Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) cere Guvernului Romaniei sa suplimenteze fondurile "pentru acele consilii locale care se confrunta cu probleme financiare, astfel incat acestea sa poata deconta cheltuielile cu naveta personalului didactic". Sindicalistii spun ca aceasta suplimentare trebuie realizata la rectificarea bugetara din luna iunie.

Simion Hancescu, presedintele FSLI, sustine ca "cea mai mare problema care impiedica unele consilii locale sa deconteze naveta este legata de bani. Sunt autoritati locale care sunt bine intentionate in ceea ce priveste decontarea navetei personalului didactic, dar nu dispun de fondurile necesare pentru plata acesteia".

Solicitarea vine dupa ce conducerea FSLI s-a intalnit cu reprezentantii structurilor asociative ale comunelor, municipiilor si oraselor, "alaturi de" cei ai Ministerului Educatiei si ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, pentru a discuta Proiectul de Metodologie privind decontarea navetei profesorilor, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Federatia spune ca "primarul comunei tulcene Luncavita, Stefan Ilie, care este si profesor, a precizat in cadrul intalnirii ca are nevoie de aproximativ 1,2 miliarde pe an pentru a deconta naveta cadrelor didactice din comuna sa, iar de la toamna nu mai are fonduri. Daca Guvernul nu va suplimenta aceste fonduri, profesorii nu vor mai veni sa le predea copiilor, pentru ca nu isi pot plati singuri transportul, care inseamna 500 de lei lunar, respectiv jumatate din salariul lor".

Amintim ca Guvernul Ponta le-a promis sindicatelor din educatie, printr-un acord semnat de premierul Victor Ponta cu sindicalistii inainte cu o saptamana de primul tur al alegerilor prezidentiale, ca va obliga autoritatile locale, prin Legea bugetului de stat, sa deconteze cu prioritate cheltuielile de naveta ale profesorilor.

Simion Hancescu, presedintele FSLI si unul dintre semnatarii documentului, a declarat atunci pentru HotNews.ro: "Chiar ministrul bugetului a spus ca nu trebuie sa uitam ca in 2016 vor fi doua tipuri de alegeri: locale si parlamentare, asa ca timpul trece si nu cred ca isi vor permite sa il incalce [viitorul guvern sa incalce acordul - n.red.]. Asta a spus-o ministrul bugetului, Vilcov, el a recunoscut treaba asta". Detalii aici

Citeste si: