Marius Savu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului, a fost mutat ca director la Institutul de Geriatrie Ana Aslan, potrivit unor surse oficiale. Agentia Nationala a Medicamentului este cea mai importanta institutie a statului care reglementeaza o piata de cateva miliarde de euro.

Marius Savu, Presedinte ANMDMFoto: Arhiva personala

In cadrul Agentiei Nationale a Medicamentului functioneaza in prezent si departamentul de evaluare a tehnologiilor medicale (HTA) de care depinde in buna masura includerea sau nu a medicamentelor pe lista celor subventionate de stat, o miza foarte importanta atat pentru profitul companiilor farmaceutice, cat si pentru beneficiul pacientilor. Departamentul de HTA a fost una dintre cele mai disputate chestiuni la transferul mandatului de ministru al sanatatii de la liberalul Eugen Nicolaescu la social-democratul Nicolae Banicioiu, ambii membri in guvernul Ponta.

Cateva informatii esentiale despre mandatul lui Marius Savu:

- sub directoratul lui Savu, in ultimul an s-au facut primele negocieri cost - volum din Romania pentru medicamente, primele aprobate fiind noile terapii pentru hepatita C, negocieri despre care HotNews a relatat pe larg aicisiaici.

- in ultimul an au avut loc ieftiniri la medicamentele de pe lista compensatelor care aveau preturi mentinute ilegal la un nivel prea ridicat; aceste ieftiniri fusesera repetat evitate in perioada 2010-2015, Marius Savu fiind numit in fruntea Agentiei Nationale a Medicamentului in 2012.

- Agentia Nationala a Medicamentului a fost implicata, conform unor surse neoficiale, in dezvaluirea scandalului vaccinului toxic antigripal de la Institutul Cantacuzino, vaccin lansat cu mare pompa de premierul Ponta si ministrul liberal de la acel moment, Eugen Nicolaescu.

- despre Marius Savu presa a scris in repetate randuri ca este unul dintre apropiatii lui Sorin Oprescu.

Marius Savu a ocupat din 2012 functia de Presedinte al Agentiei Nationale a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) si are peste 8 ani de experienta in managementul unor companii farmaceutice multinationale. In perioada 2009-2012 a fost Director General in cadrul Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti. Numele sau a fost vehiculat in ultimul an pentru o pozitie importanta la Agentia Europeana a Medicamentului.