator] i-a raspuns lui pehash

            Psihologul a descris hipsterii din Romania. Ce probleme au norvegienii ca societate, nu stim suficient de bine. Pot fi diferiti temperamental, traiesc intr-un cadru diferit, etc.
            • -3 (5 voturi)    
              corect (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 1:24)

              revo [utilizator] i-a raspuns lui Eucris

              Multe tari nu sunt ca Norvegia si multe societati nu au problemele grele (afective, psihice, sociale) ale Norvegiei. Cu foarte putin timp in urma, HN a reluat de la ProTV o serie de informatii despre societatea norvegiana - o societate aparent bine organizata, dar in fond lipsita de sentimentele si comportamentele firesti, umane. Acei oameni sunt schiloditi sufleteste. Asa-zisa organizatie de protectie a copilului este una din expresiile starii de fapt.
              In seara asta au dat la TV un caz in care unei familii de indieni, stabilita acolo, i s-au luat copiii, fetita de 13 ani si baietel de vreo 2-3 ani, pt. ca baietelului i se dadea sa manance lapte din biberon. Faimoasa si infailibila institutie a considerat ca e hranit cu forta! Si, de asemenea, pentru ca tatal obisnuia sa mai doarma cu baietelul in pat. N-a contat ca era vorba despre diferente culturale si nu despre abuz sau neîngrijirea copilului.
              Asa ca le-au luat amândoi copiii! Dupa cativa ani, au reusit sa-si recapete copiii, dar numai cu ajutorul presedintiei indiene. Desigur, in acest caz nu ne putem astepta la implicarea marelui ciolanis, el insusi facand la un moment dat parte dintr-o mica afacere de profil.
          • +1 (7 voturi)    
            normal (Marţi, 12 ianuarie 2016, 16:55)

            Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui pehash

            inclusiv la rata sinuciderilor in randul tinerilor, cand descopera ca viata nu e roz ca acasa. Iar daca e sa vorbim de surse venit natiune, poate ar trebui sa vorbim si de anumite resurse naturale.
            • -3 (11 voturi)    
              ai fi uimit.. (Marţi, 12 ianuarie 2016, 17:52)

              pehash [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

              stam mai prost ca ei si la sinucideri... http://apps.who.int/gho/data/node.main.MHSUICIDE?lang=en

              iar daca e sa vorbim de surse de venit si resurse naturale, Kazahstan, Angola si Nigeria exporta mai mult petrol decat Norvegia, in timp ce Suedia si Danemarca nu au ce resurse sa exporte. un exemplu elocvent, cred eu, ca e mai importanta calitatea resursei umane..
              • +1 (3 voturi)    
                eh... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 19:23)

                Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui pehash

                Ideea era ca nu tot ce este vestic, sau nordic in cazul asta, este pefect si ok.

                La ei se pune problema suicidului (tentativelor) in randul tinerilor. Sttistica aratata de tine nu cuprinde tentativele si nu tine cont de varsta. In cazul de fata era vb sistemul educational care te arunca in viata, nu rata la banca ;)

                Am amintit si de resurse pentru ca tot aud ca indicator al unei societati pibul per capita. Pai arabii sunt cei mai cei mai, in cazul asta.
          • +4 (6 voturi)    
            Anders Behring Breivik (Marţi, 12 ianuarie 2016, 19:49)

            Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui pehash

            eu zic ca resultate sunt evidente, numai ca nu pentru tine...

            de flacaul asta ai auzit: Anders Behring Breivik? E un norvegian educat cu, si in spiritul institutie asteia, dupa norme "moderne".

            Te rog mai spune-ne cum statul e mai capabil sa educe decat familia care i-a dat viata.
            • -1 (3 voturi)    
              prost exemplu.. (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 8:48)

              pehash [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

              poate nu ai citit despre modul in care a fost crescut. daca la vremea respectiva ar fi functionat acelasi sistem, problemele din familia lui Breivik fiind deja cunoscute, el sigur ar fi ajuns in alta familie.. si asa nu mai mureau zeci de tineri..
              statul nu este "mai capabil" sa educe. nici nu o face. doar evalueaza capabilitatea familiei de a-l educa. "statul" asta tot din niste oameni e compus. poate ca la Barnevernet au tot un psiholog ca Mircea care decide?.. dar poate ca ala a vazut destule abuzuri la viata lui si nu mai vrea sa riste?..
          • +3 (7 voturi)    
            Pehash-ule (Marţi, 12 ianuarie 2016, 23:29)

            KostasP [utilizator] i-a raspuns lui pehash

            Tu ai idei putine da' fixe. O tii cu bataia este inacceptabila. Ai citit articolul de mai sus? Nu cred, ca altfel n-ai mai abera atata pe linga subiect.
            • -1 (5 voturi)    
              fiecare intelege cat poate (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 8:54)

              pehash [utilizator] i-a raspuns lui KostasP

              citeste tu din nou si arata-mi paragraful in care scrie ca bataia este "acceptabila". eu am vazut doar o pledoarie pentru cautarea de solutii care sa nu desparta copilul de familie atunci cand nu exista trauma severa. si daca tot ai gresit (si bataia e solutia cand gresesti), da-ti singur cateva palme..
      • -6 (34 voturi)    
        da (Marţi, 12 ianuarie 2016, 11:34)

        ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

        pentru ca sunt alte metode prin care poti sa comunici cu copilul.

        Nu se ajunge la palme daca parintii au atitudinea potrivita si astfel cooperarea cu copiul este operationala.

        Copiii pot sa fie lasati sa greseasca si cand inteleg ca atunci cand gresesc exista consecinte atunci vor alerga sa inteleaga si sa discute cu parintii lor.
        • +19 (31 voturi)    
          ce simplu (Marţi, 12 ianuarie 2016, 12:00)

          nano2k [utilizator] i-a raspuns lui ..13

          o sa imi las copilul sa moara de foame pentru ca nu vrea sa manance cu zilele, o sa astept sa vada el "consecintele"... doar ca va fi prea tarziu.

          mai ce teoreticieni pe-aici...
          • -13 (25 voturi)    
            cu alte cuvinte il bati ca sa manance?! (Marţi, 12 ianuarie 2016, 12:36)

            Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

            interesant ar fi daca s-ar putea urmari ip-urile de pe care se scriu aceste tampenii si s-ar lua masuri
            • +21 (29 voturi)    
              tu te citesti? (Marţi, 12 ianuarie 2016, 12:53)

              nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

              1. Iti dau eu IP-ul, daca vrei. Dar nu mai bine ne intalnim direct, nazi mic si curios? Asta cu IP-ul a fost tare, repede ai depune o plangere, asa-i? Tare lipsit de importanta te mai simti.

              2. Daca nu mananca, nu primeste dulciuri chiar de plange de mama focului de aud vecinii de pe strada.

              De mi-ai fi un vecin sigur ai da din papagal ce parinte oribil sunt, asa-i? Ca doar copilul plange la fiecare masa. Ai lua copilul la tine si l-ai indopa numai cu dulciuri ca sa ii faci bine, asa-i?
              • -8 (22 voturi)    
                sa nu o dam in penibilitati.. (Marţi, 12 ianuarie 2016, 13:53)

                pehash [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

                oricine poate face un copil, asta nu inseamna ca stie sa-l creasca.

                de ce ar plange copilul tau? l-ai invatat tu ca daca plange atunci cand vrea ceva, primeste? de ce ar plange dupa dulciuri? cine l-a invatat sa manance dulciuri? stiu personal exemplu de copil crescut fara zahar care la 6 ani, cand nu mai statea nimeni sa-i dea de mancare, nu poftea la dulciuri cu zahar si stia sa explice de ce nu sunt bune.
                mai e o poveste lacrimogena acum cu fetita care ar fi mintit ca o bat parintii ca sa fie data in grija altora pentru ca nu ii se cumparau jucariile pe care le dorea. e o drama, dar este si un exemplu clar de parinte care nu a stiut sa-si educe copilul.
                • +13 (19 voturi)    
                  Copilul are vointa libera? (Marţi, 12 ianuarie 2016, 14:32)

                  adro [utilizator] i-a raspuns lui pehash

                  Ma refer in mod special la cazul fetitei cu jucariile: Intotdeauna parintele e de vina? Copilul va avea intotdeauna o reactie previzibila, determinista chiar, la un input parental dat? Deci in orice situatie raspunsul copilului va fi definitoriu in a judeca calitatea de pedagog a parintelui? Copilul e un automat sau o fiinta libera?

                  Noi vorbim despre parinti diferiti (ca mentalitate). Dar ca sa fim realisti ar trebui sa vorbim si despre copii diferiti. Si cat de diferiti pot fi!
                  • -3 (11 voturi)    
                    intotdeauna.. (Marţi, 12 ianuarie 2016, 15:12)

                    pehash [utilizator] i-a raspuns lui adro

                    vrei sa spui ca un copil se naste mincinos?.. :)

                    da, sunt studii pe gemeni care au confirmat ca apar diferente de personalitate care nu pot fi explicate decat de mostenirea genetica, dar de aici pana la a afirma ca minte pentru ca asta e ADN-ul familiei (adica tot parintii sunt de vina.. :p) e cale lunga.
                    • +10 (12 voturi)    
                      Rolul copilului (Marţi, 12 ianuarie 2016, 16:17)

                      adro [utilizator] i-a raspuns lui pehash

                      Nu, ideea era ca si copilul are un rol in succesul sau esecul educatiei sale. Oricat de bun pedagog ar fi un parinte, nu poate educa un copil care nu doreste sa fie educat. Ideea ca parintele poarta intreaga responsabilitate pentu un esec pe umerii sai e gresita. Ar fi corecta doar in cazul in care copilul ar fi o simpla masina pe care o manipulezi, iar tu nu te-ai pricepe sa faci ce trebuie pentru a obtine rezultate pozitive. Realitatea e insa ca avem de-a face cu copii cu vointa libera, nu cu masini care se pot programa. Daca faci ce e corect in relatia cu copilul tau vei minimaliza posibilitatea de esec educational, dar nu o vei elimina niciodata. Atunci cand tu te comporti ireprosabil dar copilul nu se lasa educat, vina e doar a lui.

                      Tinand cont de asta, nu te poti baza doar pe comportamentul "fetitei cu jucariile" pentru a deduce ca parintii nu au stiut s-o educe.
                      • -3 (11 voturi)    
                        cum asa?.. (Marţi, 12 ianuarie 2016, 16:55)

                        pehash [utilizator] i-a raspuns lui adro

                        nu exista "un copil care nu doreste sa fie educat". ar fi un caz exceptional de copil al carui creier refuza sa functioneze.

                        poti sa spui ca nu esti singurul factor care afecteaza educatia copilului, ca mai sunt si alti indivizi cu care intra in contact, situatii neprevazute, mesaje din mass-media... toate pot contribui negativ, dar parintii sunt cei care vegheaza la echilibrul acestor stimuli. un copil pur si simplu nu poate refuza educatia. el tot timpul va invata din interactiunile cu mediul in care traieste. educatia este ansamblul tuturor acestor interactiuni. de exemplu, daca ii spui ca nu trebuie sa minta, dar isi da seama ca tu il minti cand ii spui ca vine mos craciun pe horn... atat vorba cat si fapta contribuie la educatia sa... tocmai l-ai invatat sa minta!!. tu o faci.. o va face si el. ce intelege un copil atunci cand ii spui ca nu are voie, dar vede alti copii care au voie? ca trebuie sa se ascunda de tine. ca intelege atunci cand il ameninti ca pleci si il lasi singur atunci cand nu vrea sa mearga acasa? ca te poate ameninta si el ca pleaca..

