SUA vor aduce in Romania si alte cinci tari 250 de tancuri, vehicule armate Bradley si alte unitati de armament greu, totul pentru intarirea flancului estic in fata amenintarii Rusiei. Dar implicarea militara a SUA in asigurarea securitatii Romaniei e un proces inceput odata cu aderarea la NATO si accelerat in ultimul an, cand sute de militari americani au participat la exercitii in Romania pe mare, pe uscat si in aer. Pe langa exercitiile periodice, militari americani sunt pozitionati permanent in Romania, iar scutul de la Deveselu este o investitie majora in securitate.

Militari americani urcand intr-un elicopter Black HawkFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

---

Potrivit Comandamentului SUA in Europa, in acest moment in Romania se afla circa 620 de militari americani: circa 160 de soldati implicati in misiuni de antrenament in sustinerea Operation Atlantic Resolve; 260 de puscasi marini in cadrul operatiunilor din Black Sea Rotational Force; 200 de membri ai fortelor aeriene americane.

De la inceputul lunii martie 2014, SUA s-au angajat atat bilateral, cat si in cadrul NATO, in masuri care sa reasigure aliatii europeni de angajamentul fata de apararea colectiva, stipulata de Articolul 5 al Tratatului NATO. Alaturi de aliatii NATO, SUA au stabilit prin rotatie o prezenta aeriana, terestra si navala neintrerupta, in tarile baltice si din Europa de Est.

In iunie 2014, president Barack Obama a anuntat initiativa SUA pentru asigurarea aliatilor din Europa in fata politicii agresive a Rusiei. European Reassurance Initiative (ERI) este finantata cu aproape un miliard de dolari.

HARTA INTERACTIVA - Prezenta militara americana in Romania in ultimul an

*Click pe elementele de pe harta pentru detalii

Vizualizare hartă mai mare

Prezenta permanenta:

Avion american la baza Mihail Kogalniceanu

Avion american la baza Mihail Kogalniceanu

Foto: US Army

1. Baza de la Mihail Kogalniceanu. Este o baza militara aeriana romana care gazduieste facilitatile si fortele militare americane, participante la exercitii comune cu militarii romani. In 2015 au fost dizlocati la Mihai Kogalniceanu peste 500 de puscasi marini si marinari ai Batalionului 2, Regimentul 8 Infanterie Marina. Baza Kogalniceanu este de asemenea gazda pentru avioanele de transport americane care aduc trupe si armament din Afganistan, in drumul spre SUA.

2. Baza de la Deveselu, care va gazdui elementele scutului american antiracheta. Trei baterii, cu 24 de rachete interceptoare SM-3 vor fi amplasate in facilitatea americana din cadrul Bazei aeriana romaneasca de la Deveselu (Judetul Olt). In facilitatea americana, personalul va fi reprezentat de circa 200 de militari, angajati civili si personal contractant. Marina americana a preluat comanda bazei militare de la Deveselu in octombrie 2014. Elementele scutului antiracheta vor fi functionale pana la finalul acestui an.

Alt obiectiv militar NATO cu prezenta americana semnificativa este Centrul de excelenta NATO in domeniul HUMINT (intelligence militar) de la Oradea. Functioneaza sub directa coordonare a Comandamentului Militar NATO si al Comandamentului Strategic Aliat pentru Transformare (SACT). Directorul adjunct al Centrului este american. Aici sunt instruiti spionii militari ai fortelor NATO.

Ce urmeaza:

Blindat Stryker in drum spre poligonul Cincu

Blindat Stryker in drum spre poligonul Cincu

Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Armament greu american in Romania. Secretarul american al Apararii, Ash Carter, a anuntat ca SUA vor pre-pozitiona in sase tari est-europene (Romania, Bulgaria, Polonia si tarile baltice) armament greu: 250 de tancuri, vehicule de lupta Bradley si mortiere cu autopropulsie si echipamentul de lupta blindat asociat.

