Ministrul roman de Interne, Gabriel Oprea, a participat, luni, pentru prima data la Consiliul Justitie si Afaceri Interne, cameramanii si fotografii oficiali de la Bruxelles suprinzandu-l si pe el in cateva ipostaze. Cum a relationat in Consiliul Uniunii Europene, cu cine a vorbit, ce a facut el acolo - HotNews va prezinta cateva cadre in care apare Oprea.

Gabriel Oprea, la Consiliul JAIFoto: Consiliul Uniunii Europene

Viceprim-ministrul Gabriel Oprea ocupa functia de ministru al Afacerilor Interne de un an si 8 luni deja, timp in care au fost vreo 9 reuniuni ale Consiliului Justitie si Afaceri Interne. La sedinta extraordinara din 14 septembrie, convocata in urma crizei refugiatilor din Siria, ministrul roman a fost debutant, pana acum tara fiind reprezentata la Consiliul JAI la nivel de secretar de stat, prin Bogdan Tohaneanu.

Din Consiliul JAI avem doar un montaj video de 6 minute si 12 secunde, cu traditionalul "tur de masa", in care ministrii de resort din statele UE dau mana, poarta scurte conversatii, schimba impresii.

Pe generalul (r) Oprea l-am gasit in trei ipostaze in montajul oficial... In prima, profesorul universitar doctor Gabriel Oprea se apleaca sa-si aranjeze sub masa ceea ce pare a fi casca pentru traducere, sub privirile si gesturile grijulii ale secretarilor de stat Ilie Botos si Bogdan Tohaneanu si ale sefei Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, Luminita Odobescu (min. 0.30)

Foto: Consiliul UE

Ministrul roman de Interne poate, insa, sa poarte conversatii in engleza si franceza la nivel bun si are un nivel chiar foarte bun cand vine vorba de citire si ascultare, dupa cum declara in 2008, intr-un CV oficial postat pe site-ul Camerei Deputatilor.

Tot ambasadoarea Odobescu i-a fost si partenera de conversatie viceprim-ministrului Oprea in a doua secventa in care apare el, undeva mai micut, in fundal, in filmuletul de la Consiliul JAI (min. 2.45).

Foto: Consiliul UE

In fine, in cea de-a treia secventa, pe ministrul roman de interne, senatorul Gabriel Oprea, presedinte al UNPR, il putem vedea la masa de discutii, alaturi de omologii sai din UE (min. 6.00).

Foto: Consiliul UE

In rest, ceilalti ministri de Interne din UE sunt surprinsi de clipul oficial purtand scurte conversatii unii cu altii, acompaniate cu strangeri de maini si zambete amabile.

Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, Federica Mogherini (centru), converseaza la Consiliul JAI. (Foto: Consiliul UE)

La finalul reuniunii Consiliului JAI de la Bruxelles, generalul Gabriel Oprea a repurtat o victorie, s-ar putea anunta la aparatele de radio: nu a fost adoptata propunerea Comisiei Europene de instituire a unui mecanism permanent si obligatoriu prin care sa se redistribuie in cote diferite statelor membre UE un numar de 160.000 de refugiati sirieni si afgani, mai ales.

Ministrii de resort au decis doar preluarea voluntara de catre statele membre a unor cote de refugiati dintr-un total de numai 32.000 de oameni, printr-un mecanism temporar si exceptional. Astfel, Romaniei i-ar reveni sa primeasca doar vreo 1.700 de refugiati, in loc de aproximativ 6.300, cat propusese Comisia Europeana. Ministrii de resort au in vedere sa creasca la 40.000 numarul total de refugiati extracomunitari care sa fie relocati, ceea ce ar duce pana la vreo 2.300 de persoane cota Romaniei.