"Problema apare prin felul in care manualele ii invata pe copii sa-i vada pe cei din jur. Prin grila de perceptie pe care o impun asupra lumii", avertizeaza Cosima Rughinis, coordonatoare a Master of Sociological Research. Aceasta atrage atentia ca "manualele pot fi o cauza a abandonului scolar, deoarece nu sunt bine racordate cu ceea ce ii intereseaza pe copii". "Daca manualele sunt tot cu furca si fuiorul, atunci incurajeaza plictiseala, dezinteresul copilului - ceea ce devine inca o problema care poate sa duca la abandon scolar", explica profesoara Cosima Rughinis.
Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii din Bucuresti a lansat vineri, 3 iulie 2015, raportul de cercetare "Alice in Tara Manualelor" - un studiu asupra manualelor scolare de Comunicare in limba romana si de Educatie civica, pentru clasele I - IV. Analiza a fost realizata in perioada octombrie 2014-mai 2015, de o echipa de profesori si studenti din Departamentul de Sociologie. Metoda de cercetare a fost analiza de continut.
- Specialistii au examinat textele si ilustratiile din manuale si au concluzionat ca, "prin personaje si tehnologii, lumea manualelor scolare ramane ancorata in trecut, in perioada comunista sau chiar a secolului al XIX-lea".
- Personajele din manuale "sunt puternic stereotipizate: bunicii sunt sedentari si nu aud bine, femeile sunt mai ales mame care pregatesc masa, invatatoare sau doctorite - in timp ce barbatii apar intr-o diversitate de meserii, dar prea putin ca tati".
- "Aceste tendinte generale ascund insa o diversitate considerabila a manualelor - unele carti fiind mai apropiate de vietile actuale ale copiilor", se arata in concluzii.
- "Abecedarele digitale din 2014 aduc o imbunatatire in reprezentarea tehnologiei - fiind insa limitate la ilustratii ale calculatorului. Dispozitivele mobile (tablete, telefoane mobile) si alte tehnologii sunt foarte rar incluse. In cele 6 abecedare digitale publicate in 2014 am gasit 19 ilustratii care prezinta un calculator".
- Daca in manualele de pana in 2013 "copiii care ating calculatorul sau lucreaza cu el sunt dominant baieti", autorii studiului remarca la noile manuale digitale o distributie echilibrata si egalitate de gen
- In manualele vechi, "adesea personajele lucreaza cu stropitori, tabla neagra cu creta, telefoane cu disc precum si andrele sau fus - tehnologii ale secolelor precedente."
- "Toate personajele din manualele de educatie civica pentru clasele a III-a si a IV-a care au profesiuni legate de stiinta, filozofie, literatura sau arta sunt barbati (cu exceptia Isadorei Duncan, dansatoare)."
- "Chiar si in abecedarele digitale din 2014 doar o singura mama ilustrata apare ca avand o ocupatie (anume profesoara) - fiind mult mai frecvente aparitiile mamelor in bucatarie."
- "In contrast marcant cu simbolurile vestimentare actuale ale feminitatii si masculinitatii, doar 5% dintre personajele feminine din abecedare poarta pantaloni - creand un portret vizual anacronic al fetelor si femeilor.
- O activitate frecventa a fetelor consta in udatul florilor - creand un portret tip al 'fetitei cuminti'".
- "In ceea ce priveste abecedarele digitale din 2014, recomandarile Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii privind o reprezentare mai echilibrata a masculinitatii si feminitatii au ramas fara efect. Tatii continua sa fie prezentati ca parinti mai putin importanti, iar mamele sunt descrise ca fiind esentialmente parinti, ipostaza lor cea mai relevanta fiind efectiv la cratita - fara nicio ironie."
- "Persista stereotipurile ocupationale: in toate abecedarele digitale am gasit o singura mentiune verbala explicita a profesiunii unei mame, anume profesoara. Altminteri, mamele exceleaza in bucatarie, existand diverse ilustrari ale felurilor in care gatesc si servesc mancare."