                        sunt multi care cred ca daca isi iubesc copiii este suficient. din pacate, nu este.
                        • +6 (8 voturi)    
                          Ocazii (Marţi, 12 ianuarie 2016, 20:10)

                          adro [utilizator] i-a raspuns lui pehash

                          Nu vorbim de un singur caz de copil al carui creier refuza sa functioneze. Vorbim de natura umana refractara, contradictorie si inconsecventa, proprie fiecarui copil si cu care are de-a face de cand se naste pana imbatraneste si moare, zi de zi. Astia suntem, ne confruntam cu noi insine, invatam cat traim... sau refuzam sa invatam, pentru ca suntem liberi sa facem si asta (si o facem des, din pacate). Si iata-ne deveniti adulti, discutand pe forumuri si invatand lucruri noi, sau dimpotriva, refuzand sa invatam dincolo de ceea ce ne inchipuim ca stim. Decizia ne apartine si nimeni nu poate fi responsabil in locul nostru.

                          Se intelege de aici ca un copil nu e doar rezultatul cumulat al factorilor genetici si a celor de mediu. Este si ceea ce ALEGE sa fie incepand cu momentul in care devine suficient de constient de sine si de cei din jur. Oricat de limitata e aceasta alegere, chiar si la varste mici, ea il indreapta in timp intr-o anumita directie, care poate merge in sensul educatiei primite sau in ciuda ei.

                          Ma bucur ca exista parinti care sunt preocupati sa acorde o educatie perfecta copilului, care sa compenseze pe deasupra si factorii sau stimulii negativi cunoscuti (si poate altfel incontrolabili) din mediul sau. Cred ca doar asa iti faci datoria cu adevarat ca parinte. Dar ideea ca unui copil i se poate planifica o educatie asa de bine personalizata incat sa-i determine _automat si fara posibilitate de alegere din partea lui_ un comportament pozitiv, e o pretentie FALSA!! Sa crezi asta inseamna sa iti inchipui ca il poti constrange perfect si deci MANIPULA.

                          Poti constrange un om la nivelul logic al argumentatiei, il poti insufleti cu exemplul tau pozitiv, dar comportamentul (chiar daca i-l constrangi o perioada) ramane in final alegerea sa. Chiar daca ar exista o educatie perfecta, ea nu este un dresaj personalizat, ci o serie de ocazii personalizate de a invata, ocazii care ii deschid calea unei alegeri, dar nu ii dau branci intr-acolo.
                • +7 (19 voturi)    
                  Asta e o minciuna, sau doar o exagerare? (Marţi, 12 ianuarie 2016, 15:02)

                  Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui pehash

                  Ma refer la copilul care "la 6 ani, cand nu mai statea nimeni sa-i dea de mancare, nu poftea la dulciuri CU ZAHAR"...
                  Mai, sa fie, al naibii de destept plodul asta, care la sase ani face distinctie clara intre dulciurile cu zahar si cele fara, ba mai stie sa si explice de ce nu-s bune alea cu zahar...
                  Presupun ca biochimia nu mai are niciun secret pentru el si mai presupun si ca-i al dvs. copilul asta genial, nu?
                  Pereche doar cu pustoaica din Norvegaia, care la aceeasi varsta i-a declarat directoarei ca "indoctrinarea religioasa ii impiedica dezvoltarea".
                  Haideti s-o lasam balta, ca tot vorbeati de penibilitati. Pe un forum Internet, de la adapostul anonimatului, oricine poate scrie orice povesti cu pesti. Va spun eu sigur ca stiu personal un pusti de trei ani care la gradinita le explica alorlati rolul educativ al unei palme parintesti la fund.
                  • -4 (10 voturi)    
                    e asa de greu de crezut?.. (Marţi, 12 ianuarie 2016, 16:03)

                    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

                    nu este al meu, nu este nici geniu, dar povestea este reala.

                    cat despre uimirile tale ref la ce poate intelege un copil normal de 6 ani, mi-e mila de tine si de copiii tai... vad des prin parcuri copii crescuti de bunice isterice, al caror unic rol este sa-i repete bietului copil non-stop ca NU are voie nimic si trebuie sa fie "cuminte". cu asa educatie.. mai bine il dai spre adoptie...
                    • +4 (10 voturi)    
                      Multumesc frumos pentru compatimire (Marţi, 12 ianuarie 2016, 17:19)

                      Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui pehash

                      In rest, a se citi mesajul meu de mai sus referitor la schimbatul vorbei.
                  • -1 (7 voturi)    
                    .... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 18:02)

                    tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

                    Ce e asa deosebit? La 6 ani merg la scoala si discuta lucruri din astea cu invatatoarea. Au inclusiv in manualul de dezvoltare personala astfel de fise. Inclusiv la radio(Itsy Bitsy) sunt discutii pe astfel de teme. Dar cum spuneam, multi pe-aici isi dau cu parerea desi nu au copii sau nu prea stiu cum se comporta un copil de o anumita varsta.
                    • +4 (10 voturi)    
                      Nu sunteti singurul care are copii (Marţi, 12 ianuarie 2016, 18:18)

                      Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

                      Inteleg ca si dvs, cunoasteti copii capabili sa diferentieze la sase ani, cande nici nu stiu sa citeasca, care-s dulciurile CU ZAHAR si care fara? Si care stiu si de ce unele-s bune (pana la proba contrarie) si celelalte nu?
                      Atunci, ce sa zic, probabil asa o fi, sunt eu depasit de vremuri.
                      • -3 (5 voturi)    
                        .... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 21:55)

                        tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

                        Da. Cei mai multi citesc la 6 ani, totusi! Daca va uitati pe statistici veti vedea ca sunt destui copii care merg la scoala in clasa zero fara a avea inca 6 ani impliniti. Prin statistici ma refer la datele publicate de cei de la CMBRAE(pt Bucuresti) referitor la numarul de copii evaluati psihosomatic. Pentru cei care nu au 6 ani este necesara evaluarea psihosomatica pentru a fi primiti in clasa zero. Ce vreau sa zic este ca mi se pare perfect normal ca exista destui copii care sa stie astfel de lucruri la 6 ani in mediul urban.
                        • 0 (0 voturi)    
                          Cei mai multi (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 21:11)

                          adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

                          citesc la 6 ani ? Mi-am amitit de Ponta care zicea ca majoritatea copiior din Romania au tablata, laptop.
                • +1 (7 voturi)    
                  dupa cum vorbesti (Marţi, 12 ianuarie 2016, 19:54)

                  Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui pehash

                  dupa cum vorbesti trag concluzia ca nu ai copii si vorbesti doar din ce ai auzit/citit.
                  Probabil ca de asta si crezi ca e OK sa rapest 5 suflete de langa familie, si chair sa intrerupi alaptarea aluia mai mic (asta din urma e aproape crima).

                  Eu as fi mai rezervat in a explica altora cum se crec copii, habar nu ai nici de psihologia lor nici de cum sa o corectezi.
              • -8 (18 voturi)    
                ai cam intors-o... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 14:04)

                Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

                si DA. Daca as sti ca iti bati copilul inidferent de motive, te-as reclama si cu siguranta ai avea probleme cu legea chiar si in Romania. Daca sa reclami violenta inseamna ca esti nazi atunci eu sunt nazi.

                Si atentie... daca te muti vreodata intr-o tara civilizata nu posta comentarii pe net pro violenta in familie. E posibil sa ajungi seara acasa si sa o gasesti goala. Sunt tari in care poti fi tras la raspundere pt ce scrii pe net. E un sfat util zic eu... Si familia cu pricina probabil a crezut ca in lumea civilizata legile sunt facute doar sa fie pe hartie.
                • +5 (13 voturi)    
                  stat nazi (Marţi, 12 ianuarie 2016, 14:27)

                  Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

                  ce-ti mai place mai "eu sunt" statul nazi (sua comunist) ca-i tot dracu ala.

                  Bine naibii ca traiesc intr-un stat normal, care nu "pune botul"la toti ratacitii de pe net care se cred "justitiari".
            • +25 (27 voturi)    
              ip de luxemburg , e bun? (Marţi, 12 ianuarie 2016, 13:46)

              Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

              uite ca eu iti dau Ip-ul din prima.
              SI culmea, traiesc intr-o tara care desi mica, apara familia cu orice, pret si culmea exista si protectia copilui.

              Si stii cum reactioneaza? Se primeste "sesizarea", se face aancheta, parintzii sunt tinutzi sub observatie 8fucntie de gravitate minim o luna) , copii raman in acelasi mediu iar daca sesizarea e proatsa, se cauta ala de a facut sesizarea si se da amenda drastica...dar sesizarea este intemeiata, se ia copii (daca-s frati se duc in acelasi loc) iar paritnzii dupa o anumita parioada (dara fapta nu afost grava) isi pot revedea copiii.

              De cele mai multe ori, multe sesizari sunt nefondate iar cazurile in care parintzii sunt total decazuti din drepturi, sunt f. f. rare.

              Cam asta actioneaza un stat normal, care pune interesele viitorilor cetateni mai presus de interesele lor naziste.
            • +8 (16 voturi)    
              tu ai (Marţi, 12 ianuarie 2016, 17:04)

              Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

              o fixa bai nene cu bataia. Am impresia ca ai cam incasat-o cat erai mic. Daca e asa, imi pare rau sincer ca ai ramas cu sechele.
          • -5 (25 voturi)    
            nu moare!! (Marţi, 12 ianuarie 2016, 13:47)

            Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

            EXACT asa se procedeaza: nu mananca? ii spui frumos si zambind "sa-ti fie de bine", strangi masa si urmatoarea masa... la ora stabilita pentru toti!
            Metoda da rezultate de-a dreptul miraculoase ;)
            • +6 (20 voturi)    
              Codurtza mami, fa copii (Marţi, 12 ianuarie 2016, 13:51)

              Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

              si apoi vino sa ne explici cum iti lasi tu copilul flamand ca sa il invetzi sa manance".

              Ia vezi asa, medical, cam ce se intampla dacaun copil nu mananca o zi intreaga, si apoi revino (sau macar fa-ti tie teste, daca ai mintea asa creatza).
              • +1 (13 voturi)    
                genial.. (Marţi, 12 ianuarie 2016, 17:09)

                pehash [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

                "fa copii". altfel nu o sa stii ce se intampla? pai ai putea sa afli de la un miliard de indivizi de pe acest pamant, printre ei si cateva sute de milioane de copii, ce se intampla daca nu mananci o zi intreaga.

                dar codruta nu spune sa-l tii nemancat, doar ca atunci cand nu vrea sa manance este mai bine sa astepti pana i se face foame, nu sa-l iei la palme cand iti spune nu-i este foame...
                • +6 (12 voturi)    
                  geniala pe net (Marţi, 12 ianuarie 2016, 17:24)

                  Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui pehash

                  premisele problemei expuse erau "copilul nu vrea sa manance" din varii mtove (si nu ca nu ii este foame cand vrei tu.) si da, daca ai avea copii sau macar ai citi o carte despre psihologia copilului ai descoperi (in cazul tau, cu stupoare) ca unii copii folosesc "mancarea" ca "arma" de raznuare.

                  Vad ca nu faci diferentza intre o corectie "o palma" si "a-l lua la palme" dar na, e de inteles.

                  cand vei avea proprii copii(si mai ales din aia mai "dificili") sa nu mi te plangi..

                  Si aporpo, comportament de copil care se tranteste pe jos prin magazin ca nu ii iei nu stiu ce, e de ne acceptat pt. mine (asemni ala de umbla pe la mese aiurea prin restaurant, vorbeste tare, sau deranjeaza pe toti ceilalti din jur).

                  Nu mi-am d.batut copila niciodata, insa da, recunosc, cand greste ridic totnul cu o nota si se aplica pedepse (gen fara televizor, fara jucarii, fara prietene, a anumita perioada de timp).
                  Conform standardelor locale (neromenesti) suntem parintzi model, conform standardelor norvegiene, ar trebui sa raman fara copii, imediat.

