Cehia va reprezenta si interesele Poloniei la summitul UE pe tema migratiei ce are loc miercuri si joi in Malta, a declarat premierul ceh Bohuslav Sobotka, dupa ce programul politic al Varsoviei s-a suprapus un reuniunea UE.

Bohuslav Sobotka Foto: Wikipedia

Biroul guvernului ceh a transmis ca premierul polonez Ewa Kopacz, care isi incheie mandatul, nu va putea sa ajunga la summit miercuri, ziua in care are loc prima reunire a noului parlament din Polonia.

Presedintele polonez Andrzej Duda a programat intalnirea parlamentului la trei zile dupa ce seful Consiliului European, conationalul sau Donald Tusk, a convocat summitul din Malta.

Cativa diplomati de la Bruxelles si-au exprimat ingrijorarea ca situatia semaleaza o abordare obstructiva din partea Varsoviei, dupa ce luna trecuta partidul eurosceptic PiS a castigat alegerile parlamentare.

“Cehia va reprezenta interesele Poloniei la intalnirea extraordinara a Consiliului European din Valletta. Premierul Ewa Kopacz mi-a solicitat acest lucru printr-o scrisoare”, a scris Sobotka pe contul sau de Twitter.

Presedintele polonez Andrzej Duda a stabilit ca 12 noiembrie sa fie data la care parlamentul sa se reuneasca pentru a transfera formal puterea catre partidul Lege si Justiti (PiS).

Cehia detine presedintia rotativa a grupului VIsegrad, din care mai fac parte Polonia, Slovacia si Ungaria.

Cele patru tari au fost in centrul atentiei datorita rezistentei pe care o opun cotelor obligatorii de refugiati ce trebuie distribuiti in cele 28 de tari membre.