- "In manualele de educatie civica de clasa a IV-a, lectia privind 'Conducatorul grupului' este adesea dominata de personaje masculine - copiii avand de ales ca lider al clasei, in textele prezentate, chiar si intre trei baieti.
- Autoritatile statului sunt dominant prezentate prin personaje masculine; la fel si figurile marcante ale istoriei Romanie. Personajele feminine par sa aiba autoritate si prestigiu doar in familie si in sala de clasa."
- "Bunicile sunt personaje cantonate in lumea povestilor si in amintiri - atunci cand nu croseteaza. Bunicii sunt sfatosi si adesea citesc ziarul. Nici bunicile, nici bunicii nu au profesiuni, fiind definiti exclusiv de statutul lor familial. De regula bunicii sunt sedentari, poarta ochelari si se intampla destul de des sa nu auda bine. In ansamblu, exista foarte putine reprezentari ale unor bunici care isi traiesc viata activ si divers, conform practicilor actuale de petrecere a timpului."
Descarca de aici raportul integral
Marian Preda, decanul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala:
- Sa ne imaginam ca, plecand de acasa, unde avem calculator, internet, telefon mobil, mergem la serviciu si acolo trebuie sa facem calculele cu o socotitoare cu bile, sa scriem mesajele catre sefi sau catre subalterni cu creta pe tabla sau cu stiloul pe hartie si sa vorbim despre teme care nu ne preocupa in viata de zi cu zi
- Dupa aceea ne intoarcem acasa, in zona noastre de confort si de conexiune cu lumea, si ar trebui sa fim foarte fericiti si de-abia sa asteptam sa mergem a doua zi din nou la acelasi serviciu
- Si acum sa ne mutam putin in lumea copiilor nostri. Pentru ei, scoala este echivalentul functional al serviciului pentru adulti.
- Si ei au acasa si pe telefonul cu care se plimba internet, care le deschide accesul la o intreaga lume, si ei au televizor, si ei au tableta
- Si merg la scoala si vad niste manuale ca acestea pe care le-au studiat colegii mei, in care fotografiile sunt din secolul XX, cateodata chiar din secolul XIX, in care bunica toarce din furca, in care se recolteaza graul cu secera si mai nimic nu este apropiat de lumea in care traiesc ei.
- De ce ar fi motivati? Si atunci sa nu ne miram ca in studiul PISA din 2012 copiii romani sunt cei mai demotivati in privinta studierii anumitor materii in scoala
- Sa nu ne miram ca romanii prezentati la 60 de ani in unele manuale, femeile, dar si barbatii, sunt preponderent inactivi in fotografii si arata ca persoane de 80-90 de ani
- Sa nu ne miram ca femeile in mare parte nu intra in viata politica, in viata cetatii, raman casnice, daca in manualele noastre, de pe care si ele au invatat, femeile sunt prezentate preponderent udand flori, facand mancare si in alte astfel de ipostaze
- De aceea, colegii mei, care au realizat acest studiu cu scopuri didactice, pentru facultate, au hotarat sa-l facem public. L-am trimis la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), o sa-l trimitem la Ministerul Educatiei, pentru ca este nevoie de o schimbare majora in calitatea si continutul manualelor din Romania
- Metoda de cercetare a fost analiza de continut. Ne-am uitat la fotografii, la ilustratii si la text efectiv. Am luat chiar cateva dintre aceste manuale si le-am analizat mai in profunzime, asa-numite studii de caz. Pe cele mai multe, doar le-am trecut in revista si pe o grila de analiza cu cateva criterii le-am cuantificat.
- Ce a rezultat: Este o lume anacronica, o lume clar ancorata in trecut, de secol XX, chiar uneori de secol XIX, in primul rand prin personajele prezentate si prin activitatile pe care le desfasoara personajele astea
- Inclusiv textele literare sunt din autori de secolul XIX si prea putin din secolul XX, ca sa nu mai vorbim de secolul XXI
- Ce fel de tehnlogie este prezentata: cam in toate manualele investigate, se scrie pe tabla. Nu e nici macar un clipboard. Alte instrumente prezente in ilustratii: fusul, coasa, sapa, grebla. E o lume la care copiii nu sunt expusi in viata de zi cu zi. Calculatoarele, lucru de care probabil se lovesc ei cel mai des, practic nu exista sau exista in manualele mai noi.