Doua centre NATO in Garnizoana Bucuresti. Parlamentul Romaniei a aprobat o solicitare a presedintelui Klaus Iohannis privind aprobarea infiintarii Unitatii de Integrare a Fortelor NATO, sub denumirea NATO Force Integration Unit (NFIU), si a Comandamentului Multinational de Divizie, cu indicative de unitate militara, pe teritoriul Romaniei, in Garnizoana Bucuresti.

Participarea militarilor si tehnicii militare americane la exercitiile desfasurate in ultimul an in Romania in cadrul Operation Atlantic Resolve

> Exercitii terestre:

Urmeaza Exercitiul Saber Guardian / Rapid Trident 15: (20-31 iulie). Exercitii in Romania si Ucraina.

Exercitiul Platinum Eagle (18-28 mai, Babadag). Exercitiu cu militari americani, bulgari si romani.

Convoiul Cavaleriei de blindate americane in drum spre Cincu

Convoiul Cavaleriei de blindate americane in drum spre Cincu

Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Operatiunea Marsul Cavaleriei: (13-14 mai). 350 militari americani si 80 vehicule de lupta au marsaluit prin Romania, de la Baza Mihail Kogalniceanu la baza Cincu. Marsul Cavaleriei a fost urmat de exercitiul "Sarmis 15" (Cincu), la care au participat militari americani, canadieni, britanici si romani.

Exercitiul Saber Junction 15: (23 martie - 31 aprilie, Smardan). Exercitiu cu peste 4.700 de participanti din 17 tari desfasurat simultan in Germania, Lituania si Romania.

Exercitiul Rubicon: (13-21 noiembrie 2014, Campia Turzii si Cincu). Circa 100 parasutisti americani si romani au participat la un exercitiu combinat.

Naval Infantry Intro to Communications: (10-14 noiembrie 2014, Constanta). Exercitii de comunicatii cu militari romani si puscasi marini americani.

Exercitiul Phoenix Resolve: (3-22 noiembrie 2014, Babadag). 200 de parasutisti americani au facut exercitii impreuna cu militarii romani.

Platinum Lynx 15.3: (2-7 noiembrie 2014, Focsani). Exercitii cu puscari marini americani si militari romani.

Platinum Lynx 14.6: (29 septembrie - 3 octombrie 2014, Miercurea Ciuc). Exercitii in conditii dificile din zona montana cu puscasi marini americani si militari romani.

Militari americani, exercitii in Romania

Militari americani, exercitii in Romania

Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

CINCU-14 Combined Live-Fire Exercise: (15-26 septembrie 2014, Cincu). Exercitiu comun romano-american

Exercitiul Platinum Lynx 14-5: (5-16 mai 2014). Exercitiu comun romano-american

Exercitiul Platinum Eagle 14: (29 aprilie - 24 mai). Exercitiu comun cu militari din SUA, Romania, Bulgaria, Armenia si Macedonia.

> Exercitii aeriene

Theater Security Package, Romania - Intre 30 martie si 30 iunie la Campia Turzii au facut exercitii militare nu mai putin de 12 aeronave de atac la sol A-10 Thunderbolt II, la pachet cu 200 de aviatori din cadrul escadrilei 345 Expeditionary Fighter.

II

Flying Training Deployment, Romania - Martie 16-27. sase avioane de vanatoare F-16J si 100 de aviatori din cadrul Escadrilei de lupta 52 din Baza Aeriana germana de la Spangdahlem au participat in Romania, impreuna cu fortele aeriene romane, la un exercitiul militar aerian la baza de la Campia Turzii. Fortele aeriene americane au primit si sprijinul Aripii de Operatiuni la Sol 435 .

> Exercitii navale in Marea Neagra si stationari in Portul Constanta

Distrugatorul USS Jason Dunham

Distrugatorul USS Jason Dunham

Foto: cne-cna-c6f.dodlive.mil

USS Laboon (DDG 58) - 21 iunie 2015 - Distrugatorul purtator de rachete dirijate din clasa Arleigh Burke a sosit in Marea Neagra, in cadrul unei misiuni de promovare a pacii si stabilitatii in regiune.

