Guvernul a aprobat recunoasterea diplomelor absolventilor de studii neautorizate

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 27 august 2015, 15:09 Actualitate | Esenţial


Admitere universitate
Foto: Agerpres
Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta care prevede recunoasterea diplomelor absolventilor de studii universitare neautorizate, majoritatea absolventi de la Spiru Haret. Ministerul Educatiei estimeaza ca numarul persoanelor carora li se vor recunoaste studiile, prin aceasta OUG, este de 70.000. Avocatul a peste 9.000 de absolventi de Spiru Haret a avertizat insa, inainte de aprobarea ordonantei, ca efectul va fi inundarea pietei muncii cu diplome.
 • Precizam ca adoptarea acestei Ordonante de Urgenta in sedinta de guvern de ieri, 26 august 2015, nu a fost anuntata printr-un comunicat nici de Executiv, nici de Ministerul Educatiei.
Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri proiectul de Ordonanta de Urgenta privind dreptul absolventilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate si sanctionarea institutiilor de invatamant care scolarizeaza fara autorizare - au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Ministerului Educatiei.

Potrivit ordonantei, au dreptul sa beneficieze de diplome recunoscute de stat, care atesta finalizarea studiilor, absolventii inmatriculati inainte de inceperea anului universitar 2011-2012:
 • a) la programe de studii organizate la forme de invatamant si/sau in locatii geografice neautorizate;
 • b) la programe de studii organizate in limba de predare neautorizata;
 • c) peste capacitatea maxima de scolarizare aprobata;
 • d) la programe de studii aflate in curs de autorizare, la data inmatricularii.
 • e) la programe autorizate/ acreditate, cu nerespectarea conditiilor de inmatriculare sau mobilitate;
Aceeasi ordonanta de urgenta prevede ca au dreptul sa le fie recunoscute actele de studii, la cerere, pentru accesul la munca sau pentru continuarea studiilor in strainatate, absolventii "ale caror acte de studii contin neconcordante cu unele dintre elementele Nomenclatorului domeniilor si al programelor de studii universitare, ce se aproba, anual, prin hotarare a Guvernului".

"Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, in calitate de autoritate de stat in domeniul educatiei si invatamantului, poate recunoaste, prin ordin de ministru, studiile si pentru alti beneficiari care au fost vatamati in drepturile lor, daca se face dovada ca s-au aflat intr-o eroare comuna si invincibila", se arata in OUG.

Sanctiunile prevazute de Minister pentru universitatile care incalca de acum inainte legea

Incepand cu anul universitar 2015-2016, universitatile care inmatriculeaza studenti peste capacitatea maxima de scolarizare aprobata vor primi o amenda al carei cuantum este egal cu de 10 ori valoarea taxelor de scolarizare incasate, pentru numarul de studenti inmatriculati peste capacitatea de scolarizare.

Aceeasi amenda este prevazuta si pentru universitatile care scolarizeaza studenti la un program de studii "organizat ca neautorizat".

"Nerecunoasterea validitatii diplomelor eliberate de catre institutiile de invatamant superior acreditate, de catre orice persoana fizica sau juridica in procesul de angajare sau pentru continuarea de studii se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 lei", se arata in Ordonanta de Urgenta.

Cel care va constata de aici inainte depasirea capacitatii maxime de scolarizare sau scolarizarea la programe de studii organizate la forme de invatamant, limba de predare si locatii geografice neautorizate/neacreditate este Ministerul Educatiei. Amenzile se vor varsa la bugetul de stat.

De asemenea, scolarizarea si inmatricularea de studenti cu incalcarea dispozitiilor referitoare la organizarea si desfasurarea programelor de studii universitare sau privind depasirea capacitatii de scolarizare aprobate se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
 • a. programul de studii respectiv intra in lichidare, in cazul in care incalcarea dispozitiilor legale se refera la un singur an universitar si la un singur program de studii;
 • b. universitatea intra in lichidare si se efectueaza demersurile legale pentru desfiintare, in cazul in care se constata incalcarea dispozitiilor legale la doua sau mai multe programe de studii universitare, ori incalcarea prevederilor legale se constata, pe parcursul a cel putin 2 ani universitari consecutivi.
Ordonanta stabileste ca anual, in termen de 6 luni de la inceperea fiecarui an universitar, universitatile sunt obligate sa transmita Ministerului Educatiei tabele nominale cu toti studentii inmatriculati la fiecare program de studii, pentru fiecare domeniu, forma de invatamant, limba de predare, locatie georgrafica. Pe baza acestor tabele, Ministerul Educatiei verifica daca fiecare student este inmatriculat legal.

