Presedintele Klaus Iohannis a anuntat luni ca va pastra un moment de reculegere in memoria fostilor presedinti ai Bulgariei si Germaniei, Richard von Weizsacker si Jelio Jelev, care au murit la sfarsitul saptamanii trecute.

"Doua figuri emblematice ale Europei postcomuniste, Richard von Weizsacker, fost presedinte al Germaniei, si Jelio Jelev, fost presedinte al Bulgariei, s-au stins din viata in aceste zile. Ambii au cunoscut bine perioada razboiului rece si, dupa caderea comunismului in estul Europei, s-au implicat cu toata forta in reconstructia propriilor tari. Despre amandoi as putea spune ca si-au datorat viziunea politica reformatoare dorintei de a-si impaca popoarele cu propria istorie. Cine inchide ochii trecutului, spunea Richard von Weizsacker, e orb fata de prezent. Voi pastra pentru cei doi oameni de stat un moment de reculegere. Va invit pe toti sa invatam de la ei incapatanarea si curajul de a cauta drumuri noi in viata si in politica", a scris Klaus Iohannis, pe contul lui de Facebook.

Primul presedinte al erei post-comuniste in Bulgaria, Jelio Jelev, care fusese unul dintre principalii opozanti ai regimului, a murit vineri la varsta de 79 de ani, a anuntat familia acestuia, potrivit AFP.

Informatia a fost confirmata de presedintia Republicii, care a vorbit despre o "moarte subita", fara a preciza cauza sau locul decesului.

Filosof si profesor de formatie, Jelev, care a condus Bulgaria din 1990 pana in 1996, a castigat primele alegeri prezidentiale libere dupa caderea comunismului.

Fostul presedinte al Republicii Federale Germane, Richard von Weizsacker, considerat una dintre marile figuri ale tarii in perioada postbelica, a murit la varsta de 94 de ani, anunta AFP, citand Presedintia germana. Richard von Weizsacker este presedintele in al carui mandat a avut loc caderea Zidului Berlinului.

Richard Freiherr von Weizsacker s-a nascut la 15 aprilie 1920 la Stuttgart si a fost din 1981 pana in 1984 primar al Berlinului. Din 1984 pana in 1994 el a indeplinit functia de presedinte.

Richard von Weizsacker era membru al Uniunii Crestin Democrate, formatiunea cancelarului Angela Merkel, si a jucat un rol major in modul in care Germania si-a gestionat trecutul nazist. El este celebru pentru faptul ca a afirmat ca 8 mai 1945 a fost o zi de "eliberare" si nu de capitulare a tarii sale.