                  Despre asta discutam aici (cel putin eu). SI nu apologia bataii (cum multi cu logica de un neuron, ar crede).
                  • -2 (6 voturi)    
                    destept copil.. (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 9:03)

                    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

                    oare nu foloseste mancarea "ca arma" de razbunare pentru ca tu i-ai oferit ocazia?
                    unul care nu a fost niciodata obligat sa manance oare ar face la fel? dar unul care abia are ce manca?
                    nu toti copiii sunt la fel.
                    la fel si ala care se tranteste pe jos prin magazin... cam de cate ori crezi ca trebuie sa cedezi in fata copilului ca sa invete ca asta este solutia?..
                    desigur, mai cedam si din oboseala sau neatentie, nimeni nu e perfect si nu spun ca eu as detine metoda ideala de crestere a copiilor, dar cred ca daca am porni din start cu totii de la premiza ca noi suntem cei care gresim, nu copiii, ar deveni evident ca este aberant sa-l bati cand nu face exact ce ti-ai dori...
                    • +2 (4 voturi)    
                      pehas (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 14:20)

                      nano2k [utilizator] i-a raspuns lui pehash

                      las-o moarta, nene, ca dovedesti ca esti total pe langa subiect, vrei numai sa iriti si sa gasesti nod in papura oricui si oricum.

                      big ignore din partea mea pe tema asta.
                      • -3 (3 voturi)    
                        clar (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 16:48)

                        pehash [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

                        bate-l in continuare. cu putin noroc poate nu o sa-ti intoarca favorul..
                • +2 (10 voturi)    
                  .... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 18:08)

                  tirolez [utilizator] i-a raspuns lui pehash

                  NU, Codruta a spus ca va manca la ora stabilita pentru toti, NU cand ii va fi foame. Asta din carti si teorie. In realitate, un copil nemancat (acum depinde si de varsta) devine din ce in mai irascibil. Vorbim de aproape 8 ore NEMANCAT?! OK... succes! Nu mai zic ca in Norvegia pentru o astfel de tortura ti-ar lua copilul :).
                • +3 (7 voturi)    
                  Bai, mestere (Marţi, 12 ianuarie 2016, 23:46)

                  KostasP [utilizator] i-a raspuns lui pehash

                  Da pe toate le stii, ca un om mare. Nu vrei sa te angajez bona la mine acasa. Dar trebe sa te previn ca daca-l lasi nemancat o zi intreaga, cand vin acasa va bat pe-amandoi.
            • +10 (18 voturi)    
              Al meu (Marţi, 12 ianuarie 2016, 14:03)

              The Special One [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

              Poate sa stea o zi intreaga fara sa manance, nu o masa (da sare toate cele 3 mese) !!! Unii copii au vointa mai mare ca altii...
            • +8 (12 voturi)    
              cu grija (Marţi, 12 ianuarie 2016, 14:36)

              Eucris [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

              Pt asa ceva, in Norvegia se i-a copilul, ca il lipsesti de nutrimente ...
            • +10 (16 voturi)    
              corectitudinea politica o sa va ia copiii ! (Marţi, 12 ianuarie 2016, 15:38)

              Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

              Mergea pana sa o divulgi. Acum au aflat "corectii politici", asa ca asteapta-te ca intr-o buna zi, sa-ti bata la usa Autoritatea Tutelara,( chemata de vreun mic nazi de-asta de vrea IP-uri ) si o sa te ia la intrebari ca de ce-ti infometezi copilul, de ce il abuzezi economic, psihologic, emotional,etc, o sa-ti tot citeasca din lege. PS Trebuie sa fim impotriva violentei de orice fel ! Dar si a exagerarilor NESABUITE !
            • +5 (15 voturi)    
              "Nu moare"?? (Marţi, 12 ianuarie 2016, 15:57)

              OutsideThisBox [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

              Deci nu esti de acord cu violenta, dar folosesti tortura. Daca erai in Norvegia, iti luau copilul.

              "Nu moare"?? SI vrei sa asteptam pana moare? Ai uitat ca asta iti era logica?
        • +11 (25 voturi)    
          Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 ianuarie 2016, 12:19)

          [anonim] i-a raspuns lui ..13

          • +9 (19 voturi)    
            Intr-adevar (Marţi, 12 ianuarie 2016, 13:30)

            MPopa [utilizator] i-a raspuns lui

            Cei mai vocali si intransigenti comentatori par a fi si cei care n-au nici o experienta practica. Vezi si cazul Simonei Tache care a publicat un articol cu accente iacobine fara sa aiba cea mai mica idee despre ce presupune sa cresti un copil. Sa-l cresti tu, nu bona sau bunicii.
          • -1 (15 voturi)    
            intrebare (Marţi, 12 ianuarie 2016, 13:57)

            pehash [utilizator] i-a raspuns lui

            am si eu una pentru tine: daca psihologul care a scris acest articol nu are nici un copil, scade valoare opiniei sale?.. inseamna cumva ca vorbeste din "imaginar"?

            poti sa cresti 10 copii si sa-i cresti pe toti prost...
            • +7 (13 voturi)    
              Intrebarea nu e buna (Marţi, 12 ianuarie 2016, 14:41)

              Eucris [utilizator] i-a raspuns lui pehash

              Una este sa fi un psiholog competent sa zicem fara copii si alta sa fii un psiholog incompetent cu sau fara copii. In fiecare profesie sunt oameni bine pregatiti si mai putin pregatiti.
              • 0 (16 voturi)    
                competenta.. (Marţi, 12 ianuarie 2016, 15:14)

                pehash [utilizator] i-a raspuns lui Eucris

                corect. deci suntem de acord ca valoarea opiniei nu depinde de numarul de copii pe care i-a crescut. atat vroiam sa spun..
        • +2 (6 voturi)    
          Relatie (Marţi, 12 ianuarie 2016, 13:24)

          adro [utilizator] i-a raspuns lui ..13

          De acord cu atitudinea parintelui. Dar mai depinde si de copil. Nu toti copiii sunt la fel. Nu toti copiii raspund la o atitudine logica si cooperanta. Si nu toate consecintele greselilor trebuiesc testate de copil, in ideea ca va invata din ele. Ar fi catastrofal.

          O teorie a relatiilor care e gandita doar cu parintele in minte poate parea atractiva, insa doar pe hartie. Realitatea e ca o relatie are intotdeauna 2 poli.
      • 0 (14 voturi)    
        in lumea ta nu e acceptabil.. (Marţi, 12 ianuarie 2016, 12:52)

        Dnn [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

        https://en.wikipedia.org/wiki/Corporal_punishment_in_the_home#/media/File:Corporal_punishment_in_Europe.svg

        In rest Franta, Italia, UK, Elvetia, Belgia au alta parere. Dar probabil sunt si ei ceva inapoiati.

        Sau poate ai tu complexe de inferioritate?
        • 0 (6 voturi)    
          statistica (Marţi, 12 ianuarie 2016, 20:04)

          Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui Dnn

          Eu zic sa ne uitam putin mai atent la date:
          - populatia norvegiei e de ~5milioane locuitori
          - numarul de copii instrainati anual de Barnevernet e ~10mii

          Tu concluzie tragi de aici? Eu ca fie:
          - poporul Norvegian nu e asha de "civilizat" e cat ni-l inchpuim: cum e posibil sa fie asha de multe abuzuri?!
          - fie poporul e civilizat, dar nu ar trebui sa fie atatea abuzuri la populatie asta asha de mica.

          Sunt totusi 6 copii luati la ~1000 de familii... tie ti se pare ok?
          • +4 (4 voturi)    
            nu ai citit comentariul (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 9:37)

            Dnn [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

            si nici nu ai accesat link-ul.

            ciudatul de mai sus zicea ca nici un fel de corectie fizica nu e acceptabila. I-am aratat ca in mare parte din lume e exact pe dos: link-ul zice ca in SUA si UK corectia fizica e cultural acceptata de 61 respectiv 80 % si nu exista legi care sa o interzica. Abuzul e alta poveste.

            Mai gasesti tot la acelasi link si o harta a Europei cu tarile ce accepta corectie fizica aplicata acasa.

            Desigur, pentru cei cu mintea ingusta orice corectie fizica =abuz si daca gandesti altfel esti maimuta est europeana.
      • +5 (7 voturi)    
        Daca ai (Marţi, 12 ianuarie 2016, 21:20)

        adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

        un copil de 2 ani si-l vezi ca vrea sa bage un obiect metalic in priza , ce faci ? Cum ii explici ca 220 v e priculos? Ii faci teoria curentului electric alternativ si va intelege ? Sau ii dai o palma la fund si ii spui:
        - " Nu e voie !"
        • -2 (6 voturi)    
          Deci, daca copilul nu poate intelege (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 4:12)

          dbdb [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

          conceptul respectiv, il bati? asta e solutia ta? Nu poti sa-i spui, nu e voie, fara sa-l bati? dar daca e mai mic de 2 ani, inca se taraie de-a busilea pe jos si nu intelege ce vorbesti cu el, si face ceva ce ii pune integritatea in pericol, tu, ADULT fiind, il bati?! Dar tu, ADULT fiind si cunoscand pericolele care exista in mediul in care te pregatesti sa-l cresti, nu te gandesti sa-i protejezi viata, in asa fel incat sa nu fie nevoie sa-l caftesti, gen sa schimbi prizele cu unele safe pentru copii, sa nu-i lasi la indemana obiecte periculoase?
          • 0 (0 voturi)    
            Nu inteleg (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 21:24)

            adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui dbdb

            nebunia celor de teapa ta ! Noi, cei normali, scriem " o palma la fund " , voi cei cu mintile ratacite citit " bataie "!
            • 0 (2 voturi)    
              Interesanta abordare ai... (Joi, 14 ianuarie 2016, 15:46)

              dbdb [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

              Nu de alta, dar, de ex. maica-mea, care ne-a batut de ne-a rupt in copilarie, refuza sa accepte si sa recunoasca asta si acum, dupa peste 40 de ani! ne spune si acum ca ni s-a parut si ca aveam din copilarie, tendinta sa exageram si sa mintim. Noi, in schimb, "copiii", care ne vedeam unii altora vanataile, ne aducem aminte altfel lucrurile. Maica-mea spune ca ne dadea "cate o palma, pentru ca minteam". Nu's cum dracu', da' noi aveam vanatai de la curea, umeras de lemn, andrele, cucuie de la datul cu capul de perete, dusumea si mobila sau smocuri de par rupte din cap. Le explicam colegilor la scoala, cand vedeau urmarile palmelor, ca am cazut pe scari. Intradevar, minteam.
    • +4 (8 voturi)    
      acolo in norvegia (Marţi, 12 ianuarie 2016, 20:04)

      giigi [utilizator] i-a raspuns lui

      e corporatie serioasa. gandeste-te ca vine Decembrie, bonusuri, analize de performanta, alea alea, cum sa iesi prost la planul cincinal. mai poti pierde timpul cand trebuie sa fii primul pe departament?
      • +1 (1 vot)    
        exact (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 15:38)

        Uroborus [utilizator] i-a raspuns lui giigi

        Lucratorii din domeniu social sunt evaluati dupa multe criterii, dar primul si cel mai important este numarul de cazuri - caseload. Am avut un prieten care a trecut prin asta, iar ulterior, lucrand intr-un serviu social, am avut contacte cu asistentii sociali de la Children's Aid Society . Nu cred ca am vazut un imobil mai impozant detinut de un serviciu social aici. Copii (clienti) putini, conditii de munca super. Nu tu droguri sau prostitutie. Misto job.
  • +25 (35 voturi)    
    Exact asta vorbeam cu soţia (Marţi, 12 ianuarie 2016, 9:55)

    TurmentatuTheThird [utilizator]

    Exact asta vorbeam cu soţia de dimineaţă. Oare cât de stresant poate fi pentru un copil să fie luat de lângă părinţi? Oare merită o palmă la fund făcută pentru o prostie ca acel copil să fie luat de lângă părinţi?

    În cazul meu, recunosc, mai dau o palmă la fund copilului. Dar numai în cazuri grave. În momentul în care îi spun: Nu mai arunca cu mingea în casă, că o loveşti pe E (E fiind surioara de 10 luni). Încetează 10 minute după care începe iar, când nu suntem atenţi. La un moment dat, inevitabilul se întâmplă... atunci o palmă la fund şi 5 minute de stat pe scaun cuminte rezolvă problema. După 5 minute chiar el se duce să-şi ceară scuze surioarei lui.