OUG care prevede Recunoasterea Diplomelor de Studii Neautorizate
Adrian Cuculis, avocat: O sa avem foarte multi absolventi peste noapte, o sa existe un dezechilibru in buget

Adrian Cuculis, avocat ce reprezinta in instanta peste 9.000 de absolventi ai Universitatii Spiru Haret in aceasta speta, a declarat pentru HotNews.ro pe 18 august ca "proiectul de Ordonanta de Urgenta, in conditiile in care va trece, ar insemna un dezechilibru ingrozitor in ceea ce priveste locurile de munca, pentru ca o sa avem peste noapte - si suntem inca in recesiune - inca vreo 80.000 de someri. Poate unii mai lucreaza, ca si eu am oameni din MApN, BEC, SRI. Dar sa ai 80.000 de diplome peste noapte!"

"In cazul unora, asta inseamna ca oamenii vor trebui sa fie reincadrati pe posturi cu studii superioare. Curtea de Conturi desfasoara si acum, ca si in anii trecuti, cercetari pe partea de plata a salariilor pentru cei care nu au diplome recunoscute, sa vada incadrarea: l-ati platit cu studii superioare sau nu. Curtea de Conturi a dat deja niste decizii de corectare care au fost aplicate: oamenii au fost retrogradati si a trebuit sa returneze banii pe care i-au primit. Acum ne vom trezi cu alte procese, din partea acestor oameni, care isi vor vrea banii inapoi", a continuat Cuculis.

Acesta a precizat ca "o sa avem foarte multi absolventi peste noapte, o sa existe un dezechilibru in buget. Eu am avut zeci de cazuri, primarii intregi retrogradate pentru ca oamenii au venit cu adeverinta de la facultate, apoi nu au mai primit diploma care sa ateste studiile superioare si au fost retrogadati. Toti isi vor vrea drepturile inapoi si zeci de mii de persoane care se afla in litigii vor merge mai departe, pentru ca vor sa isi recupereze macar cheltuielile de judecata. Asta trebuia rezolvat din 2009-2010".

Potrivit lui Adrian Cuculis, peste 35%-40% dintre clientii sai, pe aceasta speta, sunt profesori

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21676 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  Alta forma de furt (Joi, 27 august 2015, 15:28)

  Bogdan [anonim]

  O noua forma de furt pe fata. Furt din buzunarele, timpul si respectul celor care au facut o facultate adevarata si care au invatat 4-6 ani cu examene grele. Un furt in favoarea celor care au cerut bani pentru niste studii fara nici o valoare. Un furt in favoarea facultatilor de apartament din unele sate (in afara de Spiru Haret unde s-a furat la greu). Un nou furt in favoarea multimii de parlamentari cu titluri onorifice la aceste facultati. In mare parte studentii au stiut ca facultatile pe care le frecventeaza nu sunt asigurate dar sunt si unii care au fost pacaliti de aceste "universitati". Guvernele nu au facut nimic, dinpotriva. Andronescu a semnat pe crucea mormantului invatamantului romanesc fara discernamant.
  • +10 (14 voturi)    
   Urmatorul pas: judecatori fara diploma (Joi, 27 august 2015, 15:43)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   cica avocati cu experienta. Facultatea facuta la Spiru sau ecologica.

   De ce nu se dau datele oficiale. Mi se pare ca e dreptul nostru de cetateni. Cati din parazitii astia de la particulare se regasesc in mediul de stat?
   • +1 (1 vot)    
    Exemple... (Joi, 27 august 2015, 18:55)

    apollo [anonim] i-a raspuns lui mihai

    1. Elena Udrea are o astfel de fituica care se cheama diploma de la o alta prestigioasa universitate numita Dimitrie Cantemir. Si nimeni n-a oprit-o sa invarta atatea miliarde.
    2. Horia Georgescu fost cap al ANI are si el o fituica obtinuta tot de la o asa prestigioasa universitate.
    Ar fi intersant sa vedem cati sunt in functii publice "pregatiti" la asa scoli inalte.
  • 0 (0 voturi)    
   nah (Joi, 27 august 2015, 21:50)

   adyQ [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   si uite asa unii sunt ingineri sau eu stiu ce doctori si eu is necalificat ca nu am avut bani de o facultate recunoscuta si m-am crezut destul de destept ca sa nu fac una de doi lei nerecunoscuta...la naiba! cand se fac inscrierile la spiru haret??
 • +13 (13 voturi)    
  Felicitari (Joi, 27 august 2015, 15:38)

