Cornel Pieptea, viceprimar PNL al Bucurestiului, sustine ca banii acordati de Guvern in ultima sedinta pentru imobilele incadrate in clasa I de risc seismic ar ajunge doar pentru reabilitarea unui astfel de imobil.

Bulina rosie, semnul distinctiv al cladirilor cu risc seismic majorFoto: HotNews.ro

"Pentru a avea o imagine clara a interesului manifestat de guvern fata de oamenii care locuiesc in aceste imobile, precizez ca doar la nivelul municipiului Bucuresti exista peste 186 de cladiri care trebuie si indeplinesc conditiile legale pentru accesarea programul de consolidari. Daca adaugam si faptul ca reabilitarea unui astfel de imobil costa, in medie, circa 5-6 milioane lei, ajungem la concluzia ca din banii alocati de guvern poate fi reabilitat complet in acest an maxim un imobil la nivelul intregii tari. La un calcul sumar, suma de 5 milioane impartita la cele 25 de imobile, va ajunge probabil pentru montarea schelelor si organizarea de santier", afirma liberalul intr-un comunicat de presa.

Cornel Pieptea afirma ca situatia nu este mai buna nici la nivelul proiectului de buget avansat de Sorin Oprescu in vederea reabilitarii imobilelor incadrate in clasa I de risc seismic. "Prin cele 10,6 milioane lei propuse se doreste continuarea lucrarilor pentru 3 imobile, demararea propriu-zisa a lucrarilor de consolidare pentru 4 imobile, iar pentru alte 17 vor fi elaborate proiectele tehnice necesare", noteaza sursa citata.

Guvernul a aprobat, miercuri, Programul de actiuni pentru 2015 privind proiectarea si executia lucrarilor de interventie pentru reducerea riscului seismic la constructiile cu destinatia de locuinte multietajate, incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public (cladirile cu bulina rosie). Astfel, potrivit unui comunicat al executivului, in 2015 vor incepe lucrarile la 25 de cladiri din Bucuresti si din tara.

"In cadrul acestui program guvernamental, in acest an, au fost incluse 67 de cladiri, construite inainte de 1977, dintre care 48 sunt situate in Bucuresti, celelalte fiind in Campina, Tulcea, Covasna, Constanta, Bacau, Ploiesti, Suceava, Targu Mures. La 25 dintre aceste cladiri (1.069 de apartamente) vor fi executate lucrari de interventie, iar pentru 42 de cladiri (2.108 de apartamente) va fi elaborata documentatia tehnico-economica. Prin Legea bugetului de stat a fost alocata Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) pentru finantarea acestui program suma de 5 milioane de lei. MDRAP elaboreaza programul anual in baza propunerilor fundamentate de Consiliul General al Municipiului Bucuresti si de consiliile judetene si avizate de Comitetul Municipal Bucuresti, respectiv comitetele judetene pentru situatii de urgenta si, ulterior, de Comisia Nationala de Inginerie Seismica", se arata in comunicatul Guvernului.