    Oare pentru un asemenea gest merit să-mi fie luat copilul? Sau că nu-i iau mereu toate bomboanele sau jucăriile pe care le vrea, iar el face scandal? În cazul ăsta îi explic de ce nu-i iau... nu e nici o palmă.

    Pe de altă parte, înţeleg că alţi părinţi îşi bat copiii cu cureaua, sau când eram mic, furtunul de la maşina de spălat. Pentru asemenea cazuri, înţelege măsura.

    Mama întotdeauna mi-a zis: palma o dai tu, cu mâna ta, ca să te doară şi pe tine (deşi durerea e mai mult psihică).
    • -22 (32 voturi)    
      eu ti-as lua copilul si pt o palma (Marţi, 12 ianuarie 2016, 12:40)

      Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui TurmentatuTheThird

      exista alte solutii.. palma e cea mai facila si lasa metoda...

      imi pare rau ca pana si parintii din ziua de azi fac asta... eu am fost crescut acum multi ani fara nicio palma... si nu am ajuns rau
      • +15 (21 voturi)    
        .... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 13:21)

        tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

        Si unde l-ai duce pe acel copil? Bine, e clar ca NU ai copii. Stii ca in Romania nu se despart fratii la adoptie decat in cazuri exceptionale? In Romania aia medievala. E adevarat ca asta ii face oarecum mai greu de adoptat.
        Nu-mi bat si n-am de gand sa-mi bat copilul, dar n-am cum sa fiu de partea barnevernet in aceasta situatie. Si daca se rezolva, copiii vor ramane marcati MULT timp.
        • -8 (22 voturi)    
          am copii (Marţi, 12 ianuarie 2016, 13:57)

          Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

          nu i-am batut si nu ii voi bate vreodata. nu am luat bataie de la parintii mei care m-au crescut acum multi ani. copiii mei sunt ascultatori pt ca stiu sa vorbesc cu ei si pt ca imi petrec fff mult timp sa le explic orice lucru oricat de greu ar fi si oricat de lipsit de rabdare sau chef as fi. copilul nu este o obligatie. daca nu te crezi destul de rabdator sau de capabil, nu ii fa. simplu

          ce faci cu copiii acestor familii? ii plasezi in niste familii care sunt capabile sa ii creasca cu dragoste si fara violenta fizica sau verbala. pe termen lung sunt sigur ca e cea mai buna solutie

          parinte nu esti doar pt ca ai facut un copil. parinte esti daca iti educi copiii bine si fara violenta.
          • +16 (22 voturi)    
            Gresiti flagrant ! (Marţi, 12 ianuarie 2016, 15:06)

            Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

            Unde gasiti familiile alea model ? Pe ce lume traiti, daca vi se pare normal sa distrugeti o familiei, pentru o palma la fund ?
            • -14 (20 voturi)    
              ce familie ? (Marţi, 12 ianuarie 2016, 16:23)

              dagenia [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

              ce chestier e aia care-si spune "familie" dar te invata ca bataia e buna? ce intelege copilul dvs cand il bateti ? ca ala care e mai mare poate face orice, inclusive sa il bata pe cel mai putin puternic ... asta DA lectie de viata !

              bafta - scrieti o carte despre parenting, ca se vede treaba ca sunteti specialist :)
      • +9 (15 voturi)    
        "O, sancta simplicitas" ! (Marţi, 12 ianuarie 2016, 16:14)

        Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

        Intrii pe un teren "nesigur" cand te-apuci sa comentezi " din carti" despre copiii,( pt ca tu nu ii ai inca pe ai tai), iar cand mai folosesti pe post de argument irefutabil situatia propriei tale persoane, fara suparare, devii complet neserios.
        • -3 (5 voturi)    
          Deci, "eu sunt" spune ca n-a primit (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 4:17)

          dbdb [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

          bataie de la parinti si ca-si creste proprii copii fara sa-i bata. Si asta e "comentat din carti" pentru tine si e clasat ca argument complet neserios! Noaptea mintii!
  • +21 (33 voturi)    
    :(( (Marţi, 12 ianuarie 2016, 10:00)

    tirolez [utilizator]

    Sa vedeti acum ce ploaie de critici va luati. Ma recunosc si eu in tendinta asta de a ceda in fata copilului, din graba (cand sta 5 minute dimineata sa-si lege sireturile, hai ca ti le leg eu ca intarziem etc.), din comoditate, mai stiu eu din ce. Dar tocmai, ca parinte, refuz sa cred ca acei comentatori care sunt de partea autoritatilor norvegiene sunt totusi parinti. Cum sa fii de acord sa desparti 5 frati si sa iei un sugar de langa mama?! Mintea mea nu concepe trauma mai mare.
  • +39 (57 voturi)    
    Copii sunt ai statului (Marţi, 12 ianuarie 2016, 10:08)

    Victtor [utilizator]

    Copii nu apartin parintilor, statul are dreptul sa ii ia atunci cand acestia nu respecta legile.
    Turnatoria este foarte buna, ea s-a dovedit utila si in perioada lui Stalin. Multi parinti ostili statului au fost retinuti pe baza declaratiilor date de copii.
    Statele socialiste sanatoase au nevoie de o generatie puternica de turnatori orfani.
    Acesti tineri se pot dedica in totalitate idealurilor revolutionare.
    • +15 (25 voturi)    
      ... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 10:48)

      pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

      Sper ca umorul tau negru sa fie inteles...
      Ai plusul meu.
    • +5 (7 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 ianuarie 2016, 12:36)

      [anonim] i-a raspuns lui Victtor

    • -6 (16 voturi)    
      chestie de Constitutie (Marţi, 12 ianuarie 2016, 13:56)

      Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

      Nu-ti place -> te stabilesti in alta tzara
      • +3 (11 voturi)    
        nu e chair asha (Marţi, 12 ianuarie 2016, 20:11)

        Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

        exsta niste drepturi ale omului pare nici un stat nu le poate incalca, oricat le ascunde in spatele unor legi. Nu e chiar asha de simplu cum zici.

        Banuiesc ca nu folosesti acelasi argument cand vine vorba de drepturile femeilor in statele arabe, nu?
    • +7 (15 voturi)    
      "Copiii sunt ai mei, Mihai!" (Marţi, 12 ianuarie 2016, 15:17)

      Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

      Replica lui Sergiu Nicolaescu catre Amza Pellea, primul in rol de nu-sh ce pasa sau bei, celalalt intruchipandu-l pe Mihai Viteazul.
      Si, sa vezi dracie - turcul avea de fapt PERFECTA dreptate sa ia copiii, cel putin in lumina inaltatoarelor idealuri promovate de Barnevernet si de ciracii sai de pe toate meridianele - cu cateva secunde inainte de replica antologica, Mihai tocmai ii carpise o palma zdravana unuia din copii (care se pregatea sa-l injunghie pe altul).
      Presupun ca in brava noastra lume noua un parinte adevarat, cum avem cateva exemplare si pe-aici, in niciun caz nu si-ar brusca fiul care se pregateste sa taie beregata sora-sii mai mici (sau "doar" sa-i scoata un ochi), ca asa a vazut el in filme, jocuri, si, de fapt, cam peste tot, Fereasca Dumnezeu, s-ar putea sa-i lase vreo vanataie, iar Barnevernet-ul si turnatorii de ocazie vegheaza!!! I-ar spune doar sa lase jos cutitul, sa nu cumva sa se raneasca - sau, si mai rau, sa se murdareasca de sangele bebelusului.
    • -3 (9 voturi)    
      si tu ai fost al nimanui ... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 16:24)

      dagenia [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

      ... asta se vede clar :)
  • +26 (38 voturi)    
    felicitari (Marţi, 12 ianuarie 2016, 10:13)

    mita sucila [utilizator]

    Am fost surprins sa constat ca hotnews permite si altor pareri sa patrunda spre cititori
    Felicitari celor care au decis publicarea acestui articol si autorului
    Desi incomplet (dar cand poate fi vorba de asa ceva in psihologie ?:) ), aduce mult mai multa claritate decat ce am intalnit pana acum in presa
    Cuvantul cheie : relativ. Fiecare situatie trebuie abordata in parte. Dar asta e foarte greu, pentru ca e nevoie de institutii mature, in care sa fiinteze oameni competenti/maturi emotional si intelectual.
    In acest moment extrem de multa suferinta se intampla - mult mai multa decat ajunge in presa.
  • +27 (45 voturi)    
    superba argumentatie (Marţi, 12 ianuarie 2016, 10:21)

    mircearh [utilizator]

    Foarte binevenita argumentatia specialistului.
    Problema e ca in continuare vor persista cele 2 categorii autiste de opozanti :
    - cei care asimilieaza orice palma, strangere de urechi sau strigat violentei extreme ( diferenta fiind explicata cat se poate de clar in text ) si care in continuare se vor crede niste zei in parenting obligati de soarta sa traiasca intr-o societate medievala care e cah :)
    - cei care o tin langa cu " respectarea legilor si specificului norvegian " , iar daca nu-ti convine ( tie ca emigrant ) , intoarce-te inapoi ca nu esti demn de bunatatea dumnezeiasca pe care scandinavii au binevoit sa ti-o arate - de parca romanii bodnariu si restul stateau in norvegia pe ajutor de somaj si nu erau cetateni functionali, muncitori si platitori de taxe.
    • -12 (38 voturi)    
      o palma data sotiei e violenta ?! (Marţi, 12 ianuarie 2016, 10:55)

      Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui mircearh

      orice palma sau strangere de urechi ESTE VIOLENTA.

      Daca acesti oameni erau "cetateni functionali" respectau legile.
      • +11 (17 voturi)    
        .... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 11:11)

        mircearh [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

        ne invartamin in jurul cozii.

        Toti suntem de acord ca pentru violenta gratuita si abuz se impune separarea copil-parinte / sotie-sot etc.

        Problema e cu corectiile fizice si verbale ( diferenta este explicata in text ) care NU POATE FI si este anti crestin, anti uman sa se constituie in motiv pentru separarea copiilor de parinti.
        • -8 (16 voturi)    
          dar nu ii dai o palma sotiei fara motiv (Marţi, 12 ianuarie 2016, 12:42)

          Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui mircearh

          deci nu e violenta gratuita. Ii dau cate o palma asa meritat... ca vb mult, ca nu se misca mai repede cand iesim din casa, ca nu asculta...

          Deci, o palma data sotiei e sau nu violenta?
          • -3 (11 voturi)    
            ii deranjezi inutil.. (Marţi, 12 ianuarie 2016, 15:37)

            pehash [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

            doar nu vrei sa se uite acum in oglinda si sa recunoasca, dupa atatia ani, ca si-au batut copiii pentru ca nu-si puteau stapani propriile porniri violente sau pentru ca asa au fost si ei batuti de parintii lor si li se pare ceva normal...

            cred ca in Romania sunt mai putini posesori de caini care-si bat animalul decat parinti care isi bat copiii. pentru ei este "normal"...
      • +11 (19 voturi)    
        Legile... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 11:36)

        LNS [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

        An unjust law is no law at all.

