Liderul minerilor Miron Cozma este liber, dupa 10 ani de detentie primiti in urma mineriadelor pentru care a fost judecat. La iesirea din inchisoare, Cozma a declarat ca a stat in inchisoare pentru ca "si-a facut datoria de lider sindical si pentru ca a avut curajul sa infrunte politicienii corupti din aceasta tara...daca ei cred ca m-au invins, atunci se inseala".

Avocatul lui Miron Cozma, Adrian Roseti, a afirmat ca interdictiile fostului lider al minerilor din Valea Jiului de a intra in Petrosani si Bucuresti timp de sapte ani de la data eliberarii sale trebuie revocate. Avocatul a precizat ca Miron Cozma are in Bucuresti un dosar pe rol, deoarece a dat in judecata statul roman si pentru a se putea prezenta la proces, clientul sau va solicita suspendarea interdictiei de a intra in Capitala.

Pana acum liderul minerilor a avut mai multe condamnari, o gratiere si o revocare a acesteia, patru incarcerari, trei puneri in libertate si alte trei incercari de eliberare conditionata.

Eliberarea lui Cozma, in atentia presei internationale

Agentiile internationale de stiri au difuzat imediat informatii despre eliberarea fostul lider al minerilor, Miron Cozma. AFP a fost prima agentie care a relatat despre eliberarea lui Cozma, revenind ulterior cu detalii si informatii de background.

Eliberarea sa este insa insotita de o interdictie de sedere in Bucuresti si Petrosani, unde unde au pornit cele cinci "expeditii punitive" pe care le-a condus din 1990. Fostul responsabil sindical a declarat ca va contesta interdictia la CEDO, pentru ca "afecteaza libera circulatie a persoanelor".

Cozma, in varsta de 55 de ani, a fost inchis in februarie 1999 la finalul unui mars spre Bucuresti, fiind arestat la Stoenesti. El a fost condamnat prima data la inceputul lui 1999 la 18 ani de inchisoare, pentru violentele actiuni din septembrie 1991, care s-au soldat cu trei morti si au dus la caderea guvernului Petre Roman. in decembrie 2003 a primit doua noi condamnari, la zece, respectiv sapte ani de inchisoare, pentru actiunile din ianuarie si februarie 1999. Apoi a beneficiat de mai multe reduceri ale pedepsei inainte de a fi eliberat si apoi reincarcerat de trei ori, din cauza deciziilor contradictorii ale mai multor instante.

In decembrie 2004, cu cateva zile inainte de finalul mandatului, Ion Iliescu l-a gratiat, in acelasi timp cu alti 45 detinuti, masura care a provocat critici vehemente. Decizia a fost revocata cateva zile mai tarziu, mai scrie AFP.

Iliescu, acuzat ca i-a chemat pe mineri la Bucuresti in iunie 1990 pentru a pune capat manifestatiei organizata in Piata Universitatii, a fost pus sub acuzare in iunie 2005 pentru rolul avut in reprimarea acelei demonstratii.

Eliberarea lui Cozma, contestata de Asociatia Victimelor Mineriadelor

Asociatia Victimelor Mineriadelor din Romania considera ca eliberarea lui Miron Cozma, arata ca "justitia din Romania are reprezentanti corupti si executanti ai politicului, ai lui Ion Iliescu si PSD".

Reprezentantii asociatiei il califica drept "terorist" pe Cozma, relateaza NewsIn.

"Teroristul Cozma Miron este pus in libertate cu complicitatatea procurorilor si magistratilor corupti din Justia Romana. Expresedintele Ion Iliescu l-a gratiat si televiziunile il prezinta pe acest terorist ca mare aparator al drepturilor minerilor.

Victimele "Mineriadelor" suporta in continuare tergiversarea solutionarii dosarelor "Mineriadei iunie 1990" si de 17 ani sunt marginalizati, inclusiv de catre televiziuni care ii ignora", se arata intr-un comunicat transmis duminica de Asociatia victimelor mineriadelor 1990-1991 din Romania.