Agentia Frontex, avand ca misiune protectia frontierelor externe ale UE, a anuntat joi ca a acceptat cererea Greciei de a desfasura in Marea Egee forta de reactie rapida (RABIT) pentru a face fata afluxului de migranti, scrie AFP, citata de Agerpres.

"Desfasurarea fortei RABIT va permite cresterea numarului patrulelor, atat pe mare, cat si a patrulelor terestre, ceea ce inseamna ca mai multi migranti vor identificati si inregistrati corespunzator imediat dupa sosirea lor pe insulele grecesti", a declarat directorul executiv al Frontex, Fabrice Leggeri, intr-un comunicat dat publicitatii de agentie la sediul sau, la Varsovia.

Activarea mecanismului RABIT va inlocui operatiunea Poseidon. Ea va acoperi acelasi teritoriu operational, a precizat documentul.

In prezent, Frontex dispune de 16 nave in in Marea Egee.

Operatiunea RABIT se intinde pe durata a trei luni si poate fi reinnoita o data, a subliniat agentia.

Intrecut, Frontex a mai desfasurat operatiunea RABIT in Grecia, in octombrie 2010, in regiunea Evros, la granita dintre Grecia si Turcia.

Prin intermediul Frontex, Bruxellesul a pus deja in aplicare mai multe operatiuni navale - "Triton" in Italia, "Poseidon" in Grecia - pentru a salva migrantii din apele marii. Comisia s-a angajat sa detalieze cel mai tarziu la sfarsitul anului propunerea sa referitoare la "un adevarat corp european de graniceri si paza de coasta".

Europa se confrunta cu cea mai grava criza migratorie de la incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial odata cu sosirea masiva a migrantilor din Orientul Mijlociu, in special sirieni.

Potrivit celor mai recente date puse la dispozitie de Frontex, peste 710.000 de migranti au intrat in Uniunea Europeana intre 1 ianuarie si 30 septembrie, scrie Agerpres.