Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu efectueaza, in perioada 19-20 octombrie 2015, o vizita oficiala in Statul Israel, informeaza un comunicat MAE.

In programul vizitei sunt prevazute intrevederi cu prim-ministrul si ministrul afacerilor externe Benjamin Netanyahu, cu presedintele Knesset-ului Yuli-Yoel Edelstein, cu ministrul pentru egalitatea de sanse si cetatenii seniori Gila Gamliel, cu ministrul pentru imigratie si absorbtie Zeev Elkin, cu ministrul adjunct al afacerilor externe Tzipi Hotovely, cu membri ai Cabinetului israelian cu atributii pe linie de securitate, precum si cu Isaac Herzog, presedintele Partidului Muncii si liderul opozitiei din Knesset.

Potrivit MAE, convorbirile se vor axa pe consolidarea relatiilor politico-diplomatice si pe diversificarea cooperarii economice si sectoriale, mai ales in domenii precum: investitii, energie, turism, agricultura, cercetare si dezvoltare, cultura si educatie, sanatate.

O atentie particulara va fi acordata problematicii combaterii anti-semitismului si promovarii educatiei pe aceasta linie.

Agenda discutiilor va cuprinde si aspecte ale cooperarii in cadrul institutiilor multilaterale, precum si un schimb de opinii cu privire la problemele internationale de interes major si la evolutiile regionale, mai ales perspectivele Procesului de Pace in Orientul Mijlociu, respectiv situatia din Siria.

Programul vizitei va include convorbiri cu cercetatori ai Muzeului Memorial Yad Vashem si o intalnire cu membri ai comunitatii israelienilor originari din Romania.

Bogdan Aurescu va efectua, la 19 octombrie 2015, o vizita si in Palestina, in contextul vizitei pe care o efectueaza in Statul Israel.

Cu aceasta ocazie, seful diplomatiei romane va avea consultari extinse cu omologul sau palestinian, Riad Al-Malki, si cu premierul Rahmi Hamdallah, se arata intr-un alt comunicat al MAE.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu va fi primit de presedintele palestinian Mahmoud Abbas, cu care va discuta despre situatia actuala din Orientul Mijlociu si despre perspectivele reluarii negocierilor de pace.

Vizita in Palestina va constitui un bun prilej pentru stabilirea calendarului viitoarelor intrevederi bilaterale, pentru discutarea perspectivelor de cooperare in diverse domenii de interes comun si a detaliilor privind organizarea unei noi reuniuni a Comitetului Interguvernamental Romano-Palestinian in prima parte a anului 2016.

In cadrul vizitei in Palestina, ministrul afacerilor externe va avea o intrevedere si cu reprezentantii comunitatii romanesti locale.