        Augustin of Hippo (St./Fericitul Augustin)
    • -11 (19 voturi)    
      iti sa-ti strangi copilul d eureche ?!?1 (Marţi, 12 ianuarie 2016, 12:40)

      dagenia [utilizator] i-a raspuns lui mircearh

      ti s epare normal ?!?!?!?

      de ce nu te pui cu cineva de seama ta, care te poate stalci in bataie ?!?!?!?
      • +7 (13 voturi)    
        De ce nu comentezi tu intr-o institutie speciala.. (Marţi, 12 ianuarie 2016, 13:36)

        OutsideThisBox [utilizator] i-a raspuns lui dagenia

        ..pentru tine si problemele tale?
        • -7 (11 voturi)    
          pentru ca ... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 14:44)

          dagenia [utilizator] i-a raspuns lui OutsideThisBox

          .... nu toti sunt cazati unde esti tu :)

          v-as pune pe toti vitejii astia care dati "doar o palma" copilului fata in fata cu un ghita muresan sau vreun boxer sa va dea si voua cate o palma cand nu sunteti cuminti sau nu prestati ce va cere el !!!
          • +6 (12 voturi)    
            logica de hipster (Marţi, 12 ianuarie 2016, 14:58)

            Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui dagenia

            de unde frate ai dedus tu ca, daca nu sunt de acord cu o masura abuziva, mai ales cand nu a aofst pe deplin verificata si dovedita as fi pro-bataie???
            • -7 (11 voturi)    
              hipster esti tu ... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 16:27)

              dagenia [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

              ... cu familia ta, probabil, soro !

              esti tu jurist sa spui ca masura e abuziva? pe baza a ce judeci tu? legile din ro sau legile din norvegia? de unde ai informatiile? ca pe net au aparut doar cele ale "familiei indoliate" - institutia are bunul simt sa nu comenteze o ancheta/ un process in desfasurare
    • +1 (1 vot)    
      pentru verisoaraluifelix (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 21:38)

      adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui mircearh

      Ai perfecta dreptate !
      Doar oare ce ii mana la lupta pe cele doua categorii? Sunt ignoranti ? Au fost abuzati in copilarie? Sunt romani ramasi in tara si care tanjesc sa emigreze dar stiu ca nu au nici o sansa sa gaseasca ceva de munca in Occident ?Sau pur si simplu le lipseste o doaga ?
  • +28 (42 voturi)    
    ... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 10:29)

    pathfinder [utilizator]

    Cred ca asta este cea mai buna observatie pe care citit-o pana acum despre cazurile din Norvegia:

    "Ai crede că menirea acestei instituții este aceea de a proteja copilul, nu legea în numele căreia îl protejează."
    Q.E.D.
  • +28 (48 voturi)    
    tot mai rar (Marţi, 12 ianuarie 2016, 10:43)

    strategy [utilizator]

    Pe ziua de azi e al 2-lea articol bun, echilibrat, pe langa cel de la dw. Si in rest, zici ca a luat-o lumea razna. Chiar asa putini mai gandesc sanatos, si pot sa analizeze neinfluentati de sentimente si agende secrete? Evident voi lua partea familiei, nicidecum a statului. Cel face pe stat mai in drept sa decida ce ii bine si ce ii rau pentru familie? Familia a fost prima, pe cand statul nici nu exista. Se pare ca banul si agenda unora influenteaza directia in detrimentul omului si a familiei. Felicitari pentru articol.
  • +14 (26 voturi)    
    analiza echilibrata (Marţi, 12 ianuarie 2016, 10:50)

    Va Sile [utilizator]

    Felicitari autorului pentru analiza echilibrata si profesionala!
  • +18 (32 voturi)    
    Excelent articol! (Marţi, 12 ianuarie 2016, 11:17)

    petrol_head [utilizator]

    Astfel de oameni, precum autorul, trebuie sa aibă primul cuvânt în toată dezbaterea aceasta, și nu toți politologii si sociologii, care se pricep la toate, dar de fapt la nimic. M-a dezamăgit aseară Pârvulescu la Digi24 cu privire la acest subiect. Nu ințeleg de ce el, ca politolog, trebuie să se implice în povestea asta și să își dea cu părerea, și mai dă și cu bâta-n baltă...
    Tocmai m-a "trăznit" o chestie, despre care nu am auzit niciun cuvant și ar merita investigată. În Norvegia sunt o grămadă de țigani care se ocupă cu treburile specifice: cerșetorie, furt etc. Familiile de țigani au o droaie de copii cu ei, indiferent unde se află. Sunt curios daca autoritățile norvegiene au îndrăznit să le ia copiii familiilor de țigani. În aceste familii se poate vorbi cu siguranță de abuzuri - plecând de la bătaie până la educație proastă - copiii sunt trimiși de mici la cerșit.
    @Hotnews - se poate face o astfel de investigație?
    Dacă observăm că iar este discriminare pozitivă față de țigani, atunci ceva este putred în...Norvegia.
    • +8 (14 voturi)    
      Da a fost (Marţi, 12 ianuarie 2016, 12:25)

      Heruvim [utilizator] i-a raspuns lui petrol_head

      A fost acum cativa ani parca un caz cand le-au luat copiila o familie de tigani. Culmea e ca aia nu cerseau - aveau servici.

      Motivul? Nu castiga suficient ca sa intretina copii cum trebuie(!!!)

      Sper ca imi aduc aminte bine cazul ca nu il mai gasesc pe net. Il gasisem cu cateva luni inaintea cazului Bodnariu. Parca tot despre 5 copii era vorba.

      Iti dai seama, 200.000 euro per copil, 5+5 - 1 milion de euro din doua lovituri?
    • +5 (9 voturi)    
      Am gasit (Marţi, 12 ianuarie 2016, 12:28)

      Heruvim [utilizator] i-a raspuns lui petrol_head

      https://rodiagnusdei.wordpress.com/2016/01/09/aradon-copiii-unei-familii-din-arad-rapiti-de-norvegieni/
    • -6 (10 voturi)    
      autorul ... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 12:44)

      dagenia [utilizator] i-a raspuns lui petrol_head

      .... de unde a scos concluziile acestea?
  • +9 (19 voturi)    
    Sa-l traducem in norvegiana si sa-l postam (Marţi, 12 ianuarie 2016, 11:31)

    LNS [utilizator]

    Imi voi lua timp sa traduc articolul in norvegiana. Daca cineva il pune si in engleza ar fi minunat. Gasim macar un site pe care sa-l postam in Norvegia.
  • -2 (22 voturi)    
    bataia ca metoda de corectie (Marţi, 12 ianuarie 2016, 11:34)

    PPaul1 [utilizator]

    Nu am informatiile sa stiu daca institutia norvegiana a actionat corect sau nu. Nu am informatiile sa stiu daca bataia a fost o trauma sau nu. Drept urmare nu o sa ma adresez acestui subiect.
    Bataia ca metoda de corectie insa mi se pare o masura a oamenilor limitati. In primul rand copilul actioneaza manat de impulsuri naturale, dorinta de atentie, dorinta de afectiune, evitarea unui pericol s.a.m.d. Daca nu incerci sa intelegi de ce se comporta intr-un anumit fel, neplacut, si il pedepsesti cu bataia il inveti sa se comporte manat de teama. In nici un caz nu il inveti sa se comporte manat de argumente.
    Ce-i drept nu avem intotdeauna explicatiile la noi, explicatii pe care le poate intelege el, copilul. Insa nu e vina lui, nu trebuie pedepsit pentru asta.
    In al doilea rand, intre adulti nu exista pedeapsa cu bataia. Orice palma intre adulti este pedepsita de lege. Chiar si un scuipat e motiv de judecata. De ce ti-ai invata copilul sa se teama de bataie cand pedeapsa asta nu exista la maturitate. De ce ti-ai bate propriul copil cand nu ai lovi un adult care ti-a facut rau si de care nu-ti pasa.
    Mi-ar placea ca dl psiholog sa imi raspunda.
    • -2 (16 voturi)    
      Completare (Marţi, 12 ianuarie 2016, 12:31)

      PPaul1 [utilizator] i-a raspuns lui PPaul1

      Fiindca unii dintre noi traim controlati de teama nu acceptam ca putem gresi.
      Daca bataia nu este acceptabila inseamna ca parintii nostri au gresit, ca nu mai sunt zei, ca ceea ce ne-au invatat ei in copilarie poate fi gresit. Greu de acceptat. Asta e resortul celor care sustin bataia fara argumente. Plus ca e mai usor sa i-o tragi decat sa te controlezi si sa gasesti solutii alternative, chiar daca esti obosit, nervos sau orice altceva. Mergem pe principiul efortului minim.
      Daca imi demonstreaza cineva ca un copil batut e mai fericit in viata de adult atunci ajungem la un acord.
      Din pacate majoritatea clientilor dlui psiholog sunt tocmai cei care si-au furat-o in copilarie.
      Adevarul e ca evoluam si ce era considerat acceptabil acum mai mult de 20 de ani, acum nu mai este si nu mai este fiindca experienta ne-a aratat ca violenta naste violenta.
    • -4 (16 voturi)    
      pana una-alta ... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 12:37)

      dagenia [utilizator] i-a raspuns lui PPaul1

      .... primiti minusuri de la "crestinii" care, se pare, considera 'palmele' ceva normal ....
      stati linistit, copilul dumneavoastra va putea fi stabil emotional si va avea un ascendent asupra copiilor care acum iau bataie de la parinti care considera asta ceva normal !

      :) si un psiholog care doar da din gura fara a da vreo sursa sau fara a fi facut vreun studio propriu e doar "umplutura" de articol pe HN ;)
      • -2 (14 voturi)    
        noi sa fim sanatosi :) (Marţi, 12 ianuarie 2016, 12:57)

        PPaul1 [utilizator] i-a raspuns lui dagenia

        Am cunoscut multi psihologi ce nu au propriile probleme rezolvate. Acum despre domnul de mai sus nu stiu nimic. Dar faptul ca e psiholog nu il face detinatorul adevarului.
        Oricum fiecare e liber sa isi creasca copilul cum crede de cuviinta. In Romania pedeapsa fizica aplicata copiilor este legala intr-o anumita masura. In Norvegia nu este. Parerea psihologului roman despre legile Norvegiei este doar o parere. Legile alea au fost date de alesii lor si gandite de comisiile lor de specialitate.
        Pe termen lung o sa ajungem si noi acolo, numai ca vor trece niste generatii.
        • +9 (19 voturi)    
          nu "palma" e adevarata problema (Marţi, 12 ianuarie 2016, 13:15)

          Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui PPaul1

          ci luarea copiilor, de langa parintzi, fara preaviz, direct de la scoala, separarea lor la 3 familii diferite, pana la "elucidarea cazului".

          Iar miezul problemei e "binele copilului" in toata aceasta situatie expusa.

          cat despre parerea dumneavoastra asupra psihologilor...imaginati-va ca e identica si in cazulor alora care lucreaza la marea "agentie de protectia copilului".
          • +2 (12 voturi)    
            sunt mai multe probleme distincte (Marţi, 12 ianuarie 2016, 13:28)

            PPaul1 [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

            Nici eu nu sunt de acord cu luatul copiilor din sanul familiei. Sincer cred ca sunt masuri mai bune. Consilierea parintilor, consilierea parintilor impreuna cu copiii.
            Am vorbit strict despre masurile de corectie.
            Cat despre legile norvegienilor. In Arabia Saudita iti taie mana cu care furi. Drept urmare daca in Romania furi nu te duci in Arabia Saudita sa faci acelasi lucru. Avem un caz in care un cetatean roman e inchis si condamnat la moarte in Malaysia pentru trafic de droguri. Daca la noi poate face trafic fara sa se teama de moarte in Malaysia nu poate face acelasi lucru.
            Majoritatea norvegienilor au considerat ca se pot abtine de la pedeapsa fizica in privinta copiilor. Nu au considerat-o o restrictie absurda. Drept urmare daca esti la ei te conformezi.
            • +6 (18 voturi)    
              "dracu' " se ascunde-n detalii (Marţi, 12 ianuarie 2016, 13:41)

              Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui PPaul1

              domnule, discutam despre un sistem civilizat si "normal"(asa cum e prezentata Norvegia) si nu despre tari care sunt pe ultimul loc la drepturile omului...

              Ori, intr-o tara civilizata, ma scutati, dar nu esti intai pedepsit si mai apoi se descopera daca ai fost vinovat sau nu.

              Mai mult, articolul sus mentionat discuta strict urmarile si consecintzele luarii copiilor de langa parinti (ca tot o trambitzam pe aia cu "binele copiilor".

              Daca imi aratati legea clara norgeviana si mai ales logica prin care un copil este luat imediat din sanul familie, pe motive mai mult sau mai putin imaginare, va cer scuze.
              Pana una alta, nici ambasadorul Norvegiei la Oslo nu e capabil de asemenea dovezi de "buna credintza" din partea autoritatilor norvegiene.