- Am analizat 10 abecedare, incepand cu cel comunist, din 1987, si terminand cu cele digitale, dupa 2014. Am insumat 1.600 de ilustratii analizate in cadrul acestui proiect.
- Numarul de personaje masculine este usor mai ridicat decat cel al personajelor feminine. Diferenta nu este foarte mare, astfel ca discriminarea de gen nu se petrece din punct de vedere numeric neaparat.
- O problema ar fi grupurile minoritare care sunt slab reprezentate. Ce inseamna grupuri minoritare: pe langa alte etnii, mai avem doua-trei cazuri de copii cu dizabilitati, in scaun cu rotile, si am inclus aici, dupa o analiza, si copiii care poarta ochelari pentru ca numarul aparitiei lor este foarte mic. Nu am intalnit un copil cu probleme de greutate, nu am intalnit copii cu aparat dentar sau cu alte probleme care fac parte din viata lor. Copiii sunt astfel uniformi
- Fetele sunt foarte cuminti si de foarte multe ori cicalitoare. Apar intotdeauna pe langa baieti si le spun ce sa faca: nu e bine sa faci aia, nu e bine sa treci pe rosu, nu iti bate colegul, iar la un moment dat un baietel ii spune unei fete: dar mai lasa-ma in pace!
- Una dintre activitatile preferate ale fetelor, dupa cum reiese din manuale, este udatul florilor. Apar in aceasta ipostaza, cu stropitoarea in mana, in toate abecedarele.
- Femeile, care sunt de obicei mame, apar cel mai des in bucatarie gatind, avand in grija de copii sau sunt invatatoare sau doctorite - cele mai frecvente ipostaze.
- Una dintre sectiunile si temele in care diferentele de gen apar foarte clar se refera la ocupatii si cum copiii invata prin intermediul manualelor care sunt ocupatiile legitime, obisnuite, pentru fete, pentru baieti. Ceea ce am putut observa este ca in toate manualele, cu putine exceptii, ocupatiile sunt alocate rigid, stereotipic. Logica nu este neaparat cea pe care o vedem in jurul nostru.
- Ceea ce este foarte interesant pentru noi ca parinti si profesori este ca in continuare in manualele noastre stiinta si tehnologia sunt ilustrate ca fiind pentru baieti.
- Personajele masculine au ocupatii foarte variate. Din acest punct de vedere, personajele masculine mie imi plac, sunt frumos realizate si eu, ca mama de baieti, m-am bucurat.
- Dar daca as fi avut o fata, n-as mai fi fost la fel de incantata, pentru ca ocupatiile prezentate pentru femei sunt uniforme: invatatoare, din cand in cand doctorita, din cand in cand bibliotecara.
- In rest, in bucatarie, asa cum se spune, la cratita, dar asta nu e deloc ironic, ceea ce va spun este efectiv descriptiv: la cratita, la propriu. Barbatii vedem ca pot sa fie laboranti, meteorologi, tamplari, inotatori, cercetatori.
- Nu o sa gasiti vreo fata care sa fie implicata in mod vizibil intr-un proiect de stiinta.
- Exista o repetitie a ipostazelor femeii in profesiunii ale grijii. Femeile apar eminamente ca avand grija de copii. E bine sa aiba grija de copii, e minunat, poate ca si barbatii ar putea sa apara mai des ca avand grija de copii si uniformitatea sa fie mai mica.
- Problema nu este cu ceea ce se spune despre personajele feminine, se spun doar lucruri bune, fiindca e grozav sa fii mama, e grozav sa fii bunica, invatatoare. Problema deci nu e cu ce se spune, problema e cu ce nu se spune si problema e cu ce se repeta pana la plictiseala.
