Tribunalul Bucuresti a decis vineri ca Antena 3, jurnalistii Mihai Gadea, Razvan Savaliuc, Bianca Nae si analistul Mugur Ciuvica sa plateasca in solidar daune morale in valoare de 250.000 de lei procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, pentru o serie de afirmatii la adresa ei facute in emisiunea ''Sinteza zilei'' din 19 iunie 2014, potrivit Agerpres. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres

Kovesi a dat in judecata Antena 3 reclamand faptul ca in emisiunea ''Sinteza Zilei'' din data de 19 iunie 2014 a fost acuzata ca a musamalizat ancheta in dosarul in care se efectuau cercetari fata de Bercea Mondial si Mircea Basescu.

Instanta a admis in parte actiunea principala a procurorului sef al DNA.

"Obliga paratii in solidar la 250.000 de lei daune morale si sa comunice public dispozitivul hotararii in 10 zile de la ramanerea definitiva la postul Antena 3. Respinge in rest pretentiile si respinge cererea reconventionala", au decis judecatorii.

La termenul de vineri au fost depuse concluzii scrise si au fost ascultate pledoariile finale ale avocatului care reprezinta Antena 3, precum si ale ziaristilor Mihai Gadea, Razvan Savaliuc, Bianca Nae si analistului Mugur Ciuvica.

Ce au spus angajatii Antena 3 in emisiune

In iunie 2014, Laura Codruta Kovesi a dat in judecata Antena 3 si pe jurnalistii Mihai Gadea, Mugur Ciuvica, Bianca Nae, Radu Tudor si Razvan Savaliuc, reclamand faptul ca in emisiunea ''Sinteza Zilei'' din data de 19 iunie 2014 a fost acuzata ca a musamalizat ancheta in dosarul in care se efectuau cercetari fata de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, si Mircea Basescu.

In actiunea depusa in instanta, Kovesi le-a cerut judecatorilor sa oblige Antena 3 si pe jurnalistii Mihai Gadea, Mugur Ciuvica, Bianca Nae, Radu Tudor si Razvan Savaliuc sa plateasca in solidar suma de un milion de lei, reprezentand prejudiciul creat, dar si cheltuielile de judecata.

Kovesi sustine ca in emisiunea difuzata de postul Antena 3 in data de 19 iunie 2014 au fost prezentate mai multe fapte si au fost facute afirmatii mincinoase, care i-au creat un grav prejudiciu de imagine si au adus o grava atingere demnitatii umane.

Potrivit Laurei Codruta Kovesi, emisiunea prezentata de Antena 3 si sustinerile persoanelor angajate sau invitate au incalcat: ''pe latura sociala - necesitatea unei informari corecte si obiective a opiniei publice, pe latura legala - normele privitoare la dreptul la viata intima, familiala si privata, dreptul la propria imagine, privitoare la accesul liber al persoanelor la informatiile de interes public''.

Ce spun ziaristii Antena 3

'Am pus o intrebare, nu am emis o judecata de valoare. Nu am avut nicio intentie sa creez vreun prejudiciu doamnei Kovesi. Ar fi foarte trist ca, in urma deciziei in acest dosar, jurnalistii sa nu mai poata pune intrebari', a declarat vineri Mihai Gadea.

El a spus ca se ghideaza dupa trei principii fundamentale ale presei - buna credinta, interesul public si libertatea de expresie.

De asemenea, avocatul Antenei 3 a afirmat ca declaratiile lui Sandu Anghel referitoare la Kovesi au fost dezbatute in toata presa si niciun alt ziarist nu a mai fost dat in judecata. El a precizat ca, in emisiunea mentionata, s-a lansat o suspiciune si nu se poate atrage raspunderea unui jurnalist pentru o dezbatere televizata.

La randul sau, jurnalistul Razvan Savaliuc a aratat ca procurorul general al DNA nu a putut dovedi prejudiciul care i s-ar fi adus in urma emisiunii, iar imaginea sa este una foarte buna in societate.

De asemenea, el a acuzat Directia Nationala Anticoruptie ca, prin comunicatul trimis inaintea depunerii cererii de chemare in judecata, s-a dorit punerea sub presiune atat a instantei, cat si a jurnalistilor Antena 3.

Reprezentantii postului au depus si o actiune reconventionala, prin care cer procurorului sef al DNA suma de bani pe care aceasta a pretins-o drept daune morale.

Kovesi nu a dorit sa mai dea declaratii si a spus ca punctul sau de vedere se regaseste in cele 37 de pagini de concluzii scrise depuse la dosar.

Sedinta de judecata a fost una tensionata, iar la un moment dat judecatoarea Crina Buricea le-a interzis jurnalistilor prezenti la proces sa ia notite.