Faptul ca peste 90% dintre elevi s-au inscris la ora de religie, in ciuda "multor eforturi pentru scoli si dificultati umilitoare pentru parinti", are valoare de referendum si cheama familia, scoala si biserica la dialog si cooperare pentru o educatie integrala, potrivit Patriarhiei Romane.

"Dupa ce unii adversari ai orei de Religie au obtinut decizia nr. 669/12 noiembrie 2014 a Curtii Constitutionale a Romaniei care conditioneaza participarea elevilor la ora de religie de o cerere scrisa a parintilor, tutorelui legal instituit sau a elevului major, sub pretextul exercitarii (sau verificarii) libertatii constiintei si a credintelor religioase, raspunsul pozitiv al majoritatii covarsitoare a parintilor si copiilor majori a fost masiv si demn, exprimand importanta religiei in viata poporului roman. O majoritate de peste 90% a elevilor din scolile publice de stat care au in oferta educationala Religia a ales sa se inscrie la aceasta disciplina, in pofida perioadei foarte scurte de inscriere (aproape trei saptamani) si a multor eforturi pentru scoli si dificultati umilitoare pentru parinti. Acest rezultat cu valoare de referendum cheama Familia, Scoala si Biserica la dialog, coresponsabilitate si cooperare pentru promovarea unei educatii integrale care uneste formarea spirituala cu informarea stiintifica a elevilor", arata Patriarhia intr-un comunicat transmis marti, citat de Mediafax.

Conducerea Bisericii Ortodoxe Romane mai spune ca rezultatele recente ale inscrierii la ora de Religie "confirma si depasesc cercetarile sociologice anterioare ale Institutului de Stiinte ale Educatiei conform carora peste 85% din parinti, elevi si profesori doresc studierea Religiei in scoala".

"Apreciem ca Ministerul Educatiei ofera posibilitatea continuarii inscrierii la ora de Religie mai ales pentru ca exista multi parinti la munca in strainatate ai caror copii minori nu au un tutore legal instituit si, in consecinta, nu au reusit sa depuna cereri pentru ora de Religie. Patriarhia Romana multumeste parintilor, elevilor, celorlalte culte religioase, institutiilor si tuturor personalitatilor publice care sustin prezenta orei de Religie in scoala", se mai spune in comunicatul Patriarhiei.

Aceasta mai arata ca dezbaterile publice asupra orei de Religie au adus in discutie profesorii si manualele acestei discipline.

"In acest sens, Biserica Ortodoxa Romana va intensifica cooperarea cu Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, cu Asociatia 'Parinti pentru Ora de Religie' (APOR) si cu toti cei interesati in mod constant de cresterea calitatii educatiei religioase prin imbunatatirea programelor analitice, a manualelor, materialelor auxiliare si a nivelului profesional al profesorilor de Religie din punct de vedere didactic si spiritual", se precizeaza in comunicatul Patriarhiei Romane.

***

Peste 90% dintre elevi s-au inscris la ora de religie, pana luni la pranz fiind inregistrate in sistemul informatic 2.140.238 de cereri pentru studiul acestei discipline, potrivit Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS).

Totodata, dintre cele 144.358 de cereri depuse pentru inscrierea la clasa pregatitoare, pe 135.049 (93,55%) s-a optat pentru studiul religiei.

Cererile pentru participarea la ora de religie au fost necesare dupa ce Curtea Constitutionala a decis, in 12 noiembrie 2014, ca articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educatiei nationale este neconstitutional. Articolul prevedea ca sunt obligati sa faca cerere elevii care nu vor sa participe la ora de Religie.

Prin decizia CCR, a deveni obligatorie cererea celor care vor sa studieze disciplina. Decizia Curtii Constitutionale a devenit executorie dupa 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, respectiv luni 9 martie.

Inscrierea pentru participarea la ora de Religie este posibila si dupa data de 6 martie, acest termen-limita pentru strangerea optiunilor fiind stabilit pentru ca in 9 martie se implinesc cele 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale, spunea ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.

In formularul de inscriere se solicita directorului unitatii de invatamant participarea elevului la orele de religie, cu mentionarea unuia din cele 18 culte recunoscute conform Legii 489/2006, printre care: Biserica Ortodoxa Romana, Biserica Romano-Catolica, Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, Cultul Musulman, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Reformata din Romania, Biserica Evanghelica Romana, Biserica Crestina Adventista de Ziua a Saptea din Romania si Organizatia Religioasa Martorii lui Iehova.