- Majoritatea autoarelor manualelor sunt femei - este o lectie simptomatica pentru lipsa de atentie la nivel social acordata problemei egalitatii de sanse. Cand nu exista atentie, in mod statistic apar si astfel de anomalii.
- Nu este o chestiune de rea-vointa, nici macar nu reprezinta societatea romaneasca in niciun fel. Apare efectiv din lipsa de preocupare si, de asemenea, din inertia in care sunt elaborate manualele
- Cel mai grav mi se pare ca nu este incurajata gandirea critica a copiilor si imaginatia, mai ales pentru fete. Este o ingradire foarte puternica a imaginatiei copiilor, prin faptul ca lucrurile in care ei chiar isi investesc imaginatia de zi cu zi, de exemplu jocurile pe calculator, nu sunt abordate, si prin faptul ca imaginile sunt atat de plictisitoare si monotone: aceleasi mame, aceleasi bunici, aceleasi fusuri, tricotari.
- Curriculumul este complet neutru, in ceea ce priveste genul, cu exceptia manualelor de Istorie, in care sunt incluse explicit personaje feminine.
- Dar in celelalte manuale este la latitudinea autorilor de manuale sa reprezinte personajele feminine mai mult sau mai putin, sa reprezinte varstnicii intr-un fel sau altul, sa reprezinte copiii cu dizabilitati intr-un fel sau altul sau tehnologia.
- Putem ca spune ca asta este o problema a curriculumului, tocmai pentru ca nu da nicio sugestie, nu aduce aceasta problema in atentia publica si nu exista nici standarde minimale pentru ilustrarea diversitatii si pentru ancorarea in prezent.
- Nu am realizat o ierarhizare a manualelor si scopul studiului este mai ales sa aduca in atentia publica aceasta problematica.
- Cea mai mare paguba pe care aceste reprezentari o produc nu este neaparat in modelele de rol care le sunt inspirate copiilor. Si fetele invata ca pot sa fie oameni de stiinta sau pot sa fie bucatari, tamplari. Problema apare prin felul in care manualele ii invata pe copii sa-i vada pe cei din jur. Prin grila de perceptie pe care o impun asupra lumii.
- Si din acest motiv copiii invata in scoala ca daca vad o femeie care este om de stiinta, ea pare mai putin credibila, daca vad o femeie care este politician sau persoana in varsta care este om de stiinta pare mai putin credibila.
- Cea mai mare problema nu este aceea a insuflarii unor modele de rol, deoarece copiii isi iau modelele de rol din multe surse: si din filme, de la parinti. Problema este ca aceste manuale creeaza un filtru prin care copiii interpreteaza realitatea si fac ca anumite personaje sa fie mai putin credibile, sa nu para la fel de autentice, la fel de puternice: vorbim despre persoanele in varsta, care isi pierd din credibilitate in orice ar face, mai putin bunici pe canapea, si vorbim mai ales despre femei.
- Manualele pot fi o cauza a abandonului scolar, deoarece nu sunt bine racordate cu ceea ce ii intereseaza pe copii. Studiul nu documenteaza o legatura stransa cauzala, dar daca discutam, cred ca este clar la nivelul intelegerii noastre ca niste manuale mai interesante ii fac pe copii sa fie mai implicati. Poate ii antreneaza si pe parinti un pic sa vada: ce scrie la voi, in manual, acolo.
- Pe cand, daca manualele sunt tot cu furca si fuiorul, atunci incurajeaza plictiseala, dezinteresul copilului - ceea ce devine inca o problema care poate sa duca la abandon scolar.
- Cel mai important ar fi ca Ministerul Educatiei sa isi asume un set minimal de standarde, pe care sa il solicite autorilor de manuale, privind reprezentarea unei diversitati de personaje, atat in ceea ce priveste varsta, genul, diferite alte tipuri de diversitati, etnice, de abilitate si dizabilitate.
Nu au nimic manualele decât în imaginația voastră, a celor care criticați sperând ca veți fi băgați în seama.