  Sabin [anonim]

  si multumiri inculpatei Andronescu Ecaterina, ucigasul invatatmantului romanesc.
 • +13 (13 voturi)    
  Diplome. (Joi, 27 august 2015, 15:46)

  MirceaGeorgescu1 [anonim]

  Multumim din inima lui Iliescu! Si golanilor din PSD! Noaptea mintii.
 • +12 (12 voturi)    
  Asa sa aveti noroc (Joi, 27 august 2015, 15:50)

  carcotel [anonim]

  Dragi guvernanti, va doresc din suflet sa aveti norocul sa fiti tratati de medici posesori de diplome ca cele tocmai recunoscute, sa fiti in avionul pe care il coordoneaza un controlor de zbor proaspat licentiat la facultatile cu pricina si sa va consilieze un economist tot de acolo....
  Ati injosit invatamantul romanesc cum nu a reusit nimeni pana acum...Mie sila de voi!!!
 • +7 (7 voturi)    
  Aveati great expectations de la un Dottore? (Joi, 27 august 2015, 15:58)

  Fu Leng [utilizator]

  Urmariti-i cu atentie pe astia nou recunoscuti...unii dintre ei pot sa ajunga PM, marea majoritate or sa fie in structurile puterii in urmatorii ani.
 • +6 (6 voturi)    
  Legile, regulile in Romania.... (Joi, 27 august 2015, 16:10)

  lili [anonim]

  In Romania nului 2015 REGULILE si LEGILE sunt pentru a fi incalcate!
  Cei care le incalca primii, dand evident un exemplu restului populatiei sunt politicienii!
  Institutiile statului roman abia ii asteapta pe astia 70000 de oameni cu "diploma"!!
  Sila!
  O tara aiurea pe veci cu asemenea decidenti politruci!
  • +2 (2 voturi)    
   Multi au nevoie de diplomele astea (Joi, 27 august 2015, 17:45)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui lili

   pentru locul caldutz pe bani buni si munca ioc...si-n multe locuri Dottore le legalizeaza si spaga, chiar.
   Ce tara domle, se uita africanii cu ciuda deja....la ei nici maimutele nu au asemenea conditii.
 • +6 (6 voturi)    
  România imposturii=România lui Ponta. (Joi, 27 august 2015, 16:17)

  vali47 [utilizator]

  Avem un prim ministru cu diplomă de doctorat falsă?Avem.De ce nu am avea și 70.000 de falși licențiați care,mai mult ca sigur vor ocupa locurile celor care au luat licența prin muncă cinstită.Vin 70.000 de viitori corupți,că nu ne așteptăm ca asemenea indivizi să fie cinstiți.
 • +4 (4 voturi)    
  Cultivații socialiști (Joi, 27 august 2015, 16:17)

  grimis [anonim]

  Și uite așa de la: toată ”doctorimea”,”școlărimea”,asistații,apoi vin cultivații de ziua a șaptea incluși în administrativ-public,vor venii voturile viitoarelor alegeri.
  Dragii mei,unii chiar au muncit într-o facultate de stat,au fost bursieri ,au luat liciența cu zece și nu și-au găsit loc de muncă.
  Sunt mulți tineri cu studii superioare ce lucrează prin Italia,Germania,Anglia,în munci necalificate,cu salariul minim de acolo dar incomparabil cu unul din România,însă acești tineri vor chiar o schimbare în bine pentru țara noastră și cred că vor înclina balanța cu voturile lor.Dacă se vroia, se făcea drptate.
 • +4 (4 voturi)    
  Bai tembelilor cu diplome cumparate! (Joi, 27 august 2015, 16:19)

  provest [anonim]

  Nu pricepeti ca dati bani degeaba?
  Singurii beneficiari sunt hoastele care schimba legile ca sa va ia banii pe niste harti cu antet nmite diplome, gen Andronesca.
  Cumparati cu sarg hartii bune de sters la fund, veti fi prosti ca noaptea.
  Credeti ca va veti gasi toti post la stat?
 • +2 (2 voturi)    
  Rusine Ponta! (Joi, 27 august 2015, 17:17)

  apollo [anonim]

  Ordonanta asta s-a vrut o miscare in directia asigurarii de voturi la viitoarele alegeri. Inca odata interesele de partid si personale primeaza in politica romanesca. Nu va asteptati ca guvernul si chiar parlamentul sa inteleaga amploarea acestei hotii. Multi din membrii acestor institutii au la baza diplome furate, nejustificate, pregatire precara in general. Cu ordonanta asta sistemul se perpetuaza. Astia vor ocupa in curand functii inalte in sistemul public. Ei sunt viitorii corupti din sistem. Aceasta ordonanta este o insulta si un atentat la viitorul Romaniei. Rusine V.V. Ponta!
 • +2 (2 voturi)    
  Tot înainte! Spre prăpastie... (Joi, 27 august 2015, 17:25)

  Radu I [utilizator]

  Aș avea o propunere către mătușica Andronescu, ministresa care a pus cruce învățământului românesc: ce-ar fi dacă, odată cu diploma de studii, le-ați oferi absolvenților încă una, de doctorat? Să știm o socoteală, să-i recompensăm cum se cuvine, dacă tot au muncit pe brânci la Spiru. Să-i facem și doctori! Schimbul de mâine al politicienilor, nu? :)
  (A propos, am auzit că la astfel de universități „înalte”, studentul vine doar la examene. Iar când ajunge în fața examinatorului, îi înmânează acestuia un carnet (cu... „valoare adăugată”) și începe să turuie singurul subiect pe care l-a învățat de acasă. Și primește o notă direct proportională cu valoarea „stimulentului”).
 • +1 (1 vot)    
  ff interesant (Joi, 27 august 2015, 19:28)

  cinic [anonim]

  batalia intre cei cu diplome de tip ... si cei cu diplome de tip .. se va da la bugetari.
  Privatii stiu exact ce valoare au diverse diplome [chiar si cele de la stat sau privati acreditati]
  "De atata invatatura n-o sa mai aiba cine sa ne traga ciubotele " [citat din I.Creanga - ca sa nu ma injure expertii in literatura romana cu diplome recunoscute azi de Ponta]
 • +2 (2 voturi)    
  uniformizare (Joi, 27 august 2015, 19:51)

  Marigold [utilizator]

  Idea de baza este ca toate formele de invatamant superior, acreditate, neacreditate, autorizate sau neautorizate sa ajunga la acelasi nivel al calitatii. Asa, toti politicienii isi vor gasi un loc caldut unde sa se retraga, sa-si angajeze rudele, finii si amantele, iar studentii vor fi toti fericiti, cu diploma asigurata. Cine si-a imaginat vreodata ca cineva chiar doreste performanta si competitivitate, este naiv. Totul este fatada, vorbe goale, teatru de ochii lumii.
 • +2 (2 voturi)    
  Encefalopode cu diplome. (Vineri, 28 august 2015, 5:44)

  Ciprian [anonim]

  O turma de encefalopode cu diplome dar cu bani se duc sa se angajeze cu ce stiu, adica cu nimic. Vor avea o surpriza in mediul privat pentru ca acolo ai nevoie de ceva IQ prin cerebel. Ei au invatat la distanta ceea ce insemna ca si cunostintele lor sunt la mare distanta de ei.

  Nenorocirea e ca astia sunt nevertebratii cu pile si bani, loazele din categoria domnul Goe, care au dat spaga PSD-ului ca sa ajunga ca idolul lor Plagiator. Adica functionar guvernamental ce capuseaza taxele romanilor si aspira la milioane din bugetul de stat.

  Si vor reusi daca nu va treziti!

  E ca si cum ai incarca 10 camioane cu gandaci de Colorado si le dai drumul pe o cultura de cartofi. Sau eliberezi o tona de lacuste intr-un lan de grau.
  Ponta 1-ul Plagiator al tarii sustine o sleahta de plagiatori la distanta. Nulitatile vor avea locuri de munca la stat si vor fi o plaga/ciuma ce va contamina bugetul de stat. Astia vor fi urmatoarea generatie de paraziti ca cei promovati de bolsevici dupa razboi.
  Ilici rade acum cu toti dintii pentru ca cei ca el vor calca pe urmele sale.

