Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii l-a suspendat, marti, din functie pe Dan Anton, judecator la Curtea de Apel Iasi, arestat preventiv saptamana trecuta pentru trafic de influenta. "Hotararea de suspendare din functie a fost luata de Sectia pentru judecatori in temeiul dispozitiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, conform carora sectiile Consiliului dispun suspendarea din functie a judecatorilor si procurorilor si art. 62 alin. (1) lit. a1) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, potrivit carora judecatorul este suspendat din functie cand fata de acesta s-a dispus arestarea preventiva", se arata intr-un comunicat al CSM citat de Agerpres.

Judecatorul Dan Anton, de la Curtea de Apel Iasi, a fost arestat preventiv, saptamana trecuta, pentru 30 de zile, in urma unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti. Judecatorul Dan Anton este acuzat de procurorii DNA de trafic de influenta (doua infractiuni), violarea vietii private, instigare la abuz in serviciu, santaj si dare de mita.

In acelasi dosar, magistratii au decis si arestarea preventiva a grefierei Gabriela Prelipcean, de la Judecatoria Iasi.

In acelasi dosar mai sunt urmariti penal sub control judiciar Mihaela Juravle, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Darabani; Teodor Hauca, fost senator si in prezent administrator al unei firme; Mariana Moglan, concubina judecatorului Anton (avand dubla cetatenie romana si moldoveneasca) si Renato Del Gatto, om de afaceri italian.

Totodata, in acelasi dosar mai sunt urmariti penal: Doina Badica, consilier in cadrul Senatului Romaniei - Comisia Economica Industrii si Servicii; Florin Zvinca, lucrator de politie in cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stanca Costesti; Carmen Lupusoru, medic primar neurologie psihiatrica pediatrica la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola, Ion Popusoi, agent de paza.

Procurorii DNA sustin ca in anul 2014, urmare a faptului ca Parchetul de pe langa Judecatoria Husi a dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a unei persoane cu cetatenie romana si moldoveneasca, pentru contrabanda calificata in forma continuata, o ruda a acesteia a apelat la Teodor Hauca pentru a-si folosi influenta asupra unor magistrati din CA Iasi in vederea solutionarii favorabile a dosarului.

Potrivit procurorilor, in 14 mai 2014, cu ocazia unei intalniri organizate la un hotel din Iasi, la care au participat, printre altii, si Teodor Hauca si Dan Anton, acesta din urma le-a dat asigurari interlocutorilor sai ca poate interveni pe langa cei doi judecatori investiti cu judecarea cauzei.

"In schimbul interventiei sale, dar si pentru a garanta succesul demersurilor frauduloase, Dan Anton le-a cerut persoanelor interesate sa ii angajeze persoanei trimise in judecata, ca aparator, un apropiat al sau, avocat in Baroul Iasi. In acelasi context, Teodor Hauca si o alta persoana i-au asigurat, in 9 si 10 octombrie 2014, cu titlu gratuit, magistratului Anton, servicii hoteliere si de transport pe raza oraselor Balti si Chisinau din Republica Moldova. In februarie 2015, magistratii CA Iasi au mentinut pedeapsa de 4 ani si 6 luni de inchisoare si au desfiintat in integralitate, cu privire la latura civila, sentinta penala emisa de Judecatoria Husi, diminuand daunele materiale la care a fost obligata initial persoana trimisa in judecata pentru contrabanda", arata procurorii anticoruptie.

Incepand cu 18 septembrie 2014, intre Anton, concubina acestuia si doi oameni de afaceri din Italia, unul dintre ei fiind Renato Del Gatto, au avut loc mai multe intalniri al caror subiect il constituia facilitarea intrarii si dezvoltarii unor investitii in infrastructura pe piata din Republica Moldova, de catre acestia: "Aceste tatonari s-au concretizat in august 2015, cand inculpatul Del Gatto i-a promis lui Anton o suma consistenta, dar neprecizata, pentru sine, si un post de director la firma nou infiintata in Chisinau pentru Marina Moglan. Dan Anton a fost de acord cu 'oferta' omului de afaceri, angajandu-se ca va interveni in acest sens atat pe langa o persoana influenta din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, cat si pe langa unii membri din guvernul acestui stat. Cei doi inculpati chiar i-au intermediat omului de afaceri o intalnire cu unul dintre ministrii Guvernului din Republica Moldova", sustin anchetatorii.