Când plecam la școală în 1 - 4 tata îmi punea pachețelul, mama începea lucru mai devreme.
Când veneam, de multe ori tata îmi dădea de mâncare - deși de gătit se ocupa (mai mult) mama.
Cred ca realitatea e mai complexa decât atât și doar pentru că tu idealizezi viziunea pășunist-misogină a bunicilor, nu înseamnă că așa e bine.
Realitatea e mai complexa decat experienta ta personala. Si doar pentru ca tu imbratisezi spalarea ideologica a creierului, nu inseamna ca asa e bine. Cel putin viziunea bunicilor a functionat, la cine a vrut sa functioneze. "Egalitatea de gen" nu a dus decat la distrugerea familiei si a vietii copiilor.
Dar prostia omeneasca, furtul si crima, mInciunile si betiile, nepasarea si reaua vointa, nedreptatile si prejudecatile, nici astea nu merita surprinse pentru manualele copiilor mici?
Nu te supara Dumitrica. Tu habar n-ai cum e sa nu fii inghesuit mintal si spiritual. Ti-ar fi trebuit un dram de suflet ca sa intelegi frazele mele. Dar eu ti-am daruit cu generozitate cateva secunde de raspuns, desi sunt sigur ca nu vei pricepe nimic.
Fii si tu mai generos! O zi buna iti doresc.
E relevant pentru starea educatiei din Romania, tocmai faptul ca NU ti se par de la sine inteles ca ar trebui sa apara. Deci activitati zilnice, normale, reale nu ti se par importante? E incredibil.
http://www.contributors.ro/administratie/educatie/elevii-captivi-intre-logica-clopo%C8%9Belului-%C8%99i-plictiseala-lumii-din-manualele-%C8%99colare/
Eu l-am citit astazi si l-am gasit foarte bine argumentat si, deci, intemeiat.
Ma intreb daca sunt necesare ilustratiile din abundenta pentru elevii care au depasit clasele primare. Cu siguranta nu pentru gimnaziu - in gimnaziu conteaza cum este structurata informatia si, de asemenea, tipurile de dezbatere la clasa.
Furca și fuiorul sunt în mod evident anacronice, dar hai să nu prezentăm în manualele școlare familii precum cele din interviurile de la BBC Radio Nottingham: doi bărbați căsătoriți între ei și copilul născut de o mamă-surogat. Prea multă modernitate strică totuși.
A inocula copiilor confuzia inconștientă asupra identității lor sexuale clare va umple spitalele de psihiatrie peste 30-40 de ani. În realitatea ta bună și rea există și tâlhari, există și violatori, există și decapitări în public etc. Dar nu le prezentăm copiilor de 7-8 ani, pentru că le vor considera modele acceptabile, dată fiind absența discernământului specifică vârstei. De asta majoratul e la 18 ani și nu la 7 ani.
Mai bună decât cine sau decât ce? Asta a fost tot ce lipsea speciei umane pentru a asigura o viață bună copiilor, cuplurile homosexuale?
Care ”grămadă de copii” ajung pe străzi? Așa se împarte lumea pentru tine, în copii crescuți în cupluri hetero care ajung pe străzi, respectiv copii crescuți în cupluri homo care ”au o viață mai bună”?!
Dacă există ”studii peste studii” care demonstrează asta, să și le demonstreze ei unul altuia :)
În cele mai multe familii din România, Germania sau UK, femeile se ocupă în mai mare măsură de treburile casnice, inclusiv gătit. Și presupun că în Spania, Italia și Grecia e chiar mai mare contribuția femeilor. E nevoie de persoane complet spălate pe creier ca să pretindă că gătitul este împărțit 50-50 între mamă și tată în majoritatea familiilor.
Concluzia? Accepta inconstient rolurile impuse de societate doar femeile care inca nu au reusit sa evolueze (prin educatie) peste nivelul generatiei anterioare. Restul aleg.
