Incep inscrierile in clasa pregatitoare. Mic ghid pentru parinti: ce acte trebuie sa prezinte la inscriere si topul scolilor din Romania, pe fiecare judet in parte

de R.P.     HotNews.ro
Duminică, 22 februarie 2015, 18:10 Actualitate | Esenţial


Clasa pregatitoare
Foto: Agerpres
De luni, parintii copiilor de 6 ani sunt obligati sa ii inscrie pe acestia in clasa pregatitoare. Inscrierile se fac la scoala pe care parintii o vor pentru cei mici, intre orele 10:00-20:00, precum si in zilele de sambata pana la ora 13:00. Copiii care implinesc 6 ani dupa 1 septembrie 2015 si pe care parintii vor sa ii inscrie in invatamantul primar trebuie sa sustina evaluarea dezvoltarii psihosomatice.

Luni, 23 februarie 2015, incepe prima etapa a inscrierilor in clasa pregatitoare, care se va desfasura pana pe 13 martie 2015. Inscrierile se fac de luni pana vineri, intre orele 08:00 - 20:00, iar sambata intre orele 09:00 - 13:00. Parintii se pot si programa pentru inscriere, printr-un telefon la scoala. Pe 20-21 martie se va afisa in scoli si pe site-urile inspectorarelor scolare lista copiilor inscrisi, dupa prima etapa.

Copilul nu poate fi inscris la mai multe scoli. In cazul in care aplicatia informatica arata ca elevul a mai fost inscris la o alta scoala, dosarul nu va mai fi acceptat la a doua scoala si ramane valabila optiunea deja asumata pentru prima scoala, se arata in metodologia de organizare a inscrierilor in clasa pregatitoare 2015.

In aceasta perioada, trebuie sa isi inscrie copiii si parintii care aleg scoala de circumscriptie, dar si cei care merg catre alta unitate scolara decat cea la care sunt arondati. Toti copiii ai caror parinti cer inscrierea in clasa pregatitoare la scoala de circumscriptie vor fi inmatriculati la scoala ceruta.

Pe locurile libere, sunt inmatriculati copiii care provin din alte circumscriptii scolare, inclusiv din alte localitati. Parintele poate solicita ca locul la scoala de circumscriptie sa fie rezervat pentru eventualitatea in care copilul nu este inscris la unitatea de invatamant pentru care parintele a facut optiunea.

In situatia in care, intr-o scoala, numarul cererilor de inscriere primite de la parinti cu domiciliul in afara circumscriptiei scolare este mai mare decat numarul de locuri libere, vor fi aplicate criterii de departajare generale si specifice.

Criteriile generale de departajare sunt urmatoarele:
 • a) existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului;
 • b) existenta unui document care dovedeste ca este orfan de ambii parinti. Situatia copilului care provine de la o casa de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimileaza situatiei copilului orfan de ambii parinti;
 • c) existenta unui document care dovedeste ca este orfan de un singur parinte;
 • d) existenta unui frate/a unei surori inmatriculat/inmatriculate in unitatea de invatamant respectiva.
Daca numarul copiilor din afara circumscriptiei este mai mare decat numarul locurilor libere, repartizarea copiilor se face in ordinea descrescatoare a numarului de criterii generale de departajare cumulate de catre fiecare copil: se repartizeaza la inceput copiii care indeplinesc 3 dintre criteriile generale de departajare, apoi copiii care indeplinesc doua dintre criterii si, in final, copiii care indeplinesc unul dintre criterii.

In caz de egalitate pe ultimele locuri, pentru copiii care indeplinesc acelasi numar de criterii generale de departajare, ordinea de prioritate a criteriilor este cea mentionata in lista (prioritate mare are criteriul notat la litera a), este urmat de b)).

Criteriile specifice de departajare sunt realizate de fiecare scoala.

Copiii care implinesc varsta de 7 ani pana la data de 31 august 2015 si care nu au facut clasa pregatitoare pot fi inscrisi, la cerere, direct in clasa I. Pot beneficia de aceasta exceptie si copiii care implinesc 7 ani in perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2015, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea pentru parcurgerea cu succes a clasei I. Inscrierea se poate face in clasele I deja existente, pe locurile disponibile, precizeaza metodologia.

Evaluarea psihosomatica a copiilor se realizeaza in perioada 17 februarie - 11 martie, intre orele 10:00 - 18:00, atat la sediul Centrului judetean de resurse si asistenta educationala (CJRAE), cat si in diferite zone ale judetului, cu prioritate in gradinite.

Care sunt actele pe care parintele trebuie sa le aduca la scoala pentru inscriere?
 • Cerere-tip de inscriere
 • Copie si original dupa actul de identitate al parintelui/tutorelui legal
 • Copie si original al certificatului de nastere al copilului
 • Documentul care atesta dezvoltarea psihosomatica corespunzatoare pentru parcurgerea clasei pregatitoare/clasei I (acolo unde este cazul).
 • Alte documente care sa ateste indeplinirea criteriilor generale si/sau specifice (acolo unde este cazul).
A doua etapa de inscrieri in clasa pregatitoare: 24 martie - 3 aprilie

La etapa a doua participa doar cei care nu au fost cuprinsi intr-o unitate de invatamant, dupa prima etapa. Parintii vor completa o noua cerere de inscriere, repartizarea urmand sa se faca pe locurile ramase disponibile dupa prima etapa.