              Daca ajungem la concluzia ca statul norvegian actioneaza in stil pur nazi, dupa manualul Gastapo-ului, iarasi suntem pe aceeasi lungime de unda.

              Restul aberatziilor pe langa, sunt irelevante.
              • -2 (10 voturi)    
                legea in Norvegia (Marţi, 12 ianuarie 2016, 13:58)

                PPaul1 [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

                Nu putem sa stim daca fac un abuz sau nu conform legilor norvegiene fiindca nu avem toate informatiile.
                Tocmai din cauza asta nu am vorbit despre asta. Daca plec de la presupunerea ca isi respecta propriile legi atunci sunt indreptatiti sa o faca. Daca plec de la presupunerea ca sunt pe furat copii atunci sunt un stat nazi.
                Uite un link in care e detaliata legea impotriva pedepsei corporale amendata in 2010. "Corporal punishment is prohibited in the home".
                http://www.endcorporalpunishment.org/assets/pdfs/states-reports/Norway.pdf
                • +9 (17 voturi)    
                  stat nazi (Marţi, 12 ianuarie 2016, 14:24)

                  Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui PPaul1

                  vedeti ca folositi notiuni pe care nu le cunoasteti: statul nazi nu "fura copii ca tiganul cum fura gainile din cotetz ci institutionalizat si "corect" cu reguli clare si precise (vedeti ca in legea norvegiana afectiunea "excesiva"- prin sta insemnand orice, e pedepsita....si nu aspun eu, ci o semnalieaza specialisti norgevieni.

                  Sa imbratisam orice prostie doar ca vine din norvegia e la fel de nociv in a accepta abuzurile sistematice ale istemul romenesc.

                  Cam asta e problema.
                  • -2 (10 voturi)    
                    cam care e problema? (Marţi, 12 ianuarie 2016, 17:57)

                    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

                    ma mir ca nu sesizati ipocrizia situatiei.. comentam la un articol in care si-a expus opinia tot un "specialist", de data asta roman.

                    si in Norvegia au psihologi. oare or fi mai prost educati ca ai nostri? sau sunt toti rau intentionati?
                    • +7 (11 voturi)    
                      parerei psihologior norvegieni (Marţi, 12 ianuarie 2016, 18:26)

                      Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui pehash

                      vedeti ca e plin netul de parereilepsihologilor norvegieni , altii decat cei de la protectia copilului, care sunt in total dezacord cu abordarile agentiei, inainte de a discuta problema in ansamblu.
                      • -3 (5 voturi)    
                        plin netul.. (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 9:04)

                        pehash [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

                        probabil si pentru ca parerile psihologilor care lucreaza la caz, cu toate dovezile, nu au voie sa le faca publice?
                • +12 (20 voturi)    
                  Intr-adevar, nu putem sti (Marţi, 12 ianuarie 2016, 15:35)

                  Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui PPaul1

                  Si asta e una din cheile problemei.
                  Pe scurt, familiile beneficiaza de prezumtia de vinovatie.
                  Pe de alta parte, Barnevernet beneficiaza de A. prezumtia de infailibilitate, B. dreptul de a nu da nicio explicatie, C. dreptul de a nu-si justifica actiunile in fata justitiei obisnuite, ci a unei entitati obstesti, sau cum sa-i spuna celui consiliu regional/comunal si D. aaces la argumentul suprem, confrom caruia, chiar daca se dovedeste ca au gresit, e prea tarziu, copiii s-au obisnuit cu noile familii etc.
                  Practic, familia n-are nicio sansa sa-si demonstreze dreptatea in fata Barnevernet. Statul are intotdeauna dreptate.

                  In plus, ce nu s-a spus pe-aici (sau n-am remarcat eu) este ca nimeni nu-si pune problema cum se asigura Barnevernet-ul ca familiile in care ajung copiii dati spre adoptie internationala (si care, cum altfel, nu le poate sti nimeni decat - evident - Barnevernet-ul) respecta perfect toate conditiile, sunt incomparabil mai bune decat cele din care-u fost luati copiii etc. Cum se vor asigura ca, in urmatorii aproape 18 ani bebelusul familiei Bodnariu, adoptat international, va avea o viata mai buna decat ar fi avut-o in familia sa naturala?

                  Ah, da, stiu, Barnevernet-ul are in vedere doar interesele superioare ale copilului si nu poate gresi, este exclus, asta s-ar putea intampla doar in Romania, nu in Norvegia etc.
              • -8 (14 voturi)    
                The best interests of the child (Marţi, 12 ianuarie 2016, 14:11)

                PPaul1 [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

                https://www.regjeringen.no/en/dokumenter/the-children-act/id448389/
                Capitolul 7 Sectiunea 48

                Decisions on parental responsibility, where the child shall live permanently and on access, procedure in such matters, shall first and foremost have regard for the best interests of the child.
                When making such decisions, regard shall be paid to ensuring that the child is not subjected to violence or in any other way treated in such a manner as to impair or endanger his or her physical or mental health.

                Legile sunt interpretabile insa atacarea unei decizii se face in justitie.
                • +10 (16 voturi)    
                  tari civilizate (Marţi, 12 ianuarie 2016, 14:50)

                  Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui PPaul1

                  "Legile sunt interpretabile insa atacarea unei decizii se face in justitie." tocmai de aia, luarea copiilor de langa parintzi e ULTIMUL lucru la ccare o inistitutie intr-o tara CIVILIZATA apeleaza.

                  Sa ne lamurim, o data pentru totdeauna, bataia este intolerabilia , tocmai de aia se fac analize medico-legale, cercetari, expertize psihologice, acceptarea altor specialisti, secound opinion etc., pentru a FI SIGURI de concluzie inainte de a recurge la separarea copiilor .

                  Mai mult, separarea fratilor e ABOMINABILIA si nu are nimic de-a face cu "intersul copilului".

                  Apropo, daca dupa 2 ani de judecata se descopera ca insittutia norvegiana a actioneat din "exces de zel2, cum au fost atatea cazuri precedente...ce ne facem??? CIne da timpul rapit familiei inapoi?

                  Cand legea e mai presus de bunul simt si cetatenii pe care ar trebui sa ii protejeze inseamna ca respectiva societate e deja in alte sfere decat cea a civilizatiei si normalitatii.
      • -6 (16 voturi)    
        Civilizational clash! (Marţi, 12 ianuarie 2016, 14:18)

        contest [anonim] i-a raspuns lui dagenia

        Romanii Bodnariu sunt orientali migranti intr-o lume europeana total diferita, diametral opusa orientului moldo-valah! Romani arata ca nu se integreaza decat prin copiii lor, care i-au denuntat, ceea ce e perfect ok! insa Marius indica un nivel inalt de inraire, prezentandu-i pe compatriotii solidarizati cu el ca sunt inadaptabili lumii occidentale si ca nu avea nimeni nevoie de ei in Norwegia, de altfel...
        Autorul articolului e "out of topic", e inutil zelos si debordand ca "psihologizant", ceea ce dovedeste ca e incompetent! Asta nu e un caz de psihologie ci de sociologie a migrarii in spatiul UE, Schengen a unora ce desi nu sunt musulmani, arabi etc, sunt identic de straini si intrusi lumii occidentale ca valul de refugiati din Siria.
    • +4 (10 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 ianuarie 2016, 12:40)

      [anonim] i-a raspuns lui PPaul1

    • +5 (17 voturi)    
      bunul simt (Marţi, 12 ianuarie 2016, 12:54)

      Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui PPaul1

      "Nu am informatiile sa stiu daca institutia norvegiana a actionat corect sau nu. "-
      atunci bunul simt si ratiunea ar spune ca ar trebui sa te abtii si de la concluzii aberante.
  • +9 (29 voturi)    
    Intrebare (Marţi, 12 ianuarie 2016, 11:39)

    MikePort [utilizator]

    Am citit articolul si mi se pare foarte bun, cred ca cel mai bun pe tema asta citit in ultima vreme.
    Dar legat de situatia cu familia din Norvegia eu am o nelamurire. De ce nu se agita mai nimeni pe acolo, ma refer la norvegieni? Din cate am inteles situatia cu Barnevernet e foarte cunoscuta de multa vreme si totusi nu am vazut norvegienii sa iasa in strada sau sa se agite pe tema asta. Mi se pare putin penibil sa ne apucam sa le dam noi lectii despre cum sa-si faca ei legile.
    • +11 (19 voturi)    
      . (Marţi, 12 ianuarie 2016, 12:17)

      Bazil.the.3rd [utilizator] i-a raspuns lui MikePort

      Atitudinea nu este strict legata de Barnevernet ci este pur si simplu mod de viata. In general cei ce se plang de o situatie ,sau cei nemultumiti de o decizie/situatie sunt priviti suspicios ,de aceea toata lumea evita sa isi spuna parerea sau sa actioneze.De prea multe ori daca te plangi de o situatie ( evident nu numai anormala dar si ilegala) tu esti problema ce trebuie rezolvata .
      Este in interesul tau si al familiei tale sa nu provoci valuri ,sa nu contrazici ,sa nu protestezi.Cetatenii vestici stiu asta si procedeaza ca atare.
      • +9 (13 voturi)    
        Mda (Marţi, 12 ianuarie 2016, 12:24)

        MikePort [utilizator] i-a raspuns lui Bazil.the.3rd

        Cam asa am auzit si eu. O societate in care nu as vrea sa traiesc, dar raman la parerea ca e treaba lor cum iti organizeaza bucataria interna.
        • +8 (8 voturi)    
          SI un articol interesant (Marţi, 12 ianuarie 2016, 12:28)

          MikePort [utilizator] i-a raspuns lui MikePort

          https://www.quora.com/What-do-Norwegians-think-about-the-Barnevernet-Norwegian-Child-Protective-Services
        • +3 (9 voturi)    
          . (Marţi, 12 ianuarie 2016, 12:38)

          Bazil.the.3rd [utilizator] i-a raspuns lui MikePort

          De acord,si aici apare buba: copii {insert anume minoritati }nu au fost nu sunt si nu vor fi in colimator ( diferente culturale de care se tine seama) , deci e clar ca nu sunt roboti programati cu subrutina "if copil luat palma then luam copil".Sau poate doar le este teama de unele reactii si de altele nu.
          Este o cultura de normalizare a standardului dublu ,dar e off-topic deja.
    • +5 (5 voturi)    
      Asta nu e chiar adevarat (Marţi, 12 ianuarie 2016, 15:43)

      Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui MikePort

      Poate ca norvegienii nu se agita in general, la propriu, dar asta nu inseamna ca toti aproba fericiti actiunile Barnevernet.
      Incepeti de pilda cu ce scrie Jan Simonsen is a former member of the Norwegian Parliament and the Committee on Legal Affairs and Human Rights in the Council of Europe
      aici
      http://www.praguepost.com/viewpoint/51458-norwegian-politician-criticizes-barnevernet
    • 0 (0 voturi)    
      sunt in pauza (Joi, 14 ianuarie 2016, 8:42)

      Gicutzu2016 [utilizator] i-a raspuns lui MikePort

      Pai s-a agitat Brevick pentru toti, acum au intrat in pauza 100 de ani (pana la urmatorul Brevick).
  • +13 (21 voturi)    
    O sa vina si momentul cand refuzul de-ai cumpara (Marţi, 12 ianuarie 2016, 11:55)