Un bărbat cu stimă de sine nu se angajează casieră la Kaufland, există întotdeauna job-uri mai solicitante, dar de 5 sau 10 ori mai bine plătite. La fel și în casă sau în gospodărie, există întotdeauna treburi mai grele decât gătitul, pentru cineva crescut într-o familie normală. Iar majoritatea românilor sunt crescuți în familii normale, așa ajung femeile să gătească în familie mai frecvent decât bărbații. Pentru că e una dintre muncile casnice mai ușoare.
Sociologii sint azi ceea ce erau propagandistii si activistii comunisti pe vremea lui Ceausescu. Aia marxisti, astia neomarxisti. Nici unii, nici altii nu munceau/muncesc, ci au trait/traiesc din datul din gura. Nimeni, in afara de statul care e obsedat de spalarea creierelor copiilor, nu are nevoie, nu angajeaza si nu plateste sociologi. Ati auzit de vreun intreprinzator ca ar avea in organigrama posturi pentru sociologi? Ce sa faci cu niste indivizi care nu au nici o meserie si nu sint in stare sa produca nimic altceva decit parerisme si gargara ideologica falimentara?
Noroc cu platforma Contributors, unde lucrurile sint puse la punct. Vezi articolul "Elevii – captivi între logica clopoțelului și plictiseala lumii din manualele școlare", semnat Laura Grunberg si Cosima Rughinis, din care aflam pe ce lume sintem:
"Laura Grunberg este socioloagă, scriitoare, profesoară și activistă în mișcarea de femei din România. Licențiată în matematică a obținut doctoratul în sociologie. A publicat în zona sociologiei genului, sociologiei corpului și sociologiei educației. Este prof. asociat la Universitatea București, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială și la SNSPA. A fost o bună perioadă de timp coordonatoare de programe la Centrul European UNESCO pentru Învățământ Superior (UNESCO-CEPES)."
E, acum sper ca tabloul e mai complet si imaginea mai clara.
Corectitudinea politica incearca sa impuna o uniformitate de gindire si de comportament, adica are o natura totalitara. Radacinile ei sint intr-o versiune de marxism care urmareste inversarea radicala a culturii traditionale cu scopul de a crea o revolutie sociala. Corectitudinea politica este cea mai noua fatza a marxismului, care incearca in continuare sa submineze valorile Occidentale. Prin anii '60-'70 a patruns in scolile si universitatile americane, iar in jur de 1990 a izbucnit in toata presa de stinga. Ulterior s-a contaminat si Europa.
Marxistii "moderni" au exact acelasi obiectiv ca si predecesorii lor: crearea Paradisului Marxist. Difera doar abordarea: de la marxismul economic s-a trecut la marxismul cultural (marxism translatat de la termenii economici la termenii culturali). La fel cum in marxismul economic clasic anumite grupuri (muncitorii si taranii) sint a priori bune si alte grupuri (burghezia si detinatorii de capital) rele, in marxismul cultural anumite grupuri sint bune - feministele, negrii, musulmanii, evreii, hispanicii, homosexualii, tiganii. S-a postulat ca aceste grupuri sint "victime" si de aceea in mod automat bune, indiferent ce ar face unii dintre ei. In mod similar, s-a postulat ca barbatii albi, heterosexuali si crestini sint rai, devenind astfel grupul echivalent burgheziei in marxismul economic.
Asa au aparut feminismul radical, departamentele de studii asupra femeilor, asupra gay-ilor, asupra negrilor, victimizarea feminista, miscarea pentru drepturile homosexualilor, statisticile inventate, rescrierea istoriei, cererile imperative, asa au aparut "perversitatea polimorfa" si "eliberarea sexuala", (Marcuse), “hate crimes”, "affirmative action".
Tarile mor lent. Cei care traiau in timpul declinului Romei probabil ca nu aveau habar ca ceva rau se petrecea. Declinul s-a intins pe vreo doua sute de ani. Oricare din cei care au trait in timpul declinului au vazut doar o mica parte din ceea ce se petrecea si probabil ca nu au realizat nici o clipa ca asta ar fi fost altceva decit ceva obisnuit.
Mai adaug doar observatia lui Patrick J. Buchanan, la fel de potrivita si pentru USA: "The Faith is Europe, Europe is the Faith, wrote Hilaire Belloc. And when the faith dies, the culture dies, the civilization dies, and the people die. So historians and poets alike have written."
„Nu îl ultimul rând, toate figurile care ilustrează capitolul „Patrie și patriotism” sunt masculine, de la Decebal la… Churchill.”
Alouuu ! Schimbați diopriile - nu e vorba de Churchill ci de ...SADOVEANU.
Feminismul militant nu presupune și maximă acuratețe ? Sau cumva știința e PREA masculină, așa că o ”feminizăm” prin dez-științificare ?
Ce chestie...
Ai vreo dovadă, sau te-ai gândit tu așa de dimineață, că ai visat urât azi-noapte? :)
Te pomeni că și filozofii, și scriitorii, și filologii sunt tot marxiști, de vreme ce nu-s angajați la corporații și nu produc nimic de băgat în gură, nu?
Pentru cine nu stie: in 1922, Partidul Comunist din Germania avea 6 milioane de membri! Peste citiva ani, in 1933, Hitler a devenit cancelar si comunistii germani s-au pomenit, brusc, cu o mare problema. Nemaiputindu-si imprastia otrava in Germania, in 1935 "The Institute for Social Research" s-a mutat in Statele Unite (New York), la Universitatea Columbia, iar prin mutarea asta americanii au devenit cei care urmau sa aiba o mare problema. Americani care nu s-au lamurit nici azi ce i-a lovit (uitati-va la ei in ce hal au luat-o prin balarii!), ca neomarxistii de la "The Institute for Social Research" sint cei care le-au adus ciuma care ii va ruina ca natiune.
Cei care critică manualele nu vor fi mulțumiți decât atunci când acestea vor face referire la „familii” cu doi tați, două mame - căci ar fi o dovadă de homofobie să fie altfel! Ba nici atunci poate că nu voi fi mulțumiți, căci ar fi o discriminare la adresa transsexualilor și hermafrodiților care doresc să-și întemeieze „familii”.
Norvegia a avut nevoie de două generații pentru ca aberațiile feministe să înceteze. Astăzi, tinerele norvegiene devin din nou învățătoare și asistente medicale, nu mai vor să fie pompieri și sondori, ca mamele și bunicile lor.
Identitatea sexuală e parte din același peisaj.
Iar articolul nu se plange ca ar trebui redata in manuale realitatea necenzurata, cu doar ca ar trebui sa educe copiii in mai multe directii aratandu-le ca exista mai multe comportamente dezirabile si pentru fete si pentru baieti decat sunt prezentate acum.
De unde stii tu cum ar trebui sa fie manualele si ce e dezirabil? Dar salariatii aceia de la fac. de sociologie, de unde stiu ei ce e mai bine pentru copii? A devenit sociologia stiinta intre timp si nu am aflat eu? Aveti (tu si ei) vreo experienta (incununata de succese demonstrabile) veche de sute sau macar zeci de ani in educat copiii, in asa fel incit va permiteti sa urcati la tribuna si sa pontificati? Dar ministerul invatamintului, cu birocratii lui cita frunza si iarba, de unde stie el cum trebuie sa arate un manual scolar de isi permite sa il impuna fortat intregului popor de copii ai romanilor dupa 40 + 25 de ani in care - din vina exclusiva a trepadusilor din minister - invatamintul a mers din dezastru in dezastru?
Nici tu, nici sociologii din povestea de mai sus, nici ministerul invatamintului nu sinteti calificati sa impuneti manuale standard, modele si tehnologii educationale unui intreg popor.
In Romania, problema invatamintului se va rezolva de la sine dupa desfiintarea ministerului invatamintului si liberalizarea pietei educatiei.