Pe 10 aprilie 2015, fiecare scoala va afisa listele finale cu copiii inscrisi in clasa pregatitoare.

Topul scolilor gimnaziale din Romania, pe fiecare judet in parte

Ministerul Educatiei a publicat, dupa examenele Evaluarii Nationale de anul trecut, un ranking al scolilor din fiecare judet in parte. Ministerul a facut acest top comparand media de absolvire a ciclului gimnazial (clasele V-VIII) cu media notelor obtinute la Evaluarea Nationala, in fiecare scoala. Aceasta diferenta a fost calculata pentru fiecare elev, apoi centralizata pe scoala, pe judet si pe tara.

"Analiza a relevat ca exista scoli la care, in medie, rezultatele la Evaluarea Nationala sunt mai bune decat cele obtinute pe parcursul anului scolar, ceea ce indica exigenta pe parcursul anului scolar si corelarea notelor cu nivelul real al elevilor. Exista insa si scoli la care rezultatele la Evaluarea Nationala au fost mult mai slabe decat cele obtinute, in medie, la clasa. Aceasta poate indica lipsa de exigenta, usurinta in acordarea notelor mari, ceea ce nu poate decat sa dauneze elevilor care, in acest fel, nu isi cunosc nivelul real", precizeaza Ministerul.

Vezi mai jos topul scolilor gimnaziale din Romania (calculat pentru elevii care au exprimat optiuni la admiterea in invatamantul liceal de stat):

Top scoli gimnaziale la nivel national - Care sunt cele mai exigente scoli gimnaziale din tara
Top scoli gimnaziale judetul ALBA
Top scoli gimnaziale judetul ARGES
Top scoli gimnaziale judetul ARAD
Top scoli gimnaziale judetul BUCURESTI
Top scoli gimnaziale judetul BACAU
Top scoli gimnaziale judetul BIHOR
Top scoli gimnaziale judetul BISTRITA-NASAUD
Top scoli gimnaziale judetul BRAILA
Top scoli gimnaziale judetul BOTOSANI
Top scoli gimnaziale judetul BRASOV
Top scoli gimnaziale judetul BUZAU
Top scoli gimnaziale judetul CLUJ
Top scoli gimnaziale judetul CALARASI
Top scoli gimnaziale judetul CARAS-SEVERIN
Top scoli gimnaziale judetul CONSTANTA
Top scoli gimnaziale judetul COVASNA
Top scoli gimnaziale judetul DAMBOVITA
Top scoli gimnaziale judetul DOLJ
Top scoli gimnaziale judetul GORJ
Top scoli gimnaziale judetul GALATI
Top scoli gimnaziale judetul GIURGIU
Top scoli gimnaziale judetul HUNEDOARA
Top scoli gimnaziale judetul HARGHITA
Top scoli gimnaziale judetul ILFOV
Top scoli gimnaziale judetul IALOMITA
Top scoli gimnaziale judetul IASI
Top scoli gimnaziale judetul MEHEDINTI
Top scoli gimnaziale judetul MARAMURES
Top scoli gimnaziale judetul MURES
Top scoli gimnaziale judetul NEAMT
Top scoli gimnaziale judetul OLT
Top scoli gimnaziale judetul PRAHOVA
Top scoli gimnaziale judetul SIBIU
Top scoli gimnaziale judetul SALAJ
Top scoli gimnaziale judetul SATU-MARE
Top scoli gimnaziale judetul SUCEAVA
Top scoli gimnaziale judetul TULCEA
Top scoli gimnaziale judetul TIMIS
Top scoli gimnaziale judetul TELEORMAN
Top scoli gimnaziale judetul VALCEA
Top scoli gimnaziale judetul VRANCEA
Top scoli gimnaziale judetul VASLUI

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


25325 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  http://www.edu.ro/index.php/articles/weblinks/2040 (Duminică, 22 februarie 2015, 18:29)

  http://www.edu.ro/index.php/articles/weblinks/2040 [anonim]

  http://www.edu.ro/index.php/articles/weblinks/20408
 • +6 (6 voturi)    
  formularul de inscriere - nelegal (Duminică, 22 februarie 2015, 21:13)

  jk [anonim]

  FORMULARUL de inscriere in ciclul primar este nelegal - http://www.isjcj.ro/.../CERERE_TIP_CLSPRG_2015_ETAPA_I.pdf
  NU bifati optiunea "Doresc participarea copilului meu la orele de Religie, cultul:..." Aceasta cerere trebuie facuta separat si de buna voie a parintilor, nu impreuna cu fisa obligatorie de inscriere!
  Legea 489/2006 art 5 alin (5) Este interzisă prelucrarea datelor cu caracter personal legate de convingerile religioase sau de apartenenţa la culte, cu excepţia desfăşurării lucrărilor de recensământ naţional aprobat prin lege sau în situaţia în care persoana vizată şi-a dat, în mod expres, consimţământul pentru aceasta. (6) Este interzisă obligarea persoanelor să îşi menţioneze religia, în orice relaţie cu autorităţile publice sau cu persoanele juridice de drept privat.
 • 0 (0 voturi)    
  cereri (Duminică, 22 februarie 2015, 21:21)

