Secretariatul de Stat pentru Culte va organiza, marti, la ora 11, o coferinta de presa, la sediul instituiei, pe tema proiectului de construire a unei moschei la Bucuresti, dupa ce au fost trimise catre reprezentantii institutiei “sute de intrebari si de apeluri pe aceasta tema”, a declarat pentru HotNews.ro secretarul de stat Victor Opaschi. Acesta a refuzat sa prezinte alte detalii. Nota de fundamentare a Hotararii prin care Guvernul a dat in folosinta gratuita un teren, cu o suprafaţă de peste 11.000 de metri patrati si o valoare de aproape 4 milioane de euro, catre Mufiatul Cultului Musulman din Romania in vederea construirii unei moschei nu prezinta motivele care au stat la baza deciziei.

Nota de fundamentare indica doar obiectivele si modul de functionare al institutiilor implicate in procesul de atribuire si trece in revista drumul institutional prin care o adresa a Ambasadei Turciei a trecut in numai doua zile de la stadiul de propunere la cel de hotarare.

Potrivit notei de fundamentare, in data de 25 mai, Ambasada Republicii Turcia din Romania solicita printr-o adresa formulata Secretariatul General al Guvernlui (SGG) “atribuirea în folosintă gratuită a unui teren, în vederea edificării unei moschei, cu anexe sociale aferente”.

In aceeasi zi, RA-APPS identifica un teren, situat in Bucuresti, in Bulevardul Expozitiei, aproape de centrul Romexpo, cu o suprafata de 11.295 de metri patrati si propunea SGG atribuirea terenului respectiv in folosinta gratuita catre comunitatea musulmana.

Doua zile mai tarziu, in 27 mai, Guvernul Romaniei emite o hotarare de guvern prin care executivul acorda dreptul de folosinta gratuita a terenului catre Muftiatul Cultului Musulman.

“Cultul musulman a solicitat în repetate rânduri alocarea unui teren situat pe raza municipiului București pe care să se construiască o moschee.”, se arata in Nota de Fundamentare a HG 373/27.05.2015. Potrivit documentului citat, in 1 octombrie 2012, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat Primariei Capitalei alocarea unei teren “care să servească construirii unei moschei, proiectul urmând a se realiza pe bază de reciprocitate cu partea turcă, ca urmare a dialogului purtat cu partea turcă încă din anul 2004”.

Proiectul de construire a unei moschei in Capitala, prezentata initial ca fiind cea mai mare din Europa, a starnit controverse si replici dure intre fostul presedinte Traian Basescu si liderul spiritual al musulmanilor din Romania, Muftiul Iusuf Murat. Pe acest subiect si-au exprimat pozitia public atat premierul Victor Ponta cât şi preşedintele Klaus Iohannis, dar si mai multe institutii care reprezinta cultele din Romania.