Iar dupa asta domnii sociologi vor vorbi la bec si isi vor citi intre ei "studiile", pentru ca nu ii va mai asculta chiar nimeni. Sau pot sa intre in business, sa fondeze scoli si sa vedem citi parinti vor fi atit de sadici incit sa-si dea odraslele pe miinile unor apucati neomarxisti care vor sa le spele creierii, sa-i priveze de copilarie, sa-i emasculeze pe baieti si sa faca din fete pompieri si zidari.
Propunta etnonimul care-ti otraveste viata, ca sa nu creada lumea ca vorbesti despre sociologie.
Si fetele, oh fetele! De ce sa fie ele prezentate fete cuminti, udand florile? Mai bine prezentate asa cum sunt seara pe bulevard. Realitatea, nu? Ancorate in secolul 21
Plus ca in articol nu se spune ca ar trebui sa fie redata imaginea necenzurata a sec 21, e vorba doar despre comportamentele dezirabile pe care sa le dam exemplu copiilor, si exista mai multe astfel de comportamente in realitate decat cele prezentate in manual. Altfel, daca activitatea preferata a unei femei trebuiesa fie a uda florile, elevele nu vor gandi "atunci la ce imi foloseste scoala si manualul asta?"
Se creaza o problema pentru baieti in special, prin lipsa modelelor masculine in aceasta faza a dezvoltarii. Cum "totul se joaca pana la 6 ani" asa cum spunea Dr Fitzhugh Dodson, implicatiile sunt numeroase. Dar si mai tarziu femeile sunt mai prezente in scoala decat barbatii. Toate sansele sa rezulte barbati "beta". Aici in Canada situatia e si mai aparte in sensul ca exista f multe familii monoparentale si deci baietii nu au nici un model masculin in preajma lor.
-tati care se casatoresc cu tati
-singura categorie sociala sunt corporatisti care-si cumpara covrigi de la metrou
-fetele nu trebuie sa fie cuminti ci dezinhibate
-este misogin sa faci o legatura intre femei si bucatarie
-orice meserie , considerata pentru barbati, devine automat ideal pentru femei,chiar si cu riscul de a deveni penibili , De altfel si comunisti aveau un fetis pentru femeia macaragiu ,
-rromi sunt niste persoane inocente supuse unei discriminari cumplite .Controlorii RATB care evita sa abordeze rromi sa fie sanctionati inclusiv cu inchisoarea . Apropo, am crescut in Ferentari si nu am auzit niciodata cuvantul rrom,
--la fel ca si in SUA barbatul alb.casatorit ,crestin trebuie sa devina principalul dusman al societatii
Numai un idiot va considera ca o femeie care face asta e "inferioara", "persecutata", dovada de "lipsa de educatie", "inapoiere" etc. Numai cineva spalat pe creier de noua ideologie a "egalitatii de gen" poate crede ca femeile si barbatii trebuie sa faca exact aceleasi lucruri, ca altfel e jale, e "inegalitate" si asta e tot ceea ce poate fi mai rau pe pamant.
Toata lumea face reclama noilor "metode" din tarile "avansate", dar nimeni nu face reclama la rezultate: crestere abrupta a sinuciderilor, violurilor, depresiilor, violentei, drogurilor, a dependentei de pornografie etc.
În sate și în în micile orășele, atât în Bavaria sau Austria, cât și în Midlands sau Yorkshire, oamenii sunt normali. Destule femei au câte 3-4 copii în astfel de zone și gătesc pentru ei. Aberațiile comportamentale din marile orașe vin și trec, iar societatea se regenerează mereu.
https://www.youtube.com/watch?v=p5LRdW8xw70
si de la acest studiu:
http://theconversation.com/chalk-and-talk-teaching-might-be-the-best-way-after-all-34478
Poate putina obiectivitate la cei de la UB? ... adica, da demersul este clar de laudat, dar daca tot l-ati facut, trebuie sa-l faceti fara clasicele "amicitii".
Consider ca desi este un studiu ce trebuie facut, cei de la UB l-au facut irelevant si cred eu "directionat" fiindca:
1. contine manuale vechi care NU mai sunt in scoli
2. NU contine manualele noi care sunt majoritare in scoli.
Treba buna...
Un profesor