Ordonanta privind recunoasterea diplomelor absolventilor unor forme de studii neautorizate, aprobata

de Ionut Baias     HotNews.ro
Miercuri, 26 august 2015, 23:05 Actualitate | Esenţial

Guvernul a aprobat, miercuri, Ordonanta privind dreptul absolventilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate, actul normativ prevazand si sanctiuni viitoare pentru institutiile de invatamant care scolarizeaza fara autorizare, potrivit Mediafax.

Potrivit actului normativ, au dreptul de a beneficia de acte de studii, recunoscute de catre stat, care atesta finalizarea studiilor, absolventii inmatriculati anterior inceperii anului universitar 2011-2012, care au promovat examene de finalizare a studiilor dintre cele prevazute in Legea educatiei nationale 1/2011, la institutii de invatamant superior acreditate si care au fost inmatriculati, dupa caz: la programe de studii organizate la forme de invatamant si/sau in spatii neautorizate; la programe de studii organizate in limba de predare neautorizata; peste capacitatea maxima de scolarizare aprobata; la programe de studii aflate in curs de autorizare, la data inmatricularii; la programe autorizate/ acreditate, cu nerespectarea conditiilor de inmatriculare sau mobilitate.

De asemenea, sunt recunoscute si diplomele absolventilor inmatriculati la programe de studii autorizate sau acreditate organizate la forma de invatamant ID si care au parcurs, cu aprobare, doi ani de studii intr-un singur an.

MECS aproba, in termen de 30 de zile de la solicitarea institutiei de invatamant superior acreditate, numarul de formulare tipizate necesare pentru absolventii care se incadreaza in criteriile prevazute de ordonanta aprobata miercuri.

Potrivit actului normativ, institutiile de invatamant superior care inmatriculeaza studenti peste capacitatea maxima de scolarizare aprobata sunt sanctionate cu o amenda egala cu de 10 ori valoarea taxelor de scolarizare incasate, pentru numarul de studenti inmatriculati peste capacitatea de scolarizare aprobata pentru respectivul program de studii.

Aceleasi sanctiuni sunt prevazute pentru institutiile de invatamant superior care au scolarizat la un program de studii organizat ca neautorizat.

Nerecunoasterea validitatii diplomelor eliberate de catre institutiile de invatamant superior acreditate, de catre orice persoana fizica sau juridica in procesul de angajare sau pentru continuarea de studii se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 de lei.

Ministerul Educatiei este imputernicit sa constate depasirea capacitatii maxime de scolarizare ori scolarizarea la programe de studii organizate la forme de invatamant, limba de predare si locatii geografice neautorizate/neacreditate si sa stabileasca amenzile. Scolarizarea si inmatricularea de studenti cu incalcarea dispozitiilor legale referitoare la organizarea si desfasurarea programelor de studii universitare sau privind depasirea capacitatii de scolarizare aprobate se sanctioneaza astfel: programul de studii respectiv intra in lichidare, in cazul in care incalcarea dispozitiilor legale se refera la un singur an universitar si la un singur program de studii; universitatea intra in lichidare si se fac demersurile legale pentru desfiintare, in cazul in care se constata incalcarea dispozitiilor legale la doua sau mai multe programe de studii universitare, ori incalcarea prevederilor legale se constata, pe parcursul a cel putin 2 ani universitari consecutivi.

Sanctiunile se aplica pentru fapte savarsite incepand cu anul universitar 2015 - 2016.

Totodata, anual, in termen de 6 luni de la inceperea fiecarui an universitar, institutiile de invatamant superior transmit MECS tabele nominale cu toti studentii inmatriculati la fiecare program de studii, pentru fiecare domeniu, forma de invatamant, limba de predare, locatie geografica. MECS, pe baza tabelelor inaintate, face verificari ca fiecare student sa fie inmatriculat legal.

[P] 1000 inseamna mai mult decat un numar

Angajatii sunt resursa cea mai importanta in orice companie, iar in cazul unui business de servicii, succesul se bazeaza pe resurse umane competente si implicate, care aduc plus valoare in relatia cu clientii. Societe Generale European Business Services, centrul care ofera servicii profesionale cu valoare adaugata in domenii precum finante, achizitii, resurse umane, KYC (Know Your Customers) si servicii de IT pentru grupul Societe Generale, a ajuns la pragul de 1000 de angajati in doar 6 ani de la infiintare.

1021 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Recunoastere cu forta? (Miercuri, 26 august 2015, 23:15)

  AdrianBorza [utilizator]

  "Nerecunoasterea validitatii diplomelor eliberate de catre institutiile de invatamant superior acreditate, de catre orice persoana fizica sau juridica in procesul de angajare sau pentru continuarea de studii se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 de lei."
  Adica un angajator privat va fi amendat pentru ca nu va mai angaja nici un absolvent de Spiru Haret pentru ca nu are incredere in hartiile emise de ei mai mult decat in hartia igienica? Sa vedem cum se va face asta.


Abonare la comentarii cu RSS
SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

Invatamantul profesional a fost vazut in Romania ca o optiune care nu iti ofera foarte multe perspective de viitor. Astfel, foarte multi parinti si elevi prefera calea liceului si apoi a unei facultati care, de cele mai multe ori, produce someri pe banda rulanta.
(Sondaj sustinut de Asociatia Nationala a Industriei Textilelor din Romania)
1. Sunteti pro sau contra invatamantului profesional din Romania?
(Un singur răspuns posibil)
 • Pro - mi se pare o alternativa buna
 • Contra - nu iti ofera prea multe posibilitati profesionale pe piata muncii
 • Nu ma intereseaza, oricum voi trai pe banii parintilor
2. Considerati ca scoala profesionala ar putea fi o solutie pe termen mediu si lung pentru reducerea somajului?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
3. Considerati viabila alegerea unei scoli profesionale in detrimentul unui liceu, mai ales in zonele unde economia nu este foarte diversificata?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
4. Credeti ca este mai utila o scoala profesionala axata pe domenii unde exista o lipsa acuta de personal calificat sau o universitate care produce pe banda rulanta absolventi intr-un domeniu fara cautare pe piata muncii?
(Un singur răspuns posibil)
 • O scoala profesionala - sanse mai mari de angajare
 • Universitatea ramane universitate - diploma e importanta
 • Nu stiu, nu ma intereseaza


Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri