Parlamentul European, reunit joi in sedinta de urgenta, au votat in favoarea propunerii Comisiei Europene privind repartitia de maniera obligatorie a 120.000 de refugiati in tarile Uniunii Europene, care intampina o rezistenta puternica in special in tarile centrale si est-europene, scrie AFP.

Tarile membre ale UE urmeaza sa se pronunte in 22 septembrie, dupa ce au esuat sa ia o decizie unanima in cadrul unei prime reuniuni a ministrilor de Interne, in 14 septembrie.

Este nevoie de decizia formala a Parlamentului pentru ca masura sa fie adoptata de tarile membre.

Eurodeputatii au sprijinit astfel cu 372 voturi pentru, 124 impotriva, 54 de abtineri, unei rezolutii legislative privind acest plan de "relocare" de urgenta care priveste refugiatii ce se afla in prezent in Italia, Grecia si Ungaria.

Chiar daca Parlamentul nu dispune de o putere de co-decizie in ce priveste aceasta masura, consultarea sa era indispensabila pentru ca decizia sa poata fi adoptata. Din acest motiv, presedintele PE, Martin Schulz, a recurs la acest vot intr-o procedura de urgenta, in cadrul unei sesiuni plenare la Bruxelles.

Statele membre au acceptat deja repartitia a 40.000 de refugiati in Italia si in Grecia, conform unei propuneri precedente a Comisiei.

Problema este insa legata de noua propunere a Comisiei privind repartizarea a inca 120.000 de refugiati, insotita de cote obligatorii.

Ungaria, prezentata drept o beneficiara a acestui plan, refuza insa sa participe, la fel ca si Slovacia, Cehia si Romania. Alte tari precum Polonia si-au exprimat si ele reticente fata de cotele obligatorii.