    Susufler0 [utilizator]

    copilului tau un smart va fi catalogat drept "abuz economic" ! "Parintii hipsteri"... Interesanta definitia : "Ii bati, ti-i ia." Pai de 3-4 zile sunt pline forumurile de ei ! Eu as zice,nu din perspectiva psihologului, bineinteles, ca a inceput sa se manifeste tot mai evident categoria parintilor "corecti politic". Nu este insa vina lor ca gandesc asa. In buna parte a explicat autorul articolului resortul aparitiei acestora. Ce se va intampla cand maine voi fi reclamat de un astfel de tatic, sau de o mamica, de ce nu, ca iesind de pe terenul de tenis i-am dat una la fund lui fiu-meu. Eu ii dau o palma peste fund, de incurajare, iar ei ma toarna ca mi-am abuzat fizic copilul. Uneori, se mai intampla sa-i dau o palma peste ceafa, gestul meu avand aceiasi semnificatie ca si palma data la fund si fiind perceputa corect si de fiul meu. Dar "corectii politic" ? Ce o sa se intample cand fiu-meu, o sa iasa de pe teren plangand (cand pierde mai si plange, ca asa sunt astia micii) iar eu, ca sa-l incurajez, asa cum mai fac baietii, o sa-i dau una peste fund ? Si ma vede un "tatic" hipster, corect politic, nu mai conteaza. Va dati seama ca s-ar opri direct la Barnevernet ? Nu sunt de acord cu violentele de orice fel ar fi ele (exceptand cazurile de forta majora) dar nici cu exagerarile.
  • +6 (12 voturi)    
    Hotnews trage tare... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 11:59)

    teos [utilizator]

    Iaca mai răsare soarele prin mass-media românească.
    Hotnews trage tare de leviere să schimbe macazul după ce ne-a dat un cap în gură cu "conflictul civilizațiilor"...
  • -5 (15 voturi)    
    pe bune?!!!!! (Marţi, 12 ianuarie 2016, 12:00)

    dagenia [utilizator]

    ai tras tu concluzia suprema si ai pus stampila ""vehemența celor care văd în palma la fund o crima abjectă apare adesea compensatoriu, printre acei părinți care nu reușesc să gestioneze franc și eficient relația cu propriul copil."

    puteai spune cinstit: "50-60% din cei bla-bla, pe baza studiilor mele din ultimii 10 ani" au caracteristicile "..." .... dar e mai usor sa devii public si adorat de "crestini" daca scoti pe gura

    dai o lada de whiskey (18YO) daca constati ca exista un copil ai carui parinti nu l-au altoit si totusi copilul nu are relatie disfunctionala cu parintii ? nu e terrorist, nu e umplut de jucarii, primeste atentie samd ?
    • +5 (11 voturi)    
      Argumentul e fara valoare (Marţi, 12 ianuarie 2016, 15:46)

      Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui dagenia

      Mata' ce dai daca-ti arat copil care a mai luat palme la fund si totusi "nu are relatie disfunctionala cu parintii ? nu e terrorist, nu e umplut de jucarii, primeste atentie samd ?"
      • -4 (12 voturi)    
        eu dau ... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 16:33)

        dagenia [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

        1- indreptar ortografic, ortoepic si de punctuatie ... ca sa ridicam nivelul de cunostinte al natiei :)

        2 - plata consultatiei la psiholog pentru 1 an intreg (1 sedinta pe saptamana) - cand iti va ajunge copilul in "perioada de razvratire", perioada "teen"; abonamentul pentru tine, vreau sa spun :)
        • +5 (9 voturi)    
          :-) (Marţi, 12 ianuarie 2016, 17:24)

          Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui dagenia

          In ceea ce priveste #1, zic sa-l tineti pentru dvs, si chiar sa-l folositi din cand in cand, nu v-ar strica deloc.
          Pentru #2, din pacate, e prea tarziu. Copiii mei au trecut de multa vreme de perioada respectiva. Dar accept cu recunostinta cadoul pentru vremea cand voi deveni bunic.
          Si accept si recunoasterea implicita a faptului ca n-aveati dreptate mai sus.
  • +1 (15 voturi)    
    Atentie la altceva! (Marţi, 12 ianuarie 2016, 12:02)

    Ciobanul Bucur [utilizator]

    Atentie la campania furibunda declansata de haita de la A3, care cere imperativ Preseditelui si Premierului sa se implice personal in salvarea copiilor "rapiti" de statul norvegian.
    Sper ca cei doi sa aiba consilierea potrivita si sa nu se angajeze intr-un conflict statal, intr-un domeniu in care nici statul norvegian nu se poate implica. Am retinut ca acea autoritate de protectie a copilului nu are niciun fel de subordonare fata de stat.
    Ca unii parlamentari au intentia de a se implica personal, asta e treaba lor, poate obtin banii necesari deplasarii la Oslo, care e un oras frumos.
    • -7 (13 voturi)    
      exact (Marţi, 12 ianuarie 2016, 12:21)

      dagenia [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

      daca A3 sustinre chestia asta, felicitari! mai mutl decat "asa" sustinere nici nu ne trebuia, ca sa vedem ca e manipulare :)

      nu stiu de ce au toti intelighentii viziunea proprie, cand doar una din parti ofera informatii - familia abuzatoare se da cu capul de toti peretii, live, dar STATUL norvegian nu spune nimic;

      si au mai gasit intelighetii doua cazuri asemanatoare ... si au generalizat .... repet : cand doar dintr-o singura parte apar informatii !
    • +2 (4 voturi)    
      Daca mai aveti timp,vizitati si Presedintia ! (Marţi, 12 ianuarie 2016, 14:59)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

      In varianta ideala delegatia de parlamentari romani s-a dus pregatita la Oslo, cu o paleta de argumente juridice, moral-filosofice, sociologice, psiho -medicale, economice si, de ce nu, politice si i-a convins pe omologi ca ceea ce se intampla, in urma interventiei institutionale a Barnevernet, cu copii Boariu si nu numai, este gresit, si profund daunator pt acestia, iar Parlamentul norvegian a votat o lege prin care institutiile de profil trec in subordinea Ministerului Educatiei. Dupa care, toata lumea spera, ca va fi ca la noi : depinzi de stat, faci ce-ti spune statul, deci ii scapam pe copii, asa, ca de la stat la stat. Un lucru nu trebuie omis insa, presupunand ca scenariul meu este corect : tocmai de aceea nu este Norvegia in UE, pt ca nu agreaza astfel de subordonari, ca de la cel mare, la cel mic. Macar de-ar afla insa in vizita lor "de lucru",parlamentarii romani, unde este sediul Parlamentului Norvegian ! (Asta e varianta plauzibila !)
  • +5 (21 voturi)    
    In sfarsit! (Marţi, 12 ianuarie 2016, 12:15)

    MPopa [utilizator]

    Domnule, nu stiu cum sa va multumesc pentru faptul ca ati decis sa scrieti acest articol! In sfarsit opinia unui profesionist autentic. Ma ingrozisera o parte din articolele si mai ales o parte din comentariile care au aparut pe marginea situatiei familiei Bodnariu.
    Felicitari Hotnews pentru ca ati gazduit acest articol! Sa mai vorbeasca si profesionistii, nu doar apostolii "nonviolentei", ai "respectarii legii" si ai "civilizatiei scandinave".
    • -11 (23 voturi)    
      care e portia .... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 12:23)

      dagenia [utilizator] i-a raspuns lui MPopa

      .... copiilor tai - o palma pe saptaman sau doua pe zi ?! :)
      la pariu ca esti si crestin - de-ala care-si face fariseic crucea la fiecare maghernita care se vrea biserica si apoi barfeste si injura cat pentru 7 :)))))
      • +7 (11 voturi)    
        Doamna, va rog ... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 13:18)

        MPopa [utilizator] i-a raspuns lui dagenia

        Da, ma consider crestin desi nu pot spune ca sunt practicant. Asa pentru informatia dvs., atunci cand m-a intrebat copilul cine e Dumnezeu i-am raspuns ca oamenii au pareri diferite si ca atunci cand va creste va putea sa cerceteze singur si sa ia o decizie. Cat despre "portia de palme" pe care mi-o atribuiti nu pot sa raspund decat ca sunt dezgustat de felul in care intelegeti sa va sustineti ideile.
        • -5 (11 voturi)    
          am incercat ... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 14:52)

          dagenia [utilizator] i-a raspuns lui MPopa

          ... sa ajung la nivelul dumneavoastra de intelegere - al celui care aproba un articol scris de un psiholog (cunoscut sau mai degraba nu) - psiholog care da din gura fara probe: nici studiu propriu/individual, nici alte surse ale adevarului "suprem" pe care il detine :) si fara procente, generalizand - "toti oponentii bataii sunt capitalisi care si-au scapat copii din mana"; profund !

          si cu informatii "extrase' - repet - doar dintr-o singura sursa; pentru ca cealalta parte din scandal respecta justitia si nu da informatii in timpul procesului

          that's all.
        • +1 (7 voturi)    
          Nu e o doamna (Marţi, 12 ianuarie 2016, 15:48)

          Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui MPopa

          Si nici domn. Macar atata lucru cred ca e clar.
          • -3 (9 voturi)    
            cum le stii tu ... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 16:34)

            dagenia [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

            ... ca un om mare; sunt PSIHOLOG ;)
            • +6 (10 voturi)    
              Asa, si? (Marţi, 12 ianuarie 2016, 17:30)

              Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui dagenia

              Ce daca sunteti psiholog? Sau, pardon, PSIHOLOG?
              Eu ma refeream la a fi sau nu doamna sau domn - in sensul figurat, fireste, cel care are legatura cu buna crestere si capacitatea de a purta o conversatie in termeni civilizati. Or, dvs. in mod evident va lipsesc amandoua.
            • 0 (8 voturi)    
              . (Marţi, 12 ianuarie 2016, 17:37)

              Bazil.the.3rd [utilizator] i-a raspuns lui dagenia

              Fereste-ma doamne ,Jim Morisson si Janis Joplin de asa psihologi ,sau tine-ma normal la cap ca de betesuguri la picioare si alte cele ma descurc.
              ***
              ( observ o obsesie legata de lovire...bataie...palma..bataie...lovit...ca un mascul tipic care sunt ,in nemernicia mea ca un caine turbat sa indraznesc sa conchid ceea ce e evident ? )
          • -1 (5 voturi)    
            Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 ianuarie 2016, 16:50)

            [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

  • +6 (18 voturi)    
    Concluzia este geniala! (Marţi, 12 ianuarie 2016, 12:36)

    nano2k [utilizator]

    Felicitari atat dlui psiholog cat si HN pentru acest articol echilibrat.
    Concluzia articolului insumeaza totul intr-o fraza:

    "Cred cu tărie că nu bătaia este problema numărul 1 în familiile urbane din România. Ci răsfățul, incapacitatea părintelui de-și asuma un rol structurant în viața copilului său."

    Corectia de orice fel (a nu se interpreta "abuzul") este exact implicarea parintelui in dezvoltarea copilului, este responsabilitatea pe care parintele o ia constient si matur asupra lui, neuitand ca va trebui si in alte imprejurari sa ii explice copilului de ce a apelat la anumite masuri corective in trecut.

    Copilul si parintele sunt fiinte vii, evolueaza impreuna, se cearta, se impaca de la un minut la altul samd si apoi invata unul de la altul si impreuna cum sa isi traiasca viata si cum sa devina o familie de succes din toate pdv-urile.

    In cazul in speta, mi se pare un abuz pana la cer al autoritatilor.

    Inca o intrebare: cine sunt famiile acelea surogat care au primit copiii? Sunt niste familii cu alti copii deja sau familii care isi doresc demult, fara succes, copii???
    Cei din urma sunt dispusi sa plateasca [mult] pentru copii, nu?
  • -3 (15 voturi)    
    datul cu parerea (Marţi, 12 ianuarie 2016, 13:01)

    IoanaPredescu [anonim]

    Cine dintre cei care scriu si care isi dau cu parerea are acces la dosarul respectiv?
    Da, stiu, cam nimeni.
    Astfel incat, datul cu parerea se face acum strict pe supozitii, pe baza exclusiva a marturiei tatalui.
    Adevarul este ca habar nu avem ce, cat si cum au investigat autoritatile (mai mult sau mai putin transparent). Deci nu avem cum sa formulam o parere de bun simt.
    • +9 (13 voturi)    
      Asa e (Marţi, 12 ianuarie 2016, 13:09)

      nano2k [utilizator] i-a raspuns lui IoanaPredescu

      Discutia insa a "degenerat" dar eu zic ca sanatos spre subiecte destul de tabu in tara noastra. Si e bine ca lumea isi da cu presupusul.