  Iar voua vi se strapezesc dintii de atatea taxe si impozite plus facturile aferente! Stati cu capul intre urechi stimabililor ca astia au 'grija' de voi . . .
 • 0 (0 voturi)    
  valentinganta@yahoo.com (Vineri, 28 august 2015, 23:47)

  Valentin Ganta [anonim]

  La institutiile de stat - care-s conduse de conducatori pusi pe criterii politice, poate ca va avea efect aceasta ordonanta - care n-am prea inteles daca-i adevarata ... Dar care privat isi va umple curtea cu pleava plevei ?
 • +1 (1 vot)    
  Ce destepti sunt pe aici. (Sâmbătă, 29 august 2015, 4:09)

  Giotto [anonim]

  Am facut Dreptul la Spiru Haret.Cea mai mica taxa de scolarizare,carti 30% reducere,cursuri si sinteze gratuite pe internet,asistenta la cursuri in amfiteatrul si salile de curs ale facultatii.Profesori,teoreticieni si practicieni,recunoscuti ca fiind de cel mai inalt nivel.Examene dure:200 posibile intrebari,pline de solutii capcana,din toata materia din care,aleator 10-20 erau subiecte de examen contracronometru.Camere de filmat,supraveghetori.Au fost studenti scosi din examen pt.frauda,altii nu au promovat.Toate facultatile au examene tip grila cu sablon ca la scoala de soferi.Spiru are calculatoare si servere.Nu am luat 10 la diploma,dar am luat 10 la masteratul urmat la o universitate agreata de minister.
 • 0 (0 voturi)    
  Mda. (Sâmbătă, 29 august 2015, 10:05)

  Gigi Spirache [anonim]

  Asa este daca nu au venit cu niste norme metrodologice la legea invatamantului din 2004. Au dat posibilitatea sa interpreteze fiecare dupa ureche. De aceea, nici nu pot sa se opuna eliberarii acestor diplome, fiindca nu exista cadrul legal. A trebuit sa vina cu Legea 1/2011, mult blamata la vremea aceea, ca sa puna capat unor asemenea practici (a se vedea ca numai promotiilor anterioare 2011 li se vor elibera diplomele).
 • 0 (0 voturi)    
  Oare? (Sâmbătă, 29 august 2015, 13:53)

  Gigi Spirache [anonim]

  Asa este daca nu au venit cu niste norme metrodologice la legea invatamantului din 2004. Au dat posibilitatea sa interpreteze fiecare dupa ureche. De aceea, nici nu pot sa se opuna eliberarii acestor diplome, fiindca nu exista cadrul legal. A trebuit sa vina cu Legea 1/2011, mult blamata la vremea aceea, ca sa puna capat unor asemenea practici (a se vedea ca numai promotiilor anterioare 2011 li se vor elibera diplomele).
 • 0 (0 voturi)    
  spiru (Luni, 7 septembrie 2015, 17:48)

  lacry [anonim]

  Draga Ciprian,
  As dori sa te informez ca si eu fac partea din acesta turma despre care vorbesti si tin sa-ti dau dreptate 50%. Este adevarat ca unele persoane au avut plié si bani si au urmat aceasta facultate , dar tin sa-ti povestesc si despre ceilalati 50% nevertebrati printre care si eu....
  M-am nascut la tara cu o situatie financiala foarte dificila in care nici unul dintre parinti nu avea un job sau vreun ajutor financiar, singura sursa de supravietuire fiind bucatica de pamant cultivata si cateva animale prin curte si cu toate astea am avut ambitie si mai intai am terminat un liceu..
  odata ce am implinit 18 ani si am terminat liceul m-am angajat la particular pe post de secretariat si contabilitate primara dar imi doream mai mult, asa ca am ales facultatea de matematica de la Spiru haret la id.ESTE ADEVARAT ca ma prezentam mai mult la examene din cauza serviciului mai ales, DAR M-AM CHINUT sa fac totusi ceva cu viata mea si dintr-un salariu de 800 ron imi plateam taxele si ii ajutam si pe ai mei cu casa. Intre timp mi-am schimbat jobul deoarece m-am mutat intr-un oras din apropiere si lucrez de 8 ani deci de la 18 ani in mediu privat fara nici o intrerupere si sunt sigura ca sunt multe persoane ca mine. Cred ca acele cuvinte "paraziti" sau "gandaci" nu ar trebui folosite intr-o societate civilizata. Suntem oameni si trebuie sa ne comportam ca atare
  • 0 (0 voturi)    
   Diplomele ID au VALOARE (Miercuri, 20 decembrie 2017, 10:02)

   Avocat Geambasu Daniel [anonim] i-a raspuns lui lacry

   Eu am facut dreptul la ID la Spiru. Sunt in politie angajat si m-au avansat acum. Mi-au dublat salariul si am 6000 lei /luna de la 3000 lei/luna. Mergeti si studiati acolo. Mai cunosc persoane care trageau de un 5 la aceiasi universitate iar acum sunt profesori universitari la academia de politie. Eu am terminat cu media 9 si cred ca merit sa fiu Rectorul academiei de politie!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by