  Vlad [anonim]

  Pentru parintii care nu vor sa dea spaga trebuie pregatite mai multe cereri de transfer pentru clasele xu efective mai mici decat maximul admis. Cererile trebuie inregistrate primele cu numar de ordine si trebuie sa motiveze dorinta parintilor de a muta copilul din clasa cu efectiv mai mare in cea cu efectiv mai mic. Trebuie avut in vedere ca prima sesiune in general respinge cererile pentru a favoriza in continuare spaga. De aceea trebuie aflat cand e a doua sesiune de cereri de transfer si inscris un al doilea set de cereri, primele ca numar de ordine, cu acelasi motiv transfer din clasa cu efectiv mai mare in clasa cu efectiv mai mic.
 • +2 (2 voturi)    
  treziti va! (Duminică, 22 februarie 2015, 21:27)

  de [anonim]

  alo, jurnalistilor, nu mai repetati ca papagali ce vi se trimite din minister, cititi detaliile - cum e posibil sa fie adaugata optiunea cu ora de religie in formularul de inscriere? investigati! Unde e curtea constitutionala!? Unde sunt drepturile copiilor si parintilor?!
 • -1 (1 vot)    
  cei din urma vor fi cei dintai (Duminică, 22 februarie 2015, 22:11)

  anonimicus [anonim]

  Adica cea mai buna scoala din bucuresti este abia a 39-a din tara?
  Clasamente fara relevanta ...
  • +1 (1 vot)    
   Tu ai inteles ceva din acel clasament? (Luni, 23 februarie 2015, 9:26)

   aladdin [utilizator] i-a raspuns lui anonimicus

   Bineinteles ca nu are o relevanta foarte mare dar iti permite sa evaluezi o scoala prin prisma acelei diferente. La scoala la care faci referire, poti observa ca mediile elevilor "bat" pe notele pe care le iau la evaluarea nationala, deci scoala are un sistem foarte bun de evaluare a cunostintelor elevilor. In alte scoli din tara, e posibil ca profesorii sa fie extrem de severi, sa puna note mai mici elevilor iar acestia sa ia note mai mari la evaluarea nationala. O asemenea scoala apare mai sus in acest clasament chiar daca elevii au medii de 7 si au luat 7,05 la evaluari. De asemenea conteaza si numarul de elevi din scoala, vezi scoala de pe locul 2 (e in ALBA) unde apare un singur elev!!! si diferenta e de 0,15. Iar la diferente mari (-1 de exemplu), e clar ca profesorii umfla notele in timpul scolii. Asa ca nu te lua dupa rang, ia-te dupa notele obtinute de elevii acelei scoli la evaluari si urmareste acea diferenta ca sa-ti poti da seama de corectitudinea acordarii notelor.
 • 0 (0 voturi)    
  Lamurire (Luni, 23 februarie 2015, 9:23)

  electron [utilizator]

  Poate ma lamureste cineva cum se procedeaza.
  Merg in etapa unu si depun dosar la scoala care vreau, dar la care nu este copilul arondat. In acelasi timp depun o cerere e rezervare la scoala la care copilul este arondat?

  Ce se intampla daca copilul este respins pentru ca nu mai sunt locuri la scoala dorita? Merg in etapa doi la scoala la care este arondat il inscriu si va fi primit orice ar fi? sau o sa aunga sa fie primit acolo unde mai sunt locuri?
  Multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   Am si eu aceeasi (ne)lamurire (Marţi, 24 februarie 2015, 1:53)

   Moromete [anonim] i-a raspuns lui electron

   Pentru a evita orice confuzie, am citit specificatiile in original, asa cum au fost publicate de minister. Spre suprinderea mea insa aceste specificatii sunt neclare in ceea ce priveste intrebarea dumneavoastra; eu cel putin nu reusesc sa imi dau seama cum se procedeaza.

   Daca cineva obtine un raspuns la aceasta intrebare, as fi recunoascator daca l-ar posta. Multumesc.
 • 0 (0 voturi)    
  as dori un raspuns (Joi, 26 februarie 2015, 16:10)

  alina [anonim]

  copilul meu implineste 6 ani in luna aprilie 2015.Eu nu vreau sa-l inscriu in grupa zero anul acesta.Este vreo problema?Imi trebuie neaparat certificat medical ?MI SE PARE O PROSTIE !De ce trebuie sa fim obligati sa inscriem copii in grupa zero daca nu vrem chiar daca au 6 ani?
 • 0 (0 voturi)    
  Clasa pregatitoare (Luni, 2 martie 2015, 13:47)

  ME [anonim]

  Copilul meu a implinit anul trecu in mai 6 ani si nu l-am inscris la clasa pregatitoare pur si simplu. Nu am cerul nimanui parearea sau acordul. Ba, dimpotriva , a stat acasa.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by