USS Jason Dunham (DDG 109) - Aprilie 2015 - Distrugatorul purtator de rachete dirijate din clasa Arleigh Burke a participat la doua exercitii bilaterale in Marea Neagra, alaturi de nave romane, respectiv bulgare. Fotogalerie aici.

USS Cole (DDG 67) - Februarie 2015 - Distrugatorul purtator de rachete dirijate din clasa Arleigh Burke a participat la un exercitiu NATO Underway Engagement impreuna cu fregata Marasesti a Fortelor Navale Romane. Distrugatorul a facut si o escala la Constanta timp de patru zile. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19364182-distrugatorul-uss-cole-efectuat-exercitiu-nava-romaneasca-marea-neagra.htm

Comandantul USS Donald Cook saluta Fregata Marasesti (F 111)

Comandantul USS Donald Cook saluta Fregata Marasesti (F 111)

Foto: Navy.mil

USS Donald Cook (DDG 75) - Pe 11 ianuarie 2015, distrugatorul purtator de rachete dirijate din clasa Arleigh Burke a paritcipat la un exercitiu cu fregata ucraineana UKRS Hetman Sahaidachny (U130), iar pe intreaga durata a lunii februarie nava americana a patrulat in Marea Neagra.

USS Ross (DDG 71) - Noiembrie 2014 - Distrugatorul purtator de rachete dirijate din clasa Arleigh Burke a participat la un exercitiu bilaterla in Marea Neagra alaturi de Fortele Navale Romane.

USS Cole (DDG 67) - Octombrie 2014 - Distrugatorul american a participat pe 16 octombrie la un exercitiu cu fregata turceasca TCG Salihreis (F 246) de tip Barbaros, iar pe 21 octombrie a poposit la Constanta udne a stationat doua zile.

USS Mount Whitney (LCC 20) - Octombrie 2014 - Nava de comanda USS Mount Whitney (LCC 20), cea mai noua nava amiral a Flotei a 6-a a Statelor Unite din Marea Mediterana, a intrat in Marea Neagra pe 11 Octombrie si a acostat si in Constanta, acolo unde marinarii americani au participat la mai multe evenimente cu carcater social. Pe 23 Octombrie nava a parasit Constanta.

Exercitiul naval Sea Breeze 14 - Septembrie 8-10 - Circa 280 de militari americani si forte din Ucraina, Georgia, Romania si Turcia, impreuna cu doua nave NATO au participat la deja cea de-a 17-a editie a acestui exercitiu naval.

USS Taylor (FFG 50) - Aprilie-Mai 2014 - Fregata purtatoare de rachete dirijate a participat in Marea Neagra la o serie de operatiuni, angajandu-se in exercitii navale cu fortele maritime turcesti si a facut vizite-n port in Constanta si in Batumi, Georgia.

USS Donald Cook - Aprilie 2014 - Distrugatorul purtator de rachete dirijate din clasa Arleigh Burke a participat la o serie de actiuni in Marea Neagra impreuna cu Fortele Navale Romane si Fregata americana USS Taylor.

Distrugatorul USS Truxtun

Distrugatorul USS Truxtun

Foto: Ambasada SUA

USS Truxtun (DDG 103) - Martie 2014 - In mijlocul evenimentelor din Crimeea si Ucraina, nava USS Truxtun, distrugator purtator de rachete dirijate din clasa Arleigh Burke, a condus operatiuni in Marea Neagra, participand si la un exercitiu cu fortele navale romane si bulgare. Distrugatorul a facut o vizita de port in plus la Varna, acolo unde a gazduit la bord o cofnerinta cu ofiteri romani si bulgari si, ulterior, a participat la un al doilea exercitiu naval.

Sursa datelor: Comandamentul SUA in Europa