      Pe de alta parte, sa iti ia copiii dupa cateva ore de interogatoriu ti se pare normal?
    • +5 (15 voturi)    
      despre caz, nu ..despre institutie da.. (Marţi, 12 ianuarie 2016, 13:12)

      Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui IoanaPredescu

      nu de alta dar exista suficinte cazuri precedente de abuz la adresa insitutiei sus mentionate, si nu semnalate de ieri de astazi si de aceasta familie de romani ci de norvegieni, cehi, lituaniei, rusi, indienii si altii asemenea.
  • -6 (12 voturi)    
    părere (Marţi, 12 ianuarie 2016, 13:31)

    MirceaOrdean1 [anonim]

    Norvegienii își au socoteala lor.

    Cui nu-i conviine, poate sta / se întoarce în România, urmînd finalmente perceptele distinsului d. doctor de aici.
  • -2 (12 voturi)    
    Diversionist! (Marţi, 12 ianuarie 2016, 13:55)

    contest [anonim]

    inutila, aiurea lectie de psihologie pe forum; nu intereseaza pe nimeni specializarea autorului, cat de simpatic ar vrea sa ne fie dar ramane suparator de out of topic fiindca chestia e migratia economica a romanilor in tarile occidentale, nu religia ortodoxa sau violenta intrafamiliala la Romani... :(
  • -2 (12 voturi)    
    out of topic! (Marţi, 12 ianuarie 2016, 14:40)

    contest [anonim]

    diversiune "psihologizanta" asupra unei chestiuni de natura sociologica, nu psihologica! Zelul psihologizator este semnul incompetentei si a bias-ului! Nu e cazul discutarii violentelor uzual prezente in pedagogia romaneasca ci problema inadecvarii contingentului est-european la lumea total diferita civilizational a Septentrionului, lumea scandinava: laica,seculara, foarte individualista si democratica (Norvegia nu a pactizat nici colaborat cu Hitler, exceptandu-l pe Vidkun Quisling!)!
    Germania se confrunta cu valul de orientali care deja se pare ca e insurmontabil sub aspectul adaptabilitatii si acceptantei sociale!
    • +2 (6 voturi)    
      . (Marţi, 12 ianuarie 2016, 15:15)

      Bazil.the.3rd [utilizator] i-a raspuns lui contest

      Funny , exact asa am vazut turci/palestinieni exprimandu-se pe fb in occident: nu comunica ,ci emit judecati de valoare cu multe semne de exclamare , ignora punctuatia , majuscule la nume proprii acceptate dar nu la inceput de enunt.
      Continutul chiar nu mai conteaza :)
      • 0 (0 voturi)    
        Pedagogie sinistra, de "gramatic"... (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 11:13)

        contest [anonim] i-a raspuns lui Bazil.the.3rd

        Nu tocmai "fair" ci doar natzionalist.
        Chitzibushar.
        Bratz triumphatorrr, etc.
  • +4 (12 voturi)    
    Good (Marţi, 12 ianuarie 2016, 14:45)

    Eucris [utilizator]

    Excelent articolul!
  • -2 (14 voturi)    
    justificarea religioasa a bataii copiilor (Marţi, 12 ianuarie 2016, 14:57)

    frd55 [utilizator]

    Pentru cei ce vor sa inteleaga mentalitatea organizatorilor protestelor organizate in sprijinul familiei Bodnariu si impotriva Barnevernetului, va invit sa cititi cea mai recenta interventie pe blogul sau a pastorului Cristian Ionescu, cel ce s-a ocupat de pregatirea protestelor:
    https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2016/01/12/trei-teste-esentiale-ale-cazului-bodnariu/

    Fiecare trage concluzia cuvenita. Eu am retinut dreptul/imperativul divin de utilizare a nuielei fata de copii.
    • -3 (13 voturi)    
      keep calm ... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 16:38)

      dagenia [utilizator] i-a raspuns lui frd55

      .... noi - opozantii bataii pentru copii - vom economisi banii de psiholog in perioada "teen", vom evita reprosurile de mai tarziu, si incapacitatea de actiune/decizie ...

      adeptii curentului "nu a murit dintr-o palma" isi vor vedea rezultatele "educatiei" cand copiii lor vor ajunge pe la 30 ani :)
      • -1 (5 voturi)    
        ai inteles nimic din articol (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 1:41)

        Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui dagenia

        Ca sa-ti folosesc logica superba, tu inseamna ca faci parte dintre sustinatorii feroce ai maltratarii psihice a copiilor prin imprastierea fratilor la familii diverse. Basca adepta intarcarii copilului de tata prin metoda duba si pa pa sfarc mami.
        • 0 (4 voturi)    
          logica superba (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 10:10)

          frd55 [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

          Te rog sa nu folosesti logica superba, ca nu ti se potriveste. Din raspunsul Dageniei nu reiese nicidecum concluzia trasa de tine. Ceea ce reiese in schimb este ca bataia are consecinte la nivel comportamental, consecinte ce se vor vedea mai tarziu in viata. Chiar daca nu as absolutiza aceasta idee, exista totusi o corespondenta constatata de catre psihopediatrii intre disciplina fizica si agresivitatea copilului.
          Faptul ca esti impotriva lovirii copilului nu inseamna insa ca esti pentru masuri drastice (gen despartire de parinti) pentru palmute la fund sau tras de urechi. Si, daca cei ca tine s-ar informa un pic, nici legislatia norvegiana nu prevede acest lucru. Foarte pe scurt, aceasta legislatie prevede luarea copiilor atunci cand exista o probabilitate mare de maltratare grava a copiilor.
  • -3 (11 voturi)    
    exista DGSASPC (Marţi, 12 ianuarie 2016, 16:11)

    adeh [utilizator]

    eu nu ineleg ce legatura are problema acestui psiholog , si anume ca batata din medium urban romans e mai putin importanta decat rasfatul, cu problema copiiilor din Norvegia....
    Toata lumea sare sa apere familia din Norvegia, dar pana acum nu am vazut sa se agite cineva pentru copiii din Romania care sunt abuzati de parinti. In primul rand, domnule psiholog, problema principala a Romaniei vis-a-vis de copiii abuzati este in mediul rural, acolo unde sunt cei mai multi copii si unde DGSASPC nici nu se uita. Iar pt dvs se pare ca acestia nu au importanta.
    De ce nu a sarit domnul psiholog cand au aratat la televizor cazul copilului batut si legat de parinti. DGSASPC s-a sesizat doar cand a aparut cazul la televizor.
    Nu stiu ce expérienta de psiholog aveti, dar eu, care nu sunt psiholog, ci doar parinte, am avut ocazia, de foarte multe ori, sa vad copii crescuti in vestul Europei, de catre parinti care se duc la serviciu, au si bani si totusi nu isi bat copiii pentru a-i disciplina. Copiii sunt educati cu reguli de mici, fara niciun fel de bataie. Si isi asculta parintii. Diferenta este ca si parintii respecta regulile constant. Nu au nevoie de "cate o palma" pentru a-i "disciplina". De ce vi se pare ca e mai bine sa mai dam cate o palma copilului in loc sa ne autocontrolam, noi, parintii???
    Nu stiu ce psiholog sunteti, dar nu mi-as aduce niciodata copilul la dumneavoastra.
  • +9 (11 voturi)    
    Jungendamt (Marţi, 12 ianuarie 2016, 17:45)

    corina_fr [utilizator]

    Jungendamt in Germania se pare ca face cam aceeasi chestie ca si Norvegienii. Am auzit povesti din astea acu 2 ani de la o frantuzoaica(din familie) care lucra in Germania si a plecat de acolo tocmai pentru ca voia sa isi intemeieze o familie si sa aiba copii si cunostea personal diverse cazuri in care Jungendamt lua abuziv copiii. In orice caz, pt un cuplu mixt germano-francez sa zicem in caz de divort copilul este intotdeauna atribuit parintelui german,indiferent de adevaratul interes al copilului, foarte des cu interdictie pt parintele de alta nationalitate de a-si mai vedea copilul. Deci pentru o protectie a copilului... In afara de situatia cupluri mixte sunt f multe cazuri similare familieri Bodnariu in Germania facute de Jungendamt, cu copii luati si dosare fabricate etc. Cazul Hess de ex s-a soldat cu sinuciderea unuia din cei 7 copii ai familiei , in timp ce se afla in garda Jungendamt. Si asta la 6 ani dupa rapirea lor de catre jungendamt si la 3 ani dupa ce curtea eurompeana de justitie a decis ca copiii trebuie sa se intoarca in familia lor, decizie pe care germanii nu au aplicat-o. Faceti o cautare Google a propos de asta, vi se face parul maciuca in ce lume traim.
  • 0 (18 voturi)    
    "o bătaie zdravănă îi lasă aproape indiferenți" (Marţi, 12 ianuarie 2016, 17:59)

    Gabi47 [utilizator]

    Apreciez faptul ca dl. psiholog vorbeste despre complexitatea agresiunii, care implica atat violenta fizica, cat si violenta emotionala. Sunt de acord ca separarea copiilor de parinti este o decizie dificila, care trebuie analizata cu mare atentie.
    Imi este insa greu de inteles cum un psiholog a ajuns sa creada ca exista fiinte umane, copii in special, pe care "o bataie zdravana" ii poate lasa "aproape indiferenti", de parca intre trauma fizica si cea emotionala relatiile ar aparea accidental, din cand in cand, la unele persoane. Este dureros sa descoperi ca un terapeut considera ca trauma emotionala produsa de agresiunea fizica nu exista doar pentru ca copilul nu o exprima si el, terapeutul, nu o vede. Violenta fizica, aplicata chiar si fara incarcatura emotionala (furie, dispret, ura) raneste intotdeauna pentru simplul fapt ca este o agresiune. Iar daca copilul nu exprima suferinta produsa, acest lucru se intampla pentru ca s-a separat deja de partea lui ranita, o neaga si nu-i permite sa se exprime. Asa incat un copil pe care o bataie zdravana il lasa aproape indiferent ar putea sa fie mai traumatizat decat cel care se arata altfel, pentru ca el a renuntat la o parte importanta din el, cea care sufera. Lipsa de empatie a dl. Toplean, ascunsa in spatele unei asa-zise onestitati, ma intristeaza.
  • +4 (14 voturi)    
    Felicitari autorului (Marţi, 12 ianuarie 2016, 23:13)

    liviugeorgescu [utilizator]

    Superb articol,
    Si eu consider ca asa zisa protectie a copilului din Norvegia este infinit mai abuziva si traumatizanta pentru copii decat multe din cazurile in care se implica.
    In cazul Bodnariu nu am citit nimic despre eventuale eforturi de a indrepta lucrurile prin consilierea sau avertizarea parintilor, fara a traumatiza copiii.
    Investigatia lor mi se pare subtire si formala doar pentru a isi justifica rapirea copiilor.
  • +2 (2 voturi)    
    Democratica Norvegie, (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 11:15)

    contest [anonim]

    norvegienilor!
    • 0 (4 voturi)    
      Denuntarea (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 15:19)

      contest [anonim] i-a raspuns lui contest

      agresorului este un drept imprescriptibil!
      Copiii, femeile sunt victime predilecte in societatile patriarchaliste, intimidarea victimei de catre agresor, intensificata prin complicitatea autoritatilor cu agresorului/agresorii e frecventa si chiar uzuala! Pretexte pentru reducerea la tacere a victimelor agresiunii sunt usor de invocat; asta indica nivelul civilizatiei, al democratiei! Copiii familiei B sunt bine integrati democratiei in care traiesc; copiii sunt mai buni apreciatori ai democratiei decat parintii lor, ei chiar trebuie sa-si denunte parintii abuzivi, n-au voie sa treaca sub tacere situatia, trebuie sa-si foloseasca privilegiile, in fapt, drepturile!, intru salvarea demnitatii proprii! Copiii au actionat adecvat, in spiritul democratiei norvegiene ce le tine partea, chiar impotriva parintelui violent,, ei sunt 100% ireprosabili!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by