Peste cinci mii de mineri si energeticieni, angajati ai subunitatilor Complexului Energetic Oltenia (CEO) si membri ai Federatiei Nationale Mine Energie si Federatiei Nationale a Sindicatelor din Electricitate (FNSE) au protestat joi seara, timp de o ora si jumatate, in fata sediului Diviziei Miniere din centrul municipiului Targu-Jiu, in semn de nemultumire fata de propunerea administratiei companiei de reducere cu 20% a fondului de salarii si de eliminare a primelor si sporurilor angajatilor, potrivit Agerpres.

Alaturi de acestia, la actiunea de protest au mai participat si membri ai Federatiei Energetice si Sindicatului National Petrom.

Cei aproximativ 5.000 de protestatari prezenti la actiune (cifra anuntata de organizatori n.red.) au scandat lozinci impotriva managerului CEO, Laurentiu Ciurel, a presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Gorj, Ion Calinoiu, dar si a premierului Victor Ponta, cerand demisia celor trei.

Potrivit presedintelui Federatiei Univers, Adolf Muresan, situatia in care se afla CEO in prezent a fost cauzata de un management defectuos, dar si de legislatia Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). El a afirmat ca numarul mare de sindicalisti dovedeste ca oamenii sunt uniti, acest lucru fiind un semnal atat pentru administratie, cat si pentru mediul politic ca 'oamenii nu vor mai putea fi manipulati ca si pana acum'.

'Sunt foarte bucuros de unitatea sindicala si de numarul extraordinar de mare de colegi care au iesit in strada, inseamna ca ne pasa de ce se va intampla in viitor, de locurile noastre de munca si de un trai decent in Romania. Am venit aici sa demonstram ca suntem uniti, nu vom mai putea fi manipulati si ne vom cere drepturile conform Constitutiei Romaniei si Contractelor Colective de Munca. Trebuie sa fie un semnal atat pentru administratie, cat si pentru politic, e doar un inceput. De ani de zile sindicatele au fost folosite ca masa de manevra in campaniile politice, in bani pentru partidele politice, nu mai acceptam acest gen de comportament, vrem locuri de munca pentru noi si pentru copii nostri. (...) Se da vina pe FMI, dar situatia CEO a fost cauzata de o proasta gestiune administrativa si de legislatia reglementatorului -ANRE. Am incercat de mai multe ori sa venim in sprijinul companiei cu intalniri la ANRE, la Ministerul Economiei si s-a facut chiar modificare de acte legislative in sprijinul acestei companii. Continuam, v-am mai spus, este doar un inceput', a spus Adolf Muresan.

In context, vicepresedintele FNME, Constantin Mitrescu, a precizat ca 'oamenii s-au saturat sa fie umiliti si sa li se taie din drepturi', subliniind ca vor continua protestele pana cand actuala conducere a CEO va demisiona.

'Cei peste 5.000 au venit fiindca nu mai suporta umilinta pe care au primit-o din partea acestei conduceri. Acesti oameni ne indeamna sa ramanem in strada pana cand aceasta conducere care este formata dintr-un prezumtiv infractor paraseste de bunavoie unitatea. Ne-am saturat de faptul ca suntem umiliti in fiecare zi, ca ni se taie din drepturi pentru ca nu mai au bani pentru furtisagurile pe care le fac in fiecare zi. (...) Am ajuns sa pierdem jumatate din veniturile pe care le aveam cu doi ani in urma. Victor Ponta este principalul vinovat pentru ca gireaza la carma companiei acest incompetent (managerul Laurentiu Ciurel - n.r.) si cred eu ca gireaza numai de frica ca acest om se va duce la DNA asa cum a facut-o acum doua zile (cand a dat declaratii in dosarul lui Toni Grebla - n.r.) si va turna afacerea Sova. Eu cred ca lui Ponta ii este frica de Ciurel in momentul de fata si nu mai are curajul sa il schimbe din functie', a mai spus Constantin Mitrescu.